Як приготувати люля-кебаб з яловичини
Люля-кебаб з тюркського та арабської мов дослівно перекладається, як «смажена трубка». Це блюдо можна назвати другим після шашликів улюбленою стравою, яку готують влітку на пікніках
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичини - | 1 кілограм |
цибулин - | 1 велика |
зелені (кріп, петрушка, кінза) - | 60 грам |
часнику - | 3 зубки |
рослинної олії - | 3 столові ложки |
свежемолотая суміш перців - | за смаком |
сіль - | за смаком |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 205 Ккал |
Коли під рукою немає мангала або духовки, це блюдо можна приготувати на звичайній сковороді. Воно вийде хоч і не справжня, але досить смачним.
Алгоритм приготування:
- У цьому варіанті люля-кебаб готується не на залізних шампурах, а на дерев'яних шпажках, тому їх попередньо потрібно замочити на півгодини в теплій воді;
- Яловичину пропустити через велику м'ясорубку;
- Цибулю, зелень і часник дуже дрібно порубати з допомогою ножа;
- Змішати всі інгредієнти, додати спеції і добре вимісити фарш до того стану, поки він перестане прилипати до рук. На це піде не менше 20 хвилин;
- Протягом півгодини охолодити фарш в холодильнику;
- Потім з нього сформувати ковбаски діаметром 4 см, а довжина повинна бути такою, щоб заготовки поміщалися на сковороді;
- Швидко обсмажити люля-кебаб на сковороді з рослинним маслом. Готові м'ясні трубочки подавати з аджикою або іншим соусом.
Як приготувати маннік на кефірі з родзинками або лимонною цедрою читайте в нашій статті.
Рецепт рогаликів на маргарині зі сметаною обов'язково вам сподобається. Ця випічка вже підкорила багато сердець.
Спробуйте приготувати неймовірно ніжне тісто на сметані для піци.
Люля-кебаб в духовці з яловичини
Менш калорійний варіант приготування люля-кебаба – це його запікання в духовці. При такому способі важливо витримати правильний температурний режим. Спочатку температура повинна бути високою, щоб утворилася скоринка, яка захистить м'ясний сік від витікання, а потім вже можна готувати на середній температурі.
Для рецепту знадобляться:
- 1 кілограм яловичої вирізки;
- 2 великі цибулини;
- 200 грам свинячого сала або курдючного жиру;
- 1 столова ложка меленого чорного перцю;
- 1 столова ложка солі;
- 1 щіпка зіри;
- 60 грам зелені.
Приготування займе від 1,5 до 2 годин, оскільки яловичина, навіть рубана дуже довго буде пропікається.
Калорійність цього варіанту приготування складе 256,6 кілокалорій на 100 грам.
Приготування:
- М'ясо, сало, цибулю і зелень порубати ножем, як можна дрібніше, додати спеції;
- Ретельно вимішати і відбити фарш, потім охолодити його протягом години в холодильнику;
- Сформувати ковбаски і викласти їх на решітку. Готувати цю страву в духовці можна без шпажки і шампура;
- Випікати спочатку при максимальній температурі (250 градусів), а потім при 180°. Трубочки достатньо буде перевернути один раз.
Як приготувати люля-кебаб на мангалі
Найбільш смачним і ароматним люля-кебаб виходить на мангалі. Для фаршу знадобиться:
- 1 кілограм яловичини;
- 250 грам свинячого сала;
- 150 грам ріпчастої цибулі;
- сіль, перець;
- зелень.
На приготування піде 1-1,5 години.
Калорій в 100 грамах такого люля-кебаба – 267,4 кілокалорії.
Хід роботи:
- М'ясо пропустити через м'ясорубку, інші інгредієнти подрібнити ножем;
- Змішати всі продукти, фарш старанно вимішати, відбити і охолодити;
- З підготовленого фаршу сформувати довгасті котлетки, нанизати на шампури, і відразу ж відправити смажитися на мангалі;
- Готовність страви легко визначити, за почав рясно виділятися соку, тоді м'ясо можна зняти з вогню і подавати з зеленню і лавашем.
Корисні поради
Люля-кебаб нескладне в приготуванні блюдо, але є певні моменти, без яких він не вийде.
М'ясо для фаршу потрібно перемолоти на м'ясорубці через велику решітку.
Щоб приготований люля-кебаб танув у роті, потрібно з особливою уважністю м'ясо очистити від усіх наявних плівок і прожилок.
Також за в'язкість відповідає жир (сало або курдючний жир), але його ні в якому разі не можна пропускати через м'ясорубку, в крайньому випадку, її решітка повинна бути досить великою. Ідеальний варіант, коли сало або жир дрібно нарізані ножем.
Також варто вчинити з іншим інгредієнтом люля-кебаба – цибулею. Якщо його пропустити через м'ясорубку, то виділився сік позбавить фарш в'язкості, тому цибулю тільки нарізають ножем.
Що стосується спецій, то у страву додають сіль, перець і пряні трави. З сіллю потрібно бути обережним, оскільки надмірне її кількість позбавить блюдо соковитості.
Люля-кебаб хоч і готується з фаршу, але це все ж не котлети, тому в нього не додають ні яйця, ні хліб.
Ті, хто готує цю страву вперше і боїться, що фарш не буде триматися на шампурах, можна порадити, попередньо охолодити його. Ще простіше: сформувати м'ясні трубочки на шампурах, обернути харчовою плівкою і відправити на кілька годин у холодильник, а безпосередньо перед приготуванням зняти плівку і відправити на вогонь. Тільки фарш повинен бути охолодженим, а не замерзлим.
Щоб всередині м'ясо залишалося соковитим, смажити люля-кебаб з яловичини потрібно швидко, дуже часто перевертаючи.