29 май 2019 2 068

Як приготувати люля-кебаб з яловичини

Люля-кебаб з тюркського та арабської мов дослівно перекладається, як «смажена трубка». Це блюдо можна назвати другим після шашликів улюбленою стравою, яку готують влітку на пікніках

Традиційний варіант цієї страви готується із задньої частини баранячої вирізки, але можливі варіанти його приготування і з інших видів м'яса: свинини, яловичини та птиці. З яловичини люля-кебаб виходить менш калорійним. У домашніх умовах це блюдо можна приготувати на сковороді, мангалі або в духовці.
Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
яловичини - 1 кілограм
цибулин - 1 велика
зелені (кріп, петрушка, кінза) - 60 грам
часнику - 3 зубки
рослинної олії - 3 столові ложки
свежемолотая суміш перців - за смаком
сіль - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 205 Ккал

Коли під рукою немає мангала або духовки, це блюдо можна приготувати на звичайній сковороді. Воно вийде хоч і не справжня, але досить смачним.

Алгоритм приготування:

  1. У цьому варіанті люля-кебаб готується не на залізних шампурах, а на дерев'яних шпажках, тому їх попередньо потрібно замочити на півгодини в теплій воді;
  2. Яловичину пропустити через велику м'ясорубку;
  3. Цибулю, зелень і часник дуже дрібно порубати з допомогою ножа;
  4. Змішати всі інгредієнти, додати спеції і добре вимісити фарш до того стану, поки він перестане прилипати до рук. На це піде не менше 20 хвилин;
  5. Протягом півгодини охолодити фарш в холодильнику;
  6. Потім з нього сформувати ковбаски діаметром 4 см, а довжина повинна бути такою, щоб заготовки поміщалися на сковороді;
  7. Швидко обсмажити люля-кебаб на сковороді з рослинним маслом. Готові м'ясні трубочки подавати з аджикою або іншим соусом.

Як приготувати маннік на кефірі з родзинками або лимонною цедрою читайте в нашій статті.

Рецепт рогаликів на маргарині зі сметаною обов'язково вам сподобається. Ця випічка вже підкорила багато сердець.

Спробуйте приготувати неймовірно ніжне тісто на сметані для піци.

Люля-кебаб в духовці з яловичини

Менш калорійний варіант приготування люля-кебаба – це його запікання в духовці. При такому способі важливо витримати правильний температурний режим. Спочатку температура повинна бути високою, щоб утворилася скоринка, яка захистить м'ясний сік від витікання, а потім вже можна готувати на середній температурі.

Для рецепту знадобляться:

  • 1 кілограм яловичої вирізки;
  • 2 великі цибулини;
  • 200 грам свинячого сала або курдючного жиру;
  • 1 столова ложка меленого чорного перцю;
  • 1 столова ложка солі;
  • 1 щіпка зіри;
  • 60 грам зелені.

Приготування займе від 1,5 до 2 годин, оскільки яловичина, навіть рубана дуже довго буде пропікається.

Калорійність цього варіанту приготування складе 256,6 кілокалорій на 100 грам.

Приготування:

  1. М'ясо, сало, цибулю і зелень порубати ножем, як можна дрібніше, додати спеції;
  2. Ретельно вимішати і відбити фарш, потім охолодити його протягом години в холодильнику;
  3. Сформувати ковбаски і викласти їх на решітку. Готувати цю страву в духовці можна без шпажки і шампура;
  4. Випікати спочатку при максимальній температурі (250 градусів), а потім при 180°. Трубочки достатньо буде перевернути один раз.

Як приготувати люля-кебаб на мангалі

Найбільш смачним і ароматним люля-кебаб виходить на мангалі. Для фаршу знадобиться:

  • 1 кілограм яловичини;
  • 250 грам свинячого сала;
  • 150 грам ріпчастої цибулі;
  • сіль, перець;
  • зелень.

На приготування піде 1-1,5 години.

Калорій в 100 грамах такого люля-кебаба – 267,4 кілокалорії.

Хід роботи:

  1. М'ясо пропустити через м'ясорубку, інші інгредієнти подрібнити ножем;
  2. Змішати всі продукти, фарш старанно вимішати, відбити і охолодити;
  3. З підготовленого фаршу сформувати довгасті котлетки, нанизати на шампури, і відразу ж відправити смажитися на мангалі;
  4. Готовність страви легко визначити, за почав рясно виділятися соку, тоді м'ясо можна зняти з вогню і подавати з зеленню і лавашем.

Корисні поради

Люля-кебаб нескладне в приготуванні блюдо, але є певні моменти, без яких він не вийде.

М'ясо для фаршу потрібно перемолоти на м'ясорубці через велику решітку.

Щоб приготований люля-кебаб танув у роті, потрібно з особливою уважністю м'ясо очистити від усіх наявних плівок і прожилок.

Щоб фарш не звалювався з шампурів, він повинен бути в'язким, тому його потрібно довго і дуже ретельно вимішувати. Під час цього з м'яса виділяється білок, який і додає необхідну в'язкість фаршу.

Також за в'язкість відповідає жир (сало або курдючний жир), але його ні в якому разі не можна пропускати через м'ясорубку, в крайньому випадку, її решітка повинна бути досить великою. Ідеальний варіант, коли сало або жир дрібно нарізані ножем.

Також варто вчинити з іншим інгредієнтом люля-кебаба – цибулею. Якщо його пропустити через м'ясорубку, то виділився сік позбавить фарш в'язкості, тому цибулю тільки нарізають ножем.

Що стосується спецій, то у страву додають сіль, перець і пряні трави. З сіллю потрібно бути обережним, оскільки надмірне її кількість позбавить блюдо соковитості.

Люля-кебаб хоч і готується з фаршу, але це все ж не котлети, тому в нього не додають ні яйця, ні хліб.

Ті, хто готує цю страву вперше і боїться, що фарш не буде триматися на шампурах, можна порадити, попередньо охолодити його. Ще простіше: сформувати м'ясні трубочки на шампурах, обернути харчовою плівкою і відправити на кілька годин у холодильник, а безпосередньо перед приготуванням зняти плівку і відправити на вогонь. Тільки фарш повинен бути охолодженим, а не замерзлим.

Щоб всередині м'ясо залишалося соковитим, смажити люля-кебаб з яловичини потрібно швидко, дуже часто перевертаючи.

Що ще почитати: