Як смажити шашлик з креветок на мангалі і в духовці
Для шашликів знадобляться креветки свіжоморожені. Розморозити їх бажано в холодильнику, потім акуратно зняти панцир. У великих екземплярів не забудьте прибрати кишкову ниточку – вона темна і знаходиться на спинці. Якщо її не видалити, шашлики можуть вийти гіркими.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
олії оливи - | 140 мл |
часнику - | 2 зубчики |
лимонів для соку, цедри - | 1 шт. |
розмарину - | 5 довгих гілочок |
сирих очищених креветок - | 600 г |
солі - | за смаком |
білого меленого перцю - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 99 Ккал |
Особливий колорит цього шашлику надає аромат розмарину і білого перцю, а також часник. Приємний смак поєднується з користю для здоров'я: є вітаміни, мінерали, а ось жиру і калорій зовсім небагато.
Як готувати:
- Зробити маринад: очищені зубчики часнику розчавити, з живців розмарину прибрати нижні листочки, подрібнити і з'єднати з часником, олією оливи, соком лимона, цедрою, білим перцем, сіллю.
- Викласти морепродукт в миску з маринадом, відправити в холодильник (на 2 години).
- Нижній кінець кожного черешка розмарину заточити. Потім нанизати на нього креветки. Обсмажувати на грилі, приблизно 2 хвилини кожну сторону.
Як посмажити на мангалі
Креветки чудово смажаться на вугіллі. Невеликі екземпляри добре готувати на шпажках, а великі сміливо можна викласти на решітку.
Потрібні:
- 800 г креветок;
- 50 г апельсинового джему;
- 80 г вершкового масла;
- 3 гілочки свіжого базиліка;
- 2 щіпки меленого чорного перцю;
- половина чайної ложки меленого імбиру;
- сіль за смаком;
- половина лимона.
Час: 45 хвилин. Цінність порції: 109 ккал.
Як зробити:
- Креветки розморозити, почистити, залишивши хвостову частину.
- Приготувати маринад: розтерти в ступці розм'якшене масло вершкове з перцем, імбиром, листям базиліка. Додати апельсиновий джем, добре перемішати.
- Нанизати морепродукт на шпажки, залити маринадом, залишити маринуватися. Періодично перемішувати, так маринад просочить продукт більш рівномірно.
- За смаком посолити, потім обсмажувати 3-4 хвилини, використовуючи сковорідку-гриль.
- При подачі шашлики збризнути лимонним соком.
Готуємо шашлики з креветок на шпажках в духовці
Креветки, як і інші морепродукти, не люблять тривалого готування. Тому треба включити духовку заздалегідь.
З печерицями і солодким перцем
Потрібні:
- 1 стручок болгарського перцю;
- 200 г черрі;
- 200 г печериць;
- 700 г королівських креветок;
Для маринаду:
- 5 часточок часнику;
- 5 гілочок кропу;
- 35-40 мл олії рафінованої;
- половина лимона;
- сіль за смаком.
Знадобиться: 45 хвилин. Порція: 107 ккал.
Готуємо:
- Креветки опустити в киплячу воду. Вийняти їх через 2 хвилини, змити прохолодною водою і почистити.
- До морепродуктів додати рубаний часник, кріп, олія рафінована, лимонний сік, добре посолити, перемішати. Витримати в маринаді 20 хвилин.
- Печериці почистити, солодкий перець нашаткувати шматочками.
- На шпажки нанизати морепродукт, чергуючи його з грибами і перцем.
- Деко застелити фольгою, викласти шашлики. Запікати при 200ºC в духовій шафі, встановивши режим «Гриль», приблизний час приготування — 20 хвилин.
В медово-імбирному маринаді
Потрібні:
- 600 г креветок;
- 10 г імбир (корінь);
- 40 мл олії оливи;
- 15 г меду;
- 60 мл соєвого соусу.
Час: 45 хвилин. Порція: 102 ккал.
Приготування:
- Натерти імбир, додати до нього масло оливи, мед, соєвий соус, сіль.
- В приготованому розчині витримати креветки 1-2 години.
- Нанизати замаринований морепродукт на шпажки. Викласти на деко, запікати до золотистого кольору.
Також читайте, як приготувати шашлик з риби на мангалі на шампурах і шпажках.
Креветки в вершково-часниковому соусі: рецепти високої кухні.
Пробували готувати піцу з креветками в домашніх умовах? Якщо ні, то у нас на сайті для вас є цікаві рецепти з покроковим описом і фото.
Рецепт приготування з овочами на грилі
До смажених креветок хочеться придумати цікавий гарнір. Тому в рецепті з'явилися цукіні, солодкий перець і черрі.
Потрібні:
- 1,5 кг великих креветок;
- 3 молодих цукіні;
- 10 помідорів черрі;
- 3 стручка перцю солодкого;
- олія рослинна;
- 2 лимона для соку;
- 25 г м'якої гірчиці;
- за смаком сіль.
Час: 20 хвилин. Порція: 115 ккал.
Як приготувати:
- Приготувати маринад: з'єднати масло, лимонний сік, перець чорний, сіль, влити півлітра води.
- Викласти розморожений морепродукт в маринад. Залишити на 2-3 години.
- Перед готуванням нашаткувати цукіні кільцями, черрі – четвертинками, перець – середніми шматочками.
- Морепродукт нанизувати на дерев'яні палички упереміш з кабачками, перцем, помідорами.
- Смажити на грилі до готовності всіх овочів.
Шашлики з креветок і манго
Потрібні:
- 20 креветок;
- 1 манго;
- 1 лайм;
- 45 г цукру тростинного;
- 50 мл рому;
- 15 г меду;
- 1 ст. л. крохмалю.
Час: 45-50 хвилин. Кожна порція: 107 ккал.
Приготування:
- Морепродукти розморозити, зняти панцирі. Гострим ножем надрізати спинку і видалити смужку кишечника.
- Очистити плід манго, нашаткувати його скибочками. На окремі шпажки нанизати манго і морепродукти.
- Зробити глазур: у сотейнику змішати мед з ромом, соком лайма і цукром, на середньому вогні довести глазур до кипіння. Коли рідина трохи випарується, додати крохмаль, розведений у 40 мл води. Витримати на вогні, поки суміш не стане густою.
- Шпажки з манго і креветками вмочити по черзі в глазур і відразу ж відправити на гриль, обсмажити до появи коричневих підпалин. Приправити перцем рожевим.
Корисні поради
Незалежно від ваги все креветки мають практично один смак і структуру. Правда є невеликий виняток – це морепродукти середньої величини, які на відміну від інших видів жорсткуваті. Тому радимо уникати упаковки з маркуванням 3540, щоб не купити такі жорсткі екземпляри.
І, нарешті, маринад. Радимо потримати маринований морепродукт в холодильнику три години. Маринад можна приготувати так: змішати 2 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. олії оливи, жменя листя базиліка, 20 мл соку лимона, подрібнену цибулю-шалот або половину головки звичайної цибулі, 80 мл білого вина, 8 г соусу чилі, сіль, чорний перець.