Як приготувати люля-кебаб на мангалі
У перекладі з перської та тюркського «люля-кебаб» звучить як «трубочка з смаженого м'яса». Сама назва страви говорить про його склад і особливості. В його основі м'ясний фарш, який прожарюється, але при цьому не потрібно використання курячого яйця і хлібного м'якушки.
Важливе значення має ретельне перемішування фаршу до потрібної консистенції і додавання хороших спецій. У більшості випадків така страва подається на стіл разом з лавашем і свіжою зеленню.
Сьогодні його можна легко приготувати самостійно, з допомогою звичайного мангала в домашніх умовах.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Баранина - | 1000 м |
Перець чорний - | 5 г |
Кінза - | для сервірування |
Цибуля ріпчаста - | 2 штуки |
Сушена м'ята - | 20 г |
Базилік сушений - | 20 г |
Сіль - | за смаком |
Курдючне сало бараняче) - | 5 столових ложок |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 200 Ккал |
Сьогодні у кожного народу є певний рецепт, але в будь-якому випадку потрібно додавання спецій. Існують різні види такої страви, в числі яких – тандир кавап, чевапчичи.
Шаурма і шашлик так само відносяться до даної категорії. Оригінальний і в той же час простий рецепт, крім м'яса, включає курдючне сало, цибулю і базилік.
Найпростіший спосіб приготування люля-кебаб з баранини на мангалі:
- М'ясо ретельно промивають і просушують за допомогою чистої серветки;
- Його з курдючним салом перемелюють у фарш;
- Отриману м'ясну масу солять, перчать, додають базилік і м'яту;
- Наступний крок – грунтовне вимішування ручним способом (як це роблять щодо тесту);
- Після цього заготовки формують шашлички, надягають їх на палички;
- Потім кладуть люля-кебаби на спеціальне пристосування – грати в мангалі, ретельно просмажують з усіх сторін;
- Готову страву подають разом з нарізаними кільцями цибулі і кінзою.
Як приготувати курячий люля-кебаб на мангалі
Інгредієнти, що входять до складу люля-кебаб з птиці:
- Куряче філе або стегенця – 1 кг;
- Ріпчаста цибуля – 3 штуки;
- Базилік – 25 г;
- Чорний перець мелений – 6 м;
- Сіль – на смак;
- Кінза – для прикраси страви;
- Оцет (харчової) – 30 г
- Вода питна – 100 г
- Шампури – для шашликів.
Час приготування: до 2 годин. Калорійність: 190 кілокалорій в 100 г готового страви.
Приготування люля-кебаб з курки на мангалі:
- Воду доводять до кипіння (0,5 склянки), виливають у чашу, додають оцет;
- Цибулю подрібнюють і опускають в отриманий маринад;
- Куряче м'ясо прокрутити в м'ясорубці;
- Висипають в нього перець, базилік, сіль, цибулю;
- Отриману масу грунтовно вимішують і відбивають;
- Фарш залишають у холодильнику на 1-2 години;
- Розпалюють мангал;
- М'ясну масу розділяють на порції, нанизують на шампури і формують шашлички;
- Викладають їх на решітку мангала і смажать до повної готовності;
- Подають страву на стіл з кінзою і тонко нарізаним луком.
Рецепт з свинини
На основі свинячого м'яса виходять особливо соковиті і апетитні страви. Люля-кебаб з нього можна приготувати досить легко, використовуючи найпростіші продукти і спеції. Для отримання пікантного смаку можна додати певну кількість коньяку.
Інгредієнти, які знадобляться:
- Свинина 900 г;
- Цибуля ріпчаста – 2,5 штуки;
- Сіль – за смаком;
- Перець мелений чорний – 4 г;
- Лимонний сік – 40 г;
- Лимон – 0,5 шт.;
- Коньяк – 25 мл;
- Часник – 5 зубчиків;
- Сало – 350 г;
- Олія оливкова – 15 г;
- Паприка – 3 г;
- Базилік сушений – 5 м;
- Шампури – для шашличків.
Час приготування: до 140 хвилин. Калорійність: 320 кілокалорій в 100 г готового страви.
Спосіб приготування люля-кебаб з свинячого м'яса на мангалі в домашніх умовах:
- Спочатку змішують чорний перець, базилік, паприку, оливкова олія, сіль, приправляють лимонним соком і коньяком;
- Поученным маринадом заливають свинину, порізану на шматочки, відправляють в холодильник приблизно на півтори чи дві години;
- В м'ясорубці прокручують часник, цибулю, вистояне в маринаді м'ясо, а так само сало;
- Фарш вимішують протягом приблизно 18 хвилин;
- Після цього його відбивають (при цьому він стає однорідним і легко відстає від рук, але трохи липким);
- Залишають його настоюватися протягом 40 хвилин;
- Готовий фарш дістають з холодильника, ліплять з нього ковбаски, нанизують на шампури і кладуть на решітку мангалу;
- Коли шашлики будуть готові, їх подають на блюді з скибочками лимона.
Читайте як приготувати ніжний омлет на пару, пишний і повітряний.
Візьміть на замітку рецепт незвичайних котлеток з крабових паличок.
Кращі рецепти з фото заварних млинців.
Поради та хитрості
Для того щоб люля-кебаби, які готуються вдома, виявилися досить вдалими і смачними, необхідно слідувати певним правилам. Фахівці при цьому дають наступні поради:
- Для отримання апетитних і якісних люля-кебабів рекомендується попередньо маринувати м'ясо зі спеціями, оцтом і зеленою цибулею;
- Якщо фаршу дати можливість постояти в холодильнику (зі спеціями) протягом тривалого часу перед обсмажуванням, він вийде особливо густим і придатним для роботи з ним;
- Для того щоб фарш опинився найбільш «пластичним» і з нього можна було без праці ліпити ковбаски, він повинен перед приготуванням шашликів постояти в холодному місці (краще в холодильнику), в іншому випадку він буде сильно прилипати до рук;
- Вкрай важливо підготувати мангал для смаження м'ясних виробів, вибравши довго жар, щоб можна було закінчити роботу без проблем;
- Краще використовувати дрова з дуба, бука або вишні;
- Нанизуючи на шампури фарш і формуючи ковбаски, важливо переконатися, що в середині вони не виявляться порожніми;
- Шашлики бажано робити найбільш тонкими, так вони швидше і краще просмажаться.
Для того щоб уникнути пересушування люля-кебабів під час приготування страв на мангалі, необхідно обмахувати ковбаски. Обов'язково потрібно постійне перевертання шампурів. Додатково допускається нанизування свіжих овочів і цибулі.