12 апрель 2019 1 412

Як приготувати люля-кебаб на мангалі

У перекладі з перської та тюркського «люля-кебаб» звучить як «трубочка з смаженого м'яса». Сама назва страви говорить про його склад і особливості. В його основі м'ясний фарш, який прожарюється, але при цьому не потрібно використання курячого яйця і хлібного м'якушки.

Важливе значення має ретельне перемішування фаршу до потрібної консистенції і додавання хороших спецій. У більшості випадків така страва подається на стіл разом з лавашем і свіжою зеленню.

Сьогодні його можна легко приготувати самостійно, з допомогою звичайного мангала в домашніх умовах.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
Баранина - 1000 м
Перець чорний - 5 г
Кінза - для сервірування
Цибуля ріпчаста - 2 штуки
Сушена м'ята - 20 г
Базилік сушений - 20 г
Сіль - за смаком
Курдючне сало бараняче) - 5 столових ложок
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 200 Ккал
Класичне блюдо включає в себе мінімум продуктів, у числі яких у першу чергу – баранина. Саме на її основі спочатку в азіатських країнах почали готувати люля-кебаб.

Сьогодні у кожного народу є певний рецепт, але в будь-якому випадку потрібно додавання спецій. Існують різні види такої страви, в числі яких – тандир кавап, чевапчичи.

Шаурма і шашлик так само відносяться до даної категорії. Оригінальний і в той же час простий рецепт, крім м'яса, включає курдючне сало, цибулю і базилік.

Найпростіший спосіб приготування люля-кебаб з баранини на мангалі:

  1. М'ясо ретельно промивають і просушують за допомогою чистої серветки;
  2. Його з курдючним салом перемелюють у фарш;
  3. Отриману м'ясну масу солять, перчать, додають базилік і м'яту;
  4. Наступний крок – грунтовне вимішування ручним способом (як це роблять щодо тесту);
  5. Після цього заготовки формують шашлички, надягають їх на палички;
  6. Потім кладуть люля-кебаби на спеціальне пристосування – грати в мангалі, ретельно просмажують з усіх сторін;
  7. Готову страву подають разом з нарізаними кільцями цибулі і кінзою.

Як приготувати курячий люля-кебаб на мангалі

Крім баранини, для створення такого блюдо, цілком підійде будь-яке інше м'ясо, включаючи і птицю. З ніжною курки виходять особливо оригінальні шашлички, тому вона цілком прийнятна в даному випадку.

Інгредієнти, що входять до складу люля-кебаб з птиці:

  • Куряче філе або стегенця – 1 кг;
  • Ріпчаста цибуля – 3 штуки;
  • Базилік – 25 г;
  • Чорний перець мелений – 6 м;
  • Сіль – на смак;
  • Кінза – для прикраси страви;
  • Оцет (харчової) – 30 г
  • Вода питна – 100 г
  • Шампури – для шашликів.

Час приготування: до 2 годин. Калорійність: 190 кілокалорій в 100 г готового страви.

Приготування люля-кебаб з курки на мангалі:

  1. Воду доводять до кипіння (0,5 склянки), виливають у чашу, додають оцет;
  2. Цибулю подрібнюють і опускають в отриманий маринад;
  3. Куряче м'ясо прокрутити в м'ясорубці;
  4. Висипають в нього перець, базилік, сіль, цибулю;
  5. Отриману масу грунтовно вимішують і відбивають;
  6. Фарш залишають у холодильнику на 1-2 години;
  7. Розпалюють мангал;
  8. М'ясну масу розділяють на порції, нанизують на шампури і формують шашлички;
  9. Викладають їх на решітку мангала і смажать до повної готовності;
  10. Подають страву на стіл з кінзою і тонко нарізаним луком.

Рецепт з свинини

На основі свинячого м'яса виходять особливо соковиті і апетитні страви. Люля-кебаб з нього можна приготувати досить легко, використовуючи найпростіші продукти і спеції. Для отримання пікантного смаку можна додати певну кількість коньяку.

Інгредієнти, які знадобляться:

  • Свинина 900 г;
  • Цибуля ріпчаста – 2,5 штуки;
  • Сіль – за смаком;
  • Перець мелений чорний – 4 г;
  • Лимонний сік – 40 г;
  • Лимон – 0,5 шт.;
  • Коньяк – 25 мл;
  • Часник – 5 зубчиків;
  • Сало – 350 г;
  • Олія оливкова – 15 г;
  • Паприка – 3 г;
  • Базилік сушений – 5 м;
  • Шампури – для шашличків.

Час приготування: до 140 хвилин. Калорійність: 320 кілокалорій в 100 г готового страви.

Спосіб приготування люля-кебаб з свинячого м'яса на мангалі в домашніх умовах:

  1. Спочатку змішують чорний перець, базилік, паприку, оливкова олія, сіль, приправляють лимонним соком і коньяком;
  2. Поученным маринадом заливають свинину, порізану на шматочки, відправляють в холодильник приблизно на півтори чи дві години;
  3. В м'ясорубці прокручують часник, цибулю, вистояне в маринаді м'ясо, а так само сало;
  4. Фарш вимішують протягом приблизно 18 хвилин;
  5. Після цього його відбивають (при цьому він стає однорідним і легко відстає від рук, але трохи липким);
  6. Залишають його настоюватися протягом 40 хвилин;
  7. Готовий фарш дістають з холодильника, ліплять з нього ковбаски, нанизують на шампури і кладуть на решітку мангалу;
  8. Коли шашлики будуть готові, їх подають на блюді з скибочками лимона.

Читайте як приготувати ніжний омлет на пару, пишний і повітряний.

Візьміть на замітку рецепт незвичайних котлеток з крабових паличок.

Кращі рецепти з фото заварних млинців.

Поради та хитрості

Для того щоб люля-кебаби, які готуються вдома, виявилися досить вдалими і смачними, необхідно слідувати певним правилам. Фахівці при цьому дають наступні поради:

  • Для отримання апетитних і якісних люля-кебабів рекомендується попередньо маринувати м'ясо зі спеціями, оцтом і зеленою цибулею;
  • Якщо фаршу дати можливість постояти в холодильнику (зі спеціями) протягом тривалого часу перед обсмажуванням, він вийде особливо густим і придатним для роботи з ним;
  • Для того щоб фарш опинився найбільш «пластичним» і з нього можна було без праці ліпити ковбаски, він повинен перед приготуванням шашликів постояти в холодному місці (краще в холодильнику), в іншому випадку він буде сильно прилипати до рук;
  • Вкрай важливо підготувати мангал для смаження м'ясних виробів, вибравши довго жар, щоб можна було закінчити роботу без проблем;
  • Краще використовувати дрова з дуба, бука або вишні;
  • Нанизуючи на шампури фарш і формуючи ковбаски, важливо переконатися, що в середині вони не виявляться порожніми;
  • Шашлики бажано робити найбільш тонкими, так вони швидше і краще просмажаться.

Для того щоб уникнути пересушування люля-кебабів під час приготування страв на мангалі, необхідно обмахувати ковбаски. Обов'язково потрібно постійне перевертання шампурів. Додатково допускається нанизування свіжих овочів і цибулі.

Що ще почитати: