Покрокові рецепти шифонової бісквіта
Мало хто знає, що таке шифоновий бісквіт, а адже це відмінний десерт, який можна з легкістю приготувати в домашніх умовах. Головне потрібно знати основні принципи приготування цих ласощів. Якщо ви любите готувати різну випічку будинку, то для вас якраз буде до речі рецепт цього смачного і солодкого десерту. Але для початку варто з'ясувати, що це за випічка і звідки вона прийшла до нас.
Шифоновий бісквіт — що це?
Рецепт шифонової бісквіта з'явився ще в 1927 році в Америці. З того часу цей десерт став найулюбленішою випічкою кондитерів. Його вперше спік кондитер Гаррі Бейкером з Голлівуду, саме йому і належить винахід цього смачного десерту. Протягом 20 років він приховував рецепт бісквіта, а потім він його продав. Саме завдяки цьому про такому рецепті дізнався весь світ.
Бісквіт володіє особливою легкої, але в той же час вологою текстурою. Він виходить ніжним і повітряним, тому його не потрібно додатково просочують спеціальними сиропами і великою кількістю крему.
Після приготування його можна нарізати на тонкі коржі, але при цьому він абсолютно не кришиться і не розламується. Змащувати кремом його можна відразу ж після охолодження.
Вся справа в тому, що при приготуванні основа акуратно і обережно збивається. При цьому весь процес збивання триває досить довго, що і забезпечує активне насичення тесту киснем. Спільно з вологою повітря піднімає бісквіт, надаючи йому рівномірну легку структуру, вона виходить трохи вологою і розсипчастою.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошно - | стакан |
яйця - | 5 штук |
яєчний білок - | 1 додатковий |
цукровий пісок - | 220 грам |
розпушувач - | 15 грам |
сіль - | щіпка |
вода - | 135 мл |
олія оливкова - | 90 мл |
лимонна кислота - | ¼ Ч. ложки |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 315 Ккал |
Процес приготування шифонової бісквіта для торта:
- Для приготування потрібно використовувати яйця кімнатної температури. Першим ділом розбиваємо яйця і ділимо білки і жовтки;
- Борошно необхідно кілька разів просіяти через сито в чашку;
- Засипаємо до борошна сіль, 160 грам цукрового піску, розпушувач для тіста. Сухі компоненти необхідно розмішати міксером;
- У центрі сухих компонентів необхідно зробити поглиблення, викладаємо туди жовтки, заливаємо воду та олію;
- Вимішуємо віночком або міксером. Вимішувати слід протягом 1 хвилини;
- В іншу чашку викладаємо білки. Білків повинно бути більше. Тісто на масляній основі має важкою структурою, а для того щоб підняти його слід наситити киснем, який утримується білками;
- Додаємо до білків лимонну кислоту, збиваємо до пишного стану. Повинна вийти стійка піна;
- Далі поступово до білків всипаємо цукор, що залишився і продовжуємо збивати. Збиваємо до твердих піків;
- Отриману білкову масу потрібно додавати в тісто по частинах. Краще викласти її в три прийоми. При цьому при додаванні кожної частини обов'язково потрібно акуратно розмішувати;
- Форма для запікання змащується олією з усіх боків, краще використовувати для змазування вершкове масло;
- Однорідне тісто вливаємо в форму;
- Духовку потрібно заздалегідь розігріти до 150-170 градусів;
- Ставимо форму з тістом в духовку і залишаємо дбати близько 50 хвилин;
- За цей період бісквіт сильно підніметься;
- Готовність можна перевірити зубочисткою або сірником;
- Після цього виймаємо бісквіт з духовки, даємо трохи постояти, щоб він охолонув;
- Обережно виймаємо з форми, розрізаємо на коржі і використовуємо для приготування торта.
Читайте як приготувати соковитий салат зі свіжою морквою з сиром, часником, огірками й інші варіанти.
Читайте як приготувати красиві булочки — покрокові форми булочок з фото і підказками.
Візьміть на замітку рецепт неймовірно смачної юшки з консервованої сайри.
Ванільний бісквіт шифоновий
Які компоненти потрібні для приготування:
- яйця – 7 штук;
- борошно – 500 грам;
- цукровий пісок – півтори склянки;
- стакан рослинного масла;
- ¾ Склянки води;
- розпушувач – 15 грам;
- сіль – 1 ч. ложка;
- кислота лимонна – 5 грам;
- ванільний цукор пачка або пара крапель ванільного екстракту.
На приготування буде потрібно – 1,5 години.
Калорійність – 318 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Розбиваємо яйця, ділимо білки і жовтки;
- Кладемо білки в чашу блендера, додаємо лимонну кислоту і збиваємо до стану пишної піни;
- В окрему чашку викладаємо жовтки, підливаємо теплу воду засипаємо половину цукрового піску, підливаємо рослинне масло. Всі компоненти добре збиваємо блендером;
- Просіваємо борошно кілька разів, засипаємо до неї цукровий пісок, сіль, розпушувач. Сухі компоненти потрібно добре змішати;
- У масу з жовтків викладаємо третю частину збитих білків;
- Засипаємо сухі компоненти, розмішуємо міксером;
- Викладаємо білки, що залишилися і ванілін;
- Ще раз розмішуємо віночком;
- Форму для запікання потрібно застелити пергаментом або промазати з усіх боків рослинним маслом;
- Акуратно вливаємо рідке тісто у форму;
- Розжарюємо духовку до 180 градусів;
- Ставимо форму і печемо приблизно 40-50 хвилин;
- Через 30 хвилин приготування температуру можна знизити до 170 градусів;
- Готовий бісквіт виймаємо з духовки, акуратно дістаємо, остуджуємо і ріжемо на коржі.
Шоколадний бісквіт
Які компоненти потрібні для шоколадного бісквіта:
- склянка борошна;
- розпушувач – 10 грам;
- сода питна — щіпка;
- щіпка солі;
- 230 грам цукрового піску;
- 5 штук яєчного жовтка;
- 60 грам какао-порошку;
- 1,5 ст. ложки розчинної кави;
- 175 мл води;
- 125 мл рослинного масла без запаху;
- 8 штук яєчного білка.
Приготування займе – 1,5 години.
Калорійність – 325 ккал.
Розглянемо рецепт покроково:
- Для приготування бісквіта необхідно використовувати компоненти кімнатної температури;
- Прогріваємо воду до кипіння, засипаємо какао-порошок і кави, добре розмішуємо до повного розчинення. Відставляємо в сторону, щоб шоколадна суміш охолола;
- Борошно слід просіяти кілька разів, і засипаємо її в ємність;
- Додаємо до борошна 180 грам цукрового піску, сіль, харчову соду, розпушувач;
- Всі сухі компоненти перемішуємо вінчиком;
- Жовтки викладаємо в іншу чашку і збиваємо блендером до однорідності;
- Наливаємо до жовтків рослинне масло і шоколадну суміш. Гарненько перемішуємо до рівномірної структури;
- Потім сухі компоненти пересипаємо в шоколадну суміш і ретельно перемішуємо блендером до однорідності;
- Білки викладаємо в чашку, засипаємо до них 45 грам цукрового піску і збиваємо міксером до стійкої піни;
- Викладаємо 1/4 частина білкової суміші в шоколадну масу і за допомогою лопатки змішуємо методом складання;
- Викладаємо іншу частину білкової суміші і розмішуємо аналогічним методом;
- Форму для запікання потрібно промазати з усіх боків рослинним маслом;
- Вливаємо рідке шоколадне тісто у форму;
- Розжарюємо духовку до 150-160 градусів і прибираємо в неї форму з тестом;
- Печемо бісквіт протягом 50-60 хвилин;
- Після цього виймаємо з духовки, охолодити і виймаємо з форми.
Випічка з вишнею в мультиварці
Які компоненти потрібні для рецепта:
- 80 грам борошна;
- 200 грам вишні;
- 4 курячих яйця;
- жменя горіхів – 20 грам;
- 1 велика ложка какао-порошку;
- 100 грам цукрового піску;
- 20 грам кукурудзяного крохмалю;
- щіпка солі;
- харчова сода – ½ ч. ложки.
Час приготування – 70-80 хвилин.
Калорійність – 330 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Необхідно розбити яйця, розділити білки і жовтки;
- Жовтки викладаємо в чашку, підсипаємо до них 90 грам цукрового піску і гарненько розтираємо міксером до білого стану;
- Білки викладаємо в іншу чашку, підсипаємо до них дрібку солі, 15 грам цукру;
- Збиваємо білки міксером до стану стійких піків;
- Далі викладаємо білкову суміш до жовткової, за допомогою лопатки розмішуємо зверху вниз;
- Борошно слід просіяти кілька разів і пересипати в окрему чашку;
- Засипаємо до борошні какао-порошок, харчову соду, кукурудзяний крохмаль;
- Горіхи смажимо на сухій сковороді хвилин 5 і викладаємо в суху суміш. Ретельно розмішуємо сухі компоненти;
- Суху суміш зверху висипаємо рідкої яєчної суміші і за допомогою лопатки вмішуємо зверху вниз повільними рухами;
- Розмішувати треба акуратно, не варто збивати і розтирати, інакше бісквіт осяде;
- Вишню слід промити, вийняти все насіння, сік зливається;
- Чашу мультиварки змащуємо вершковим маслом, виливаємо в неї тісто і викладаємо зверху ягоду вишні;
- Вибираємо режим «Випічка» і залишаємо готуватися протягом 40 хвилин;
- Після цього залишаємо постояти деякий час, щоб бісквіт охолонув;
- Потім акуратно виймаємо і розрізаємо на коржі, змащуємо будь-яким кремом.
Корисні поради
- збивати основу слід акуратно, не варто її розтирати, інакше після приготування бісквіт осяде і не вийде повітряним;
- білки обов'язково збиваються до пишного стану, саме за рахунок них забезпечується повітряний стан випічки;
- в якості начинки можна використовувати будь-які горіхи, ягоди, шматочки фруктів, родзинки, чорнослив.
Шифоновий бісквіт – це прекрасна основа для смачного і повітряного торта. Його можна використовувати для приготування випічки для дітей, різних свят або просто для частування гостей. Звичайно, його приготування вимагає певних зусиль, але воно того варто. Спробуйте!