24 май 2019 4 350

Покрокові рецепти шифонової бісквіта

Мало хто знає, що таке шифоновий бісквіт, а адже це відмінний десерт, який можна з легкістю приготувати в домашніх умовах. Головне потрібно знати основні принципи приготування цих ласощів. Якщо ви любите готувати різну випічку будинку, то для вас якраз буде до речі рецепт цього смачного і солодкого десерту. Але для початку варто з'ясувати, що це за випічка і звідки вона прийшла до нас.

Шифоновий бісквіт — що це?

Рецепт шифонової бісквіта з'явився ще в 1927 році в Америці. З того часу цей десерт став найулюбленішою випічкою кондитерів. Його вперше спік кондитер Гаррі Бейкером з Голлівуду, саме йому і належить винахід цього смачного десерту. Протягом 20 років він приховував рецепт бісквіта, а потім він його продав. Саме завдяки цьому про такому рецепті дізнався весь світ.

Бісквіт володіє особливою легкої, але в той же час вологою текстурою. Він виходить ніжним і повітряним, тому його не потрібно додатково просочують спеціальними сиропами і великою кількістю крему.

Після приготування його можна нарізати на тонкі коржі, але при цьому він абсолютно не кришиться і не розламується. Змащувати кремом його можна відразу ж після охолодження.

Вся справа в тому, що при приготуванні основа акуратно і обережно збивається. При цьому весь процес збивання триває досить довго, що і забезпечує активне насичення тесту киснем. Спільно з вологою повітря піднімає бісквіт, надаючи йому рівномірну легку структуру, вона виходить трохи вологою і розсипчастою.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
борошно - стакан
яйця - 5 штук
яєчний білок - 1 додатковий
цукровий пісок - 220 грам
розпушувач - 15 грам
сіль - щіпка
вода - 135 мл
олія оливкова - 90 мл
лимонна кислота - ¼ Ч. ложки
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 315 Ккал

Процес приготування шифонової бісквіта для торта:

  1. Для приготування потрібно використовувати яйця кімнатної температури. Першим ділом розбиваємо яйця і ділимо білки і жовтки;
  2. Борошно необхідно кілька разів просіяти через сито в чашку;
  3. Засипаємо до борошна сіль, 160 грам цукрового піску, розпушувач для тіста. Сухі компоненти необхідно розмішати міксером;
  4. У центрі сухих компонентів необхідно зробити поглиблення, викладаємо туди жовтки, заливаємо воду та олію;
  5. Вимішуємо віночком або міксером. Вимішувати слід протягом 1 хвилини;
  6. В іншу чашку викладаємо білки. Білків повинно бути більше. Тісто на масляній основі має важкою структурою, а для того щоб підняти його слід наситити киснем, який утримується білками;
  7. Додаємо до білків лимонну кислоту, збиваємо до пишного стану. Повинна вийти стійка піна;
  8. Далі поступово до білків всипаємо цукор, що залишився і продовжуємо збивати. Збиваємо до твердих піків;
  9. Отриману білкову масу потрібно додавати в тісто по частинах. Краще викласти її в три прийоми. При цьому при додаванні кожної частини обов'язково потрібно акуратно розмішувати;
  10. Форма для запікання змащується олією з усіх боків, краще використовувати для змазування вершкове масло;
  11. Однорідне тісто вливаємо в форму;
  12. Духовку потрібно заздалегідь розігріти до 150-170 градусів;
  13. Ставимо форму з тістом в духовку і залишаємо дбати близько 50 хвилин;
  14. За цей період бісквіт сильно підніметься;
  15. Готовність можна перевірити зубочисткою або сірником;
  16. Після цього виймаємо бісквіт з духовки, даємо трохи постояти, щоб він охолонув;
  17. Обережно виймаємо з форми, розрізаємо на коржі і використовуємо для приготування торта.

Читайте як приготувати соковитий салат зі свіжою морквою з сиром, часником, огірками й інші варіанти.

Читайте як приготувати красиві булочки — покрокові форми булочок з фото і підказками.

Візьміть на замітку рецепт неймовірно смачної юшки з консервованої сайри.

Ванільний бісквіт шифоновий

Які компоненти потрібні для приготування:

  • яйця – 7 штук;
  • борошно – 500 грам;
  • цукровий пісок – півтори склянки;
  • стакан рослинного масла;
  • ¾ Склянки води;
  • розпушувач – 15 грам;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • кислота лимонна – 5 грам;
  • ванільний цукор пачка або пара крапель ванільного екстракту.

На приготування буде потрібно – 1,5 години.

Калорійність – 318 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Розбиваємо яйця, ділимо білки і жовтки;
  2. Кладемо білки в чашу блендера, додаємо лимонну кислоту і збиваємо до стану пишної піни;
  3. В окрему чашку викладаємо жовтки, підливаємо теплу воду засипаємо половину цукрового піску, підливаємо рослинне масло. Всі компоненти добре збиваємо блендером;
  4. Просіваємо борошно кілька разів, засипаємо до неї цукровий пісок, сіль, розпушувач. Сухі компоненти потрібно добре змішати;
  5. У масу з жовтків викладаємо третю частину збитих білків;
  6. Засипаємо сухі компоненти, розмішуємо міксером;
  7. Викладаємо білки, що залишилися і ванілін;
  8. Ще раз розмішуємо віночком;
  9. Форму для запікання потрібно застелити пергаментом або промазати з усіх боків рослинним маслом;
  10. Акуратно вливаємо рідке тісто у форму;
  11. Розжарюємо духовку до 180 градусів;
  12. Ставимо форму і печемо приблизно 40-50 хвилин;
  13. Через 30 хвилин приготування температуру можна знизити до 170 градусів;
  14. Готовий бісквіт виймаємо з духовки, акуратно дістаємо, остуджуємо і ріжемо на коржі.

Шоколадний бісквіт

Які компоненти потрібні для шоколадного бісквіта:

  • склянка борошна;
  • розпушувач – 10 грам;
  • сода питна — щіпка;
  • щіпка солі;
  • 230 грам цукрового піску;
  • 5 штук яєчного жовтка;
  • 60 грам какао-порошку;
  • 1,5 ст. ложки розчинної кави;
  • 175 мл води;
  • 125 мл рослинного масла без запаху;
  • 8 штук яєчного білка.

Приготування займе – 1,5 години.

Калорійність – 325 ккал.

Розглянемо рецепт покроково:

  1. Для приготування бісквіта необхідно використовувати компоненти кімнатної температури;
  2. Прогріваємо воду до кипіння, засипаємо какао-порошок і кави, добре розмішуємо до повного розчинення. Відставляємо в сторону, щоб шоколадна суміш охолола;
  3. Борошно слід просіяти кілька разів, і засипаємо її в ємність;
  4. Додаємо до борошна 180 грам цукрового піску, сіль, харчову соду, розпушувач;
  5. Всі сухі компоненти перемішуємо вінчиком;
  6. Жовтки викладаємо в іншу чашку і збиваємо блендером до однорідності;
  7. Наливаємо до жовтків рослинне масло і шоколадну суміш. Гарненько перемішуємо до рівномірної структури;
  8. Потім сухі компоненти пересипаємо в шоколадну суміш і ретельно перемішуємо блендером до однорідності;
  9. Білки викладаємо в чашку, засипаємо до них 45 грам цукрового піску і збиваємо міксером до стійкої піни;
  10. Викладаємо 1/4 частина білкової суміші в шоколадну масу і за допомогою лопатки змішуємо методом складання;
  11. Викладаємо іншу частину білкової суміші і розмішуємо аналогічним методом;
  12. Форму для запікання потрібно промазати з усіх боків рослинним маслом;
  13. Вливаємо рідке шоколадне тісто у форму;
  14. Розжарюємо духовку до 150-160 градусів і прибираємо в неї форму з тестом;
  15. Печемо бісквіт протягом 50-60 хвилин;
  16. Після цього виймаємо з духовки, охолодити і виймаємо з форми.

Випічка з вишнею в мультиварці

Які компоненти потрібні для рецепта:

  • 80 грам борошна;
  • 200 грам вишні;
  • 4 курячих яйця;
  • жменя горіхів – 20 грам;
  • 1 велика ложка какао-порошку;
  • 100 грам цукрового піску;
  • 20 грам кукурудзяного крохмалю;
  • щіпка солі;
  • харчова сода – ½ ч. ложки.

Час приготування – 70-80 хвилин.

Калорійність – 330 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Необхідно розбити яйця, розділити білки і жовтки;
  2. Жовтки викладаємо в чашку, підсипаємо до них 90 грам цукрового піску і гарненько розтираємо міксером до білого стану;
  3. Білки викладаємо в іншу чашку, підсипаємо до них дрібку солі, 15 грам цукру;
  4. Збиваємо білки міксером до стану стійких піків;
  5. Далі викладаємо білкову суміш до жовткової, за допомогою лопатки розмішуємо зверху вниз;
  6. Борошно слід просіяти кілька разів і пересипати в окрему чашку;
  7. Засипаємо до борошні какао-порошок, харчову соду, кукурудзяний крохмаль;
  8. Горіхи смажимо на сухій сковороді хвилин 5 і викладаємо в суху суміш. Ретельно розмішуємо сухі компоненти;
  9. Суху суміш зверху висипаємо рідкої яєчної суміші і за допомогою лопатки вмішуємо зверху вниз повільними рухами;
  10. Розмішувати треба акуратно, не варто збивати і розтирати, інакше бісквіт осяде;
  11. Вишню слід промити, вийняти все насіння, сік зливається;
  12. Чашу мультиварки змащуємо вершковим маслом, виливаємо в неї тісто і викладаємо зверху ягоду вишні;
  13. Вибираємо режим «Випічка» і залишаємо готуватися протягом 40 хвилин;
  14. Після цього залишаємо постояти деякий час, щоб бісквіт охолонув;
  15. Потім акуратно виймаємо і розрізаємо на коржі, змащуємо будь-яким кремом.

Корисні поради

  • збивати основу слід акуратно, не варто її розтирати, інакше після приготування бісквіт осяде і не вийде повітряним;
  • білки обов'язково збиваються до пишного стану, саме за рахунок них забезпечується повітряний стан випічки;
  • в якості начинки можна використовувати будь-які горіхи, ягоди, шматочки фруктів, родзинки, чорнослив.

Шифоновий бісквіт – це прекрасна основа для смачного і повітряного торта. Його можна використовувати для приготування випічки для дітей, різних свят або просто для частування гостей. Звичайно, його приготування вимагає певних зусиль, але воно того варто. Спробуйте!

Що ще почитати: