Як приготувати смачний борщ без м'яса
Борщ – це улюблене багатьма страву, і зовсім необов'язково відмовлятися від нього під час посту або після прийняття рішення відмовитися від вживання в їжу м'яса.
Борщ реально приготувати і без м'яса, та так, що не всі з першої ложки це зрозуміють. І всупереч стереотипу про те, що добрий борщ – це апогей кулінарного таланту, зробити це під силу кожному.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
білокачанної капусти - | півкачана |
пасти томатної - | 5 столових ложок |
олія соняшникова або ріпакова - | 20 мл |
буряків - | 2 середніх бульби |
моркви - | 2 шт. |
картоплин - | 3 шт. |
цибулин - | 1 шт. |
води - | 3 літра |
сіль і спеції - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 19 Ккал |
- Всі овочі обмиваються, чистяться від шкірки і нарізати;
- Воду поставити на вогонь і дочекатися закипання зменшити вогонь і посолити;
- Обсмажувати В олії моркву, цибулю і помідорну пасту, до тих пір всі овочі не розм'якшаться;
- У воду кинути картоплю, капусту, часник;
- Через 20 хвилин після них засипається буряк і зажарка;
- Додати спеції і варити ще 3 хвилини, вимкнути.
Варений часник краще виловити. Ось і все, такий борщ без м'яса дійсно готується елементарно.
Як приготувати борщ з квасолею без м'яса
Необхідні інгредієнти:
- червона квасоля — 100 г;
- буряк — 70 г;
- капуста білокачанна — 1/3 качана;
- 3 картоплини;
- 1 цибулина.;
- морква — 1 шт.;
- солодкий болгарський перець — 1 шт.;
- помідор — 2 шт.;
- олія соняшникова або ріпакова — 30 мл;
- часник — ½ головки;
- вода — 3 л;
- спеції, зелень і сіль за смаком;
Час приготування: 90 хв + час на замочування.
Калорійність на 100 г: 26 Ккал.
- Квасолю заздалегідь замочити у воді не менш ніж на 2 години;
- Овочі помити, почистити і нарізати;
- Набряклу квасолю промити і відкинути на друшляк;
- Варити квасолю годину;
- Додати картоплю, а ще через 5 хвилин доповісти і капусту, посолити;
- У цей час у великій сковороді обсмажити на розпеченому маслі моркву, цибулю, буряк, перець, помідори без шкірки додаючи по черзі з періодичністю в 2 хвилини;
- Всю цю засмажку відправити в каструлю;
- Додати чавлений часникодушилкою часник, спеції і через 3 хвилини вимкнути.
Подавати блюдо, посипавши зеленню.
Як варити пісний борщ з буряком
Якщо є трохи більше часу і можливість докупити деякі продукти, то можна зробити більш цікавий варіант борщу без м'яса.
Необхідні інгредієнти:
- 3 цибулини;
- 3 картоплини;
- помідор — 3 шт.;
- білокачанна капуста ≈ 0,7–1 кг;
- буряк ≈ 200 г;
- сік ¼ лимона;
- часник половина головки;
- зелень (петрушка, кріп);
- олія соняшникова або ріпакова — 30-40 мл;
- 2,5 літра води;
- сіль, цукор, запашний горошок за смаком.
Час приготування: 90 хв.
Калорійність на 100 г: 23 Ккал.
- Овочі промити, очистити, нарізати, зелень нарізати і розкласти по мисках;
- На вогонь поставити каструлю з водою;
- Рослинна олія розігріти в сковорідці і смажити на ньому цибулю і моркву;
- Через 3 хвилини додати буряк, чавлений часникодушилкою часник без лушпиння і лимонний сік, смажити ще 3 хвилини;
- У сковороду додати помідори без шкірки. Зменшити вогонь, накрити кришкою і залишити ще на 10 хвилин;
- Якраз вода повинна закипіти, зменшити вогонь, щоб вода перестала вирувати і засипати туди капусту;
- Через 5 хвилин доповісти картоплю;
- Через 3 хвилини до картоплі і капусті влити засмажку з сковороди;
- Як пройде 2 хвилини, викласти в каструлю до овочів засмажку з помідорами і буряком. Перемішати;
- Залишити борщ на повільному вогні годину;
- Додати зелень, через 3 хвилини виключити;
- Накрити і дати постояти 20 хвилин.
Якщо молочні продукти не виключені з раціону, то дуже смачно подавати зі сметаною.
Домашня ковбаса з свинини в кишках — кілька варіантів рецепта цієї страви.
Як приготувати смачне холодець із судака без желатину.
Читайте як приготувати ніжного кролика в мультиварці.
Як зварити перше блюдо в мультиварці
Можна поекспериментувати і надати борщу пікантності, додавши в нього замість сирої капусти квашену.
Якщо немає можливості варити його на плиті, то це завжди можна зробити в мультиварці. Так, там він буде варитися трохи більше, але зате після того як всі інгредієнти закинуті і залишився тільки етап варіння, можна не відволікатися і зайнятися своїми справами.
Необхідні інгредієнти:
- Буряк — 120 г;
- капуста квашена — 400 г;
- картопля — 300 г;
- рослинна олія — 30 мл;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- помідори — 2 шт.;
- вода — 2,5 л;
- сіль, цукор, спеції і зелень за смаком.
Час приготування: 90 хв.
Калорійність на 100 г: 23 Ккал.
- Овочі помити і нарізати;
- Включити режим «смаження» або «випічка» і налити на дно масло;
- Коли масло розжариться по черзі всипати і перемішати цибулю, моркву, перетерті помідори, буряки;
- Додати сіль, часник і спеції;
- Всипати картоплю, квашену капусту, перемішати з іншими інгредієнтами дати потушиться 5 хв;
- Залити все водою і поставити на 1,5 години на режим «варка» або «варка на пару».
Після того як мультиварка подасть сигнал, потрібно почекати ще хвилин 5 і тільки тоді розливати по тарілках. Безпосередньо перед подачею на стіл посипати зеленню.
Поради досвідчених кухарів
Ось декілька порад від досвідчених кухарів, які дозволять приготувати незабутній борщ без м'яса. Так як в бульйоні не присутній м'ясо, потрібно постаратися зробити так, щоб овочі віддали бульйону максимум свого смаку.
- Обов'язково додавати запашні спеції і, звичайно ж, часник, без них борщ стане несмачним;
- Протягом усього періоду варіння він не повинен закипати, для цього вогонь повинен бути дуже повільним;
- Завжди швидко, до утворення скоринки обсмажувати овочі на рослинному маслі перед тим, як додати їх у воду;
- Деякі господині для смаку додавати ложку цукру, борщ не стане солодким від такої кількості, але смак стане цікавіше;
- Помідори, очищені від шкірки і перетерти через сито, додадуть страві чудовий смак, на відміну від консервованої томатної пасти;
- Порядок закидання овочів у воду грає роль, не варто ним нехтувати;
- Важливо додавати сіль у воду в самому початку, так овочі максимально розкриють свій смак;
- Овочі нарізати дуже дрібно, а краще натерти їх на крупній тертці.
Удачі у приготуванні і приємного апетиту!