02 март 2019 4 917

Як приготувати смачний борщ без м'яса

Борщ – це улюблене багатьма страву, і зовсім необов'язково відмовлятися від нього під час посту або після прийняття рішення відмовитися від вживання в їжу м'яса.

Борщ реально приготувати і без м'яса, та так, що не всі з першої ложки це зрозуміють. І всупереч стереотипу про те, що добрий борщ – це апогей кулінарного таланту, зробити це під силу кожному.

Простий покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
білокачанної капусти - півкачана
пасти томатної - 5 столових ложок
олія соняшникова або ріпакова - 20 мл
буряків - 2 середніх бульби
моркви - 2 шт.
картоплин - 3 шт.
цибулин - 1 шт.
води - 3 літра
сіль і спеції - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 19 Ккал
Цей рецепт є самим бюджетним і простим. Цей пісний борщ без м'яса готується на швидку руку в будь-який момент, так як складається з елементарних продуктів, які знайдуться на кожній кухні. Блюдо виходить дуже низькокалорійним і відмінно підійде для тих, хто сидить на дієті.
  1. Всі овочі обмиваються, чистяться від шкірки і нарізати;
  2. Воду поставити на вогонь і дочекатися закипання зменшити вогонь і посолити;
  3. Обсмажувати В олії моркву, цибулю і помідорну пасту, до тих пір всі овочі не розм'якшаться;
  4. У воду кинути картоплю, капусту, часник;
  5. Через 20 хвилин після них засипається буряк і зажарка;
  6. Додати спеції і варити ще 3 хвилини, вимкнути.

Варений часник краще виловити. Ось і все, такий борщ без м'яса дійсно готується елементарно.

Як приготувати борщ з квасолею без м'яса

Багато сімей, що дотримують пост, рятуються борщем без м'яса, але з квасолею. Та необхідність замочувати квасоля відніме трохи більше часу, але зате квасоля цілком здатна замінити м'ясо. Вона багата цінними білками і клітковину, що робить страву ситніше. Квасолевий бульйон дуже густий і наваристий і багатьом нагадує м'ясний.

Необхідні інгредієнти:

  • червона квасоля — 100 г;
  • буряк — 70 г;
  • капуста білокачанна — 1/3 качана;
  • 3 картоплини;
  • 1 цибулина.;
  • морква — 1 шт.;
  • солодкий болгарський перець — 1 шт.;
  • помідор — 2 шт.;
  • олія соняшникова або ріпакова — 30 мл;
  • часник — ½ головки;
  • вода — 3 л;
  • спеції, зелень і сіль за смаком;

Час приготування: 90 хв + час на замочування.

Калорійність на 100 г: 26 Ккал.

  1. Квасолю заздалегідь замочити у воді не менш ніж на 2 години;
  2. Овочі помити, почистити і нарізати;
  3. Набряклу квасолю промити і відкинути на друшляк;
  4. Варити квасолю годину;
  5. Додати картоплю, а ще через 5 хвилин доповісти і капусту, посолити;
  6. У цей час у великій сковороді обсмажити на розпеченому маслі моркву, цибулю, буряк, перець, помідори без шкірки додаючи по черзі з періодичністю в 2 хвилини;
  7. Всю цю засмажку відправити в каструлю;
  8. Додати чавлений часникодушилкою часник, спеції і через 3 хвилини вимкнути.

Подавати блюдо, посипавши зеленню.

Як варити пісний борщ з буряком

Якщо є трохи більше часу і можливість докупити деякі продукти, то можна зробити більш цікавий варіант борщу без м'яса.

Необхідні інгредієнти:

  • 3 цибулини;
  • 3 картоплини;
  • помідор — 3 шт.;
  • білокачанна капуста ≈ 0,7–1 кг;
  • буряк ≈ 200 г;
  • сік ¼ лимона;
  • часник половина головки;
  • зелень (петрушка, кріп);
  • олія соняшникова або ріпакова — 30-40 мл;
  • 2,5 літра води;
  • сіль, цукор, запашний горошок за смаком.

Час приготування: 90 хв.

Калорійність на 100 г: 23 Ккал.

  1. Овочі промити, очистити, нарізати, зелень нарізати і розкласти по мисках;
  2. На вогонь поставити каструлю з водою;
  3. Рослинна олія розігріти в сковорідці і смажити на ньому цибулю і моркву;
  4. Через 3 хвилини додати буряк, чавлений часникодушилкою часник без лушпиння і лимонний сік, смажити ще 3 хвилини;
  5. У сковороду додати помідори без шкірки. Зменшити вогонь, накрити кришкою і залишити ще на 10 хвилин;
  6. Якраз вода повинна закипіти, зменшити вогонь, щоб вода перестала вирувати і засипати туди капусту;
  7. Через 5 хвилин доповісти картоплю;
  8. Через 3 хвилини до картоплі і капусті влити засмажку з сковороди;
  9. Як пройде 2 хвилини, викласти в каструлю до овочів засмажку з помідорами і буряком. Перемішати;
  10. Залишити борщ на повільному вогні годину;
  11. Додати зелень, через 3 хвилини виключити;
  12. Накрити і дати постояти 20 хвилин.

Якщо молочні продукти не виключені з раціону, то дуже смачно подавати зі сметаною.

Домашня ковбаса з свинини в кишках — кілька варіантів рецепта цієї страви.

Як приготувати смачне холодець із судака без желатину.

Читайте як приготувати ніжного кролика в мультиварці.

Як зварити перше блюдо в мультиварці

Можна поекспериментувати і надати борщу пікантності, додавши в нього замість сирої капусти квашену.

Якщо немає можливості варити його на плиті, то це завжди можна зробити в мультиварці. Так, там він буде варитися трохи більше, але зате після того як всі інгредієнти закинуті і залишився тільки етап варіння, можна не відволікатися і зайнятися своїми справами.

Необхідні інгредієнти:

  • Буряк — 120 г;
  • капуста квашена — 400 г;
  • картопля — 300 г;
  • рослинна олія — 30 мл;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • помідори — 2 шт.;
  • вода — 2,5 л;
  • сіль, цукор, спеції і зелень за смаком.

Час приготування: 90 хв.

Калорійність на 100 г: 23 Ккал.

  1. Овочі помити і нарізати;
  2. Включити режим «смаження» або «випічка» і налити на дно масло;
  3. Коли масло розжариться по черзі всипати і перемішати цибулю, моркву, перетерті помідори, буряки;
  4. Додати сіль, часник і спеції;
  5. Всипати картоплю, квашену капусту, перемішати з іншими інгредієнтами дати потушиться 5 хв;
  6. Залити все водою і поставити на 1,5 години на режим «варка» або «варка на пару».

Після того як мультиварка подасть сигнал, потрібно почекати ще хвилин 5 і тільки тоді розливати по тарілках. Безпосередньо перед подачею на стіл посипати зеленню.

Поради досвідчених кухарів

Ось декілька порад від досвідчених кухарів, які дозволять приготувати незабутній борщ без м'яса. Так як в бульйоні не присутній м'ясо, потрібно постаратися зробити так, щоб овочі віддали бульйону максимум свого смаку.

  1. Обов'язково додавати запашні спеції і, звичайно ж, часник, без них борщ стане несмачним;
  2. Протягом усього періоду варіння він не повинен закипати, для цього вогонь повинен бути дуже повільним;
  3. Завжди швидко, до утворення скоринки обсмажувати овочі на рослинному маслі перед тим, як додати їх у воду;
  4. Деякі господині для смаку додавати ложку цукру, борщ не стане солодким від такої кількості, але смак стане цікавіше;
  5. Помідори, очищені від шкірки і перетерти через сито, додадуть страві чудовий смак, на відміну від консервованої томатної пасти;
  6. Порядок закидання овочів у воду грає роль, не варто ним нехтувати;
  7. Важливо додавати сіль у воду в самому початку, так овочі максимально розкриють свій смак;
  8. Овочі нарізати дуже дрібно, а краще натерти їх на крупній тертці.

Удачі у приготуванні і приємного апетиту!

Що ще почитати: