Як смачно приготувати весняний зелений борщ з кропивою
Експерименти на кухні завжди вітаються. Тим більше якщо зміни в класичному рецепті змінюють смак страви на краще. Яскравий приклад тому – зелений борщ з кропивою. Заміна щавлю на молоду пекучу траву робить весняний супчик менш кислим, але таким апетитним і вкрай корисним.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кропива молода - | 100 г |
петрушка (корінь) - | 3 см |
картопля - | 4 бульби (невеликих) |
цибуля ріпчаста - | ½ Середньої головки |
морквина - | 1 шт. |
болгарський зелений перець - | ½ Плода |
сіль - | ½ Ч. л. |
масло пісне - | 1 ст. л. |
лавровий лист - | 2 шт. |
яйце - | 1 шт. |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 г: 83 Ккал |
Цей суп – дієтичний. Готують його без м'яса. Традиційну для борщів засмажку не роблять. У підсумку виходить дуже легкий овочевий суп, «вируючий» вітамінами. Як раз те, що потрібно навесні!
Рецепт:
- Картоплю чистять, миють. Бульби розрізають на 4 часточки. Кидають у гарячу воду. Накривають кришкою.
- Морква, солодкий перець, цибулю, корінь петрушки чистять, миють. Нарізають або соломкою або кубиками.
- Кропиву миють, заливають на 5 хв. окропом. Воду зливають, зелень ще раз промивають під проточною водою. Обсушують, ріжуть, як щавель для зеленого борщу.
- Як тільки картопля закипить, каструлю вливають олію. Вогонь зменшують до середнього.
- 10 хвилин потому в бульйон висипають інші овочі. Варять 8 хвилин під кришкою.
- Яйце круто очищають від шкаралупи. Розрізають на 4 частини.
- У киплячий овочевий відвар висипають кропиву, кидають лаврушку, солять. Для підсилення смаку можна трохи поперчити.
- Варять 5 хвилин на тихому вогні.
Готового блюда дають настоятися 10-20 хвилин. У кожну порційну тарілку кладуть часточку яйця. Наливають гарячий зелений борщ і додають по ложці густої сметани.
Рецепт першого страви з куркою
Неймовірно смачний вітамінний суп з овочів, молодої кропиви і ніжною курячої грудки. Блюдо просте, нескладне в приготуванні.
Продукти на 3 л води:
- кропива молода – 200 г;
- грудка без шкіри – 300 г;
- картопля – 4 бульби;
- цибуля ріпчаста – 1 середня головка;
- морква – 1 шт.;
- масло пісне – 2 ст. л.;
- яйце – 3 шт.;
- сіль – ½ ст. л.;
- спеції – 4 горошини запашного перцю, третина ч. л. перцю чорного меленого, 2 лаврових листочка.
Час – 1 ч. 15 хв.
Калорійність – 76 ккал/100 р.
Рецепт:
- Очищену від плівок, вимиту курячу грудку (цілком) кладуть у воду. Доводять до кипіння, не забуваючи знімати шумівкою піну. Додають спеції, солять, варять при слабкому кипінні 40 хвилин.
- Овочі чистять, миють. Картоплю нарізати середніми шматочками, цибулю – дрібними кубиками, моркву – тонкою соломкою (можна натерти на тертці).
- Яйця варять круто. Охолоджують, знімають шкаралупу, ріжуть тонкими часточками або кубиками.
- Цибулю і моркву підрум'янюють її на сковороді в рослинному маслі.
- Кропиву миють, обшпарюють окропом. 5 хвилин потому пекучу траву ще раз промивають. Обсушують, ріжуть крупно.
- Зварене куряче м'ясо виймають з бульйону. Дають трохи охолонути і ріжуть середнім кубиком.
- У киплячий потихеньку бульйон кидають картоплю. Варять 20 хвилин.
- Висипають кропиву і шматочки курки. Продовжують варити борщ ще 5 хвилин.
- В самому кінці додають пасеровані овочі, яйця, сіль (якщо потрібно).
Покипев ще 2 хвилини, зелений борщ з молодою кропивою буде готовий. Потрібно дати йому настоятися і можна подавати до столу.
На м'ясному бульйоні з щавлем
Основа супу – насичений м'ясний бульйон, який можна готувати з нежирної свинини або яловичини на кістці. Борщ по цьому рецепту виходить наваристим, дуже ситним.
Продукти на 4,5–5 л води:
- кропива молода – 50 г;
- щавель – 250 г;
- пір'яний цибуля – 4 стебла;
- м'ясо (на вибір) – 600 г;
- вода – 5 л;
- картопля – 5 бульб;
- морква – 2 шт.;
- цибуля ріпчаста – 2 середніх головки;
- масло вершкове – 40 г;
- яйця – 8 шт.;
- сіль – ½ дес. л.;
- 10 горошин чорного перцю;
- 3 горошини запашного перцю;
- 2 лаврових листа;
- сметана, мікс зелені для подачі.
Урізноманітніть своє меню, приготувавши борщ зі свіжою капустою.
Якщо ви віддаєте перевагу пісну їжу, вам сподобається рецепт борщу з квасолею без м'яса.
Щоб нагодувати сім'ю ситним обідом, приготуйте борщ з пампушками, тут ви знайдете рецепт.
Час – 90 хв.
Калорійність – 95 ккал/100 р.
Рецепт:
- З очищеного від жиру і плівок м'яса варять крутий бульйон (50-60 хвилин). Додають сіль, спеції, очищену морквину та цибулину без лушпиння. Варять ще 40 хвилин.
- Картоплю чистять, миють. Половину картоплі кидають у бульйон цілком. Залишилися бульби ріжуть середнім кубиком.
- Цибулину і другу морквину чистять, миють. Цибулю подрібнюють кубиками, моркву – соломкою. Овочі пасерують на вершковому маслі до прозоро-золотистого кольору.
- Яйця варять круто. Знімають шкаралупу, ріжуть часточками або кубиками.
- Кропиву, щавель, зелений лук, петрушку з кропом миють. Кропиву, щоб не палила, ошпарюють окропом. Всю зелень дрібно ріжуть.
- З готового бульйону дістають м'ясо, бульби картоплі. Варені цибулю і моркву викидають. М'ясо охолоджують, поділяють на порційні шматочки. Картоплю розминають в пюре і трохи присмачують вершковим маслом.
- Бульйон повторно доводять до кипіння, повертають в нього шматочки м'яса, картопляне пюре і шматочки сирої картоплі. Чекають, поки закипить.
- Через 5 хвилин тихого кипіння відправляють в каструлю пасеровані цибулю і моркву. Варять 10 хвилин.
- Висипають в борщ подрібнені кропиву, щавель, зелену цибульку. Варять під кришкою 3 хвилини. Якщо не вистачає солі, додають її у цей момент.
- В останню чергу в бульйон викладають рубані яйця і зелень. Кип'ятять 1 хв і знімають з плити.
Коли борщ настоїться (20-30 хвилин), можна подавати страву до столу, приправивши сметаною або легким майонезом.
Корисні поради
- Щоб приготувати смачно зелений борщ, можна використовувати не тільки молоду кропиву, але і верхні частини старих кущів. Збирати траву потрібно далеко від міста, автомобільних трас.
- Варити вітамінний суп можна не тільки навесні і влітку. Заморожена запас кропива відмінно підходить для страви. На смак борщу це практично не відбивається.
- Кропива, як відомо, сильно пече. Тому працювати з нею треба в гумових рукавичках. І ошпарювати перед нарізкою окропом, як було описано в рецептах.
На відео ви знайдете ще один варіант приготування зеленого борщу з кропивою і щавлем: