11 май 2019 1 750

Як приготувати смачну піджарку з яловичини

Готуючи різноманітні м'ясні страви, багато господинь незаслужено обділяють увагою таку страву, як піджарка з яловичини. Помилково вважаючи, що готуючи таким методом вирізку яловичини, вона залишиться сухою або жорсткою.

Саме час розвіяти цю оману за допомогою простих, але ефективних рецептів, представлених нижче, скориставшись якими, можна легко додати в свій звичний раціон нове м'ясне блюдо.

Ситно і смачно нагодувати всіх учасників застілля, та так, що присутні попросять добавки!

Смачно смажимо яловичину на сковороді
Інгредієнти Кількість
м'ясна вирізка з яловичини - 500 г
цибуля ріпка червона, середньої крупності - 2 шт.
масло оливи - 50-80 мл
сіль, чорний мелений перчик, коріандр, чебрець - за смаком
зелень кінзи, базиліка - за смаком
чиста вода - 100 мл
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 410 Ккал
Для смачної піджарки з яловичини на сковороді можна використовувати будь-яку яловичу частину, але найбільш підходяща — філейна або спинна. Якщо у вас під рукою м'ясо лопаткової частини, то це не привід відмовлятися від приготування, лопатку перед смаженням досить відбити або витримати в маринаді.

Важливу роль відіграє сковорода, вона повинна бути з товстим дном і хорошим антипригарним покриттям, у цьому випадку м'ясо прожарюється рівномірно і не пригорає.

Розглянемо цей простий рецепт поетапно. Для початку потрібно звільнити цибуля від лушпиння, нашаткувати у вигляді півкілець. Шматок яловичого філе обмити холодною водою, підсушити за допомогою паперових серветок, при необхідності відбити, потім нарізати на смужки середньої довжини.

Сіль, перець мелений, коріандр та інші вибрані спеції змішати один з одним в окремому блюдце. Отриманою сумішшю присипати шматочки нарізаною піджарки, перемішати для рівномірного всмоктування.

На великому вогні розігріти сковороду, долити в неї масло оливкове і трохи зменшити полум'я плити. Піджарку викласти на сковороду, помішуючи перші хвилини. Далі, не накриваючи кришкою, обсмажувати при помірній температурі, не менше 10 хвилин, не забуваючи зрідка перемішувати м'ясні шматочки.

Після закінчення часу, у піджарки стане з'являтися рум'яна кірочка, в цей момент до жарящемуся м'яса додати півкільця цибулі. Добре перемішати і залишити на вогні ще на 5-8 хвилин, поки цибуля не почне золотитися. Після влити півсклянки води, накрити кришкою і залишити нудитися при помірній температурі 30-35 хвилин.

Через певний час, прибрати кришку і додати дрібно крошеную зелень, змішати, прибрати вогонь – страва готова.

М'ясо у приготована за цим рецептом піджарки виходить м'яким, з прозорим соком всередині. Добре поєднується з відварним розсипчастим картоплею і стиглими овочами. Приємного апетиту!

Піджарка у підливці з томатів

Підсмажити яловичину можна і з додаванням різноманітних соусів і підлив. Томатна підлива – вдалий спосіб урізноманітнити традиційний смак смаженого м'яса.

Необхідні інгредієнти:

  • середній шматок яловичого філею – 400 г;
  • морква свіжа – 1шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • олія рослинна, будь рафінована – 2 ст. ложки;
  • паста томатна – 2 ст. ложки;
  • перець чорний мелений і сіль поварена – за смаком;
  • сіяне борошно – 1 ст. ложка;
  • вода чиста – 50 мл;
  • лист лавра – 2 листка;
  • щіпка цукру;
  • зелень свіжої петрушки – за особистим уподобанням.

Час приготування: 1 год. Калорійність на 100 г: 490 Ккал.

Середній м'ясної шматок розрізати на кілька менших, відбити.

Порізати на маленькі шматочки у формі кубиків, обсмажити на олії до злегка рум'яного виду, не більше 10 хвилин.

Свіжі овочі очистити, морква перетерти в крупній тертці, цибулю накришити, прожарити на окремій присмаченої маслом сковороді до золотистого кольору. Після невеликими пучками всипати в овочі борошно, ретельно перемішати.

Налити воду, покласти томатну пасту, приправити цукром, спеціями і сіллю, сюди ж додати лавровий лист. Закрити сковороду кришкою і протушкувати на повільному вогні приблизно 20 хвилин.

У тушковану овочеву суміш перекласти обсмажену раніше яловичину, перемішати і продовжити гасіння 30-40 хвилин. Через це час яловичина в томатній підливці буде повністю готова, вимкнувши вогонь, додати крупно порізану петрушку, перемішувати не обов'язково. Тепер піджарка з яловичини з томатною підливою готова до подачі на стіл.

Як приготувати смачне тісто на піцу на молоці без дріжджів читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати вишукану тірамісу без яєць — пропонуємо вам кілька рецептів, які вам точно сподобаються.

Покроковий рецепт пончиків зі згущеним молоком — рецепт який потрібно обов'язково спробувати.

Яловичина в вершковою підливці — як приготувати?

Якщо томатна підлива надає готовому страві легку кислинку, то підлива вершкова дарує м'який і ніжний смак. Приготувати яловичу піджарку в вершковою підливі не складе праці – використовувані продукти прості і доступні, а час приготування не разюче відрізняється від інших основних страв з м'яса або дичини.

Необхідні інгредієнти:

  • яловича м'ясна м'якоть – 500 г;
  • ріпчасті цибулини – 2 шт.;
  • морква свіжа – 1 шт.;
  • вершки будь кращою жирності – 180 мл;
  • консервовані печериці – 150 г;
  • сіяне борошно пшеничне – 1 ст. ложка;
  • сметана будь-якої жирності – 2 ст. ложки;
  • сіль і чорний перець мелений – за смаком;
  • оливкова олія – 3 ст. ложки;
  • чиста вода – 1 стакан.

Час приготування: 1 годину 10 хвилин. Калорійність на 100 г: 565 Ккал.

Розглянемо докладно, як готувати піджарку з яловичини з вершковою підливою. М'ясну м'якоть нарізати вузькими смужками середньої довжини. Розігріти сковороду, підлити олію і розкласти смуги піджарки.

На підвищеній температурі вогню, довести смужки до підрум'яненої стану. Після чого, в жарочную посуд влити неповний склянку гарячої води, зменшити температуру і залишити під кришкою 30-35 хвилин.

У цей час почистити і нашаткувати овочі, морква ефектніше нарізати брусками, цибулю – дрібно порубати. Печериці можна використовувати вже різані, або накришити самостійно пластинками.

Додати овочеву грибну суміш до тушкованої яловичини, приправити сіллю і спеціями, перемішати, додати решту воду і продовжити гасіння ще 10 хвилин. Після чого вже без кришки, смажити 5-7 хвилин.

Присипати борошном піджарку з овочами, ретельно перемішати, влити вершки і додати туди ж сметану. Тушкувати до закипання вершково-сметанного соусу, потім ще близько 5 хвилин, поки соус не почне густіти. Після цього можна вимкнути вогонь, адже піджарка в вершковою підливці вже готова, і її можна подавати до столу з обраним гарніром або без.

Смачна підлива з мультиварки

У чудовій кухонних помічниці мультиварки завдання приготувати смачну піджарку не викличе труднощів. М'ясо, приготоване з допомогою цієї техніки, виходить особливо м'яке і соковите, і вираз «тане в роті», зазвичай застосовне до десертів, буде актуально і для цієї страви.

Необхідні інгредієнти:

  • яловича піджарка з м'ясної вирізки – 800 г;
  • ріпчаста цибулина – 1 шт.;
  • олія оливкова, соняшникова, кукурудзяна – 2 ст. ложки;
  • морква велика – 1 шт.;
  • паста, консервована томатна – 2 ст. ложки;
  • бульйон яловичий або чиста вода – 700 мл;
  • приправи, кухонна сіль – за смаком.

Час приготування: 2 години. Калорійність на 100 г: 270 Ккал.

Як приготувати смачну піджарку з яловичини в мультиварці? У чашу каструлю мультиварки влити рослинне масло, викласти шматочки яловичої піджарки, витримати в режимі «смаження», у більшості моделей цей авто-режим триває 20 хвилин.

По завершенню, м'ясо вийняти на тарілку, а в чашу перекласти порізані овочі, і обсмажити до напівготовності.

Потім м'ясо «повертається» назад в каструлю до овочів, перемішати продукти. Додати пасту з томатів, сіль і приправи, залити вміст бульйоном або водою. Ще раз розмішати, закрити техніку кришкою, і виставивши режим «гасіння», залишити на півтори години.

Через зазначений час, можна сміливо відкривати кришку мультиварки і насолоджуватися соковитістю і ароматом приготовленої піджарки!

Ці нескладні за складом і виконання рецепти дозволяють відійти від звичного сприйняття яловичого м'яса, і використовувати його в своєму меню не тільки відварною і тушкованим в духовці, але і у вигляді смачної піджарки, з добавками і без.

Що ще почитати: