30 июнь 2019 3 712

Покрокові рецепти вишуканих страв у горщиках

Урізноманітнити сімейне меню, зробити звичний обід незабутнім, а вечеря – гідним кращого ресторану – сьогодні це просто. Досить вибрати відповідний настрою рецепт і приготувати його.

Страви в горщиках в духовці є ідеальним рішенням, вони дозволять підвищити кулінарну майстерність або навчитися готувати смачно, витративши мінімум часу. Нижче представлені прості, але дуже цікаві рецепти.
Курка з зеленню і овочами
Інгредієнти Кількість
курка (філе без шкіри або стегна) - 520 г
картопля свіжий - 400 г
морква свіжа - 150 г
цибуля ріпчаста (білий) - 150 г
масло рослинне - 45 мл (2 ст. л.)
сметана (допускається використання майонезу) - 100 г (5 ст. л.)
зелень без стеблинок свіжа (кріп, петрушка) - по 1 пучку
вода - ½ Склянки (125 мл)
кухонна сіль і спеції - за смаком
Час приготування: 75 хвилин Калорійність на 100 грам: 117 Ккал

Класичне блюдо, яке можна подати на обід або вечерю.

Процес приготування:

  1. Курку промити в проточній воді. Якщо використовується філе, то нарізати на порційні шматочки;
  2. Покласти м'ясо птиці на дно горщика;
  3. Цибулю слід почистити, нарізати півкільцями і покласти зверху на курку (трохи залишити);
  4. Морква також слід почистити, нашаткувати або натерти на тертці (бажано великої), можна нарізати на тонкі кружечки, покласти в горщики на попередньо укладений цибулю;
  5. Картоплю необхідно почистити (якщо використовується молодий, можна добре промити і залишити шкірку), нарізати шматочками або часточками, покласти в горщик наступним шаром (не перемішувати);
  6. Додати трохи води і масла (враховувати, що інгредієнти не повинні плавати);
  7. Покласти зверху майонез або сметану з розрахунку 1 ст. л. на 1 горщик;
  8. Останнім шаром укладаються залишені раніше цибулю і моркву;
  9. Зелень необхідно дрібно порубати (стеблинки попередньо обрізати), посипати на овочі, посолити, додати спеції.

Духовку необхідно нагріти до 200 градусів, поставити підготовлені горщики запікатися на 35 хвилин. Кришки повинні бути закриті. За 5-6 хвилин до готовності їх можна зняти, щоб зменшити кількість рідини (за бажанням).

Меренга, що це таке? Як правильно готувати цей десерт і як його можна використовувати в кулінарії, читайте в нашій статті.

Рецепт яблучної шарлотки з бананами — спробуйте приготувати цей чудовий десерт.

Риба, запечена з картоплею в духовці — просте і ситне блюдо на кожен день.

Пельмені, запечені з майонезом і зеленню

Звичайні пельмені можна легко перетворити в вишукане блюдо, яке ідеально підходить для ситного обіду або вечері. Для його приготування потрібні такі інгредієнти:

  • пельмені (приготовані самостійно або заводські) – 1 кг;
  • молоко коров'яче – 3,5 склянки;
  • сир (без добавок і спецій) твердий – 40 г;
  • майонез – 4 ст. л.;
  • кріп свіжий (без стебел) – 1 пучок;
  • масло без аромату рослинна (оливкова або соняшникова) – 2 ст. л.;
  • сіль (можна з додаванням часнику), перець запашний – за смаком.

Час повного приготування страви: 70 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 190 ккал.

Процес приготування:

  1. Пельмені, не розморожуючи обсмажити до появи золотистої скоринки (не доводити до готовності);
  2. Сир натерти на дрібній тертці;
  3. Кріп подрібнити;
  4. У молоко додати сипучі інгредієнти — сіль, спеції і зелень, збити (до утворення легкої пінки);
  5. Пельмені рівними порціями розкласти в підготовлені горщики, залити молочною сумішшю (так щоб рідина злегка прикривала їх);
  6. Додати майонез (кількість можна варіювати в залежності від смакових уподобань);
  7. Посипати зверху сиром;
  8. Всі горщики закрити кришками.

Розігріти духовку до 175-1800, випікати блюдо півгодини. За 3-5 хвилин до завершення приготування цієї страви з горщиків можна зняти кришку, тоді зайва волога встигне випаруватися. Перед подачею рекомендується посипати пельмені свіжим кропом додатково або рубаним часником для додання аромату.

Каша в горщику

Почати день необхідно не тільки смачно, але і корисно. Для цього на сніданок слід приготувати пшеничну кашу з гарбузом, запечену в горщиках. Потрібні такі інгредієнти:

  • крупа пшенична (або рис) – 7,5 ст. л. (150 г);
  • гарбуз (очищена від шкірки) -230-250 м;
  • молоко коров'яче (можна використовувати топлене) – 3,5 склянки;
  • яйце куряче – 1 шт;
  • сметана 15-20% (або вершки — за бажанням) – 100 г;
  • жир: вершкове масло (не менше 82,5% жирності) – 50 р;
  • цукор – за смаком;
  • сіль – за смаком.

Час приготування страви: 130 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 140 ккал.

Процес приготування:

  1. Гарбуз помити, очистити від шкірки, нарізати невеликими шматочками (ідеально – кубиками);
  2. Змішати сметану, цукор і куряче яйце, збити до однорідної маси (використовуючи блендер або міксер для прискорення процесу);
  3. Молоко поставити на вогонь (середній нагрів), довести до кипіння, зняти пінку, потім зменшити силу вогню;
  4. У підігріте молоко покласти нарізаний гарбуз, готувати до моменту, поки вона не стане м'якою (близько 25 хвилин);
  5. Потім в суміш необхідно додати пшеничну крупу, посолити, перемішати, варити протягом 20 хвилин, збавивши вогонь до мінімуму;
  6. Горщики промазати маслом, покласти в кожен підготовлену кашу, залити збитою з цукром сметаною і яйцем.

Духовку розігріти до 1800. Випікати страву протягом 25 хвилин під кришкою. Перед подачею в кожен горщик додатково покласти по невеликому шматочку вершкового масла додатково.

Жульєн з морепродуктами

Для святкового столу або романтичної вечері можна приготувати смачне і ароматне блюдо, яке за зовнішнім виглядом і ароматом не поступається ресторанним витворів кулінарного мистецтва. Реалізувати рецепт допоможуть наступні інгредієнти:

  • тушка кальмара (свіжа) – 0,5 кг;
  • печериці (або будь-які інші доступні для використання гриби) свіжі – 0,5 кг;
  • сир твердий – 0,3 кг;
  • овочі: цибуля ріпчаста (жовтий або білий) – 2 шт;
  • сметана 15% жирності – 2 ст. л.;
  • вершки (20-22% жирності) – 1 упаковка (300 мл);
  • борошно пшеничне (не просеянная) – 2 ст. л.;
  • жир для обсмажування (олія) – 50 мл;
  • сіль, спеції, зелень – за смаком.

Час приготування страви: 40 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 175 ккал.
Процес приготування:

  1. Кальмари розморозити, опустити на 1 хвилину в киплячу воду;
  2. Промити відварених кальмарів в проточній воді;
  3. Видалити плівочку і нарізати смужками;
  4. Воду підсолити, помістити кальмарів, довести до кипіння, варити ще 3-5 хвилин;
  5. Печериці (або інші використовувані гриби)помити, почистити, нарізати на шматочки (можна на половинки);
  6. Цибулю почистити і порізати півкільцями;
  7. Сковороду нагріти, налити олію, покласти гриби, смажити 5-7 хвилин;
  8. Покласти до грибів цибулю і смажити ще 3-5 хвилин;
  9. Сир потерти на дрібній тертці;
  10. Змішати кальмари і грибну піджарку;
  11. Всипати в отриману масу тертий сир;
  12. Розкласти рівними порціями по горщикам, посипати зверху сиром (за бажанням).

Розігріти духовку до 1800. Випікати протягом 35 хвилин (до появи рум'яної скоринки). Подавати з соусом – у розігріту сковороду всипати борошно і обсмажити до світло-коричневого кольору. Потім додати до борошна сметану, вершки, подрібнену зелень, сіль і спеції. Всі інгредієнти перемішати і перелити в окрему ємність. Можна додати в горщики.

Запечена риба з рисом

Корисне і поживне блюдо, яке ідеально підходить для сімейного обіду або вечері – риба, запечена з рисом в горщиках. Для приготування знадобиться набір з наступних інгредієнтів:

  • рибне філе без кісточок (тріска) – 0,5 -0,7 кг;
  • вино (напівсухе біле) – 200 мл;
  • лимон (можна замінити на лайм або грейпфрут) свіжий – 1 шт;
  • рис довгозерний (білий) – 40 г;
  • овочі: цибуля свіжий (ріпчаста) білий – 1 шт;
  • сухарі панірувальні (або крихти від сухого хліба) – 50 р;
  • масло рослинне (краще використовувати оливкову) – за смаком;
  • сіль, перець – за смаком.

Час приготування страви: 40 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 95 ккал.

Процес приготування:

  1. Рис промити і відварити до напівготовності (він повинен залишатися твердим);
  2. Цибулю почистити, подрібнити (можна нарізати і крупно), підсмажити до золотистої скоринки;
  3. Рибне філе промити і порізати на порційні шматочки;
  4. Потім посолити, додати спеції і полити соком лимона;
  5. Кожен шматочок обваляти в паніровці, обсмажити з цибулею;
  6. Дно кожного горщика змастити вершковим маслом, посипати панірувальними сухарями;
  7. Покласти порціями рибу з цибулею;
  8. Зверху покласти відварений рис.

Духовку розігріти до 160 градусів. Горщики закрити кришками, поставити на 10-15 хвилин випікатися. Блюдо подавати гарячим.

Капуста зі сметаною в горщиках

Легке, але одночасно ситна страва з овочів ідеально підійде для обіду в якості самостійного або гарнір до м'яса. Потрібні такі інгредієнти:

  • капуста свіжа червона салатна або білокачанна – 1 кг;
  • цибуля біла (ріпчаста) – 1 шт;
  • сметана 15% жирності – 200 г;
  • масло вершкове (для обсмажування овочів) – 50 р;
  • вода проточна – 50 мл;
  • спеції (на вибір), сіль – за смаком.

Час приготування страви: 35 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 92 ккал.

Процес приготування:

  1. Капусту очистити від верхнього листя, нашаткувати (якщо використовувати молоду, то страва буде особливо ніжним);
  2. Відварити в підсоленій воді (краще помістити у вже закипающую) протягом 15 хвилин;
  3. Очистити цибулю, подрібнити його і смажити до золотистої скоринки;
  4. Додати до цибулі спеції і відварну капусту;
  5. В горщики розкласти капусту.

Духовку розігріти до 1600 і запікати до готовності (близько 25-30 хвилин). Подавати страву краще всього відразу — гарячим. В якості соусу використовується сметана. Приємного апетиту!

Що ще почитати: