23 март 2019 3 151

Як приготувати пишні біляші на сковороді

Це споконвічно татарська страва вже давно стало улюбленим серед самих різних мешканців нашої країни. Та й як можна відмовитися від ласого шматочка найніжнішого, трохи хрусткого піджаристого тесту з ситної м'ясною начинкою?

Соковитість м'яса надає дрібно нарізаний або пропущений через м'ясорубку цибулю, який під час приготування обмінюється своїм яскравим смаком і духмяним ароматом з щільним тестом і рубаним м'ясом.

А готуються біляші досить швидко і просто, головне для їх приготування: наявність терпіння і працьовитості господині, а також великий сковороди з глибоким дном в будинку.

Традиційні татарські біляші готуються з яловичої вирізки. Можна використовувати для приготування начинки м'ясо телятини або свинини.

Досить популярним вважається використання змішаного фаршу для начинки: в якому до перекрученої на м'ясорубці свинині додається така ж кількість перемеленої яловичини. Зі свининою, як правило, фарш виходить більш соковитим і м'яким.

Але в цілому, начинка – справа смаку, адже зіпсувати її певним вибором м'яса не вийде, тому що особливий аромат беляшам надає пропущений через м'ясорубку або дрібно натертий лук. Без цього компонента приготувати смачні пишні біляші на сковороді не вдасться.

Картопляне пюре з молоком — як зробити ніжне пюре, яке стане відмінним гарніром для більшості м'ясних страв.

Читайте як приготувати смачний маринад для запечених на мангалі печериць.

Як приготувати пісну кашу з кукурудзяної крупи читайте в нашій статті.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
рослинна олія - 200 мл
борошно пшеничне - 550 г
сухі дріжджі - пакетик
цукровий пісок - 50 г
сіль і перець - за смаком
вода злегка тепла - 360 мл
яловичий фарш - 250 г
свинячий фарш - 250 г
цибульні головки - 3 шт.
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

Тісто для біляшів замішується з дуже простих компонентів, доступних кожному. Починати замішувати правильне тісто для біляшів слід з опари. Для цього в трохи теплій волі розлучаються сухі дріжджі, додається 50 г цукру 75 г борошна.

У досить глибокій ємності інгредієнти замішуються в густу масу. Потім ємність накривається бавовняною серветкою і настоюється протягом 20 хвилин.

Після чого у готову опару додається залишилася борошно, вливається рослинне масло, тісто солиться і замішується до гомогенного стану.

Фарш свинячий і яловичий змішується в глибокій скляному посуді, додається перекручений цибуля. Фарш солиться і в нього кладеться трохи меленого перцю. Якщо начинка виходить сухуватою на вигляд, можна додати 75 мл теплого молока.

Готове тісто розкочується в пласт товщиною приблизно 6 мм, потім за допомогою блюдця діаметром 10 см нарізаємо рівні кола. У центр заготовки з тіста кладемо столову ложку фаршу, краї гуртка з тіста міцно защипываются.

У добре розігріту на варильної поверхні сковороду кладуть біляші. Смажити ці м'ясні пиріжки потрібно в достатній кількості рослинного масла, дріжджове тісто піднімається під час смаження, а масло необхідно, щоб біляші прожарювалася рівномірно.

Готуються вони при середній температурі нагріву варильної поверхні, не слід вибирати сильний нагрів: при ньому одна із сторін біляша може пригоріти.

Пишні біляші на молоці і дріжджах

Склад інгредієнтів для тіста:

  • молоко злегка тепле – 180 мл;
  • вода – 80 мл;
  • вершкове масло – 80 г;
  • борошно пшеничне – 320 г;
  • пакетик сухих дріжджів;
  • цукровий пісок – 25 г;
  • сіль на кінчику ножа.

Час замішування: 30 хв.

Калорійність тесту в одній штуці: 60 ккал.

На молоці виходить дуже смачне тісто, ніжне, дуже легке, буквально містить у роті. До теплого молока додається підігріта вода, отриманої рідини розчиняється цукор, додаються дріжджі.

Суміш настоюється протягом чверті години. Потім у неї вбивається яйце і додається розм'якшене вершкове масло. Отримана маса добре вимішується, потім в неї всипається борошно.

Тісто замісити і поставити в тепле місце на півтори години.

Склад інгредієнтів для начинки:

  • яловичий фарш — 250 г;
  • свинячий фарш-250 г;
  • цибульні головки – 2 шт;
  • вершки – 150 мл;
  • сіль невелика щіпка;
  • перець за смаком.

Час зажаривания: 90 хв.

Калорійність м'ясної начинки в одній штуці: 110 ккал.

Компоненти фаршу змішуються, вливаються 33% вершки для соковитості та особливого аромату.

Тісто розкочується, нарізаються коржі, на середину яких кладуть столова ложка приготованого фаршу.

Краї коржі загинаються таким чином, щоб у верхівці біляша вийшло невеликий отвір.

Біляші викладаються на розігріту сковороду. Першою прожарюється сторона з невеликим отвором.

Якщо сковорода достатньо розігріта, то не варто хвилюватися, що сік витече з відкритого пиріжка. А ось, якщо починати смажити з закритою боку, то, коли дійде черга до сторони з віконцем, цибульний сік буде сильно розбризкуватися в різні сторони. Зажариваются біляші до повної готовності на сковороді.

Татарські біляші на кефірі на сковороді

Склад інгредієнтів для тіста:

  • кефір – 150 мл;
  • борошно пшеничне – 320 г;
  • яйце;
  • сіль невелика щіпка.

Час замішування: 40 хв.

Калорійність тесту в одній штуці: 55 ккал.

У велику ємність вливається кефір, у нього вбивається яйце. За допомогою вовки компоненти з'єднуються один з одним. Суміш солиться, у неї всипається борошно, замішують м'яке, ніжне тісто.

Склад інгредієнтів для начинки:

  • яловича вирізка — 500 г;
  • 2 цибульні головки;
  • олія з оливок – 50 г;
  • 4 картоплини;
  • сіль невелика щіпка;
  • перець за смаком.

Час зажаривания: 90 хв.

Калорійність м'ясної начинки в одній штуці: 110 ккал.

Яловича вирізка і цибулю пропускаються через м'ясорубку, до них додається перемелений або дрібно натертий картоплю. У фарш додається сіль, трохи перцю, всі інгредієнти добре перемішуються.

Тісто скочується в довгу ковбаску, від неї відщипують невеликі грудочки. З них ліпляться коржі. На середину коржа викладається столова ложка з гіркою фаршу.

Татарські біляші готуються з невеликим отвором на верхівці пиріжка. Кожна сторона прожарюється до повної готовності.

Кулінарні поради

  1. Татарські біляші подаються під спеціально приготованим соусом. Для соусу необхідні наступні інгредієнти: стиглий помідор – 1 шт, яблучний або виноградний оцет – 0,3 г, гірчиця – на кінчику ножа, часник – 2 зубчики, огірки консервовані – 100 г, масло з оливок – 6 великих ложок. У глибокій сковороді розігрівається оливкова олія, в нього кладуть дрібно нарізаний помідор, вливається яблучний оцет, всипати спеції. Протягом 10 хвилин маса гаситься при невеликій температурі. Потім сковорода знімається з варильної поверхні, в неї кладеться гірчиця, дрібно нарізаний часник, дрібно нарізані огірки. Все добре перемішати, і смачний апетитний соус до беляшам готовий:
  2. Для того щоб начинка біляшів була ще більш соковитою і смачною, в неї радять додавати трохи молока або вершків;
  3. Тісто для біляшів не повинно бути надмірно щільним. М'яке, слухняне тісто, не липнущее до рук і робочої поверхні – є правильним тестом для біляшів.

Духмяні смачні біляші, які готуються на сковороді, досить прості у приготуванні. Варто один раз спробувати приготувати це блюдо будинку, через якийсь час обов'язково захочеться пригостити пишними біляшами свою сім'ю ще раз.

Що ще почитати: