21 март 2019 1 869

Як смачно приготувати біляші з м'ясом

Біляші – це м'ясні пиріжки родом з Казані. Зазвичай їх смажать в сотейнику з використанням соняшникової олії і начиняють кількома видами фаршу, але існують варіанти приготування і на бездрожжевом тесті в духовці.

Їх досить легко зробити на домашній кухні, і вони будуть набагато корисніше тих, що продаються в привокзальних кіосках або студентських їдальнях. Це блюдо дуже ситне, тому з'ївши один – два штуки, відчуваєш повне насичення організму.

Рекомендується в начинку класти зелень або трохи кип'яченої води.

Рецепт домашніх біляшів на дріжджах з м'ясом на сковороді
Інгредієнти Кількість
Борошно - 700 г
Яйце - 1 шт.
Вода - 500 мл
Дріжджі «Саф-момент» - 1 упаковка
Сіль - на розсуд кулінара
Перець мелений - 1 ч. л.
Свинина - 350 г
М'якоть індички - 300 г
Цибулю - 2 головки
Рослинна (звичайне) олія - 200 мл
Цукор - 1 ч. л.
Свіжа зелень - пучок
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал
Біляші на дріжджовому тесті в класичному виконанні не відрізняються високими дієтичними властивостями, але зате неймовірно смачні.

Розвести в половині склянки злегка теплої води сухі дріжджі, всипаємо цукор і ложку борошна. Все перемішуємо і залишаємо до утворення спеціальної дріжджовий шапки.

Змішуємо воду, що залишилася і охолоджене яйце, виливаємо дріжджову опару, солимо і частинами всипаємо борошно, протрушенную. Коли маса стане досить крутий, перекладаємо її на гладку поверхню і замішуємо м'яке, не липке тісто. Кладемо в суху тару, прикривають мискою і залишаємо на годину.

Обробляємо на шматочки промите і обсушенное м'ясо. Чистимо цибулю і розрізаємо на четвертини. Пропускаємо підготовлені продукти через електром'ясорубку, чергуючи м'ясо і цибулю, для того щоб фарш вийшов більш однорідним. Додаємо зелень, сіль і перець за смаком.

Наливаємо масло рослинне в сотейник і прогріваємо. Від загальної маси відщипуємо невеликі шматочки тіста і розгортаємо. У центр кладемо начинку, скріплюємо краю, залишаючи невелику щілинку. За цим принципом формуємо всі біляші.

Занурюємо напівфабрикати в добре підігріте масло і смажимо до готовності. Робіть це обережно і не поспішаючи – масло може бризнути на руки і залишити глибокий опік. Виймаємо шумівкою і викладаємо на кухонні паперові рушники.

Можна використовувати один вид м'яса, але, з'єднавши дві начинки, отримаємо ще більш смачну варіацію.

Якщо у вас немає свіжої зелені, можна скористатися замороженої або сухий. Це теж додасть додатковий аромат.

Смачні мясні біляші на кефірі

Якщо не хочете використовувати дріжджове тісто, його можна замінити більш легким варіантом – на кефірі.

Компоненти:

  • Борошно – 600 г;
  • Яйце – 2 шт.;
  • Кефір – 450 мл;
  • Сіль – за смаком;
  • Цукор – 0.5 ч. л.;
  • Вершки – 100 мл;
  • Куряче філе – 600 г;
  • Рослинна (звичайне) олія або смалець – 200 мл;
  • Сода – 1 ч. л;
  • Перець мелений – за смаком;
  • Зелень свіжа пучок.

З'єднуємо прогрітий кефір із содою, розмішуємо і залишаємо до появи бульбашок на поверхні. Куряче філе миємо й опускаємо рушником. Розрізаємо на шматки і прокручуємо через електром'ясорубку.

В кефірну суміш домішуємо сіль, яйце і цукор. Всипаємо невеликими порціями протрушенную борошно, постійно помішуючи масу. Кількість борошна може змінюватися: треба добитися того, щоб тісто стало еластичним і податливим.

У курячий фарш вмішуємо зелень і вершки – це зробить його більш соковитим.

Розкачуємо тісто в сосиску, нарізаємо шматочками і робимо коржі. По центру накладаємо начинку і повністю защепляем краю. Занурюємо в масло, прогріте, вийшов ефект фритюру. Смажимо до появи приємного коричневого кольору. Виймаємо й даємо охолонути.

Як робити біляші з фаршем в духовці: покроковий рецепт

Прихильники правильного харчування використовують метод приготування біляшів в духовці. Для цього не потрібно такої кількості олії, як у класичному варіанті.

Компоненти:

  • Борошно – 450 г;
  • Кефір – 400 мл;
  • Сода харчова – 1 ч. л.;
  • Маргарин або спред – 150 г;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Сіль, спеції – за смаком;
  • Фарш свино-яловичий – 650 г;
  • Жовток – для змащення;
  • М'ясний бульйон – 350 мл

У протрушенную борошно рубаємо ножем м'який маргарин. Рукою промешиваем масу, вбиваємо яйце, додаємо сіль. В пластмасовій мисці змішуємо кефір кімнатної температури і соду. Залишаємо постояти.

Викладаємо фарш в скляну глибоку миску, підсолюємо, додаємо спеції і добре промешиваем, щоб обидва фаршу стали одним цілим.

Вливаємо кефірну суміш в борошняну масу і добре промешиваем. Вивалюємо на гладку суху поверхню і, не шкодуючи сили, замішуємо круте тісто. Накриваємо мискою і даємо відпочити півгодини.

Розкачуємо довгою ковбаскою, нарізаємо скибочками і рукою формуємо коржі. У центр накладаємо начинку, защепляем краю, залишаючи невелике віконце. Активуємо електродуховку в режим випічки на 180 °С. Промазуємо деко олією, перекладаємо напівфабрикати. Ложкою акуратно в кожен отвір вливаємо підігрітий бульйон. Занурюємо пропікається на годину.

Рецепт лінивих біляшів: просто і швидко

Назва страви говорить сама за себе: дуже швидкий і простий спосіб порадувати себе і близьких біляшами.

Компоненти:

  • Яловичий фарш – 350 г;
  • Кефір – 250 мл;
  • Сіль – за смаком;
  • Рослинна (звичайне) олія – 150 мл;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Перець – за смаком;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Сода – 0.5 ч. л.

Цибулю чистимо, шаткуємо кубиками дрібними. Підсмажити на соняшниковій олії до прозорості. Додаємо фарш, спеції і добре підсолюємо, вимішуємо і смажимо до напівготовності.

У кефір вбиваємо яйце, соду і всипаємо протрушенную борошно. Консистенція вийде як для оладок. Викладаємо фарш з цибулею на плоску тарілку і даємо трохи охолонути.

У прогріте масло ложкою накладаємо коржик, на неї – трохи начинки і зверху повністю заливаємо тістом. Засмажуємо з усіх боків до красивого золотистого кольору. Витягуємо на паперові кухонні рушники або серветки, щоб вийшли надлишки масла.

Для цього рецепта важливо використовувати нежирний фарш, а саме з телятини або, як у нашому випадку, яловичини, щоб біляші вийшли не дуже жирними.

Пиріг з м'ясом рецепт з фото і покроковими рекомендаціями приготування. Читайте поради по складанню начинки і приготування тіста.

Курка з картоплею і ананасами, приготовлена в духовці здивує вас ніжним смаком і соковитістю. Рецепти, які варто спробувати.

Як зробити маскарпоне в домашніх умовах для піци або різноманітних десертів. Детальний покроковий рецепт, рекомендації та поради.

Корисні поради

  1. Важливо знати, що викладати біляші на сковороду потрібно спочатку отвором вниз, щоб начинка добре пропеклась;
  2. В процесі обсмажування страви на сковороді постійно підливайте ложкою в дірочку олія рослинна, так вони будуть соковитіше;
  3. Після того, як витягнули готову випічку з електродуховки, накрийте зверху тканинним рушником і дайте постояти;
  4. Обов'язковим інгредієнтом тесту є цукор, саме він надає такий гарний коричневий колір під час обсмажування;
  5. Є кілька нетрадиційних начинок для цієї страви – філе тріски і дика качка. В обох варіантах випічка виходить смачною і досить пікантною;
  6. Не потрібно наливати на сковороду дуже багато олії. Його повинно бути достатньо для повного покриття біляшів;
  7. Замість сухих дріжджів можна використовувати свіжі живі.

Приємного апетиту вам, мешканцям і гостям!

Що ще почитати: