15 июнь 2019 3 057

Як смачно приготувати гречку з печінкою

Коли потрібно приготувати поїсти щось корисне, але не займає багато часу, то відмінним варіантом буде гречка з печінкою. Гречана крупа просто криниця вітамінів, мікро і макроелементів, а ще повноцінних білків. Печінка багата залізом і легше засвоюється, ніж м'ясні продукти. Розглянемо кілька нескладних рецептів, які заощаджують час господині.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
гречаної крупи - стакан
яловичої печінки - 300 г
середніх цибулин - 2 шт.
великих томатів - 3 шт.
кухонної солі - 1 ст. ложка
меленого перцю - підлогу ч. ложки
рослинної олії - 50 мл
води - 0,5 л
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Це блюдо легко готується, і весь процес займає не більше години. А також його сміливо можна назвати дієтичним!

Ретельно промиваємо печінку і нарізаємо невеликими шматочками. Гречку теж промиваємо, кладемо в каструлю, додаємо воду і ставимо на вогонь. Поки крупа вариться, обсмажуємо печінку на сковорідці разом з ріпчастою цибулею 10 хвилин, потім солимо і перчимо, перемішуємо і ще 2 хвилини даємо доготовиться.

Потім на крупній тертці натираємо томати і додаємо їх до печінки і цибулею, тушкуємо протягом 5 хвилин. Піджарка готова. Висипаємо її до гречаної каші, варимо трохи, щоб крупа наситилася ароматом печінки і овочів і вимикаємо.

Можна дати настоятися хвилин десять і подавати на стіл.

 

Гречка з курячою печінкою

Це блюдо корисне і поживне, підійде як на обід, так і на вечерю. Якщо точно слідувати рекомендаціям рецепту, то куряча печінка вийде м'якою, що тане в роті. Для того, щоб вона вийшла саме такою, обсмажувати її слід не більше восьми хвилин! Загальний час приготування страви півгодини, так як крупа вариться не довго.

Щоб отримати 4 порції, нам потрібні наступні інгредієнти в таких кількостях:

стакан гречки;

  • 450 р. курячої печінки;
  • 3 часникового зубчики;
  • 2 головки цибулі;
  • 2 ст. ложки соєвого соусу;
  • 2 ст. ложки меду;
  • сіль і спеції за бажанням.

Час на підготовку – 30 хвилин.

Калорійність – 140 ккал.

Підготуйте ці продукти, промийте гречку і печінку. Спочатку ставимо варитися крупу, на склянку гречки треба долити дві склянки підсоленої води. Поки вона готується, займіться печінкою: видаліть з неї всі прожилки і пленочки і поріжте невеликими шматочками.

Цибулю подрібніть і обсмажте на гарячій сковороді до золотистого кольору, потім надішліть на сковороду подрібнені зубчики часнику. Через три хвилини влийте в піджарку соєвий соус і мед. Добре перемішайте. Тепер можна приступати до печінці. Покладіть на сковорідку і готуйте на слабкому вогні п'ять-сім хвилин, інакше вона вийде жестковатой. В кінці посипати сіллю і спеціями за смаком, накрити кришкою і дати потомитися. Подавайте блюдо, прикрасивши його гілочкою зелені і свіжими овочами.

Гречка з курячою печінкою та грибами

Спробуйте додати до тушкованої грече з печінкою гриби! Часу приготування страви займе стільки ж, зате смак у нього просто відмінний. Для цього підготуйте все інгредієнти:

  • один стакан гречаної крупи;
  • 150 г печериць;
  • 0,5 кг печінки;
  • 2 головки цибулі;
  • 20 г вершкового масла;
  • 100 г сметани;
  • соняшникова олія;
  • сіль і мелений перець за смаком.

Час на приготування – 40 хвилин.

Калорійність – 170 ккал.

Як і в попередніх рецептах, першою ставимо на плиту гречану крупу, в пропорції 2 частини води на одну частину гречки. Поки вона вариться, промиваємо і обробляємо на шматочки печінку. Обсмажуємо її три хвилини на соняшниковій олії і додаємо сметану, сіль, перець, даємо потушиться ще пару хвилин.

Тепер приступаємо до грибів: наріжте їх тонкими скибочками, наріжте цибулю півкільцями і обсмажте все в сотейнику на вершковому маслі до золотистого кольору, солити за смаком. Все, що вийшло, додаємо до крупі і добре перемішуємо. Подавати гречку з грибами і печінкою, посипавши зеленою петрушкою.

Читайте як зварити гречаний суп з куркою і грибами — смачний, ситний і наваристий.

А ви знаєте, як правильно варити суп з вешенками? Читайте тут.

Соковитий, смачний біфштекс — навчитеся правильно готувати цю страву правильно.

Гречка з печінкою в горщику

Якщо додати небагато фантазії і приготувати гречку в горщику, то страва вийде «пальчики оближеш». Ось що знадобиться для приготування:

  • теляча печінка – 400 г;
  • головка цибулі — 1 шт.;
  • гречка – 1 склянка;
  • бульйон – 300 мл;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • сметана – 150 мл;
  • сіль і спеції за бажанням.

Час на приготування – 45 хвилин.

Калорійність – 210 ккал.

Добре промиваємо гречку, додаємо воду і сіль, відправляємо варитися. Але не доводимо її до готовності, а вимикаємо плиту, коли вся вода википить. Тепер моєму печінка, висушуємо серветкою і нарізаємо скибочками.

Злегка відбиваємо отримані шматочки і обсмажуємо на гарячій сковорідці з додаванням соняшникової олії. На цю ж сковорідку висипаємо порізану півкільцями цибулю і готуємо його до прозорого кольору.

Додаємо до печінки ложку сметани, солимо, перчимо і вимикаємо вогонь. Недоварену гречку викладаємо в чотири горщика, поверх формуємо шар з печінки і цибулі, заливаємо все бульйоном, а зверху покриваємо шапочкою сметани.

Горщики поміщаємо в духовку, попередньо доведену до 180 градусів на півгодини. Готово!

Рецепт для мультиварки

У наші дні у господині дуже багато помічників на кухні. Якщо хочете заощадити свій час, спробуйте рецепт гречки з печінкою в мультиварці. Калорійність страви невелика. І не треба наглядати за тим, щоб не підгоріли продукти. Займе весь процес близько години. Отже, нам знадобиться:

  • 2 склянки гречки;
  • півкіло телячої печінки;
  • одна велика цибулина;
  • чорний перець мелений;
  • сіль за смаком.

Час на приготування – 60 хвилин.

Калорійність – 120 ккал.

Відмінність цього способу в тому, що першою справою ми займаємося печінкою. Моєму, розділяємо її на шматочки, викладаємо в чашу мультиварки. Поверх додаємо нашатковану цибулю, сіль і кладемо улюблені спеції.

Закриваємо кришку і включаємо режим «смаження», встановивши час на таймері – 15 хвилин. Тим часом перебираємо крупу, промиваємо її і засипаємо в чашу. Наливаємо туди ж чотири склянки води і встановлюємо на мультиварці режим «гасіння» на 45 хвилин.

По закінченню пролунає звуковий сигнал, це означає, страву можна подавати і їсти!

Корисні поради

І наостанок кілька маленьких секретів, щоб блюдо було ще смачніше:

  1. Ретельно перебирайте крупу, яку будете готувати і добре промивайте;
  2. Смажити печінку слід не більше 10 хвилин, інакше вона може стати жорсткою;
  3. Вирізуйте на печінці жилки і плівочки, жувати їх – задоволення сумнівне;
  4. При подачі страви не забувайте про свіжої зелені, сметані і овочах;
  5. Не давайте грече розваритися в кашу, так її смакові властивості значно погіршаться;
  6. При смаженні цибулю повинен придбати прозорість і злегка золотавий відтінок, бо ви зрозумієте, що він готовий.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: