18 март 2019 13 234

Як швидко і смачно запекти овочі в духовці

Запечені овочі стануть прекрасним гарніром до будь-якої страви. Вони приваблюють простотою приготування, великою кількістю рецептів і корисними властивостями.

Приготування овочів не вимагає великих фінансових витрат і додаткових зусиль, що неодмінно сподобається кожній господині. Різноманітність овочів дозволяє поєднувати їх з іншими стравами, що доведеться кожному за смаком.
Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
томатів - 250 г
баклажанів - 250 г
кабачків - 400 г
лука - 120 г
перцю солодкого - 250 г
рослинної олії - 25 мл
сіль, перець та кріп - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 33 Ккал

Простота рецепта полягає в тому, що інгредієнти потрібно тільки помити, нарізати і викласти у форму для запікання, всю іншу роботу зробить духовка.

Нарізка овочів відбувається як довільної форми, так і кільцями або півкільцями. Після цього все посипається спеціями і травами (за смаком), поливається маслом і перемішується. При відсутності духовки овочі можна приготувати на плиті.

Дієтичні овочі, запечені в духовці

Необхідні складові:

  • 300 г баклажанів;
  • 300 г кабачків;
  • 200 г болгарського різнобарвного перцю;
  • 100 г помідорів чері;
  • сіль, зелень за смаком.

Час приготування страви становить 30-60 хвилин і залежить від бажаного рівня обжарювання. Температура духовки не перевищує 200 градусів.

Калорійність запечених овочів всього 23 ккал/100 р. Страва містить малу кількість калорій і багато поживних речовин, що сприяє схудненню. Рецепт розрахований на 4 персони.

Чисті баклажани і кабачки нарізати кільцями або півкільцями крупно. Болгарський перець нарізати довільної форми. Помідори чилі можна не нарізати. Далі, нарізка укладається у форму для запікання, солятся і притрушиваются зеленню (за бажанням).

Відправляються в духовку до повного запікання. Якщо овочі зверху сильно підрум'янилися, а знизу – не встигли приготуватися і сирі, форму для запікання потрібно накрити фольгою. Після готовності овочі викладають на тарілку для подачі на стіл.

Овочі під сиром

Запечені овочі в духовці завжди м'які і соковиті, а посипаний зверху тертий пармезан створить ефект теплової сирної шапки, що дозволить овочів зберегти соки. В результаті страва виходить по-справжньому здоровим.

Необхідні інгредієнти:

  • 300 г картоплі;
  • 200 г моркви;
  • 400 г броколі;
  • 100 г горошку;
  • 100 г пармезану;
  • 3 ст. л. сметани;
  • 2 шт. яєць;
  • 1 шт. ріпчастої цибулі;
  • 2 г спецій;
  • 2 р солі;
  • 2 г чорного перцю.

Час приготування становить 30 хвилин в залежності від кольору сирної скоринки.

Калорійність дорівнює 86 ккал. Рецепт страви розрахований на 6 персон.

Інгредієнти викладаються по черзі один на одного починаючи з нарізаною кружечками моркви. Далі, слід картопля, горошок, брокколі і цибулю. Брокколі поділяється на суцвіття, картоплю, моркву і цибулю нарізають кружечками.

Збите яйце змішується зі спеціями, сметаною, сіллю і перцем. Далі, овочі заливаються яєчною сумішшю і притрушиваются тертим пармезаном.

Рецепти бутербродів на Новий рік 2018 — візьміть на замітку кілька цікавих варіантів, які можна готувати з будь-якого приводу.

Читайте як приготувати чудовий холодець в мультиварці.

Щоб про вашу рибу ніхто не сказав: «Яка гидота», навчитеся готувати її правильно. Наші покрокові рецепти з фото допоможуть вам приготувати шедевр.

Кабачки з помідорами, запечені в духовці

Приготування кабачків з помідорами вважається нескладним рецептом, вимагає невелику кількість інгредієнтів. Запечені овочі стануть ідеальним доповненням до гречки або картоплі і разом будуть не тільки дієтичним і низькокалорійним блюдом, але і вегетаріанським.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 шт. кабачки;
  • 200 г сулугуні;
  • 2 шт. помідорів;
  • ½ Ч. л. солі;
  • 1 ст. л. рослинного масла;
  • 1 ч. л. базиліка.

Час приготування — приблизно 30-60 хвилин при температурі 200 градусів духовці. У разі сильного пригорання скоринки кабачка температуру можна зменшити до 190 градусів.

Калорійність – 63 ккал на 100 р. Кількість інгредієнтів в рецепті з розрахунку на 6 персон.

Рецепт відрізняється тим, що кабачок не потрібно різати кружечками, а тільки зробити надрізи з інтервалом в 1 див. Розрізи солятся і посипаються базиліком.

Сир і помідори нарізати скибочками і вставляються в розрізи.

Кабачок і вставлені в нього інгредієнти змащуються маслом і покласти на деко.

Корисні поради

Незважаючи на простоту приготування овочів, існують важливі правила, про які слід пам'ятати в процесі приготування.

Правила:

  1. Для запікання підбирати тільки цільні, неушкоджені овочі;
  2. Овочеві інгредієнти перед приготуванням повинні бути ретельно промиті і висушені паперовим рушником. На відміну від інших рецептів, тут шкірка не знімається;
  3. По можливості перець і помідори потрібно готувати у верхній частині духовки 10-15 хвилин, до першого тріска шкірки;
  4. Якщо немає необхідності в рецепті різати цибулю, він тільки очищається і готується цілком.

В овочах міститься багато корисних речовин і вітамінів. Але при неправильному запіканні їх частина втрачається і овочі змінюють свої якості. Потрібно знати не тільки головні правила приготування, але і мати на увазі помилки, яких не можна допускати.

Помилки запікання:

  1. Необдумана нарізка. Нарізка деяких коренеплодів допускається довільної форми, в залежності від необхідного рецепта. Але шматочки не можуть бути абсолютно різними, вони і не сильно великі, і не дуже маленькі, головне, повинні бути однаковими;
  2. Рослинна олія для всіх. Вбирання масла у кожного овочу своя. Помилково думати, що однакову кількість масла потрібно всім. Наприклад, баклажанів і грибів потрібно зовсім небагато, у той час як коренеплоди потребують більшої кількості. Страва не повинна бути жирним, так як в першу чергу воно позиціонується як корисне.
  3. Неправильно підібрана посуд. При запіканні овочі повинні випускати пар, а не бути складені один на одному. Тому поверхня посуду має бути плоска і великої площі. На деко вистилають папір для запікання і змащують її маслом, далі рівномірним шаром кладуть овочі. Така форма посуду дозволяє перевертати моркву, картоплю та інші плоди;
  4. Відсутність простору на деку. Тісно складені коренеплоди починають сильно запікатися і приварюватися один до одного. Для того щоб зберегти якості, зробити їх хрусткими і одночасно м'якими, овочі повинні залишатися на відстані один від одного. Це також допоможе досягти золотистого кольору в запіканні;
  5. Низька температура. Оптимальною температурою запікання вважається 200 градусів, а час – 30 хвилин. Низька температура може спричинити за собою недостатню прожарювання і поганий смак;
  6. Не помішувати в процесі приготування. Овочі не можна не заважати, але й постійно їх перевертати не варто. В останньому випадку вони стануть блідими і не апетитними. За весь період приготування правильним варіантом буде перегорнути пару раз.

Приготовлені овочі в сухому жарі духовки стануть відмінним доповненням не тільки як гарнір, але і повноцінним стравою. Спосіб приготування овочевих страв неймовірно простий, а результат дивовижний – зовні овочі покриваються легкої, хрусткою скоринкою, а всередині стають вологими і м'якими.

Що ще почитати: