22 апрель 2019 2 383

Як приготувати курку в сметані на сковороді

Курка – найпопулярніша домашня птиця, оскільки страви з неї займають значну частину нашого раціону. Її смажать, запікають, відварюють бульйони, використовують м'ясо, салати і різні начинки.

До курки підходять абсолютно всі овочі, соуси, навіть фрукти і сухофрукти. Найчастіше, щоб м'ясо вийшло ще ніжніше, її або маринують, або підливають кисломолочні продукти або алкогольні напої в процесі приготування. Кефір, сметана, кисле молоко, пиво, вино, коньяк – все це можна використовувати без коливань.

Для приготування смачної курки в сметані на сковороді знадобляться найпростіші і недорогі продукти. Технологічні процеси теж досить легкі, тому ніяких труднощів виникнути не повинно.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
куряча тушка - 1,5 кг
биосметана - 200 мл
масло - 100 г
спеції, сіль - за смаком
цибулина - 1 шт.
борошно - 2 ст. л.
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 119 Ккал

Традиційний варіант приготування птиці в кисломолочному продукті на сковороді дуже простий. Берете цілу тушку або будь-які частини курки і протушиваете її на сковороді зі сметаною.

Домашню курячу тушку миємо й обсушуємо рушником, видаляємо пінцетом залишки пір'я або підшерстка. Розрізаємо на порційні частини, намагаючись менше пошкодити волокна, щоб вийшли гарні шматочки.

Чистимо цибулину і шаткуємо півкільцями. Ставимо глибокий сотейник на плиту і розтоплюємо половину вершкового масла. Слідом закидаємо птицю, посипаємо приправами, сіллю і обсмажуємо до красивого кольору під прикритою кришкою.

Коли курка протушилась у власному соку хвилин п'ятнадцять, знімаємо кришку, додаємо сметану, цибулю, борошно і масло, що залишилося.

Якщо маса здасться вам густоватой, додайте півсклянки теплої води. Перемішуємо, зменшуємо полум'я і доготавливаем блюдо двадцять хвилин, періодично помішуючи, щоб не пригоріло.

Для кольору можна додати паприку або куркуму. Готовність визначити за зовнішнім виглядом птиці: м'ясо стане відходити від кістки і пропаде кров'янистий колір.

Філе курки в сметані на сковороді з часником

Для приготування ніжного дієтичного гуляшу зазвичай використовують куряче філе, воно відповідає зазначеним критеріям. Готується він швидко, виходить дуже смачний і досить ситний.

Склад:

  • куряча грудина – 500 г;
  • сметана – 150 мл;
  • цибулина – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • томатна паста – 1 ст. л.;
  • сіль;
  • масло – 2 ст. л.;
  • часник – 1 шт.

Приготування: 45 хвилин.

Калорії: 123 Ккал/100 р.

Свіжу охолоджену курячу грудку промиваємо, мачає серветками. Видаляємо реберні кістки, плівку і нарізаємо вздовж волокон на пласти, потім – поперек шматочками або соломкою. У сковороду наливаємо нерафінована олія, прогріваємо і кладемо підсмажитися підготовлене м'ясо.

З овочів знімаємо шкірку, цибулину нарізаємо кубиками, моркву натираємо, часник подрібнюємо. У маленькій піалі змішуємо сметану, томатну пасту і трохи води. Перемішуємо, підсолюємо і відставляємо.

До подрумянившейся курку кладемо пассироваться овочі. Коли вони стануть достатньо м'якими, все заливаємо підготовленої заправкою. Накриваємо герметично кришкою і залишаємо готуватися ще десять хвилин. У цю страву можна додати один листок лавра або кілька зерен перцю, але тільки в самому кінці.

Читайте як приготувати твердий сир в домашніх умовах за нашими рецептами.

Рис з креветками — популярне блюдо, яке можна приготувати різними способами. Виберіть свій улюблений рецепт.

Візьміть на замітку рецепт гострого, пряного й ароматного м'яса по-грузинськи. Рецепт тут.

Курка з морквою по сметанним соусом

Страва, приготована за цим рецептом, ідеально підійде для свята. Красиві гомілки і стегна курки з крупно нарізаними кільцями моркви під сметанним соусом виглядають апетитно і яскраво.

Склад:

  • курячі частини – 1 кг;
  • сметана – 200 мл;
  • морква – 2 шт.;
  • сіль, перець;
  • масло – 3 ст. л.;
  • гірчиця – 2 ст. л.

Приготування: 1 годину.

Калорії: 145 Ккал/100 р.

Беремо готові гомілки і стегна курки. Якщо у вас цілісна тушка, то відрізаємо від неї ці частини. Посипаємо сіллю, перцем і складаємо в миску. Змішуємо легку гірчицю зі сметаною. Отриманою сумішшю рясно натираємо птицю і залишаємо на півгодини промаринуватися.

У сотейник вливаємо олію. Моркву миємо, чистимо за допомогою металевого скребка (так виходить менше відходів) і нарізаємо товстими кільцями. Кладемо в сотейник і підсмажуємо. Слідом додаємо промаринованную курку, підливаємо сто грамів води. Коли маса почне вирувати, зменшуємо вогонь і тушкуємо м'ясо двадцять п'ять хвилин.

До цієї страви відмінно підійдуть відварні ріжки або молода картопля з маслом і зеленню.

Курочка з шампіньйонами в сметані

Поєднання цих продуктів дає неймовірний смак. Куряче м'ясо з печерицями готується дуже швидко і просто, а додаткові спеції і соус надають їм ще більшу м'якість і соковитість.

Склад:

  • куряче філе – 400 г;
  • печериці – 200 г;
  • перець – 1 шт.;
  • биосметана – 5 ст. л.;
  • часник – 1 шт.;
  • масло – 2 ст. л.;
  • сіль, приправи;
  • борошно – 2 ст. л.

Приготування: 55 хвилин.

Калорії: 145 Ккал/100 р.

Гриби промиваємо в теплій воді. Якщо є необхідність знімаємо верхній шар на капелюшках. Нарізаємо кубиками. У казанок наливаємо масло і підсмажуємо печериці до повного випаровування вологи.

М'ясо обробляємо на великі кубики, в окремій сковороді обсмажуємо його, постійно помішуючи, щоб воно набуло гарний колір, але всередині залишилося сирим.

Солодкий перець розрізаємо навпіл і видаляємо серединку, шаткуємо соломкою. Додаємо до поджарившимся грибів, через три хвилини вивалюємо туди ж куряче м'ясо, нарізаний часник, розведене з водою сметану і борошно. Все ретельно перемішуємо, посипаємо спеціями і залишаємо дожариться на десять хвилин.

В кінці можна притрусити свіжою зеленню: цибулею, петрушкою або базиліком, але це на ваш розсуд.

Курка з грибами і овочами в томатно-сметанному соусі

М'ясо птиці з овочевим рагу під сметанним соусом можна вважати повноцінним самостійним блюдом, що не вимагає додаткового гарніру. Його можна приготувати на сковороді або в горщиках в електродуховці.

Склад:

  • стегенця – 600 г;
  • патисон – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибулина – 1 шт.;
  • баклажан – 1 шт.;
  • томат – 2 шт.;
  • сметана – 200 мл;
  • сіль, спеції;
  • лисички – 300 р.

Приготування: 1.5 години.

Калорії: 167 Ккал/100 р.

Підготовлені овочі миємо та очищаємо. Нарізаємо за наступною схемою: цибулину – кільцями, моркву – брусками; патисон і баклажан – кубиками. Помідори занурюємо в киплячу воду на одну секунду, виймаємо, знімаємо шкірку і перетираємо через сито або за допомогою блендера.

З стегенця зрізаємо все м'ясо, в тому числі і шкуру. Рубаємо отриману м'якоть брусками. Можна було б відразу взяти філе, але він сухувато для цієї страви.

Свіжі лисички ретельно вимиваємо від бруду і піску. Закидаємо в киплячу воду і варимо півтори години. Зливаємо відвар і остуджуємо гриби.

У великій чавунній сковороді розжарюємо пісне масло в певній послідовності починаємо пасерувати овочі: цибулю, моркву, патисон з баклажаном, в кінці – пюрированный томат і сметану. Все старанно перемішуємо і тушкуємо близько п'ятнадцяти хвилин.

В окремій сковороді готуємо м'ясо. Коли вона дійде до готовності, додаємо його і гриби до овочевого рагу, перемішуємо, доводимо до смаку і тримаємо на плиті ще п'ять хвилин.

Корисні поради

  1. Щоб отримати смачне і соковите куряче м'ясо, краще всього використовувати свіжий або охолоджений продукт. Якщо все ж у вас заморожений, то обов'язково розморозьте його в холодильнику, а не у воді, та попередньо промаринуйте в будь-якому соусі. Так воно вийде м'якше і соковитіше.
  2. Не замочуйте печериці надовго у воді, вони самі по собі мають багато вологи і будуть довго випаровуватися на сковороді.
  3. Сметану завжди можна замінити жирними вершками або кефіром, вийде не гірше.
  4. Замість свіжих дикорослих лисичок у страву можна покласти мариновані, тільки попередньо їх добре обсушити і додати в самому кінці.
  5. Якщо печериці попалися не дуже великі, то їх можна не розрізати, а підсмажити цілими, вони красиво будуть виглядати на тарілці з великими шматками курячого філе.
  6. Якщо ви посыплете куряче філе борошном перед обсмажуванням, воно відразу покриється рум'яною золотистою скоринкою.
  7. Сметана не повинна бути холодною. При додаванні до гарячої курці вона може розшаруватися, тому заздалегідь дістаньте її з холодильника.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: