19 май 2019 1 966

Як швидко і смачно приготувати соус для шашлику: рецепти з відео

Стрімко наближаються теплі дні, а з ними виїзди на берег водойми або просто в ліс. Невід'ємною частиною такого виду відпочинку є шашлик. Існує велика кількість рецептів, багато хто мають якісь улюблені способи приготування.

Але завжди хочеться спробувати щось новеньке, приємно здивувати пікантним смаком. Розберемо кілька рецептів соусів до шашлику, які допоможуть зробити смажене на вугіллі м'ясо справжнім шедевром кулінарії.

Соєвий соус
Інгредієнти Кількість
М'якоть свинини - 1 кілограм
Соєвий соус - 0,15 літра (краще, якщо він буде повністю натуральним)
Цибулю - 1 штука
Чорний перець, паприка, лаврове листя - визначається індивідуально
Сіль - за бажанням
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 53 Ккал
Цей інгредієнт відмінно підходить для свинини. М'ясо отримує соковитість, ніжний дивовижний смак. В більшості випадків є основою маринаду.

Порядок приготування:

  1. Свинина з низькою жирністю ретельно миється під струменем води, нарізати шматочками улюбленого розміру;
  2. Підготовлене м'ясо кладуть в ємність (каструля, миска або ще щось), після чого заливається соєвим соусом. Відбувається перемішування, поки кожен шматочок не просочиться;
  3. Кільця цибулі і лавровий лист насипаються поверх свинини, ретельно перемішується;
  4. Додається перець, паприка, сіль і знову шашлик змішалась;
  5. Готову страву поміщається в холодильник, де маринується 4 години.

Можливе використання в якості приправи. Для цього потрібно:

  1. Підготувати суміш з однієї частини соєвого соусу і трьох майонезу;
  2. Додається роздавлений часник, чорний мелений перець за смаком;
  3. Цукор, сіль протипоказані, вони позбавляють смак пікантності.

На основі томатної пасти

Дуже популярний томатний соус до шашлику. Головне підібрати пасту червоного кольору (бувають з коричневим або помаранчевим відтінком). Потрібні наступні інгредієнти:

  • Томатна паста – 0,5-1 літр;
  • Часник (кілька зубчиків);
  • Досить одного головки цибулі, свіжий кріп з петрушкою (дрібно нарізані);
  • Велика ложка цукру, чайна солі;
  • Стакан води, чорний перець і базилік при необхідності.

Як готувати:

    1. Паста викладається в каструлю, заливають водою. Після чого ставиться на маленький вогонь. Безперервно помішуючи, доводимо суміш до кипіння;

    1. Додаються інші інгредієнти, крім часнику. Соус кипить близько 5 хвилин;

    1. У знятий з вогню блюдо кидається роздавлений часник;

  1. Соус остигає і настоюється. Готовність настає при охолодженні до 20 градусів.

Білий соус

В якості основної складової використовується вино. Ось один з варіантів. Готуємо:

  • Вино біле, не менше 120 мілілітрів;
  • 100 грам вершкового масла;
  • Одна цибулина, 3 зубчики часнику;
  • 50 грам свіжого лимонного соку;
  • 300 грам майонезу, по 1 столовій ложці гірчиці і цукру;
  • Сіль, мелений перець.

Процес приготування:

  1. Цибулю і часник дрібненько нарізати, однак краще використовувати блендер або м'ясорубку;
  2. Нагрівається сковорода, одночасно в ній розтоплюється масло. Після чого обсмажують цибулю з часником;
  3. Додається вино. Суміш кипить на сковороді з відкритою кришкою, поки обсяг рідини візуально не зменшиться приблизно навпіл;
  4. Висипаються інші інгредієнти і нетривало киплять. Сковорода знімається з вогню;
  5. Страва подається до шашлику в охолодженому вигляді.

Гранатовий сік в якості основи

Необхідні складові:

  • 150 грам гранатового соку;
  • 250 грам червоного вина (підбираються солодкі сорти);
  • Чайна ложка перцю, солі, половина ложечки крохмалю;
  • Базилік, пекучий червоний перець;
  • Кілька часточок часнику.

Етапи отримання готового соусу:

  1. Гранатовим соком і червоним вином в однакових пропорціях заповнюють ємність, ставлять її на помірний вогонь;
  2. Додаються спеції, сіль з перцем, роздавлений часник;
  3. Постійно перемішуючи, суміш доводиться до кипіння. Після чого ємність накривається кришкою і 20 хвилин нудиться на маленькому вогні;
  4. Перед вимиканням додається крохмаль, попередньо розведений у залишку вина. Блюдо густіє і знімається з печі;
  5. Подається до м'яса охолодженим до кімнатної температури.

Читайте як приготувати апельсинову грудку в апельсиновому соусі по вишуканому рецептом.

Приготувати вустерський соус в домашніх умовах не так просто, а його ціна дуже висока, тому пропонуємо вам прочитати чим можна замінити цю справжню аристократичну приправу.

Італійська паста під соусом «Карбонара», що може бути смачніше! Рецепт з фото.

Сметанний соус

Для нього необхідно:

  • 350 грам сметани;
  • Дві столові ложки вершкового масла;
  • 4 столових ложок дрібно шинкованої кропу і петрушки;
  • Близько 100 грам м'ясного бульйону;
  • 2 ложки борошна, сіль, перець.

Порядок приготування:

  1. Вершкове масло розтоплюється на сковороді, потім туди додається борошно і обсмажується до появи характерного золотистого кольору;
  2. Отримана суміш виливається в каструлю з бульйоном, поставити на маленький вогонь;
  3. Коли склад починає загусати, в нього додається сметана. Практично готовий соус вариться ще протягом декількох хвилин;
  4. В кінці засипається зелень, спеції, сіль за смаком;
  5. Вживати можна в охолодженому вигляді.

Грузинський варіант

Потрібні наступні продукти:

  • Близько 2 кілограм стиглих помідор;
  • Часник, зелень;
  • Базиліка або орегано;
  • Аджика, мелений перець.

Приготування:

  1. Помідори очищаються від шкірки, ріжуться навпіл. З них видаляються насіння та інше. Таким чином, повинна залишитися чистий м'якоть;
  2. Пропускаємо помідори через м'ясорубку або блендер;
  3. Отриману густу суміш заливаємо в каструлю і вмикаємо маленький вогонь;
  4. Після закипання соус вариться ще 20 хвилин;
  5. За 5 хвилин до готовності засипаємо роздавлений зубчик часнику, половину столової ложки аджики, зелень, перець, спеції за смаком. Склад ретельно перемішується;
  6. Соус подається до шашлику охолодженим з холодильника.

Ткемалі

Цей рецепт соусу створювався спеціально для шашлику. Спочатку основою страви була кисла алича червоного кольору, але знайти її досить важко, тому можна використати сливи (заморожені з супермаркету також підійдуть). Що потрібно:

  • Кілограм слив (купувати потрібно трохи більше, так як вага продукту в рецепті вказаний без урахування кісточок);
  • По 50 грам цукру, кінзи, кропу;
  • Три зубчики часнику, половину чайної ложки коріандру (благо зараз його дістати не проблема);
  • Сіль, мелений червоний перець за смаком.

Як готувати:

  1. Сливи перемелюються з допомогою м'ясорубки, отриманий густий сік направляється в каструлю. Включається маленький вогонь;
  2. Додається цукор з сіллю. Отримана суміш кип'ятити протягом 5 хвилин;
  3. Потім засипаються інші інгредієнти (часник слід дрібно порізати або тиснути). Соус доводиться до кипіння і знімають з вогню;
  4. Подається охолодженим з холодильника.

Смачно приготований соус додасть м'ясу новий смак, зробить свято або відпочинок на природі дійсно незабутнім. А серед родичів і друзів ви будете користуватися славою професійного кулінара.

Що ще почитати: