17 июнь 2019 227

Круасани з шоколадом — французька класика на вашому столі

Навряд чи в світі знайдеться людина, що не знає про цю класичної французької випічки. Будь спробував круасани з шоколадом вперше назавжди запам'ятовує ніжне поєднання хрусткої скориночки і начинки. Навчитися готувати французький десерт не так складно, як здається.

Круасани з домашнього тесту
Інгредієнти Кількість
вершкове масло (% жирності від 82 і більше) - 300 г
борошно - 500 г
сіль - щіпка
тепла вода - 60 мл
молоко - 450 мл
цукровий пісок - 20 г
живі дріжджі - 30 г
яйце - 1 шт.
шоколад - 2 плитки (чорний і білий)
масло - для змащення
Час приготування: 360 хвилин Калорійність на 100 грам: 358 Ккал

Незважаючи на тривалий процес підготовки, результат буде настільки приголомшливим, ви назавжди забудете про купівлю круасанів в магазині.

Покроковий процес:

  1. Дріжджі розвести теплою водою і залишити хвилин на 7 не більше;
  2. Всипати цукор і влити молоко (250 мл). Перемішати і відправити в тепле місце;
  3. В окремій глибокої посуді перетерти в крихту, сіль, борошно і вершкове масло;
  4. Влити підготовлені дріжджі та продовжити процес замісу до 5 хвилин;
  5. Чистий посуд змастити олією, викласти готове тісто;
  6. Поверхню можна промазати кулінарним жиром і накрити харчовою плівкою;
  7. Прибрати на 1,5 години в тепло;
  8. Через зазначений проміжок тісто обім'яти і знову відправити його підходити ще на 1 годину;
  9. Повітряне тісто розкачати, накрити плівкою і прибрати на мінімум півгодини в холодильник;
  10. Розкачати тісто трохи тонше, 2/3 поверхні промазати залишками вершкового масла;
  11. Згорнути тісто не менше чотирьох разів, щоб під час випікання утворилися шари;
  12. «Книжку» відправити на 2 години в холодне місце;
  13. Розкачати в пласт розміром 35Х53 см і нарізати на однакові трикутники;
  14. Розламати на шматки середнього розміру шоколад;
  15. Яйце збити з цукром;
  16. На широку частину трикутників розкласти по шматочку білого і чорного шоколаду;
  17. Згорнути трубочкою і надати виробам форму півмісяця;
  18. Розкласти на деко, покритий пергаментом, змастити яйцем;
  19. Випікати вироби 25 хвилин при 180С.

Круасани з готового листкового тіста з какао

Простий рецепт розрахований для ледачих кулінарів або для тих, кому треба швиденько приготувати солодощі до приходу гостей.

Компоненти рецепту:

  • готове тісто – упаковка листкового тіста вагою не менше 0.5 кг;
  • яйце;
  • маргарин – 1 ст. л.;
  • цукровий пісок – 25 гр.;
  • шоколад – 2 плитки.

Час підготовки і випічки: 20-30 хвилин.

Калорійність десерту: 434.1 ккал.

Поетапне приготування:

  1. Розламати на невеликі шматочки і перекласти в глибоку чашу шоколад;
  2. Тісто розкачати і розрізати гострим ножем на однакові трикутники;
  3. Шматочок шоколаду покласти на широкий край трикутника і акуратно загорнути виріб в трубочку;
  4. Посипати деко, де будуть випікатися круасани тертим маргарином;
  5. У невеликій ємності збити цукор з яйцем;
  6. Отриманою сумішшю змащувати поверхню виробів;
  7. Випікати чверть години при температурі 180С.

Міні-круасани з шоколадом на сметані

Варіант приготування французької випічки, смак якої буде нагадувати м'які рогалики.

Компоненти рецепту:

  • сметана – 100 гр.;
  • пудра – 2 ст. л.;
  • масло – 100 гр.;
  • борошно – 2 склянки;
  • шоколад – 1 плитка.

Час підготовки і випічки: 40 хвилин.

Калорійність 100 гр. виробів — 539.58 ккал.

Поетапний процес:

  1. Розтоплене масло з'єднати з половиною цукрової пудри і сметаною. Перемішати. За бажанням можна насипати щіпку солі і упаковку ваніліну для аромату;
  2. Додати борошно;
  3. Замісити тісто;
  4. Розкачати, розрізати на 8 трикутників;
  5. На кожен покласти по шматочку шоколаду;
  6. Закрутити в трубочку і випікати 20 хвилин при 180С.

Готові вироби посипати пудрою.

Пісний суп без м'яса можна приготувати за кілька хвилин, але потрібно знати декілька важливих секретів.

Читайте смачний рецепт супу з креветками — ми пропонуємо цікаву добірку смачної страви.

Читайте як правильно приготувати квасолевий суп в мультиварці. Рецепт тут.

Круасани з листкового дріжджового тіста з горіхово-шоколадною начинкою

Ще один простий спосіб приготування традиційної французької випічки, коли немає часу, а гості на порозі.

Необхідні компоненти:

  • тісто дріжджове листкове – 500 гр.;
  • шоколад – плитка;
  • яйця – 2 шт.;
  • ванілін – 2 ч. л.;
  • кунжут – 50 гр.;
  • фундук – 50 гр.

Час підготовки продуктів і випічки: не більше 1 години.

Калорійність: 202.07 ккал.

Поетапне приготування:

  1. Шоколад порубати на дрібні шматки і прибрати в морозилку;
  2. Тісто розморозити і дати можливість зійти;
  3. Розкачати. Товщина до 1 див.;
  4. Розрізати спочатку на квадрати, а потім по діагоналі на трикутники;
  5. Розкласти шоколад на основу кожного трикутника;
  6. Згорнути в трубочку;
  7. Яйця збити на високій швидкості, додати цукор і знову збити до утворення піни;
  8. Промазати поверхню кожного виробу солодкої яєчної сумішшю;
  9. Подрібнити горіхи і змішати з кунжутом;
  10. В отриманій обсипання обваляти всі круасани і відправити на 20 хвилин в духову шафу (180С) для випікання.

Корисні поради, факти і викриття кухарів

Дивно, але круасан придумали зовсім не французи, вони лише довели їх до досконалості. Випічку у формі півмісяця придумали ще в часи Османської імперії, коли осаджена Відень змогла звільнитися від турків. Дріжджі і багато вершкового масла з високим % жирності – ось, чим відзначився французький круасан від свого предка — віденського рогалика.

На думку професійних кухарів, тісто для приготування випічки «живе» і тонко відчуває вологість, тепло на кухні і навіть настрій людини.

Всі інгредієнти для французького вироби повинні бути вищої якості:

  • борошно, просеянная кілька разів і не нижче 1 сорту;
  • вершкове масло з високим % жирності. В ідеалі від 82%.

Досягти стабільної якості спечених виробів відразу не можна. Для отримання шаруватості, важливо запам'ятати одне правило: консистенція кулінарного жиру і тесту повинна співпадати, тобто кулінарний жир не повинен розтікатися.

Якщо використовується дріжджове тісто, його розкочують в тонкий пласт і промащують першим шаром масла, не зачіпаючи при цьому краї. Далі складають пласт в 3 шари, краї защипують і знову розкачують. Повторюється процес змазування маслом. Листкове тісто відправляють мінімум на годину в холодильник.

Після того, як вироби сформуються в трубочку, їм обов'язково треба надати форму півмісяця.

Круасани викладати на відстані 1 см один від одного і накривають рушником, щоб надати виробам піднятися.

В якості начинки можна використовувати джем, горіхи, сир, крем, сир, шоколад, фрукти, овочі і навіть рибу.

У Франції круасани подають на тарілці, або в плетеному кошику разом з чашкою гарячої кави або какао.

Цікавий факт: французькі кондитери умовно поділяють вироби булочні та кондитерські. Перші випікаються в печі для приготування хліба, по консистенції еластичні, другі проходять теплову обробку в спеціальному пароконвектоматі з вентиляцією, тому кондитерські круасани завжди ніжні і трохи розсипчасті.

Якщо виріб сильно кришиться, отже, при його виготовленні кондитер відхилився від норми, а гумове тісто видасть економного кухаря, який замість вершкового масла додав в тісто маргарин.

 

Що ще почитати: