Як приготувати фрикадельки в томатному соусі
Фрикаделька – це блюдо, яке представляє собою невелику кульку з рибного або курячого фаршу, як правило, відварені в бульйоні, протушенный в підливці або соусі. У німецької і датської кухні коржі з м'яса, підсмажені в маслі, іменуються як м'ясні галушки.
Для фрикадельок підійде абсолютно будь-яке м'ясо: курка, свинина, дичину. У фарш додають подрібнену цибулю, іноді – зелень, розм'якшений хліб і обов'язково – спеції і приправи. Розміром їх ліплять не більше волоського горіха.
Фрикадельки запікають у элетродуховке, смажать на сковороді, в рідкісних випадках додають зовсім трохи рису.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Свиняча вирізка - | 650 г |
Цибулю - | 1 шт. |
Батон - | 1 шматок |
Молоко - | 100 мл |
Томатна паста - | 4 ст. л. |
Рослинна олія - | 3 ст. л. |
Часник - | 1 зубок |
Спеції, сіль - | за смаком |
Борошно - | 2.5 ст. л. |
Вода - | 1 склянка |
Час приготування: 65 хвилин | Калорійність на 100 грам: 246 Ккал |
Для самого звичайного фаршу на м'ясні фрикадельки потрібні мінімальні витрати часу і грошей. Якщо набридли приїлися, тефтелі або котлети, можна розбавити меню фрикадельками в томатному соусі.
М'ясо на блюдо потрібно вибирати з особливою відповідальністю, в ньому не повинно бути жив, плівки, з'єднань суглобів. Беріть ідеально гладку м'якоть. Промийте і обсушити паперовими рушниками.
Обробіть наточеним ножем на середні шматки. Цибулю очистіть і розріжте на четвертини, те ж проробіть і з часником. Пропустіть через електром'ясорубку всі підготовлені продукти. В отриманий фарш покладіть спеції і підсолити.
Батон замочити в теплому молоці. В чавунець налийте трохи олії і дайте йому прогрітися. Вологими руками наліпити невеликі м'ясні кульки, викладіть їх в казан, зверху залийте пастою, розведеною з водою, і протушкувати сміттям хвилин, щільно накривши кришкою.
Фрикадельки з рисом в томатному соусі
Компоненти:
- Свинина – 550 г;
- Рис – 100 г;
- Томатний соус – 400 мл;
- Цибуля – 2 шт.;
- Білий хліб – 1 шматок;
- Сода харчова – щіпка;
- Сіль, лист лавра – за смаком;
- Імбир – 0.5 ч. л.;
- Зелена цибуля – пучок;
- Яйце – 1 шт.;
- Очищена Вода – 2 склянки.
Приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 251 Ккал/ 100 р.
Рис промиваємо й відварюємо до напівготовності, зливаємо відвар і залишаємо охолонути.
М'ясо ріжемо на шматки і пропускаємо через електроприлад. В отриманий м'ясний фарш кладемо рис, розмочений у воді хліб, соду і вбиваємо яйце.
Усе ретельно промешиваем і відбиваємо кілька разів. Підкладаємо зелений лук і формуємо маленькі коржики, змастивши маслом долоні.
У пароварку набираємо достатню кількість води, м'ясні кульки викладаємо на решітку і готуємо п'ятнадцять хвилин.
Цибулю шаткуємо півкільцями.
Практично готові фрикаделі перекладаємо в каструлю, зверху рясно притрушиваем цибулею і імбиром, заливаємо домашнім соусом і доготавливаем блюдо десять хвилин.
Курячі фрикадельки в томатному соусі в духовці
Курячий фарш можна купити в будь-якому гастрономі і таким способом заощадити свій час. Але приготувавши його самостійно, ви отримаєте більш смачний продукт.
Компоненти:
- Куряче філе – 3 шт.;
- Цибуля біла – 2 шт.;
- Часник – 2 зубки;
- Білі сухарі – 150 г;
- Вершки – 150 мл;
- Сіль, приправи – за смаком;
- Помідор – 2 шт.;
- Томатна паста – 2 ст. л.
- Овочевий бульйон – 2 склянки.
- Оливкова олія – 2 ст. л.
Приготування: 80 хвилин.
Калорійність: 228 Ккал/ 100 р.
Курячі грудини моєму і просушуємо рушником. Сухарі заливаємо вершками і залишаємо на п'ятнадцять хвилин. Овочі чистимо, помідори поливаємо окропом і знімаємо шкіру.
Дрібно шаткуємо і підсмажити з цибулею на оливковій олії десять хвилин. Куряче м'ясо подрібнюємо блендером або элекромясорубкой.
У фарш підкладаємо м'які вершкові сухарі, часник і приправи. Все перемішуємо і залишаємо на п'ять – сім хвилин.
Встановлюємо терморегулятор на 180 °С. У скляну жаровню щільно укладаємо зліплені курячі фрикаделі, на них – вийшло томатне пюре з пастою. Виливаємо овочевий бульйон і готуємо сорок п'ять хвилин.
Як посмажити м'ясо на сковороді з цибулею, читайте рецепти і готуйте з задоволенням.
Дізнайтеся як замаринувати червоний лук для шашлику, щоб надати цій страві пікантності.
Читайте як правильно приготувати дієтичний цибулевий суп для схуднення, всі нюанси про які потрібно знати в нашій статті.
Рибні тюфтельки в томатному соусі на сковороді
Фрикадельки бувають не тільки м'ясні, але й з рибного фаршу теж. Під час приготування такої страви головне — не помилитися з вибором риби — вона повинна бути нежирної. Підійдуть хек, минтай, тріска.
Компоненти:
- Минтай – 1 кг;
- Томатний морс – 450 мл;
- Батон – 2 шматка;
- Свіже сало чи смалець – 2 ст. л.;
- Паніровка – 4 ст. л.;
- Борошно – 3 ст. л.;
- Вода – 1.5 склянки;
- Сіль, приправи – за смаком;
- Олія нерафінована – 50 мл;
- Яйце – 1 шт.;
- Сметана – 3 ст. л.;
- Морква – 1 шт.
Приготування: 75 хвилин.
Компоненти: 173 Ккал/ 100 р.
Рибу вичищаємо, відрізаємо голову і знімаємо шкіру, зробивши надріз посередині хребта. Відокремлюємо кістки від м'яса і складаємо його в окрему миску. Батон вимочуємо у воді.
Сало нарізаємо на маленькі шматочки. З отриманих продуктів робимо рибний фарш, досить перекрутити його в спеціальному агрегаті два рази. В отриману м'яку масу вбиваємо яйце, кладемо батон, сіль і приправи.
Все старанно перемішуємо. Змоченими руками ліпимо маленькі рибні фрикаделі і обвалюють їх в паніровці. Підсмажуємо на сковорідці до рум'яного кольору.
В окремій сковороді пасеруємо брусками нашатковану моркву з томатним морсом і борошном, в кінці вливаємо сметану. Готові рибні кульки заливаємо цим соусом і тримаємо на вогні п'ять хвилин.
До чого подавати фрикадельки?
Фрикаделі з томатним соусом підійдуть практично до будь-якого гарніру – каші, картопляного пюре, овочевим рагу. Часто ці м'ясні кульки використовують в якості начинки для бутербродів. Їх просто розрізають навпіл, підкладають лист салату, багато соусу, огірок і шматок сиру. Виходить своєрідний гамбургер. Дуже смачне блюдо виходить з італійських спагетті з сиром Регано і базиліком. Фрикаделі краще їсти гарячими, в остившем вигляді вони жестковатые.
Корисні поради
- Для перемелювання фаршу на м'ясні кульки необхідно встановлювати ґрати з великими отворами;
- Краще всього для томатного соусу застосовувати свіжозібрані помідори, але якщо їх немає – беріть консервовані в'ялені або готову пасту;
- Коли готуєте томатну підливу самостійно зі свіжих помідорів, в пюре обов'язково подбавляйте цукор, так соус вийде смачніше;
- Щоб підлива була густішою, до неї необхідно покласти кілька ложок борошна;
- Після приготування страви залиште на двадцять хвилин під кришкою, щоб м'ясо добре просочилося соусом, смак вийшов більш насиченим;
- Для отримання дієтичного страви застосовуйте індиче м'ясо або молоду парну телятину. Не додавайте білий хліб і рис. Спосіб готування на пару;
- Більш екзотичний варіант цієї страви: у фарш кладуть банани, горіхи, родзинки та інші сухофрукти;
- Якщо ви робите фрикаделі для супу, можна його готувати навіть на воді, м'ясні кульки дадуть навар;
- В якості соусу можна застосовувати вершки, сметану, грибну підливу;
- Фрикадельки можна наліпити і заморозити в якості напівфабрикатів, при необхідності витягти і приготувати;
- Якщо при ліпленні у вас виходить різна форма напівфабрикатів, скористайтесь чайними ложками. Наберіть фаршу в одну, притисніть другий і, акуратно від'єднавши маленька кулька, занурте його в закипаючий бульйон;
- Незайвою в м'ясному фарші буде свіжа зелень, вона збагатить блюдо ароматом і соками.
Приємного апетиту!