05 март 2019 2 644

Як приготувати смачні домашні тефтелі з підливою

Багато господинь люблять готувати, постійно відкриваючи нові горизонти для кулінарних подвигів, але часто багато хто з них, на диво, не знають, як приготувати звичайні тефтелі з підливою, нюанси їх приготування і гідні рецепти.

А адже дане блюдо користується особливою популярністю.

Пропонуємо виправити ситуацію, поповнивши запас своїх знань у кулінарії з допомогою рецептів і різних рад, описаних нижче.

Основні принципи приготування страви

Тефтелі з підливою можна готувати під різними соусами, в тому числі, сметанним, томатним, оливковою з додаванням спецій або лимонного соку, сметанно-томатним. Можна приготувати підливу з кальмарів або креветок.

Правильне приготування соусу – це основа успіху, адже тефтелі можуть нудитися в підливці і вбирати смакові характеристики, аромат кожного компонента.

Для приготування фаршу можна використовувати не тільки м'ясо, але і рибу, морепродукти. При бажанні можна змішати два види м'яса і приготувати смачний фарш.

У більшості випадків для приготування тефтелькою використовується рис. Завдяки включенню даного компонента готову страву набуває воістину ніжний смак і оптимальну рихлість, стає соковитим.

Для відкриття нових смакових характеристик і граней аромату прийнято використовувати різноманітні приправи, спеції.

Тефтелі слід подавати гарячими. Це м'ясна страва ідеально гармонує з гречаною кашею, овочами і рагу, картоплею.

Кожен рецепт, представлений нижче, здатний викликати інтерес, тому спробуйте різні варіації цієї страви!

Смачні тюфтельки з свинини з томатною підливою на сковороді
Інгредієнти Кількість
Змішаний фарш (яловичина повинно бути більше, свинини – менше) - 500 г
Пшеничне борошно - 0,5 склянки
Ріпчаста цибуля - 1 шт
Білий хліб або батон - два шматочка
Молоко - 75 мл
Куряче яйце - 1 шт.
Приправа для фаршу з додаванням солі - за смаком
Пюре з томатів - 3 столові ложки
Рослинна олія - для обсмажування
Кріп або петрушка в порізаному вигляді - за смаком
спецій - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 240 Ккал

Хлібний м'якуш потрібно замочити в теплому молоці і дочекатися його розм'якшення.

Тепер мякушку можна витягнути і ретельно віджати.

У приготовлений фарш додайте цибулю, спеції, хлібний м'якуш, збите куряче яйце, зелень.

Все потрібно ретельно перемішати.

Тепер потрібно приготувати маленькі м'ясні кульки, кожен з яких буде обвалений зі всіх сторін у борошні.

На сковорідку, яку ви попередньо змастили маслом, покладіть фрикадельки.

Їх потрібно смажити без кришки.

Регулярно перевертайте фрикадельки, адже вони повинні покритися скоринкою зі всіх сторін.

Тефтелі потрібно витримати в жаровні близько двох – трьох хвилин, при цьому вогонь повинен бути слабким.

Приготовані кульки потрібно покласти в окрему миску.

Приступимо до підливці. Додайте томатне пюре в гарячу кип'ячену воду або бульйон (оптимальний обсяг – півтори–дві склянки).

Постарайтеся ретельно все перемішати.

Для кип'ятіння слід почекати кілька хвилин, адже в цьому випадку підлива набуде однорідну консистенцію. Додайте сіль і перець.

Фрикадельки потрібно покласти в підливу, додавши лавровий перець. Доведіть до кипіння і знизьте вогонь.

Тепер тефтелі можна гасити до готовності.

Пропонуємо ознайомитися з дещо іншим варіантом приготування таких чудових тефтелек — з овочами:

Курячі кульки зі сметанним соусом в мультиварці

Тепер ви можете спробувати приготувати класичні тефтелі з курячим м'ясом, рисом, підливкою з томату і сметани.

Використовуйте куряче м'ясо, адже воно володіє приємним, ніжним смаком.

Підлива – це найбільш важливий компонент страви.

Основою повинна бути сметана, але при цьому можна використовувати кетчуп або томатну пасту, різноманітні спеції.

При використанні рису вибирайте пропарену крупу. Такий рис обіцяє бути трохи твердим.

При бажанні ви можете використовувати класичний білий рис або коричневий.

Смакові відтінки починають відрізнятися в кожному випадку.

Зверніть увагу на те, що зазначена кількість компонентів розраховано на сім порцій.

Загальна тривалість приготування тефтелькою з підливою в мультиварці становить одну годину.

Інгредієнти:

  • Курячий фарш – п'ятсот грамів;
  • Рис – сто п'ятдесят грамів;
  • Куряче яйце;
  • Ріпчаста цибуля – сто грам;
  • Кетчуп – столова ложка;
  • Сметана – дві столові ложки;
  • Пшеничне борошно – столова ложка;
  • Рослинна олія;
  • Рубана зелень;
  • Вода – стакан;
  • Сіль;
  • Чорний перець;
  • Лавровий лист.

Ріпчасту цибулю потрібно почистити і дрібно нарізати. Відмовтеся від того, щоб пропускати цибулю через м'ясорубку одночасно з фаршем.

При такій методиці приготування цибулю може виділяти сік, який буде зливатися.

Нарізка дозволяє зберегти яскравий смак і аромат, а це близько до натуральності.

Виконавши цю рекомендацію, ви обов'язково помітите поліпшення смакових характеристик.

У мисці потрібно з'єднати всі компоненти: м'ясний фарш, нарізану ріпчасту цибулю, промитий рис, одне куряче яйце. Додайте щіпку солі.

Фарш слід перемішувати рукою. Тільки в цьому випадку компоненти точно вдасться рівномірно розподілити по всьому об'єму.

Тепер потрібно перейти до приготування соусу: змішати сметану, кетчуп, пшеничне борошно.

Ці компоненти потрібно перемішувати рівномірно, тому краще всього борошно додавати поступово.

Вам потрібно додати склянку води і трохи солі.

Всі складові соусу потрібно ретельно перемішати.

Приготований фарш використовуйте для створення тефтелек круглої форми.

Для того, щоб вони успішно приготувалися, тюфтельки потрібно розмістити одним шаром в мультиварці.

Для приготування м'ясних кульок в сучасній мультиварці ще потрібно рослинне масло, адже вона дозволить обсмажити м'ясо до хрусткого стану.

Сміливо включайте режим «смаження» і чекайте, коли ємність стане тепліше.

Тільки після її прогрівання можна викласти тюфтельки, які будуть обсмажуватися з кожного боку до рум'яної скоринки.

Для цього процесу потрібно не більше десяти хвилин, адже в іншому випадку вони втратять первісну форму.

Тепер можна вимкнути мультиварку.

Додайте до тефтелі лавровий лист і чорний перець, приготований раніше соус і нарізану зелень.

Закрийте каструлю, включіть і готуйте страву в режимі «гасіння».

Тепер можна насолоджуватися справді смачними курячими тюфтельками з підливою!

Ось ще один рецепт приготування відмінних тюфтельок в мультиварці-помічниці:

Тефтелі з рисом з підливою в духовці

Інгредієнти:

  • М'ясний фарш – кілограм або сто грамів;
  • Ріпчаста цибуля – дві цибулини;
  • Рис — сто грам;
  • Сметана – 0,5 склянки;
  • Морква – одна;
  • Яйце;
  • Томатна паста – дві столові ложки;
  • Борошно – столова ложка;
  • Цукор;
  • Соняшникова олія;
  • Лавровий лист;
  • Чорний мелений перець;
  • Сіль.

Підготувавши всі необхідні продукти, розглянемо сам процес, як приготувати тефтелі з рисом з підливою.

Почистіть і дрібно наріжте цибулю. Приготуйте фарш.

У нього потрібно додати нарізану цибулю, куряче яйце, відварений рис, спеції, чорний мелений перець, сіль.

Приготовану суміш використовуйте для створення тефтелек.

Для успішного приготування їх краще всього розмістити на відстані в пів сантиметра один від одного, поставити в духовку, дозволити схопитися і отримати рум'яну скоринку.

Тепер потрібно приготувати підливу.

На сковороді спасеруйте цибулю, після чого до нього можна додати терту моркву. Протушкувати обидва компоненти.

Дістаньте деко і покладіть на тефтелі моркву з цибулею.

Далі потрібно розмішати борошно з водою, додати томатну пасту, сметану, спеції. Посоліть і поперчіть.

Всі компоненти потрібно перемішати.

Покладіть в казан тефтелі і залийте їх соусом. Казан потрібно поставити в духовку.

Давайте подивимося, як ще можна приготувати цей рецепт, на прикладі курячих тюфтельок з морквою:

Рецепт фрикадельок з яловичини без рису з часниково-грибний заливкою

Інгредієнти:

  • Яловичий фарш – півкілограма;
  • Ріпчаста цибуля;
  • Панірувальні сухарі – дві столові ложки;
  • Вода – сто мілілітрів;
  • Сметана – дві столові ложки;
  • Рослинна олія;
  • Кріп;
  • Спеції;
  • Сіль.

Інгредієнти для соусу:

  • Гриби – двісті грам;
  • Вода – півтори склянки;
  • Часник – три зубчики;
  • Пшеничне борошно – дві столові ложки;
  • Ріпчаста цибуля – одна штука;
  • Сіль.

На самому початку потрібно приготувати м'ясні тефтелі. Для цього сметану потрібно перемішати з сухарями. Додайте в суміш воду, фарш, цибулю і кріп, сіль, спеції.

Цю суміш необхідно ретельно перемішати і гарненько відбити. Тепер можна ліпити маленькі кульки і обсмажувати їх на середньому вогні до тих пір, поки не з'явиться скориночка.

Після цього відставте кульки в бік і займіться підливою. Очистіть часник і обсмажте його.

Тепер зубчики можна розділити на дрібні шматочки.

У сковороду, на яку вже налито рослинне масло, потрібно покласти нарізані гриби і обсмажити. Додайте цибулю, борошно.

Обсмажте до появи рум'яної скоринки, додайте шматочки часнику, воду і спеції. Трохи протушкувати.

Наступний етап – запікання тефтелек. Підливою залити фрикадельки, поміщені у форму.

Для запікання відведіть 15 хвилин, при цьому температура духовки повинна становити двісті градусів.

По закінченні цього часу можна подавати ароматні гарячі тефтелі без рису з підливкою до столу!

Ах, якою смачною може бути картопля, запечена в духовці. Навіть з мінімальною кількістю інгредієнтів вийде неперевершена смакота. Рецепти запеченої картоплі по-селянськи в духовці. До речі, ресторатори вже давно включили це блюдо в меню своїх підприємств харчування. І, знаєте, така картопелька користується високою популярністю.

Прикрасити святковий стіл можна тільки одним блюдом. Не вірите? А приготуйте салат «Соняшник» і переконайтеся! Він своєю красою затьмарить всі інші ваші страви! Тут можна почитати рецепти.

А чи знаєте ви, що худнути можна навіть не обмежуючи себе в поїданні таких страв, як, наприклад, тефтелі, які у цій статті подано, або та ж картопля? Тут описана дієта Катерини Мірімановою «Мінус 60», з допомогою якої це можливо. Спробуйте і самі повірите в диво!

Гречані тюфтельки зі сметанно-вершковим соусом

З цим цікавим рецептом успішно впорається навіть початківець кулінар.

Інгредієнти:

  • Куряче або свиняче м'ясо – сімсот грамів;
  • Цибуля великих розмірів;
  • Зелень;
  • Яйце;
  • Гречана крупа – сто грам;
  • Сіль;
  • Мускатний горіх;
  • Перець;
  • Плавлений сирок.

Для соусу:

  • Сирок – одна штука;
  • Сметана – двісті мілілітрів;
  • Вершки – чверть склянки;
  • Зелень.

Гречану крупу потрібно промити і проварити сім хвилин, а потім охолодити. Додайте в неї мелене м'ясо, зелень, нарізану цибулю і сирок, сіль і перець.

З отриманої суміші зліпіть тефтелі і покладіть їх у форму, попередньо змащену жиром.

Блендером потрібно збити всі інгредієнти для соусу. Вилийте цю підливу в форму з тюфтельками.

Тепер можна випікати тюфтельки, орієнтуючись на свою духовку. Приємного апетиту!

Трохи корисних рекомендацій

Використовуйте для тефтелькою приготований фарш замість покупного. У цьому випадку блюдо вийде смачніше, завдяки збереженню м'ясного соку.

Для соковитості і легкості страви у фарш можна додати хлібний м'якуш. Черствий хліб, який попередньо вымочили, не буде призводити до клейкості м'ясної страви, а додасть пишність.

Ось і всі рекомендації, тепер ви точно знаєте, як правильно приготувати дивовижні тефтелі з підливою по-домашньому.

Відкрийте для себе нові кулінарні перспективи, скориставшись шансом спробувати спекти різні рецепти смачних тефтелек!

Наостанок познайомимо вас з американським варіантом тефтелькою. До речі, дуже легким і корисним:

Що ще почитати: