Як приготувати курку гриль в духовці
Курку гриль можна легко приготувати вдома. У звичайній духовці пристосування для гриля відсутня, але в магазинах продається безліч моделей духових шаф, які мають механізм повертання шампура і спеціальні температурні режими, з допомогою цього можна готувати м'ясо на грилі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Тушка курки (потрібно брати молоду курочку, а краще курчати) - | 1 шт. |
Приправа для гриля - | 1 пакетик |
Сушений або свіжий часник - | за смаком |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 210 хвилин | Калорійність на 100 грам: 224 Ккал |
Як готувати:
Птицю як слід промиваємо, підсушуємо;
Змішуємо приправу для гриля з часником і сіллю (якщо використовуєте свіжий часник, то його попередньо пропустити через прес).
Потім натираємо цією сумішшю м'ясо. Можна зробити невеликі надрізи на курячої тушки – так вона краще просочиться спеціями;
Далі кладемо курку в пакет і щільно зав'язуємо його, поміщаємо в холодильник і залишаємо на кілька годин, щоб птиця добре просолились;
Потім нанизуємо курочку на вертел і відправляємо в духовку, попередньо розігріту;
Випікати годину-півтори при температурі 190 градусів.
Не варто готувати м'ясо на дуже високій температурі, інакше воно може підгоріти зовні, а всередині залишиться не пропеченим.
Як готувати курку гриль в маринаді в духовці
Є різні маринади для приготування птиці. Розглянемо найкращі з них.
Сирний маринад:
- Плавлені сирки – 100 г;
- Майонез – 3 ложки;
- Часник;
- Мускатний горіх – 0,5 ч. л;
- Соєвий соус – 2 ч. л.
В розтоплений сир додаємо майонез і часник, пропущений через прес. Потім вливаємо соєвий соус і кладемо мускатний горіх. Все добре перемішуємо, обмазуємо курячу тушку отриманим маринадом і залишаємо на 3 години. Випікаємо.
Маринад на кефірі:
- Кефір – 0,5 літра;
- 1 невелика цибулина;
- Рослинне масло – 3 ст. ложки;
- Часник – пару часточок;
- Сіль і суміш перців.
У кефір кладемо дрібно нарізаний часник і цибулю, додаємо масло і спеції. Покласти в маринад курячу тушку на 2-3 години. Потім відправляємо в духовку на півтори години. Курочка виходить м'яка і соковита, з хрусткою скоринкою.
Гострий маринад з соєвим соусом:
- Майонез;
- Соєвий соус;
- Часник сушений;
- Червоний пекучий перець;
- Рослинна олія;
- Сіль.
Все змішати, натерти цією сумішшю птицю і залишити маринувати на ніч. Запікати. М'ясо виходить ароматним за рахунок соєвого соусу, в міру гострим. Головне, не переборщити з перцем.
Маринад з медом і травами:
- Мед – 3 ст. ложки;
- Перець чилі;
- Сік лимона (можна лайма);
- Розмарин і чебрець – по 0,5 ч. л.;
- Гірчиця в зернах – 50 грам;
- Олія рослинна або оливкова – 2-3 ложки.
Масло розігріти, покласти туди стручок перцю чилі і розмарин. Витримати на слабкому вогні 2 хвилини, потім влити в олія сік лимона, потримати на вогні ще пару хвилин і прибрати з плити.
У великій мисці мед змішати з гірчицею і чебрецем, потім влити вміст зі сковороди. Маринуємо курку в цьому складі близько 5 годин. Далі поміщаємо курочку в духовку і запікаємо протягом години.
Птицю у цих випадках запікати можна як на рожні, так і на решітці, якщо останній відсутній.
Курка гриль в духовці на банку
Існує кілька варіантів приготування курочки на банку.
Варіант з темним пивом
- Курка невеликого розміру;
- Пиво темне – 1 пляшка (скляна);
- Мед – 1 ст. ложка;
- Зубчик часнику;
- Зіра, коріандр, сіль і паприка;
- Свіжа зелень.
Приготування:
- Зелень порізати, часник дрібненько посікти. Все змішати з медом і спеціями;
- Обмазати курку цим складом і залишити на 3 години, щоб просочилася;
- Звільнити пивну пляшку від наклейок, помити. Відкрити її і відлити половину вмісту на деко. У час, що залишився пиво насипати столову ложку спецій через шийку пляшки;
- Далі нанизуємо курочку на пляшку, ставимо цю конструкцію на деко і відправляємо в духовку. Духовка обов'язково повинна бути холодною, інакше скло пляшки лусне;
- Випікати при 200 градусах півтори години.
Варіант з картоплею
- Куряча тушка;
- Картопля;
- Часник;
- Майонез;
- Лавровий лист;
- Цибулина;
- Сіль та інші спеції.
Приготування:
- Майонез змішуємо з сіллю, тиском часником і спеціями, змащуємо курку;
- Цибуля і картопля ріжеться шматочками і викласти на деко;
- У літрову банку налити 3 склянки води, покласти туди лавровий лист і чайну ложку спецій;
- Потім потрібно надіти тушку на банку і поставити деко з картоплею;
- На деко налити склянку води, відправити в холодну духовку;
- Запікати півтори години при 180 градусах.
Спосіб приготування курочки на банку є дуже простим, і зробити таку страву зможе кожен.
Курка-гриль в духовці на решітці з овочами
Необхідні інгредієнти:
- Курка;
- Молода картопля невеликого розміру – 1 кг;
- Гриби свіжі (краще шампіньйони) – 300 грам;
- Цибуля шалот – 4 штуки;
- Рослинна олія рафінована – 4-5 ложок;
- Кілька гілочок розмарину;
- Сіль.
Приготування:
- Птицю вимити, висушити серветками. Натерти сумішшю солі, перцю і масла;
- Готуємо овочі, промиваємо, розрізаємо на четвертинки. Картоплю чистити не треба. Викладаємо на деко, солимо, перчимо, кладемо гілочки розмарину;
- Курочку поміщаємо на решітку і ставимо пектися в розігріту духовку до 190 градусів. Під решітку підставляємо деко з овочами;
- Випікати потрібно більше години;
- Перевіряти готовність м'яса можна шляхом проколювання шпажкою. Якщо в місці проколу сік буде витікати прозорий, то курятина готова.
Запікаючи птицю на решітці, краще попередньо її розділити на частини, інакше такий спосіб м'ясо довго буде пропікається.
Як зробити курку гриль в духовці з апельсинами
Для рецепту вам знадобиться:
- Куряча тушка;
- Майонез;
- Часник – 4 зубчики;
- 2 апельсина середніх розмірів;
- Сіль, перець.
Як готувати:
- Промиваємо і підсушуємо курячу тушку;
- Один апельсин очистити від шкірки і залишаємо цілою, інший ріжеться кружечками;
- Натираємо курочку сіллю з майонезом і перцем, нашпиговываем часничком. Потім потрібно відігнути шкірку близько грудки і під шкірку покласти кілька гуртків апельсина. Всередину птиці кладемо цілий очищений апельсин і зашиваємо;
- Випікаємо годину-півтори при 180-200 градусах.
Курка гриль зі сметаною і прованськими травами
Для рецепту потрібні наступні складові:
- Тушка курчати – близько 1,5 кг;
- Сіль;
- Сметана високої жирності – 100 г;
- Гірчиця (готова) – 2 ч. ложки;
- Прованські трави;
- Суміш перців.
Приготування:
- Курча промиваємо з усіх боків, обсушуємо;
- У мисці змішуємо сметану, гірчицю, сіль, перець, прованські трави;
- Ретельно промазуємо тушку з внутрішньої і зовнішньої сторони. Залишаємо на ніч, щоб краще просочилася;
- Нанизуємо курчати на вертел або викладаємо на решітку;
- Якщо випікаєте на решітці, не забудьте під низ поставити деко, щоб туди стікав зайвий жир;
- Запікаємо в духовці годину-півтори при 200 градусах.
М'ясо по даному рецепту буде ніжне і соковите, шкурка хрустка. А прованські трави додадуть особливий смак і аромат страви.
Торт з вишнею покроковий рецепт з фото і рекомендаціями як правильно його приготувати.
Рецепт заварних млинців на молоці відрізняється особливою м'якістю і ніжністю і підійде для будь-якої начинки.
Візьміть на замітку рецепт пирога з куркою та картоплею. Його можна готувати з будь-якого приводу: просто і бюджетно.
Кулінарні секрети
- Щоб куряче м'ясо вийшло соковитим, купуйте свіжу охолоджену тушку;
- Для приготування маринаду краще використовувати рафінована рослинна масло або оливкова. Нерафінована буде перебивати смак страви;
- Якщо ви використовуєте заморожену курячу тушку, то розморожувати її слід в холодильнику. Не розморожуйте тушку в окропі або в мікрохвильовці, це позначиться на смаку страви не в кращу сторону;
- Вибирайте для гриля фабричну курку, домашня птиця може виявитися занадто жорсткою;
- Щоб м'ясо було м'яким, його потрібно залити сольовим розчином і залишити на 3 години. Для його приготування додайте на 2 літри води столову ложку солі;
- Щоб при випіканні на рожні ніжки і крила птаха не розпадалися, їх краще перев'язати нитками. Крильця також можна вставити в курячу шкірку, проробивши в ній невеликі надрізи.
І ще, курку гриль обов'язково потрібно їсти відразу, як тільки вона спечеться, інакше потім шкірка її обмякнет, і смак вже буде зовсім не той.