10 март 2019 42

Морквяно-буряковий сік: користь і шкода, способи приготування

Згадуючи про свіжовичавлених соках, у першу чергу уявляєш собі солодкі фруктові мікси: мультивітамін, грейпфрут, ананас, виноград. Менш приємні асоціації викликають овочеві соки, хоча і приносять таку ж, а то й більшу користь.

Томатні, морквяні, бурякові, гарбузове фреші насичують наш організм необхідними мікро і макроелементами, вітамінами і антиоксидантами, стимулюють виділення ферментів і прискорюють обмін речовин.

Морквяно-буряковий сік: користь і шкода

Морквяний сік вважається лідером за вмістом бета-каротину, який перетворюється на вітамін А, надзвичайно корисний і важливий для людини. Він покращує зір, зміцнює кісткову тканину і волосся, стимулює роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Однак, щоб впоратися з переробкою і засвоєнням бета-каротину, печінки доводиться працювати в авральному режимі. При передозуванні шкіра може придбати жовтуватий колір.

Надмірне споживання морквяного соку може викликати також підвищення рівня цукру в крові.

Сік з буряка не менш корисний. Він позбавляє від проблем зі складом крові, знижує тиск, допомагає печінці впоратися з високими навантаженнями, виводить шлаки і токсини.

Однак з-за високого вмісту щавлевої кислоти він може призвести до загострення захворювань нирок і викликати діарею, при сечокам'яній хворобі – спровокувати вихід каменів. Гіпотоніки нерідко скаржаться на погіршення самопочуття, оскільки він знижує тиск.

Уникнути побічних явищ досить просто: потрібно просто змішати два цих соку в пропорції один до трьох. Їх компоненти взаємно компенсують шкоду один від одного, і залишається тільки користь у чистому вигляді від такого буряково-морквяного соку.

Як приготувати корисний овочевий сік

У наші дні в будь-якому гастрономічному магазині можна придбати фруктовий і овочевий сік морквяно-буряковий – не виняток. Однак набагато корисніше і спокійніше буде приготувати його самостійно.

Ще більше переваг можна отримати, якщо продукти вирощені на власному городі. Для приготування напою необхідно мати під рукою лише соковижималку або прес.

Морквяно-буряковий сік

Компоненти:

  • Морква – 3 шт.;
  • Буряк – 1 шт.;
  • Вода кип'ячена – 50 мл

Перед початком приготування необхідно старанно вимити коренеплоди, очистити тонким шаром шкірку і нашаткувати невеликими кубиками.

Таку заготовку можна зробити у великому обсязі і зберігати в харчових контейнерах в холодильнику, а при необхідності отримувати і вичавлювати потрібну порцію напою.

Встановлюємо агрегат, пропускаємо буряк і збираємо сік у ємність. Даємо йому постояти при кімнатній температурі не менше двох годин, і тільки після цього приступаємо до переробки моркви.

Змішуємо обидва компонента, і мікс готовий до вживання. Якщо він призначений дітям, у чистому вигляді його краще не пити. Розбавте постигла його кип'яченою водою.

Буряково-морквяний сік з яблуками

Компоненти:

  • Морква – 1 шт.;
  • Буряк – 0.5 шт.;
  • Яблуко – 1 шт.

Багато дітей відмовляються пити овочевий сік, в таких випадках можна схитрувати і додати в нього будь-який фрукт, в даному випадку – яблуко. Воно додасть аромату й густоти. Краще всього використовувати не солодкий, а кислуватий фрукт.

Почистіть овочі і фрукти від шкірки, в яблуках вирізати серединку, подрібніть на середні кубики і пропустіть через прес. Все, буряково-морквяний яблучний сік готовий до вживання.

Не менш корисне поєднання буряково-морквяного соку буде з селерою, ячменем і грушею. Але це на любителя.

Зіпсувалося варення? Не біда! Можна зробити смачне домашнє вино з забродженого варення.

Як варити брусничне варення. Найцікавіші рецепти заготівлі на зиму.

Читайте як правильно з смачно зварити варення з сушеної шипшини.

Як заготовити напій на зиму

Найкраща пора для консервації і заготовок – літо. Саме в цей період року, коли з'являються і достигають фрукти і овочі, ми намагаємося якомога більше підготувати на зиму. Не всі овочеві соки мають властивість довго зберігатися, але морквяно-бурякового це не стосується.

Компоненти:

  • Морква – 2 кг;
  • Буряк – 2 кг;
  • Цедра апельсина – 1 шт.;
  • Лимонна кислота – 2 гр.;
  • Вода – 2 л;
  • Цукор – 250 р.

Розглянемо, як готувати і консервувати морквяно-буряковий сік на зиму докладно. Очистіть цедру з одного апельсина, попередньо обов'язково протріть його вологою ганчіркою. Овочі вимити під струменем води, зчистите шкірку і натерти на самій дрібній тертці.

Кашку з усіх продуктів занурте в емальовану каструлю, додайте цедру і воду. Все перемішайте і залиште настоюватися на два – три години.

Потім візьміть велику марлю, складіть вдвічі або втричі і процідіть через неї овочеву суміш.

Отриману рідину вилити в глибоку каструлю, всипте цукор, лимонну кислоту і поставте на плиту проварювати до повного його розчинення.

Розлити готовий гарячий сік по стерилізованим банкам, закатати металевими кришками і обмотати теплим ковдрою до повного охолодження. Спустити в підвал або комору.

Як правильно вживати буряково-морквяний сік

Лікарі і дієтологи не рекомендують вживати більше півтора літрів морквяного соку на добу, а дозу бурякового взагалі радять обмежити 50 мл і вживати його не більше двох тижнів підряд.

Найкраще робити мікс з моркви і буряка. Він здатний заповнити недолік в організмі людини сірки, калію і багатьох інших лужних елементів. Для поліпшення смаку додають ложку натурального меду.

Морквяно-буряковий сік у такому вигляді рекомендується вживати не більше трьох місяців поспіль. Потім доведеться робити двомісячний перерву.

Змішувати ці два соку теж необхідно в чіткій пропорції: три частини морквяного напою, на одну частину бурякового і ніяк інакше, щоб не завдати організму шкоди. Пити його слід рано вранці за півгодини до передбачуваного сніданку або через дві години після нього.

Не потрібно залпом випивати весь вміст склянки відразу. Діліть його на невеликі глотки і затримуйте ненадовго у роті, оскільки вітаміни і мікроелементи краще засвояться.

Дітям навпаки, натщесерце таку суміш давати не рекомендується: він занадто агресивний і може викликати подразнення слизової оболонки стравоходу і шлунка. Краще робити це між основними прийомами їжі.

Поради на замітку

Для приготування корисного соку необхідно брати молоді овочі цього сезону, вони повинні бути без слідів гнилі або плям, адже пошкодження говорять про будь-яких захворюваннях у коренеплодів. Якщо у вас немає спеціального преса або соковижималки, овочі можна подрібнити на тертці і віджати сік у склянку, переклавши отриману кашку в марлю. Цей метод потребує більше затрат праці й часу, але також ефективний.

Буряк краще брати не круглу, а довгасту, насиченого бордового кольору, вона соковитіше і солодший на смак. Морква підбирайте більше в діаметрі і з тупим кінцем – в ній більше каротину і так само приємніше смак.

Перед очищенням овочі ретельно обмийте від бруду, щоб не доводилося очищені плоди мити під проточною водою.

Замість кип'яченої води свіжоприготований напій можна розбавити попередньо заморожених кубиком льоду. Випитий натщесерце морквяно-буряковий сік викличе ще більший апетит.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: