Яловича печінка: користь і шкода популярного субпродукту
Яловича печінка – це дуже популярний продукт у сучасних хазяєчок, так як в ній вміст жиру незначна, а кількість корисних мікроелементів величезна. Її легко приготувати.
У світі існують тисячі рецептів з використанням даного субпродукту. Та й коштує вона відносно недорого. Але так чи корисна яловича печінка, як ми про неї думаємо?
Склад і калорійність
Якщо говорити про мінералах, то хотілося б зауважити, що в цьому субпродукте просто величезний вміст заліза, магнію, цинку, фосфору, натрію і кальцію. Також печінка багата амінокислотами, а саме: лізином, триптофаном і метіоніном.
Калорійність даного субпродукту невелика і становить близько 125 кілокалорій в 100 грамах продукту.
Корисні властивості субпродукту
Про користь печінки відомо ще з давніх часів. І це не дивно, якщо враховувати кількість містяться в цьому продукті вітамінів та інших макро - і мікроелементів, амінокислот.
- У печінці міститься велика кількість заліза, яке сприяє виробленню гемоглобіну. А так як в печінці присутній вітамін C і мідь, залізо дуже добре засвоюється;
- Вітамін а сприяє поліпшенню зору, а також нормалізує роботу серцево-судинної і нервової системи, регулює роботу нирок;
- Не забувайте регулярно вживати в їжу яловичу печінку, і з часом помітите, що нігті стали міцнішими, волосся блискучим, а шкіра – ніжною і шовковистою;
- Як відомо, вітамін В12 міститься тільки в тваринної їжі, але мало хто знає, що основним його джерелом є яловича печінка;
- Вона багата фолієвою кислотою, тому дуже корисна для вагітних жінок;
- Даний субпродукт насичений такими антиоксидантами, як селен і тіамін;
- Яловичу печінку радять частіше вживати курцям. Справа в тому, що вона здатна в деякій мірі знижувати негативний вплив на організм тютюну і алкоголю;
- Так як в цьому продукті міститься кератин, його необхідно обов'язково включити в свій раціон людям, схильним високим фізичним навантаженням. Саме він допоможе вам справитися з втомою і набратися сил.
Користь печінки при схудненні
Даний субпродукт є незамінним продуктом харчування для людей, які борються із зайвою вагою. Справа в тому, що вживання цього субпродукту прискорює метаболічні процеси і викликає почуття насичення.
Це означає, що людина швидко перестає відчувати голод, обмін речовин відбувається швидше, а це стає поштовхом до втрати зайвих кілограмів. До того ж яловича печінка низькокалорійна.
Існують навіть спеціальні дієти на основі яловичої печінки. Але перш ніж приступати до подібних експериментів, порадьтеся зі своїм лікарем. До того ж дотримуватися печінкових дієт більше 2 тижнів підряд суворо заборонено.
Можливу шкоду продукту
На жаль, печінка – неідеальний продукт, і в деякій мірі шкідлива для здоров'я. Справа в тому, що яловича печінка є джерелом холестерину. Як доведено вченими, підвищене вживання холестерину може призвести не тільки до розвитку атеросклерозу, але і стати причиною виникнення інфарктів і інсультів. А якщо людина і так страждає підвищеним рівнем холестерину, то необхідно обмежити вживання печінки до мінімуму.
Також варто обмежити вживання печінки людям старше 60 років, так як кератин, який міститься в ній, може завдати шкоди здоров'ю людини похилого віку.
Крім того, вона є швидкопсувним продуктом і потребує особливих умов зберігання. Тому в першу чергу необхідно розуміти, що їсти можна тільки свіжі субпродукти.
Не забувайте, що завжди потрібно знати міру, адже навіть корисна їжа у великих кількостях може виявитися шкідливою для організму. Навіть у здорової дорослої людини вживання в їжу занадто великої порції печінки може послужити причиною виникнення розладу шлунково-кишкового тракту.
Печінка яловича з солоними огірками читайте рецепт приготування.
Чим корисна яловича печінка в нашій статті.
Правила вибору якісного субпродукту і особливості зберігання
При купівлі такого субпродукту, як яловича печінка, треба бути гранично уважним. Справа в тому, що даний продукт псується дуже швидко. Вживання субпродуктів сумнівної якості не тільки не принесе користі вашому організму, але і згубно позначитися на вашому здоров'ї.
При купівлі печінки звертайте увагу на наступні характеристики:
- Колір однорідний і може варіюватися від світло-коричневого до бордового. Поверхня продукту повинна бути блискучою і без подряпин;
- Немає сірого нальоту;
- Відсутність присохлих місць;
- Структура щільна і пориста;
- Специфічний аромат, але без домішки гнильних запахів;
- Кількість судин і порожнин незначне;
- Плівка повинна щільно обволікати печінку;
- На субпродукте не повинно бути згустків крові, а тим більше зелених плям. Якщо перераховані недоліки продукту наявності, значить, при обробленні тваринного був зачеплений жовчний міхур, тому страва буде гірким, якими б спеціями ви не приправляли свою страву;
- Якщо трохи проткнути яловичу печінку гострим предметом, то на її поверхні виступить кров яскраво-червоного кольору;
- Якщо ви купуєте печінка в замороженому вигляді, то стежте, щоб на ній не було оранжевих плям. Така її забарвлення в першу чергу говорить про те, що продукцію переморозили.
Намагайтеся купувати печінку в одного перевіреного продавця. У цьому випадку ви маєте більше шансів не розчаруватися в якості продукту, а отже, і в корисності приготованого вами страви.
Крім того, печінка необхідно правильно зберігати, а саме:
- В холодильнику – не більше 2 діб;
- У морозилці – не більше, ніж три місяці.
Як смачно готувати печінку: поради та секрети
Існує безліч рецептів приготування яловичої печінки. Процес цей досить простий і нехитрий, але є кілька секретів, які допоможуть зробити ваше блюдо просто чудовим.
- Так як печінка має гіркуватий присмак, перед приготуванням краще вимочити її в молоці протягом 2 годин. Ви не тільки позбудетеся від гіркоти, але і зробите м'якою будь-яку печінку;
- Щоб печінка при смаженні зберегла якомога більше корисних речовин, солити її треба в кінці приготування;
- З печінки виходять найніжніші паштети. Причиною є те, що при варінні вона втрачає багато вологи, але при подальшій обробці чудово вбирає жир;
- Перед приготуванням не забудьте видалити всі прожилки;
- Видаліть плівку з субпродукту. Зробити це буде дуже просто, якщо її кілька хвилин потримати в теплій воді;
- Щоб яловича печінка танула в роті, перед приготуванням поріжте м'ясо і присипте содою. Залиште шматочки в такому стані на 5 хвилин, після чого ретельно вимийте водою;
- Перед смаженням печінку можна злегка відбити молотком. Щоб зробити це акуратно, і шматки зовсім не розлізлися, накрийте зверху печінка харчовою плівкою або покладіть її в целофановий кульок.
Печінку можна не тільки варити і смажити. Цей субпродукт тушкують, запікають, роблять з нього паштети тощо Печінка входить до складу багатьох вишуканих страв. Головне, не бійтеся експериментувати і поєднувати яловичу печінку з різними інгредієнтами. І тоді ви зрозумієте, що цей продукт унікальний, і в різних стравах його смак розкривається по-різному.
Печінка воістину універсальний продукт. Її можна подавати не тільки з будь-яким гарніром, але і готувати як самостійне блюдо. До того ж вона дуже корисна. Даний продукт просто криниця корисних речовин і вітамінів.