Грейпфрут: користь і шкода для організму
Грейпфрут – це цитрусове дерево, що росте у субтропіках.
Батьківщиною його вважається, за різними версіями, Ямайка, Індія або Барбадосской острова, але на сьогоднішній день найбільший виробник даного фрукта – це Сполучені Штати Америки.
Плоди грейпфрута своїм розташуванням на гілці нагадують гроно винограду.
Кожен плід досить великий і може досягати 500 р.
Появі цього цитруса, як вважають вчені, сприяло природне схрещування двох фруктів – апельсини і помела, смак яких перейняв грейпфрут.
Є три його різновиди – білий, червоний і рожевий, — вони розрізняються за кольором м'якоті і мають дещо відмінні один від одного властивостями.
До речі кажучи, білий грейпфрут, володіє не менш корисними властивостями ніж червоний, його рекомендують для захисту оболонки товстої кишки і так само він знижує рівень холестерину.
Склад грейпфрута і його калорійність
Сік цього фрукта багатий вмістом вітамінів А, С, які є антиоксидантами, вітамінами В1 і В2, D, P, а також такими речовинами, як магній, натрій, калій, цинк, фосфор, кобальт, залізо і кальцій.
Вміст води становить 90%, цукрів (глюкози, сахарози) – 4 — 7%.
До складу також входять:
- біофлавоноїди – захищають від раку і серцевих захворювань;
- нарингін – допомагає роботі шлунково-кишкового тракту і виводить зайву рідину з організму;
- пектин – сприяє виведенню холестерину, покращує обмін речовин, допомагає під час клімаксу;
- клітковина – нормалізує роботу кишечника;
- лікопен – є антиоксидантом, відповідає за активізацію процесу виведення шлаків і токсинів. Його зміст значно вище в червоному грейпфруті;
- мінеральні солі впливають на обмін речовин;
- органічні кислоти, ефірну олію – покращують процес травлення, сприяючи виробленню шлункового соку;
- фітонциди – відповідають за наявність бактерицидних властивостей;
- глікозиди – перешкоджають розвитку атеросклерозу і підвищення кров'яного тиску.
Калорійність 100 грам грейпфрута становить 29 — 35 Ккал.
Зміст в 100 грамах білків – 0,7 г, жирів – 0,2 г, а вуглеводів – 6,5 р.
Користь грейпфрута для здоров'я
Користь цього фрукта складно переоцінити.
Він має цілющий вплив на величезний список різних захворювань.
Зокрема:
- Сприяє зниженню артеріального тиску і рівня холестерину, покращує кровообіг. Джерело нарингина, відповідає за це властивість – це білі гіркі перегородки, тому їх не варто видаляти при вживанні грейпфрута;
Попереджає розвиток ракових пухлин; - Нормалізує обмін речовин, процес травлення, покращує апетит, позбавляє від закрепів. Для цього рекомендується за 20 хвилин до прийому їжі випити склянку свіжовичавленого соку;
- Корисний при анемії, оскільки поліпшує склад крові;
- Омолоджує організм за рахунок своїх антиоксидантних властивостей, бореться з целюлітом (для цього застосовується масло грейпфрута);
- Допомагає при шлунково-кишкових захворюваннях, раку підшлункової залози;
- Є відмінною профілактикою серцево-судинних захворювань і атеросклерозу;
- Позитивно впливає на роботу печінки, кишечника, жовчного міхура;
- Сприяє зміцненню імунітету, постачаючи організм всіма необхідними вітамінами;
- Володіє протизапальними, а також сечогінними властивостями;
- Застосовується при цукровому діабеті, оскільки сприяє знижує рівень цукру в крові, а також при гастриті зі зниженою кислотністю;
- Покращує настрій і пам'ять, загальний психічний стан. Так, сік грейпфрута рекомендується приймати при депресіях і апатиях;
- Використовується в косметології, наприклад, для виведення веснянок і поліпшення стану шкіри.
Окремо можна згадати шкірку грейпфрута, володіє так само корисними властивостями.
При кровоточивості ясен можна приготувати настій: подрібнити небагато шкірки, приблизно 1 столову ложку залити її склянкою окропу і настоювати 4 години.
Полоскати ясна слід після їди.
Для цього візьміть холодний грейпфрут і трохи меду, розрізати фрукт на дві половини і ложкою вийміть м'якоть.
Її разом з медом потрібно подрібнити в блендері до стану пюре, після чого сік готовий.
Вживаючи половину цього фрукта, щодня перед їжею, можна позбутися від 2 кілограмів за три місяці, причому без застосування дієт.
З'ївши трохи фрукта на ніч, ви позбудетеся від безсоння.
Активно використовують грейпфрут також в кулінарії, роблячи з нього соки і лікери, варення і цукати.
Якщо полити його м'ясо соком або печінка, їх смак покращиться.
Також можна вимочувати півгодини в грейпфрутовом соку рибу, щоб блюдо стало смачнішим.
Читайте в цій статті, які продукти містять вуглеводи, в таблиці. Харчуйтеся смачно і правильно!
Всім хто хоче харчуватися правильно, повинен знати, де містяться трансжири, а прочитати детальну інформацію можна тут:#deletetag#/pishhevye-veshhestva/zhiry/chto-takoe-tranjiru.html
Протипоказання і шкоду
Крім явних корисних властивостей, грейпфрут має і ряд протипоказань до використання, які можуть заподіяти шкоду Вашому здоров'ю.
Так, його не можна вживати при підвищеній кислотності шлунка, при шлунковій виразці, гепатиті, гастриті, ентериті, коліті, гострому нефриті, циститі, оскільки він може подразнювати нирки і слизову оболонку шлунка.
Якщо ви приймаєте ліки для зниження артеріального тиску, то ні в якому разі не можна запивати їх соком цього фрукта, оскільки він заважає роботі ферменту, відповідального за розщеплення таких препаратів.
У результаті ліки діє довше покладеного, викликаючи різні побічні ефекти: запаморочення, прискорене серцебиття, почервоніння обличчя.
Не можна також вживати грейпфрут при прийомі протизаплідних таблеток, оскільки їх дія при цьому значно знижується, а то і зовсім сходить нанівець.
Такий же ефект надає він і на антидепресанти.
Та й взагалі було помічено, що свіжовичавлений грейпфрутовий сік не поєднується з більшістю лікарських препаратів, або збільшуючи їх концентрацію в крові, або зменшуючи їх дія в кілька разів.
Тому, якщо ви проходите курс лікування, краще на якийсь час забути про цьому смачному напої щоб уникнути серйозних проблем зі здоров'ям.
Тривале вживання цього фрукта, погано позначається на стані зубної емалі, тому потрібно після нього полоскати рот і час від часу припиняти його прийом.
Не варто застосовувати в їжу шкірку фрукта, оскільки при його вирощуванні він був оброблений хімікатами, спрямованими на знищення шкідників.
Ясна річ, що всі ці речовини концентруються в шкірці плоду, тому від неї не буде ніякої користі для вашого здоров'я.
Але, звичайно, всі ці протипоказання зовсім не означають, що ви повинні назавжди відмовитися від грейпфрута.
Правила вибору та зберігання
При виборі фрукта потрібно орієнтуватися на його зовнішній вигляд і вага – він повинен здаватися важким для своїх розмірів, а форма плодів повинна бути правильною.
На дотик грейпфрут повинен бути щільним.
Інтенсивність кольору залежить від вмісту бета-каротину в фрукті, що впливає на смакові якості.
Слідчо, чим яскравіше плід – тим він солодший. Також орієнтиром може послужити аромат – він сильніший в стиглих і соковитих грейпфрутах.
Звертайте увагу на наявність матовою шкірки – це свідчить про меншу ступінь обробки хімікатами.
Оскільки після збору він, не дозріває, то не варто вибирати нестиглі плоди.
Зберігаються такі фрукти краще всього при температурі 10 – 14°С і не довше 10 днів.
При цьому варто врахувати, що чим вище ступінь стиглості плоду, тим менше він буде зберігатися.
В якості висновку можна сказати, що грейпфрут – це справжнє джерело вітамінів і безлічі корисних речовин, з допомогою яких можна поліпшити стан здоров'я, а при необхідності – ще й скинути пару зайвих кілограмів, абсолютно не дотримуючись жодних дієт і не обмежуючи себе в їжі.
Варто лише пам'ятати про деякі протипоказання, щоб уникнути шкідливого впливу фрукта на організм.
Відео десерт
У цьому відео ми розглянемо користь і шкоду при прийманні в їжу такого чудового фрукта, як грейпфрут.