Як приготувати томати в томатному соку на зиму
Помідори – це всіма улюблені овочі, які однаково смачні як в свіжому вигляді, так і в переробленому.
З них можна готувати абсолютно все, будь-які заготовки на зиму – мариновані, салати, томатну пасту і, звичайно, томатний сік.
Так, як же зробити таку консервацію на зиму? Пропонуємо скористатися наступними нескладними рецептами.
Простий рецепт заготівлі на зиму
Що знадобиться для приготування:
- Кілограм помідорів;
- 1,5 кілограм помідорів для томатного соку.
Компоненти для соку на 1 літр:
- Сіль – 2 великі ложки;
- 1 велика ложка цукру;
- Оцет столовий – 40 мл;
- 2 штуки лаврового листочка;
- 3 штуки гвоздики;
- Перець духмяний в горошинах – 6 штук.
Як потрібно робити томати в томатному соку на зиму:
- Для початку необхідно ретельно перебрати помідори. Розділити їх на дві частини;
- Далі промиваємо їх водою, видаляємо плодоніжки;
- Для закладання в банки найкраще відібрати плоди з пружною шкіркою, дрібного розміру, з рівномірною спелостью;
- А ось стиглі плоди, з м'ясистою структурою будь-якого розміру підійдуть для приготування томатного соку;
- Потім потрібно зробити сік з томатів. Для цього потрібно розрізати на кілька частин. Їх можна пропустити через соковижималку і перетерти через сито;
- Необхідно зробити однорідний сік без шкірки і насіння. Тому після пропускання через соковижималку, його краще очистити через сито;
- Переливаємо його в каструлю, ставимо на вогонь і розігріваємо до кипіння;
- Як тільки він почне кипіти, кладемо трохи солі, цукор, запашний перець, гвоздику, все перемішуємо і кип'ятимо до розчинення цих компонентів;
- Потім спробуйте на смак, якщо не вистачає солі або цукру, то можна додати ще;
- В кінці додаємо столовий оцет і знімаємо з плити;
- Далі необхідно підготувати і простерилізувати баночки для маринування. Для цього ємності слід промити миючим розчином або порошком харчової соди. Всі споласкивается кілька разів водою;
- Банки стерилізуються над парою або в духовці;
- У підготовлені ємності поміщаємо помідори до самого верху;
- Заливаємо все соком, закриваємо кришки;
- У ємність кладемо на дно рушник, поміщаємо банки з помідорами, наливаємо воду, але не до верху;
- Ставимо каструлю на газ. Як тільки вода почне кипіти, банки потрібно простерилізувати близько 15 хвилин;
- В кінці заливаємо все соком з томата до країв, закатуємо кришки;
- Перевертаємо банки і ставимо на підлогу, закриваємо щільною тканиною;
- Після охолодження можна прибрати на зберігання в темне місце.
Спосіб приготування без стерилізації
Складові компоненти:
- Помідори для соку – 2 кілограми;
- 2 кілограми дрібних помідорів;
- 2 великі ложки морської солі;
- 2 маленькі ложки цукру;
- 1 десертна ложечка меленого перцю;
- 3-4 штучки гвоздики.
Як робити томати в томатному соку без стерилізації на зиму:
- Для початку робимо томатний сік для заливки. Помідори перебираємо, промиваємо, видаляємо плодоніжки;
- Далі овочі нарізаємо невеликими шматочками, щоб їх можна було пропустити через соковижималку;
- Потім підготовлені овочі пропускаємо через соковижималку, щоб отримати однорідний сік. Це допоможе позбутися від шкірки і насіння;
- Перелити сік у ємність, ставимо на плиту і прогріваємо до кипіння;
- Приблизно через 5-10 хвилин після початку кипіння, додаємо цукровий пісок, сіль, перець і гвоздику. Все перемішуємо і пробуємо на смак, якщо солі і цукру недостатньо, можна додати ще;
- Залишаємо кип'ятитися ще на 15 хвилин, а тим часом треба зайнятися підготовкою помідорів для маринування;
- Дрібні помідори промиваємо, видаляємо всю грязь і плодоніжки;
- При бажанні з плодів можна видалити шкірку. Для цього на плодах робимо надрізи у вигляді хреста, кладемо в гарячу воду на кілька хвилин і потім акуратно знімаємо шкірку;
- Баночки попередньо промиваємо і стерилізуємо. Закладаємо в них овочі до самого верху;
- Потім розігріваємо воду в чайнику до кипіння і відразу заливаємо помідори в банках. Залишаємо на кілька хвилин, потім зливаємо воду;
- Відразу заливаємо киплячим томатним соком;
- Все закриваємо кришками, попередньо простерилизованными;
- Далі ставимо баночки, прикриваємо теплим пледом. Тримаємо там, поки не охолонуть;
- Охолоджені банки ставимо в темне місце на зберігання при кімнатній температурі.
А тут ви можете ознайомитися зі способами маринування лисичок на зиму.
Добре влітку і восени поїсти свіжих яблук, але не забуваємо і про зиму. Рецепти варіння компоту з яблук на зиму знаходяться тут. Сподіваємося, що наші поради полегшать вам роботу!
Мариновані помідори та огірки в томатному соку на зиму
Що знадобиться:
- 3 кг стиглих помідорів;
- Огірки – 1 кілограм.
Для розсолу:
- Літр томатного соку;
- 1 велика ложка солі;
- Цукор – 2 великі ложки;
- 2 часникових зубця;
- Жменю насіння кропу;
- 4 штуки горошин запашного перцю;
- Пару листочків лаврушки;
- 1 велика ложка столового оцту 9 %-ного.
Приступаємо до готування:
- Для початку ретельно промиваємо огірочки, викладаємо їх у холодну воду, залишаємо там на 3-6 годин;
- Помідори також промиваємо водою, видаляємо всю грязь і плодоніжки;
- Баночки промиваємо, чистимо миючим засобом і споліскують кілька разів. Обов'язково стерилізуємо їх над парою або в духовці;
- Далі на дно скляної тари кладемо лаврушку, насіння кропу, горошини перцю, насіння кропу і очищені зубчики часнику;
- Викладаємо в банки огірки і помідори. Вони повинні щільно заповнювати ємність;
- Потім прогріваємо воду до кипіння, заливаємо овочі в банках окропом, залишаємо стояти до повного охолодження;
- Далі зливаємо воду і повторюємо знову;
- Далі в ємність наливаємо томатний сік, ставимо на плиту і розігріваємо до кипіння;
- Як тільки він закипить, додаємо туди сіль, цукровий пісок. Розмішуємо і кип'ятимо хвилин 15-20;
- Наливаємо в банки гарячий розсіл з соку, додаємо велику ложку оцту;
- Закриваємо кришками, закатуємо закаточним ключем;
- Перевертаємо банки верх дном, закутуємо теплою матерією;
- Охолоджені банки з заготовками на зиму прибираємо на зберігання в темне місце.
Робимо томатний сік з помідорів на зиму
Що потрібно:
- 5 кілограм помідорів;
- Сіль на свій смак;
- Цукровий пісок за своїм розсудом.
Як готувати томатний сік:
- Для приготування соку краще використовувати стиглі томати різної форми. Плоди перебираємо, гарненько промиваємо від бруду, видаляємо плодоніжки;
- Промиті овочі нарізаємо на 4 частини і викладаємо в каструлю;
- Підливаємо пів склянки води. Це потрібно для того, щоб помідори не підгоріли;
- Потім ставимо на повільний вогонь, залишаємо варитися;
- Як тільки томати починають пускати сік, проварюємо їх близько 10 хвилин;
- Знімаємо з вогню, даємо трохи охолонути. Остиглі помідори перетираємо через сито, щоб позбутися від шкірки і насіння;
- Потім перетертий сік перелити в каструлю, ставимо на плиту, додаємо цукровий пісок, сіль і проварюємо ще 15 хвилин;
- Баночки промиваємо, очищаємо харчовою содою або миючим засобом. Також їх стерилізуємо над парою або в духовці;
- Розливаємо по банках готовий сік;
- Прикриваємо щільно кришки;
- Ставимо банки на підлогу, вкриваємо теплою матерією і тримаємо там поки не охолонуть;
- Готову консервацію зберігаємо в темному місці при кімнатній температурі.
Корисні поради
Краще всього використовувати для маринування помідори невеликого розміру, наприклад черрі.
Додатково помідори очистити від шкірки. Для цього їх можна покласти в окріп на пару хвилин, після цього шкірку легко зніметься.
Помідори у власному соку на зиму завжди виходять просто відмінними. Тим більше їх готувати зовсім нескладно! Головне — суворо дотримуватися рецептуру, тоді в результаті ви отримаєте чудові заготовки на зиму!