18 июнь 2019 286

Як приготувати томати в томатному соку на зиму

Помідори – це всіма улюблені овочі, які однаково смачні як в свіжому вигляді, так і в переробленому.

З них можна готувати абсолютно все, будь-які заготовки на зиму – мариновані, салати, томатну пасту і, звичайно, томатний сік.

Особливо смачними виходять мариновані томати в томатному соку на зиму. Це, можна сказати, два в одному — можна і помідори поїсти, і попити томатний сік.

Так, як же зробити таку консервацію на зиму? Пропонуємо скористатися наступними нескладними рецептами.

Простий рецепт заготівлі на зиму

Що знадобиться для приготування:

  • Кілограм помідорів;
  • 1,5 кілограм помідорів для томатного соку.

Компоненти для соку на 1 літр:

  • Сіль – 2 великі ложки;
  • 1 велика ложка цукру;
  • Оцет столовий – 40 мл;
  • 2 штуки лаврового листочка;
  • 3 штуки гвоздики;
  • Перець духмяний в горошинах – 6 штук.

Як потрібно робити томати в томатному соку на зиму:

  1. Для початку необхідно ретельно перебрати помідори. Розділити їх на дві частини;
  2. Далі промиваємо їх водою, видаляємо плодоніжки;
  3. Для закладання в банки найкраще відібрати плоди з пружною шкіркою, дрібного розміру, з рівномірною спелостью;
  4. А ось стиглі плоди, з м'ясистою структурою будь-якого розміру підійдуть для приготування томатного соку;
  5. Потім потрібно зробити сік з томатів. Для цього потрібно розрізати на кілька частин. Їх можна пропустити через соковижималку і перетерти через сито;
  6. Необхідно зробити однорідний сік без шкірки і насіння. Тому після пропускання через соковижималку, його краще очистити через сито;
  7. Переливаємо його в каструлю, ставимо на вогонь і розігріваємо до кипіння;
  8. Як тільки він почне кипіти, кладемо трохи солі, цукор, запашний перець, гвоздику, все перемішуємо і кип'ятимо до розчинення цих компонентів;
  9. Потім спробуйте на смак, якщо не вистачає солі або цукру, то можна додати ще;
  10. В кінці додаємо столовий оцет і знімаємо з плити;
  11. Далі необхідно підготувати і простерилізувати баночки для маринування. Для цього ємності слід промити миючим розчином або порошком харчової соди. Всі споласкивается кілька разів водою;
  12. Банки стерилізуються над парою або в духовці;
  13. У підготовлені ємності поміщаємо помідори до самого верху;
  14. Заливаємо все соком, закриваємо кришки;
  15. У ємність кладемо на дно рушник, поміщаємо банки з помідорами, наливаємо воду, але не до верху;
  16. Ставимо каструлю на газ. Як тільки вода почне кипіти, банки потрібно простерилізувати близько 15 хвилин;
  17. В кінці заливаємо все соком з томата до країв, закатуємо кришки;
  18. Перевертаємо банки і ставимо на підлогу, закриваємо щільною тканиною;
  19. Після охолодження можна прибрати на зберігання в темне місце.

Спосіб приготування без стерилізації

Складові компоненти:

  • Помідори для соку – 2 кілограми;
  • 2 кілограми дрібних помідорів;
  • 2 великі ложки морської солі;
  • 2 маленькі ложки цукру;
  • 1 десертна ложечка меленого перцю;
  • 3-4 штучки гвоздики.

Як робити томати в томатному соку без стерилізації на зиму:

  1. Для початку робимо томатний сік для заливки. Помідори перебираємо, промиваємо, видаляємо плодоніжки;
  2. Далі овочі нарізаємо невеликими шматочками, щоб їх можна було пропустити через соковижималку;
  3. Потім підготовлені овочі пропускаємо через соковижималку, щоб отримати однорідний сік. Це допоможе позбутися від шкірки і насіння;
  4. Перелити сік у ємність, ставимо на плиту і прогріваємо до кипіння;
  5. Приблизно через 5-10 хвилин після початку кипіння, додаємо цукровий пісок, сіль, перець і гвоздику. Все перемішуємо і пробуємо на смак, якщо солі і цукру недостатньо, можна додати ще;
  6. Залишаємо кип'ятитися ще на 15 хвилин, а тим часом треба зайнятися підготовкою помідорів для маринування;
  7. Дрібні помідори промиваємо, видаляємо всю грязь і плодоніжки;
  8. При бажанні з плодів можна видалити шкірку. Для цього на плодах робимо надрізи у вигляді хреста, кладемо в гарячу воду на кілька хвилин і потім акуратно знімаємо шкірку;
  9. Баночки попередньо промиваємо і стерилізуємо. Закладаємо в них овочі до самого верху;
  10. Потім розігріваємо воду в чайнику до кипіння і відразу заливаємо помідори в банках. Залишаємо на кілька хвилин, потім зливаємо воду;
  11. Відразу заливаємо киплячим томатним соком;
  12. Все закриваємо кришками, попередньо простерилизованными;
  13. Далі ставимо баночки, прикриваємо теплим пледом. Тримаємо там, поки не охолонуть;
  14. Охолоджені банки ставимо в темне місце на зберігання при кімнатній температурі.
Читайте також, як готувати салат з огірків по-корейськи на зиму. Дуже смачна заготівля!

А тут ви можете ознайомитися зі способами маринування лисичок на зиму.

Добре влітку і восени поїсти свіжих яблук, але не забуваємо і про зиму. Рецепти варіння компоту з яблук на зиму знаходяться тут. Сподіваємося, що наші поради полегшать вам роботу!

Мариновані помідори та огірки в томатному соку на зиму

Що знадобиться:

  • 3 кг стиглих помідорів;
  • Огірки – 1 кілограм.

Для розсолу:

  • Літр томатного соку;
  • 1 велика ложка солі;
  • Цукор – 2 великі ложки;
  • 2 часникових зубця;
  • Жменю насіння кропу;
  • 4 штуки горошин запашного перцю;
  • Пару листочків лаврушки;
  • 1 велика ложка столового оцту 9 %-ного.

Приступаємо до готування:

  1. Для початку ретельно промиваємо огірочки, викладаємо їх у холодну воду, залишаємо там на 3-6 годин;
  2. Помідори також промиваємо водою, видаляємо всю грязь і плодоніжки;
  3. Баночки промиваємо, чистимо миючим засобом і споліскують кілька разів. Обов'язково стерилізуємо їх над парою або в духовці;
  4. Далі на дно скляної тари кладемо лаврушку, насіння кропу, горошини перцю, насіння кропу і очищені зубчики часнику;
  5. Викладаємо в банки огірки і помідори. Вони повинні щільно заповнювати ємність;
  6. Потім прогріваємо воду до кипіння, заливаємо овочі в банках окропом, залишаємо стояти до повного охолодження;
  7. Далі зливаємо воду і повторюємо знову;
  8. Далі в ємність наливаємо томатний сік, ставимо на плиту і розігріваємо до кипіння;
  9. Як тільки він закипить, додаємо туди сіль, цукровий пісок. Розмішуємо і кип'ятимо хвилин 15-20;
  10. Наливаємо в банки гарячий розсіл з соку, додаємо велику ложку оцту;
  11. Закриваємо кришками, закатуємо закаточним ключем;
  12. Перевертаємо банки верх дном, закутуємо теплою матерією;
  13. Охолоджені банки з заготовками на зиму прибираємо на зберігання в темне місце.

Робимо томатний сік з помідорів на зиму

Що потрібно:

  • 5 кілограм помідорів;
  • Сіль на свій смак;
  • Цукровий пісок за своїм розсудом.

Як готувати томатний сік:

  1. Для приготування соку краще використовувати стиглі томати різної форми. Плоди перебираємо, гарненько промиваємо від бруду, видаляємо плодоніжки;
  2. Промиті овочі нарізаємо на 4 частини і викладаємо в каструлю;
  3. Підливаємо пів склянки води. Це потрібно для того, щоб помідори не підгоріли;
  4. Потім ставимо на повільний вогонь, залишаємо варитися;
  5. Як тільки томати починають пускати сік, проварюємо їх близько 10 хвилин;
  6. Знімаємо з вогню, даємо трохи охолонути. Остиглі помідори перетираємо через сито, щоб позбутися від шкірки і насіння;
  7. Потім перетертий сік перелити в каструлю, ставимо на плиту, додаємо цукровий пісок, сіль і проварюємо ще 15 хвилин;
  8. Баночки промиваємо, очищаємо харчовою содою або миючим засобом. Також їх стерилізуємо над парою або в духовці;
  9. Розливаємо по банках готовий сік;
  10. Прикриваємо щільно кришки;
  11. Ставимо банки на підлогу, вкриваємо теплою матерією і тримаємо там поки не охолонуть;
  12. Готову консервацію зберігаємо в темному місці при кімнатній температурі.

Корисні поради

Краще всього використовувати для маринування помідори невеликого розміру, наприклад черрі.

Сік повинен бути однорідним, у ньому не повинно бути насіння і шкурок.

Додатково помідори очистити від шкірки. Для цього їх можна покласти в окріп на пару хвилин, після цього шкірку легко зніметься.

Помідори у власному соку на зиму завжди виходять просто відмінними. Тим більше їх готувати зовсім нескладно! Головне — суворо дотримуватися рецептуру, тоді в результаті ви отримаєте чудові заготовки на зиму!

Що ще почитати: