15 март 2019 5 178

Як готувати яблучне пюре для грудничка

Яблука володіють величезним вітамінним комплексом і вкрай корисні для організму. Одним з головних переваг яблука є його гіпоалергенність, так що немовля можна давати пюре з цього плоду спокійно, діатезу у нього не буде.

Коли можна давати яблучне пюре немовляті

Прикорм немовлят починається не раніше 6 місяців – в перші півроку дитині достатньо материнського молока і тих речовин, які в ньому містяться, але вже 6-місячній дитині потрібно більше енергії для повзання та ігор, так що прикорм є необхідним додатковим джерелом енергії.

Завдяки своїм властивостям та вітамінному комплексу, яблуко – це один з кращих варіантів прикорму. Користь від яблучного пюре для грудничка величезна:

  • зміцнює імунітет;
  • є профілактикою анемії;
  • пробуджує апетит;
  • нормалізують рівень цукру;
  • допомагають впоратися із запорами.

Починати годувати малюка пюре з яблук слід не раніше 6 місяців, у тому випадку якщо до цього малюк був на грудному вигодовуванні і не раніше 4 місяці, якщо на штучному.

Прикорм малюків на грудному і штучному вигодовуванні відрізняється, оскільки шлунок малюка-грудничка звик тільки до молочку, в той час як на штучному вигодовуванні вже спокійно може переварити більш складні продукти.

Який сорт вибрати

Яблуко – це популярний і доступний фрукт в будь-який час року. З-за великої кількості самих різних сортів молодій мамі важко може бути вибрати який саме сорт слід давати своєму малюкові в якості першого прикорму.

Перевагу слід віддати сезонним видами фрукта, оскільки природно організм краще переносить продукти зі свого регіону і відповідно до його дозріванням. Тобто манго дитина буде перетравлювати важче, ніж звичайну «Симиренку», незважаючи на солодкість і м'якість першого. В якості прикорму слід вибирати:

  • сезонні плоди;
  • фрукти з приватного саду;
  • плоди з червоточина, оскільки вони не були оброблені пестицидами;
  • фрукти не ідеально гладкої форми і кольору.

Ідеально підійде яблуко «Симиренко», «Білий налив» або «Антонівка». Якщо кислувате яблуко, то його можна змішати з грушевим або банановим пюре.

Як готувати яблучне пюре з печених яблук
Інгредієнти Кількість
яблуко - 2 шт.
цукровий пісок - 2 ч. л.
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 55 Ккал

Печені яблука популярний десерт серед дорослих, але ними можна годувати і немовлят, попередньо подрібнивши.

  1. Фрукти помити;
  2. Ножем вирізати серцевину з кісточками і плівками;
  3. Взяти форму для кексів і помістити в них плоди;
  4. Духовку розігріти до 200 градусів;
  5. Помістити формочки на деко і відправити запікатися на 20 хвилин;
  6. Вийняти формочки і злегка охолодити фрукти;
  7. Столовою ложкою вибрати м'якоть і подрібнити її блендером до стану пюре;
  8. Якщо пюре буде круте, додати 1 ст. л кип'яченої води;
  9. Додати цукор і добре перемішати. Пюре готове!

Як зробити яблучне пюре без варіння

Самий простий і швидкий варіант приготувати свіже яблучне пюре.

Інгредієнти:

  • яблуко – 1 шт.

Час приготування: 10 хвилин.

Калорійність: 52 калорії.

  1. Яблуко добре помити і видалити шкірку із плодоніжкою;
  2. Розрізати плід на часточки і видалити насіння;
  3. Подрібнити фрукт спочатку на тертці, а потім пюрировать блендером;
  4. Додати трохи цукру для солодощі за смаком або змішати з грушевим пюре.

Як приготувати пюре з свіжих яблук

Деякі мами дуже переживають, даючи дитині свіжі фрукти. Уникнути можливих коліків або ускладнень можна, попередньо термічно обробивши плід.

Продукти:

  • яблуко сорту «Мельба» — 2 шт.;
  • цукор – ½ ч. л;
  • вода – 300 мл

Час приготування: 15 хвилин.

Калорії: 70 калорій.

  1. Воду вилити у високу ємність і закип'ятити;
  2. Яблука помити;
  3. Помістити обидва фрукта в окріп і дарувати провариться протягом 5 хвилин;
  4. М'який проварений плід очистити від шкірки і насіння з перегородками;
  5. Блендером подрібнити в пюре;
  6. Для цього рецепта характерна м'якість плода, тому в разі відсутності блендера його можна розм'якшити в кашку і толкушкой для пюре;
  7. Додати цукор і годувати дитину.

Морквяно-яблучне пюре для грудничка

Корисне поєднання яблука і моркви відомо всім. Пюре з цих плодів прекрасно підійде в якості першого прикорму малюка.

Інгредієнти:

  • яблуко – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цукор – 1 ч. л;
  • грудне молоко – 2 ст. л.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорії: 96.

  1. Моркву очистити від шкірки;
  2. Яблуко добре помити;
  3. Моркву нарізати часточками або середніми шматочками;
  4. Зварити разом морква і яблуко до готовності в киплячій воді;
  5. Моркву подрібнити блендером;
  6. Яблуко очистити від шкірки і насіння і також подрібнити;
  7. Змішати обидва пюре, додавши в нього цукру;
  8. Влити трохи грудного молока для більш рідкого стану пюре;
  9. Грудне молоко можна замінити простим молоком або вершками.

Пюре з яблук з гарбузом для грудничка в мультиварці

Гарбуз – один з найбільш корисних плодів за кількістю вітамінів. Але їсти пюре з нього не сподобається кожній дитині, тому гарбуз поєднують із солодким яблуком.

Продукти:

  • яблука – 2 шт.;
  • гарбуз – 200 гр;
  • молоко – 2 ст. л.

Витрачений час: 45 хвилин.

Калорійність: 88 ккал.

  1. Гарбуз очистити від насіння і шкірки;
  2. Очищене яблуко нарізати часточками;
  3. Якщо є пароварка, то приготувати обидва продукту в ній протягом 30 хвилин до готовності;
  4. У разі відсутності пароварки – просто відварити гарбуз та яблуко;
  5. Пюрировать продукти блендером разом;
  6. Влити молоко, при необхідності додати цукор за смаком.

Як робити яблучно-бананове пюре

Банан чудово підходить для першого прикорму, особливо в поєднанні з трохи більше кислуватим яблуком.

Склад:

  • яблуко – 100 гр;
  • молоко – 1 ст. л;
  • банан – 1 шт.

Витрачений час: 15 хвилин.

Калорії: 78.

  1. Банан очистити від шкірки;
  2. Яблуко можна приготувати в цьому рецепті сирим і з термічною обробкою;
  3. У першому випадку очистити фрукт від шкірки і насіння, пюрировать разом з бананом;
  4. У другому випадку опустити яблуко в окріп на 5 хвилин і потім його м'якоть пюрировать;
  5. Влити в отриману суміш молоко (просте або грудне) і добре розмішати до однорідності.

Салат з виноградом і куркою — смачна закуска з несподіваним поєднанням інгредієнтів.

Рецепт баклажанів по-грузинськи, читайте як приготувати цю смачну закуску.

Що потрібно для корисного вітамінного смузі, з яких продуктів його приготувати.

Як зробити пюре з яблук в баночках на зиму для дитини

Запастися свіжими фруктами на довгу і холодну зиму просто. Досить приготувати з них пюре і закатати їх по банкам.

Інгредієнти:

  • зелене яблуко – 3 кг;
  • вода – 1 л;
  • тростинний цукор – 100 гр;
  • лимонний сік – 3 ст. л.

Час приготування:

Калорії: 110 калорій.

  1. Фрукти ретельно вимити, видалити шкірку і подрібнити їх на дрібні кубики;
  2. Закип'ятити воду на середньому вогні і всипати цукор;
  3. Заважати воду до повного розчинення цукру;
  4. Нарізані яблука кинути в отриманий сироп;
  5. Підготувати банки з кришками;
  6. Зварений фрукти пюрировать блендером;
  7. Повернути пюре на плиту і ще раз довести його до кипіння, при необхідності додавши пару ложок води;
  8. Розлити пюре по банках;
  9. Помістити всі ємності у великий таз з водою і закип'ятити воду, простерилізований тим самим банки;
  10. Кришки закип'ятити в окремому посуді;
  11. Закатати гарячими кришками банки;
  12. Остудити, перевернувши банки верх дном в теплому місці;
  13. Помістити заготовлене пюре в холодне місце, при годуванні пюре нагрівати.

Корисні поради

Будь-яка молода мама буде рада порад з приготування першого прикорму для її малюка:

  1. Будь-який продукт вперше варто давати тільки абсолютно здоровій дитині;
  2. Не слід починати прикорм перед або після запланованого вакцинації, а також у період відновлення після хвороби;
  3. Прикорм слід відкласти, якщо дитина напередодні мучився кольками;
  4. Догодовувати дитину слід перед годуванням груддю;
  5. Перше блюдо повинні бути близько 5 гр в перший раз, а потім слід поступово збільшувати кількість додаткової їжі за місяць до 150 гр;
  6. Готуючи пюре та інші додаткові страви в домашніх умовах слід ретельно мити руки, стерилізувати кухонне начиння і вкрай бажано термічно обробляти плоди;
  7. Не слід заздалегідь готувати багато страв, а після її розігрівати. Для немовляти слід готувати свіжу їжу. Небажано навіть зберігання продукту в холодильнику протягом дня;
  8. Кожен прикорм слід давати тільки в теплому вигляді;
  9. Годувати малюка слід пластмасовою або дерев'яною ложкою;
  10. Їсти дитина має лише сидячи;
  11. Не слід давати за один раз кілька різних страв;
  12. Слід урізноманітнити раціон харчування малюка і годувати його одним і тим же продуктом не частіше разу на день;
  13. Вводити новий продукт слід через 15 днів після першого, щоб дитина звик і адаптувався;
  14. Для солодощі варто додавати в пюре цукор, але звичайний білий замінити тростинним, який набагато корисніше.

Перший прикорм – це важлива подія не тільки для малюка, але і для мами. Адже тепер у неї з'явилася нова турбота – вигадувати нові страви. Тільки слід дотримуватися основних правил, щоб перше годування звичайними продуктами не зашкодило дитині.

Що ще почитати: