18 май 2019 46 033

Як посмажити пиріжки з горохом на сковороді

Це так само смачно, як пиріжки з картоплею чи капустою. Але набагато ситніше, простіше, швидше і дешевше. Хто не куштував домашні пиріжки з горохом, смажені на сковороді, будуть здивовані, наскільки хороша солодкувата начинка з бобів і як вдало доповнює її м'яке пористе тісто з трохи похрустывающей рум'яною скоринкою.

Смажені пиріжки з горохом за рецептом бабусі
Інгредієнти Кількість
дробленого гороху - 1 склянка
води (або молока, сироватки, картопляного відвару) - 500 мл
борошна - 600 г
олії - 30 мл
солі - 11 г
сухих дріжджів - 10 г
цукру - 25 г
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 233 Ккал

Найпростіший рецепт, за яким горохові пиріжки смажили наші прапрабабусі. Начинка складається з одного інгредієнта, тісто – прісне, на дріжджах без яєць. Для смаження використовується рафінована соняшникова олія.

Вага продуктів розрахований на 20 пиріжків розміром з долоню.

Порядок дій:

  1. Горох промивають, заливають холодною водою в пропорції 1:2. Варять спочатку на сильному (до закипання), а потім на слабкому вогні 50-70 хвилин. За цей час кашу кілька разів перемішують, в кінці солять за смаком. Боби повинні розваритися практично до стану пюре. Якщо маса здасться рідкуватий, нічого страшного, в остиглому стані вона стане набагато щільніше.
  2. Каші дають трохи охолонути і перебивають заглибним блендером (тиснуть толкушкой для картоплі). Звичайно, не буде катастрофою, якщо в начинці готового пиріжка будуть відчуватися щільні крупинки гороху. Але є м'яке однорідне пюре набагато приємніше.
  3. Поки горохове пюре остигає, замішують тісто. В теплій (температура тіла) рідини розводять дріжджі, цукор. Частинами всипають просіяне пшеничне борошно. Замішують пухке тісто. Перед основним вимішуванням додають сіль і вливають олію.
  4. Дріжджове тісто для смажених горохових пиріжків вимішують руками на столі, підсипаючи у міру потреби борошно. Маса повинна вийти м'якою і податливою, але не розпливчатою. Занадто круте тісто теж не слід робити – пиріжки виходять щільними, несмачними.
  5. Готовому тісту дають відлежатися і підійти, залишаючи на 40-50 хвилин в теплі. Перед формуванням пиріжків тісто обминають, ділять на 20 однакових «колобків».
  6. Кожен шматочок тіста розминають долонями в корж товщиною не більше 1 см, у центр кладуть столову ложку горохового пюре. Краї коржі защипують пальцями. Пиріжок можна лише злегка приплюснути зверху. А можна поступити так, як робили раніше – розплющити, щоб пиріжок став великим і практично плоским, близько 1 см у висоту. Так і пропорції начинки з тестом «врівноважаться», і посмажити їх вийде швидше.
  7. У великій чавунній сковороді розігрівають рослинне масло. Об'єм його повинен бути таким, щоб пиріжок поринув у фритюр наполовину.
  8. Пиріжки з горохом викладають на сковороду швом вниз.
  9. Смажать на вогні трохи менше середнього по 1,5–2 хвилини з кожного боку.
  10. З сковороди викладають на паперовий рушник, щоб вбрався зайвий жир.

Горохові пиріжки гарні як з пилу-жару, так і в холодному вигляді.

Як приготувати з зеленим суповым горохом з тесту на кефірі

З тестом, замешанном на кисломолочних напоях без дріжджів, легко і зручно працювати. Йому не потрібно давати час підходити, по текстурі вона пластична, добре ліпиться, а після обсмажування виходить пористим і таким же повітряним, як дріжджове. У цьому рецепті тісто замішується на кефірі, а начинку можна зробити з зеленого сухого гороху, який має більш насичений смак і ніжну текстуру.

На 12 пиріжків потрібно:

  • 375 мл 2%-го кефіру;
  • 3,5 ст. борошна;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 0,5 ч. л соди, погашеної оцтом;
  • 300 г готового горохового пюре;
  • 2 цибулини;
  • рослинна рафінована олія.

Час (з урахуванням приготування начинки) – 2 години 30 хвилин. Калорійність на 100 г – 238 ккал.

Порядок дій:

  1. Начинку в пиріжки з зеленого супового гороху роблять по тим же принципом, що і звичайне горохове пюре. Щоб скоротити час варіння хвилин на 20, боби замочують у холодній воді на ніч (це відноситься і до жовтого колотому гороху).
  2. Кефір підігрівають до температури 37 градусів, солять, додають цукор і половину борошна. Перемішують лопаткою.
  3. Слідом додають гашене соду, решту борошно. Руками вимішують податливе, пластичне тісто. Накривають рушником і дають відпочити 20 хвилин.
  4. Очищену цибулю пасерують у невеликій кількості олії до золотистого кольору. Змішують з остившім гороховим пюре.
  5. Куля тесту ділять на 12 рівних частин і ліплять акуратні пиріжки з зеленим суповым горохом.

Обсмажують з двох сторін у добре розігрітому маслі до рум'яного кольору.

Горохові пиріжки з цибулею та морквою на сковороді

Для різноманітності тісто можна приготувати на сироватці і живих дріжджах. Смажені пиріжки з нього виходять чудові. А для начинки потрібно горохове пюре змішати з обсмаженими цибулею і морквою – овочі додадуть бобам приємну солодкість і зроблять текстуру каші ніжніше.

На 16 великих пиріжків потрібно:

  • 350 мл сироватки;
  • 550 г борошна;
  • 12 р живих дріжджів;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 0,5 ч. л. солі (в тісто) + за смаком для начинки;
  • 2 ст. л. олії (в тісто);
  • 150 г подрібненого гороху;
  • морквина середня;
  • цибулина;
  • перець чорний мелений (в начинку, за бажанням).

Час (з урахуванням приготування начинки) – 3 години. Калорійність на 100 г – 235 ккал.

Радимо взяти на замітку наступну статтю: Як приготувати татарські пиріжки з м'ясом і картоплею.

А тут читайте, як можна посмажити пиріжки з сиром на сковороді.

Зробити пиріжки більш корисними можна, якщо приготувати їх на пару. Тут наведено покрокові рецепти й описано всі тонкощі.

Порядок дій:

  1. Горохове пюре роблять звичайним способом.
  2. В теплій (38 градусів) сироватці розчиняють дріжджі і ложку цукру.
  3. Борошно просівають, змішують з сіллю. Вливають в борошно сироватку з дріжджами і рослинне масло. Протягом 15 хвилин вимішують руками м'яке тісто.
  4. Перекладають тісто в миску, накривають чистим, легким рушником і поміщають в тепло на 60 хвилин.
  5. Цибулю і моркву очистити. Цибулину ріжуть кубиками, моркву натирають на тертці.
  6. Овочі обсмажують до м'якості на рослинному маслі (1 ст. л.). Змішують з гороховим пюре. При необхідності солять, додають трохи меленого перцю.
  7. Свіже і збільшилася в обсязі тісто ділять на однакові за розміром колобки. Стандартним способом ліплять пиріжки з начинкою з гороху, моркви і цибулі.
  8. Обсмажують у великій кількості розігрітої олії. Викладають на паперові рушники.

Ситні пиріжки з горохом, цибулею і морквою – це вже цілком самостійне блюдо. Так само хороші вони для перекусу на роботі і відмінно підходять замість хліба до супів, овочевого рагу, м'ясних подливкам.

Корисні поради

Для різноманітності смаків в начинку для пиріжків з горохового пюре додають обсмажені гриби, бекон, дрібно нарізані шматочки копченого м'яса (свинини), шинку.

І без того ситні і смачні пиріжки з горохом, смажені на сковороді, зроблять фурор, якщо подати до них часниковий соус. Готується він простіше простого:

  1. Часник 3 зубки) подрібнюють і розтирають в ступці.
  2. Дрібно ріжуть свіжий кріп.
  3. В піалі змішують соняшникову олію (2 ст. л.), половину склянки кип'яченої води, часник і кріп.
  4. Солять і перчать за смаком.

Умочіть теплий пиріжок з горохом в такий соус і негайно відкусіть шматочок – будете в захваті! Важко уявити, що з таких простих продуктів виходить така смакота.

Що ще почитати: