Як посмажити пиріжки з горохом на сковороді
Це так само смачно, як пиріжки з картоплею чи капустою. Але набагато ситніше, простіше, швидше і дешевше. Хто не куштував домашні пиріжки з горохом, смажені на сковороді, будуть здивовані, наскільки хороша солодкувата начинка з бобів і як вдало доповнює її м'яке пористе тісто з трохи похрустывающей рум'яною скоринкою.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
дробленого гороху - | 1 склянка |
води (або молока, сироватки, картопляного відвару) - | 500 мл |
борошна - | 600 г |
олії - | 30 мл |
солі - | 11 г |
сухих дріжджів - | 10 г |
цукру - | 25 г |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 233 Ккал |
Найпростіший рецепт, за яким горохові пиріжки смажили наші прапрабабусі. Начинка складається з одного інгредієнта, тісто – прісне, на дріжджах без яєць. Для смаження використовується рафінована соняшникова олія.
Вага продуктів розрахований на 20 пиріжків розміром з долоню.
Порядок дій:
- Горох промивають, заливають холодною водою в пропорції 1:2. Варять спочатку на сильному (до закипання), а потім на слабкому вогні 50-70 хвилин. За цей час кашу кілька разів перемішують, в кінці солять за смаком. Боби повинні розваритися практично до стану пюре. Якщо маса здасться рідкуватий, нічого страшного, в остиглому стані вона стане набагато щільніше.
- Каші дають трохи охолонути і перебивають заглибним блендером (тиснуть толкушкой для картоплі). Звичайно, не буде катастрофою, якщо в начинці готового пиріжка будуть відчуватися щільні крупинки гороху. Але є м'яке однорідне пюре набагато приємніше.
- Поки горохове пюре остигає, замішують тісто. В теплій (температура тіла) рідини розводять дріжджі, цукор. Частинами всипають просіяне пшеничне борошно. Замішують пухке тісто. Перед основним вимішуванням додають сіль і вливають олію.
- Дріжджове тісто для смажених горохових пиріжків вимішують руками на столі, підсипаючи у міру потреби борошно. Маса повинна вийти м'якою і податливою, але не розпливчатою. Занадто круте тісто теж не слід робити – пиріжки виходять щільними, несмачними.
- Готовому тісту дають відлежатися і підійти, залишаючи на 40-50 хвилин в теплі. Перед формуванням пиріжків тісто обминають, ділять на 20 однакових «колобків».
- Кожен шматочок тіста розминають долонями в корж товщиною не більше 1 см, у центр кладуть столову ложку горохового пюре. Краї коржі защипують пальцями. Пиріжок можна лише злегка приплюснути зверху. А можна поступити так, як робили раніше – розплющити, щоб пиріжок став великим і практично плоским, близько 1 см у висоту. Так і пропорції начинки з тестом «врівноважаться», і посмажити їх вийде швидше.
- У великій чавунній сковороді розігрівають рослинне масло. Об'єм його повинен бути таким, щоб пиріжок поринув у фритюр наполовину.
- Пиріжки з горохом викладають на сковороду швом вниз.
- Смажать на вогні трохи менше середнього по 1,5–2 хвилини з кожного боку.
- З сковороди викладають на паперовий рушник, щоб вбрався зайвий жир.
Горохові пиріжки гарні як з пилу-жару, так і в холодному вигляді.
Як приготувати з зеленим суповым горохом з тесту на кефірі
З тестом, замешанном на кисломолочних напоях без дріжджів, легко і зручно працювати. Йому не потрібно давати час підходити, по текстурі вона пластична, добре ліпиться, а після обсмажування виходить пористим і таким же повітряним, як дріжджове. У цьому рецепті тісто замішується на кефірі, а начинку можна зробити з зеленого сухого гороху, який має більш насичений смак і ніжну текстуру.
На 12 пиріжків потрібно:
- 375 мл 2%-го кефіру;
- 3,5 ст. борошна;
- 1 ст. л. цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- 0,5 ч. л соди, погашеної оцтом;
- 300 г готового горохового пюре;
- 2 цибулини;
- рослинна рафінована олія.
Час (з урахуванням приготування начинки) – 2 години 30 хвилин. Калорійність на 100 г – 238 ккал.
Порядок дій:
- Начинку в пиріжки з зеленого супового гороху роблять по тим же принципом, що і звичайне горохове пюре. Щоб скоротити час варіння хвилин на 20, боби замочують у холодній воді на ніч (це відноситься і до жовтого колотому гороху).
- Кефір підігрівають до температури 37 градусів, солять, додають цукор і половину борошна. Перемішують лопаткою.
- Слідом додають гашене соду, решту борошно. Руками вимішують податливе, пластичне тісто. Накривають рушником і дають відпочити 20 хвилин.
- Очищену цибулю пасерують у невеликій кількості олії до золотистого кольору. Змішують з остившім гороховим пюре.
- Куля тесту ділять на 12 рівних частин і ліплять акуратні пиріжки з зеленим суповым горохом.
Обсмажують з двох сторін у добре розігрітому маслі до рум'яного кольору.
Горохові пиріжки з цибулею та морквою на сковороді
На 16 великих пиріжків потрібно:
- 350 мл сироватки;
- 550 г борошна;
- 12 р живих дріжджів;
- 1 ст. л. цукру;
- 0,5 ч. л. солі (в тісто) + за смаком для начинки;
- 2 ст. л. олії (в тісто);
- 150 г подрібненого гороху;
- морквина середня;
- цибулина;
- перець чорний мелений (в начинку, за бажанням).
Час (з урахуванням приготування начинки) – 3 години. Калорійність на 100 г – 235 ккал.
Радимо взяти на замітку наступну статтю: Як приготувати татарські пиріжки з м'ясом і картоплею.
А тут читайте, як можна посмажити пиріжки з сиром на сковороді.
Зробити пиріжки більш корисними можна, якщо приготувати їх на пару. Тут наведено покрокові рецепти й описано всі тонкощі.
Порядок дій:
- Горохове пюре роблять звичайним способом.
- В теплій (38 градусів) сироватці розчиняють дріжджі і ложку цукру.
- Борошно просівають, змішують з сіллю. Вливають в борошно сироватку з дріжджами і рослинне масло. Протягом 15 хвилин вимішують руками м'яке тісто.
- Перекладають тісто в миску, накривають чистим, легким рушником і поміщають в тепло на 60 хвилин.
- Цибулю і моркву очистити. Цибулину ріжуть кубиками, моркву натирають на тертці.
- Овочі обсмажують до м'якості на рослинному маслі (1 ст. л.). Змішують з гороховим пюре. При необхідності солять, додають трохи меленого перцю.
- Свіже і збільшилася в обсязі тісто ділять на однакові за розміром колобки. Стандартним способом ліплять пиріжки з начинкою з гороху, моркви і цибулі.
- Обсмажують у великій кількості розігрітої олії. Викладають на паперові рушники.
Ситні пиріжки з горохом, цибулею і морквою – це вже цілком самостійне блюдо. Так само хороші вони для перекусу на роботі і відмінно підходять замість хліба до супів, овочевого рагу, м'ясних подливкам.
Корисні поради
І без того ситні і смачні пиріжки з горохом, смажені на сковороді, зроблять фурор, якщо подати до них часниковий соус. Готується він простіше простого:
- Часник 3 зубки) подрібнюють і розтирають в ступці.
- Дрібно ріжуть свіжий кріп.
- В піалі змішують соняшникову олію (2 ст. л.), половину склянки кип'яченої води, часник і кріп.
- Солять і перчать за смаком.
Умочіть теплий пиріжок з горохом в такий соус і негайно відкусіть шматочок – будете в захваті! Важко уявити, що з таких простих продуктів виходить така смакота.