08 апрель 2019 2 868

Як спекти французькі круасани в домашніх умовах

Круасани – це воістину французьке блюдо, яке з часом стало культовим у всіх країнах. В кожній кав'ярні, у будь-якому куточку світу, подають цей смачний, ароматний рогалик з листкового тіста у вигляді півмісяця з різними начинками: з кремом, згущеним молоком, шоколадом, джемами, сиром і багатьма іншими варіантами, на що здатна фантазія пекарів і кондитерів.

Це стало цілою традицією у французьких сім'ях — на сніданок їсти свіжеспечений гарячий круасан.

Але існує думка, що вперше це блюдо з'явилося в Австрії і саме звідти Марія-Антуаннета привезла його до столиці світової моди.

Покроковий рецепт універсального листкового тіста для круасанів
Інгредієнти Кількість
Борошно пшеничне - 500 г
Яйце - 1 шт.
Цукор - 2 ст. л.
Дріжджі сухі «Саф-момент» - 1 пакетик
Молоко - 150 мл
Вершкове (жирне) олія - 300 г
Сіль - трохи
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 грам: 345 Ккал
Багато кондитери зберігають у таємниці рецепт приготування листкового тіста для круасанів, але є й ті, хто з легкістю ділиться тонкощами його приготування.

У чаші кухонного комбайна занурте 400 грамів протрушенной пшеничного борошна, вбийте яйце, додайте дріжджі, половину молока і трохи солі. Вставити насадку для тіста і замішують.

Якщо ви бачите, що тісто виходить надмірно густим, додайте ще молока, таким чином контролюючи його консистенцію. Але не забувайте, що всі компоненти повинні бути кімнатної температури. Якщо ви не маєте такого електроприладу, весь процес можна провести вручну, але на це піде більше часу.

Готове дріжджове тісто занурюємо в харчовій кульок і кладемо в холодильник на 8 годин, в ідеалі на всю ніч.

Висипаємо борошно на рівну суху поверхню, у неї ріжемо великими шматками вершкове масло і руками перетираємо все в крихту. Після того як ви відчули однорідність консистенції, сформований шар злегка відбиваємо качалкою, щоб вийшов зайвий повітря. Обмотуємо плівкою і теж відправляємо в холодильник.

Притрушиваем стіл борошном, виймаємо перше тісто. Розкачуємо в квадратний пласт товщиною близько 7 міліметрів.

Дістаємо вершкову масу, даємо трохи погрітися, щоб була приблизно одна температура з дріжджовим тістом.

Кладемо по центру квадрата, робимо нахлести з двох сторін за принципом конверта і качалкою починаємо відбивати, однією рукою притримуючи краю. Починати потрібно з центральної частини, поступово переміщуючись до країв.

Після того як вершкова маса повністю увійшла в тісто розкачуємо і складаємо листкове тісто кілька разів за принципом простирадла. Змотавши в останній раз, накриваємо чистим посудом і даємо відпочити близько однієї години.

Потім знову відправляємо в холодильник на три години. Після всіх маніпуляцій використовувати вийшло листкове тісто можна за призначенням. Якщо її заморозити, то воно може зберігатися близько місяця.

Рецепт круасанів, які можна приготувати вдома

Приготувати круасани в домашніх умовах можна, варто спробувати лише раз і обов'язково все вийде. Але майте на увазі: це дуже тривалий і складний процес, і раз вже ви взялися – доведіть його до кінця.

Складові продукти:

  • Борошно – 450 г;
  • Саме жирне Масло – 250 г;
  • Цукровий пісок – 1 ст. л.;
  • Сухі дріжджі – 1 упаковка;
  • Яйця для змащування – 1 шт.;
  • Молоко домашнє – 1 л.;
  • Масло соняшнику (раст.) – 40 мл;
  • Ванілін – пакетик;
  • Сіль – 1 ч. л.;
  • Розпушувач – 1 упаковка;
  • Пудра – 100 р.

Виймаємо масло з холодильника, даємо полежати. Обмотуємо харчовою плівкою або одноразовим пакетом, злегка присипавши борошном. Відбиваємо качалкою в квадрат товщиною близько 3 сантиметрів. Кладемо в морозильну камеру на 10 хвилин.

В скляній глибокій ємності з'єднуємо протрушенную борошно, тепле домашнє молоко, рослинне масло, цукор, пекарський порошок, ванілін і сіль.

Все добре вимішуємо. Повинно вийти еластичне м'яке тісто, не липнущее до поверхні. Якщо ви маєте міксер зі спеціальною насадкою – це суттєво скоротить час приготування. Накриваємо зверху чистою мискою і даємо дріжджового тесту відпочити близько 30 хвилин. Потім замотуємо і кладемо в холодильник на пару годин.

Розкочуємо качалкою прямокутний дріжджовий пласт по центру кладемо вершкове масло, загортаємо його за принципом конверта в тісто і обережно качалкою починаємо розгортати. Починаючи від краю до середини в одному напрямку.

Дуже важливо використовувати саме справжнє масло, а не спред, інакше у круасанів буде смак замість вершкового маргарину.

З'єднавши два компоненти таким чином, звертаємо тісто кілька разів і кладемо в морозилку на 15 хвилин, а потім в холодильник на 20 хвилин.

Знову розгортаємо і згортаємо, морозильна камера, холодильник. За цією схемою діємо не менше 6 разів. В останній раз розкачати і склавши тісто, відправляємо в холодильник на ніч.

Розкачуємо тісто товщиною близько 3 міліметрів. Нарізаємо гострим ножем або спеціальним для піци невеликі ромбики.

З одного краю кладемо шматочок тіста, створюючи видимість наповненості круасана, і замотуємо у вигляді рогалика. Чим більше оборотів, тим смачніше і многослойней буде випічка. Для цього беремо рогалик в руку і в процесі обгортання обережно відтягаємо край.

Викладаємо на пергаментний папір на дистанції, так як в процесі випікання вони збільшаться в об'ємі і їм буде тісно. Змащуємо поверхню збитим курячим яйцем і випікаємо в прогрітому духовій шафі близько 40 хвилин.

Виймаємо, даємо трохи охолонути, перекладаємо на заздалегідь підготовлене блюдо і притрушиваем цукровою пудрою.

Готуємо домашні круасани зі згущеним молоком

Приготувати смачний десерт на вихідний для всієї родини з солодкою начинкою дуже просто. Необхідно тільки бажання і набір певних продуктів.

Необхідні складові майбутніх рогаликів:

  • Борошно 550 г;
  • Вода очищена – до 100 мл;
  • Молоко – 150 мл;
  • Яйце – 2 шт.;
  • Цукровий пісок – 1 ст. л.;
  • Сіль – трохи;
  • Вершкове (жирне) масло – 300 г;
  • Ванілін – 1 пакетик;
  • Варена згущене молоко – 1 банка;
  • Свіжі дріжджі – 50 р.

В підігрітій воді розчиняємо свіжі дріжджі. У глибокій пластмасовій мисці з'єднуємо протрушенную борошно, одне яйце, цукор, ванілін, сіль, молоко. Вливаємо дріжджову опару з пінною шапкою і замішуємо м'яке тісто пластичне, з яким зручно працювати.

Вершкове масло попередньо заморожуємо. Виймаємо і качалкою відбиваємо, замотавши в целофановий пакет. Зануривши тісто в суху чисту ємність, посередині робимо надрізи і як би вивертаємо навиворіт, в центр кладемо відбите масло і накриваємо краями. Перекладаємо всю масу на рівну поверхню розкачуємо так, щоб масло максимально увійшло в дріжджове тісто. Складаємо і знову розгортаємо. Робимо це за принципом конверта. Кладемо в харчовій пакет і відправляємо в холодильник на 8 годин.

Виймаємо, розкачуємо, нарізаємо гострим ножем довільні ромби. Активуємо духовий шафа на функцію випічки при температурі 190 °С.

На край ромба чайною ложкою кладемо варену згущенку, сматываем у вигляді рогалика і викладаємо на деко, устеленный пергаментним папером. Випікаємо близько 30 хвилин.

Йогуртовий крем для торта для бісквіта, пісочного або листкового тіста.

Читайте простий рецепт тіста вафель для вафельниці.

Дріжджове тісто для здобних булочок, легко приготувати за нашими рецептами.

Французькі круасани з сирною начинкою

Справжні французи переконані, що на якість асортименту круасанів впливають не тільки добре підібрані натуральні продукти, але і погода, настрій, рівень вологості і т. д.

Компоненти:

  • Борошно – 700 г;
  • Вершкове (жирне) масло – 400 г;
  • Сухі дріжджі – 4 ст. л.;
  • Цукор – 1 ст. л.;
  • Сіль – трохи;
  • Вода холодна – 150 мл;
  • Молоко – 100 мл;
  • Сир – 300 г;
  • Яйце для змащення.

Дріжджі розчинити в холодній воді. Невеликий шматочок вершкового масла розтопити на слабкому вогні або в мікрохвильовій печі (близько 100 грамів).

У великій пластмасовій мисці з'єднати протрушенную борошно, прогріте молоко сіль, топлене вершкове масло і цукор. Замішувати міксером на високій швидкості протягом 5 хвилин до отримання однорідної консистенції тіста.

Застеляємо обробну дошку харчовою плівкою, зверху кладемо дріжджове тісто, накриваємо ще однією плівкою і кладемо на нього другу дошку. Залишаємо тісто підніматися на 30 хвилин.

Знімаємо всю конструкцію, розкачуємо на рівній, притрушенной борошном поверхні, формуємо кулю і кладемо в харчовій пакет в холодильник на три години.

Виймаємо, розгортаємо в квадрат товщиною 3 міліметри, зверху кришимо невеликі шматки мерзлого вершкового масла, згортаємо і, рівномірно розподіляючи прошарок, знову розгортаємо. Складаємо і розкачуємо за цією схемою кілька разів. Відправляємо в холодильник на дві години.

Виймаємо, розкачуємо, нарізаємо довгі трикутники. З більшої сторони кладемо брусок твердого сиру, загортаємо, обережно розтягуючи вузьку частину тесту, щоб вийшло більше завитків. Викладаємо на дистанції на деко і ставимо випікатися на 25 хвилин.

Рецепт смачних шоколадних круасанів

Хочете приготувати круасани, але не володієте великим запасом часу, скористайтесь готовим магазинним тестом.

Компоненти:

  • Дріжджове-листкове тісто – 600 г;
  • Маргарин або навіть спред – 100 г;
  • Шоколад – 250 г;
  • Яйце для змащування – 1 шт.;
  • Пудра – 1 упаковка.

Виймаємо готове тісто з холодильника, даємо злегка розморозитися. Розкачуємо на рівній сухій поверхні, притрушенной борошном. Нарізаємо довгі трикутні смужки.

На широку сторону кладемо жменю подрібненого шоколаду.

Загортаємо і викладаємо на лист для випікання, змащену маргарином. Включаємо і прогріваємо духовку. Обмазуємо круасани збитим яйцем і ставимо випікатися на 35 хвилин.

Виймаємо, даємо трохи охолонути і притрушиваем цукровою пудрою.

Спасибі за увагу, бажаємо легкого і приємного приготування кулінарних шедеврів!

Що ще почитати: