27 апрель 2019 1 438

Здатність зеленого чаю підвищувати або знижувати тиск: всі відповіді

Вирощування зеленого чаю в Китаї відомо ще з 4-го століття нашої ери.

У нашій країні про цей напій дізналися наприкінці минулого століття.

Сьогодні в магазинах можна їсти багато різних сортів.

Відомо, що зелений чай покращує самопочуття і очищає організм.

Цей напій є одним з найкращих носіїв антиоксидантів, а саме речовин, які виводять токсини.

Завдяки таким властивостям він вважається корисним для здоров'я: лікує виразки, нормалізує тиск, виводить шлаки.

Далі спробуємо знайти відповідь на дуже багатьох людей питання — підвищує або знижує артеріальний тиск зелений чай, по порядку розглянувши всі його корисні властивості.

Корисний склад напою

Зелений чай можна віднести до лікарських рослин, помірне вживання якого корисно, а непомірне – легко може нашкодити.

Структура зеленого чаю:

  1. До 30% — це суміш більше 30 поліфенольних сполук.
  2. Таніну в складі вдвічі більше, ніж у чорному чаї.
  3. Ефірні олії приблизно складають 0,02%, ці речовини дарують чаю чудовий запах.
  4. У зеленому чаї кофеїн у складі разом з таніном, таке з'єднання м'якше діє не серце.
  5. Глютамінова кислота відмінно приводить в норму всі обмінні процеси, сприяє регенерації нервової системи.
  6. До 25% — це білкові речовини і вільні амінокислоти.
  7. До 7% складають мінеральні і неорганічні речовини.

Вчимося правильно заварювати

Основне правило – це використання тільки очищеної води.

Закипілу воду виливаємо в заварник, добре збовтуємо, для прогрівання всієї ємності.

Набираємо чай, розрахунок кількості — 1 ч. л. без гірки на 150 мл води.

Насипаємо потрібну кількість заварки і заливаємо воду.

Час заварювання необхідно подивитися на упаковці, зазвичай виробники завжди вказують цю інформацію, так як відмінність є відносно різних сортів.

Їли дана інформація відсутня, то середній час коливається в межах 3-4 хвилин.

Чай розливається по чашках маленькими порціями, це робиться для дотримання правильної концентрації та отримання однакового смаку і терпкості.

Одна гуртка правильно завареного напою позбавить від головного болю, так як легко замінює таблетку від болю.

Тонкощі заварки можна побачити у відео-сюжеті:

Вплив компонентів зеленого чаю на тиск

Листя рослини – це джерело багатьох корисних речовин.

Доведено, що в них в значній кількості присутні унікальні вітаміни і корисні мікроелементи, такі як фтор, цинк, йод, кальцій і фосфор.

В додаток є вітаміни С і Р.

Саме вони добре впливають на стінки судин.

Відомо, що напій може нормалізувати тиск.

Однак є одна поправка: якщо гіпотонія є спадковим захворюванням, є тільки невелика ймовірність, що чай допоможе.

Зелений чай добре зарекомендував себе у людей, які досить довгий час піддавалися розумовому або психоемоційному напрузі.

Ще він допомагає людям, які ведуть малорухливий спосіб життя.

Зелений чай при щоденному вживанні може зміцнити судини і навіть капіляри, підніме їх еластичність і вбереже від внутрішніх крововиливів.

Настій відмінно знижує артеріальний тиск при початкових стадіях гіпертонічної хвороби.

Дослідження японських учених показують, що довгий його використання знижує тиск у середньому на 15 одиниць.

Для досягнення подібного ефекту існує певний спосіб заварювання:

  1. Сухе листя промивають теплою водою для зменшення кількості кофеїну.
  2. Заварку заливають окропом у співвідношенні 3 г листя на 175 мл води.
  3. Суміш настоюють 10 хвилин.

Такий чай для досягнення потрібного ефекту п'ють три рази в день після вживання їжі.

Високий вміст таніну і кофеїну, а саме їх взаємодія впливає на нервову систему, що може привести до підвищення тиску.

Що стосується підвищеного тиску, а саме гіпертонії, то в цьому питанні немає однозначної відповіді.

Дослідження показують, що зелений чай розширює судини, але при цьому кофеїн, що входить до його складу змушує серце активніше ганяти кров.

Тому крім зміцнення судин, ніякого ефекту не виявлено.

Щоб збільшити вміст кофеїну в чашці в момент заварювання і тим самим трохи підвищити тиск дайте чаю настоятися приблизно 7 хвилин.

Для невеликого пониження тиску час настою скоротіть до 2 хвилин.

Протипоказання

  1. Не рекомендується пити цей чай людям, схильним до низького тиску, депресивних станів і стабільної апатії.
  2. Людям, які відносяться до метеочутливим або мають діагноз вегетосудинна дистонія.
  3. Гіпотонікам допустимо вживати не більше 1 чашки в день.
  4. Відмовитися від напою рекомендується людям з перевозбужденной нервовою системою.
Як правильно і скільки часу варити кукурудзу ви можете дізнатися на нашому сайті. Як раз ця інформація стане вам у нагоді, адже наближається сезон цього овоча.

Що таке ревінь і для чого він потрібен? На запитання відповідають наші експерти тут.

Дізнайтеся всі тонкощі приготування цього класичного вінегрету.

Пити чи не пити зелений чай вирішувати тільки вам.

Якщо після вживання ви не відчуваєте ніяких негативних наслідків, отже немає причин відмовлятися від цього ароматного і одночасно корисного напою.

Ще трохи цінної інформації нижче відеозапису:

Що ще почитати: