20 май 2019 1 525

Корисні властивості сиру з цвіллю і протипоказання до застосування

Історія сиру така ж давня, як і сам світ.

Точно не відомо коли саме було винайдено цей продукт, але очевидно те, що сир був улюбленим ласощами наших предків.

Оспіваний багатьма великими умами світової історії і літератури (Гомером, Плінієм та іншими), цей делікатес знайшов собі прихильників у всьому світі.

Цвіль — перший ознака благородства сирного

Сьогодні сирна індустрія просто вражає своїм колосальним різноманітністю видів сирів.

Тому, в черговий раз, вибираючи собі до столу це ласощі можна легко загубитися у різноманітті асортименту.

Однак, на піку популярності кулінарних шедеврів сьогодні перебувають сири з благородною цвіллю.

Чому їх так називають?

Все дуже просто — це вид сиру містить у собі спеціальні харчові плісняві гриби роду Penicillium roqueforti і Penicillium glaucum (практично єдині безпечні і показані до вживання людиною).

До речі, саме з цього роду цвілі в медицині проводиться всім відомий антибіотик пеніцилін.

Розрізняють три види цвілі: біла, червона/помаранчева і блакитна.

Від застосування того чи іншого різновиду цвілі залежать індивідуальні якості сиру: його смак, консистенція і запах.

Найбільш популярні і широко відомі з плесневелых сирів — це Дор Блю, Данаблу, Камбоцола, Стілтон, Горгонзола, Баварський блакитний сир і, звичайно ж, сирний король Рокфор.

Батьківщиною цих та ще багатьох інших сирів зі цвіллю є різні країни світу, відповідно, і історія їх народження унікальна для кожного окремо.

Однак, всі блакитні сири зобов'язані своїм походженням історичного випадку, що відбувся у Франції в провінції Руэг поблизу села Рокфор.

Історія розповідає про молодого пастуха, пасшем своїх овець поблизу печер цієї місцевості і вирішив трохи перепочити і пообідати в одній з них.

Раптово увагу пастуха було відвернуто появою прекрасної незнайомки, за якою він помчав, геть забувши про свою трапезу.

Так, залишений на камені, сир з хлібом провів у цій печері більше місяця, покриваючись блакитною цвіллю.

Повернувшись випадково на це місце, пастух знайшов сир цілком їстівним і навіть смачним.

Так з'явився на світ дивовижний Рокфор.

Таємниці «сирного двору»: склад блакитного сиру

Про користь сиру, як джерело кальцію, нам відомо з самого дитинства.

Однак складу цього продукту набагато більше, ніж можна собі уявити.

В сирі міститься у високому концентрованому відсотку цінні жири, білки, вітаміни (А, С, Е, D, В1, В2, В12 і РР), мінеральні речовини (кальцій, йод, фосфор, калій та інші), меланін та молочний цукор.

Цей унікальний молочний продукт має просто неймовірну поживністю та енергетичною цінністю.

Не дарма ж він здобув собі повагу серед лікарів і дієтологів.

Будучи продуктом однієї сировини — молока, сир має колосальну кількість видів, кожен з яких універсальний своїм кольором, смаком, ароматом, а також корисними властивостями.

До того ж, саме у сирі є особливі амінокислоти (лізин, триптофан і метіонін), які не виробляються людським організмом самостійно.

Калорійність кабачків, наскільки вона велика, кому можна їх вживати і скільки?

Що ви думаєте про листках хмелю? Чи корисні вони? Дана стаття дасть вам відповіді на ці питання!

Як робити чай з барбарисом? Якими корисними властивостями він може похвалитися? Тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/barbaris-poleznue-svoistva.html читайте цікаву статтю!

А, перероблений в сирний продукт, молочний білок засвоюється набагато краще ніж чистому вигляді.

Окремою групою стоять сири з благородною цвіллю.

Насамперед, варто відзначити досить високий рівень вмісту в таких сирах природного антибіотика (пеніциліну).

Тому його часто раніше давали хворим.

До того ж, в плесневелых сирах наявність всіх корисних речовин, мінералів, мікроелементів і амінокислот в рази більше, ніж у звичайному сирі.

Наприклад, за протеїнового рівнем блакитні сири дуже перевершують яйця і рибу, а рівнем білка (22%) — м'ясо.

Крім того, аналога цього продукту за змістом такої високої концентрації кальцію немає.

У чому користь сиру?

За своїм вітамінно-мінеральному складу і технології виробництва сири мають цілий ряд корисних для організму людини властивостей:

  • збагачують організм необхідними корисними речовинами;
  • покращують обмінні процеси організму;
  • мають заспокійливу і антистресову дію;
  • їх вживання покращує сон і нормалізує кров'яний тиск, поліпшується зір і стан шкіри;
  • як джерело кальцію, сприяють зміцненню кісток і росту організму;
  • підвищують працездатність.

Ці характеристики властиві всім видам сирів.

Однак, у сирів з блакитною цвіллю є свої особливі властивості:

  • рівень вмісту в них кальцію, фосфору, амінокислот і мінеральних речовин вище, ніж у звичайному сирі;
  • наявність корисних бактерій, які благотворно впливають на роботу всього ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • здатність виробляти меланін;
  • сильну протизапальну дію;
  • зняття набряків судинних стінок і поліпшення системи кровоносних судин;
  • повністю і легко засвоюються організмом;
  • зміцнення і збільшення м'язової маси.

Але слід пам'ятати — для збереження корисних властивостей сиру, особливо сиру з «благородною» цвіллю, необхідно правильно зберігати цей продукт.

Тільки тоді він стане справжнім джерелом задоволення і здоров'я.

Так ось ти який, сир з цвіллю!

Отже, сири з блакитною цвіллю не тільки дуже смачні, але ще й дуже корисні.

Однак, в цих сирах є і зворотна сторона — вони не всім однаковою мірою показані.

З-за високої концентрації природного антибіотика в грибки цвілі (Penicillium) постійне вживання таких сирів здатне призвести до порушення мікрофлори кишечника, дисбактеріозу та алергічних реакцій.

Тому сири з «благородною» цвіллю є можна, але тільки в обмеженій кількості (всього 30-50 грам).

Нехай, краще, він буде як не частого гостя на вашому столі.

Також настійно рекомендують утриматися від такого делікатесу вагітним жінкам, маленьким дітям і людям, що страждають зайвою вагою.

Сир з пліснявою — вишуканий і корисний делікатес світової кулінарії.

І щоб повною мірою насолоджуватися цим ласощами варто дотримуватися простих рекомендацій щодо вживання і зберігання таких сирів.

Відео десерт

Пізнавальне відео про сир з блакитною цвіллю, як він готується, а так само чим же він такий корисний для людини. Приємного перегляду.

Що ще почитати: