Корисні властивості сиру з цвіллю і протипоказання до застосування
Історія сиру така ж давня, як і сам світ.
Точно не відомо коли саме було винайдено цей продукт, але очевидно те, що сир був улюбленим ласощами наших предків.
Оспіваний багатьма великими умами світової історії і літератури (Гомером, Плінієм та іншими), цей делікатес знайшов собі прихильників у всьому світі.
Цвіль — перший ознака благородства сирного
Сьогодні сирна індустрія просто вражає своїм колосальним різноманітністю видів сирів.
Тому, в черговий раз, вибираючи собі до столу це ласощі можна легко загубитися у різноманітті асортименту.
Однак, на піку популярності кулінарних шедеврів сьогодні перебувають сири з благородною цвіллю.
Чому їх так називають?
До речі, саме з цього роду цвілі в медицині проводиться всім відомий антибіотик пеніцилін.
Розрізняють три види цвілі: біла, червона/помаранчева і блакитна.
Від застосування того чи іншого різновиду цвілі залежать індивідуальні якості сиру: його смак, консистенція і запах.
Найбільш популярні і широко відомі з плесневелых сирів — це Дор Блю, Данаблу, Камбоцола, Стілтон, Горгонзола, Баварський блакитний сир і, звичайно ж, сирний король Рокфор.
Батьківщиною цих та ще багатьох інших сирів зі цвіллю є різні країни світу, відповідно, і історія їх народження унікальна для кожного окремо.
Однак, всі блакитні сири зобов'язані своїм походженням історичного випадку, що відбувся у Франції в провінції Руэг поблизу села Рокфор.
Історія розповідає про молодого пастуха, пасшем своїх овець поблизу печер цієї місцевості і вирішив трохи перепочити і пообідати в одній з них.
Раптово увагу пастуха було відвернуто появою прекрасної незнайомки, за якою він помчав, геть забувши про свою трапезу.
Так, залишений на камені, сир з хлібом провів у цій печері більше місяця, покриваючись блакитною цвіллю.
Повернувшись випадково на це місце, пастух знайшов сир цілком їстівним і навіть смачним.
Так з'явився на світ дивовижний Рокфор.
Таємниці «сирного двору»: склад блакитного сиру
Про користь сиру, як джерело кальцію, нам відомо з самого дитинства.
Однак складу цього продукту набагато більше, ніж можна собі уявити.
В сирі міститься у високому концентрованому відсотку цінні жири, білки, вітаміни (А, С, Е, D, В1, В2, В12 і РР), мінеральні речовини (кальцій, йод, фосфор, калій та інші), меланін та молочний цукор.
Цей унікальний молочний продукт має просто неймовірну поживністю та енергетичною цінністю.
Не дарма ж він здобув собі повагу серед лікарів і дієтологів.
Будучи продуктом однієї сировини — молока, сир має колосальну кількість видів, кожен з яких універсальний своїм кольором, смаком, ароматом, а також корисними властивостями.
До того ж, саме у сирі є особливі амінокислоти (лізин, триптофан і метіонін), які не виробляються людським організмом самостійно.
Що ви думаєте про листках хмелю? Чи корисні вони? Дана стаття дасть вам відповіді на ці питання!
Як робити чай з барбарисом? Якими корисними властивостями він може похвалитися? Тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/barbaris-poleznue-svoistva.html читайте цікаву статтю!
А, перероблений в сирний продукт, молочний білок засвоюється набагато краще ніж чистому вигляді.
Окремою групою стоять сири з благородною цвіллю.
Насамперед, варто відзначити досить високий рівень вмісту в таких сирах природного антибіотика (пеніциліну).
Тому його часто раніше давали хворим.
До того ж, в плесневелых сирах наявність всіх корисних речовин, мінералів, мікроелементів і амінокислот в рази більше, ніж у звичайному сирі.
Наприклад, за протеїнового рівнем блакитні сири дуже перевершують яйця і рибу, а рівнем білка (22%) — м'ясо.
Крім того, аналога цього продукту за змістом такої високої концентрації кальцію немає.
У чому користь сиру?
За своїм вітамінно-мінеральному складу і технології виробництва сири мають цілий ряд корисних для організму людини властивостей:
- збагачують організм необхідними корисними речовинами;
- покращують обмінні процеси організму;
- мають заспокійливу і антистресову дію;
- їх вживання покращує сон і нормалізує кров'яний тиск, поліпшується зір і стан шкіри;
- як джерело кальцію, сприяють зміцненню кісток і росту організму;
- підвищують працездатність.
Ці характеристики властиві всім видам сирів.
Однак, у сирів з блакитною цвіллю є свої особливі властивості:
- рівень вмісту в них кальцію, фосфору, амінокислот і мінеральних речовин вище, ніж у звичайному сирі;
- наявність корисних бактерій, які благотворно впливають на роботу всього ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
- здатність виробляти меланін;
- сильну протизапальну дію;
- зняття набряків судинних стінок і поліпшення системи кровоносних судин;
- повністю і легко засвоюються організмом;
- зміцнення і збільшення м'язової маси.
Але слід пам'ятати — для збереження корисних властивостей сиру, особливо сиру з «благородною» цвіллю, необхідно правильно зберігати цей продукт.
Тільки тоді він стане справжнім джерелом задоволення і здоров'я.
Так ось ти який, сир з цвіллю!
Отже, сири з блакитною цвіллю не тільки дуже смачні, але ще й дуже корисні.
Однак, в цих сирах є і зворотна сторона — вони не всім однаковою мірою показані.
З-за високої концентрації природного антибіотика в грибки цвілі (Penicillium) постійне вживання таких сирів здатне призвести до порушення мікрофлори кишечника, дисбактеріозу та алергічних реакцій.
Нехай, краще, він буде як не частого гостя на вашому столі.
Також настійно рекомендують утриматися від такого делікатесу вагітним жінкам, маленьким дітям і людям, що страждають зайвою вагою.
Сир з пліснявою — вишуканий і корисний делікатес світової кулінарії.
І щоб повною мірою насолоджуватися цим ласощами варто дотримуватися простих рекомендацій щодо вживання і зберігання таких сирів.
Відео десерт
Пізнавальне відео про сир з блакитною цвіллю, як він готується, а так само чим же він такий корисний для людини. Приємного перегляду.