18 май 2019 2 168

Як правильно готувати кус-кус з збереженням його корисних властивостей

Ви не раз помічали на полицях магазинів цю дрібнозернисту крупу жовтого кольору. Можливо, навіть вертіли в руках і ставили назад, так як не могли придумати, що ж з нею робити і як її готують. Даний матеріал дозволить вам познайомитися з цим чудовим і дуже корисним продуктом.

В основі своїй кус-кус – це та ж пшенична крупа. Спочатку його отримували, беручи за основу просо. Але зараз той кус-кус, який ви бачите в магазині, виготовлений з манної крупи, яка є похідним продуктом твердих сортів пшениці.

Манну дрібнозернисту крупу збризкують водою, присипають борошном і методом трясіння домагаються скочування крупи в дрібні кульки. Отримані крупинки тримають над парою, потім висушують і розфасовують. Раніше це була копітка праця, якою займалися сільські жінки, але в наше століття весь цей процес повністю автоматизований.

Походження кус-куса

Методика приготування цього продукту зародилася в Африці, в її північній частині. Там для виготовлення кус-куса як раз і використовувалося просо (всім нам відома пшонка). Якщо бути об'єктивними, то приготувати його можна з будь мелкоизмельченной крупи. Просто в Африці просо – це найпоширеніший вид злаків.

За аналогією з крупою назва «кус-кус» отримало і страва, яку готують на її основі. Це блюдо користувалося великою популярністю у пустельних кочівників, тому що кус-кус був зручний у перевезенні, міг довго зберігатися і дуже швидко готувався.

При цьому, будучи дуже ситним блюдом. Так само був у пошані і в інших африканців – адже блюдо було дешево, зате швидко і надовго насыщало. І, як і раніше, в африканських країнах кус-кус є найбільш поширеною стравою. Щоправда, в кожній країні процес його виготовлення відрізняється.

Наприклад, на півночі Алжиру його готують тільки з твердих сортів пшениці, а от на півдні використовують м'які сорти, причому змішують пшеницю з ячменем і житом. До того ж, в Алжирі в кус-кус додають дріжджі, масло і цукор. Можуть ще для ситності і поліпшення зв'язуючих властивостей додавати яйця. А ось в Тунісі використовують різні за розміром частинки крупи, додаючи до них оливкова олія.

Кус-кус чим корисний і чим шкідливий

В першу чергу, ця крупа примітна великим вмістом міді, стограмова порція здатна покрити собою чверть добової норми споживання цього елементу, також в ній є цинк, калій, марганець, фосфор і залізо.

Ця крупа багата вітамінами групи В. Але захоплюватися їй не варто тим, хто стежить за фігурою – 376 калорій в 100 грамах продукту, при цьому слід враховувати, з чим ви будете вживати кус-кус – добавки також додадуть енергетичної цінності.

Користь крупи

Регулярне вживання даної крупи здатне знизити ризик розвитку цукрового діабету. Заодно споживання даного продукту знизить вміст в крові холестерину.

Вітаміни В-групи дозволять знизити стомлюваність організму і поліпшити сон. Але для цього не варто варити кус-кус, інакше вітамінів в ньому не залишиться. Краще застосовувати для цих цілей пар.

Якщо у вас низький гемоглобін, то варто ввести цю крупу в раціон, вона істотно поліпшить становище. Корисний буде кус-кус і жінкам, м'яко нормалізуючи їх здоров'я.

При проблемах зі шлунком і кишечником також слід споживати страви з кус-куса, і незабаром ви відчуєте поліпшення. Крупа сприяє зміцненню серцевих м'язів, підтримує роботу мозку, а ще покращує стан суглобів.

Включаючи крупу в свій щотижневий раціон ви цілком можете знизити свою вагу, так як крупа має властивість швидко насичувати організм. Але не споживайте її занадто часто і багато, інакше вам загрожує зворотний ефект.

Кому може зашкодити кус-кус

  1. Людям, які мають алергію на злакові та їх похідні;
  2. Які страждають на діабет і проблеми з щитовидкою – перш ніж вводити крупу в раціон слід звернутися за порадою до лікаря;
  3. Мають велику ступінь ожиріння. Бажано з цього приводу проконсультуватися з дієтологом.

Як готують кус-кус

Якщо ви використовуєте покупної кус-кус, то готувати його легко:

  • Засипати склянку крупи в ємність;
  • Залити зазначеним на упаковці кількістю окропу;
  • Дати настоятися 5 хвилин під кришкою;
  • Додати сіль і вершкове масло за смаком, перемішати.

Все, смачне блюдо готове. Можна також відварити кус-кус в окропі пару хвилин, замість запарювання. Додавання кориці додасть страві чудовий аромат.

Ви можете приготувати цю крупу самостійно. Для цього вам будуть потрібні манка, борошно і вода.

  1. Візьміть велике плоске блюдо і висипте на нього рівномірний шар манної крупи;
  2. Змочіть крупу водою з малим додаванням солі і присипте борошном;
  3. Вручну скачайте з отриманої суміші кульки;
  4. Дайте їм висохнути.

Найбільш смачним виходить кус-кус, приготований на пару. Є спеціальний посуд для цього — борма, що представляє собою ємність з вкладеною в нього інший чашею з дірочками. Можна використовувати пароварку.

Саме у двоярусних ємностях виходить самий ароматний і смачний кус-кус, за рахунок того, що в нижній ємності гаситься м'ясо, а у верхній утворився пором просочується кус-кус. Але навіть в мультиварці цю крупу можна гідно приготувати.

Смачні страви з крупою кус-кус: рецепти з картинками

Кус-кус зі свининою в мультиварці
Інгредієнти Кількість
крупи кус-кус - 250 г
свинини - 500 г
моркви - 1 шт.
лука - 1 шт.
часнику - зубчик
коріандру - щіпка
солі - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 140 Ккал

Як готувати:

В основну чашу мультиварки покладіть м'ясо, нарізане середніми за величиною шматками;

Налийте воду, так, щоб вона заливала м'ясо десь на 1-2 сантиметри;

Додайте дрібно нарізаний часник, коріандр, сіль, перемішайте;

Встановіть режим «гасіння», встановивши таймер хвилин на 30-40 (є мультиварки, де мінімальний час – годину, тоді виставляйте на мінімум, а потім по закінченні зазначеного раніше часу вимкніть апарат);

Поки гаситься м'ясо, на великій тертці натріть моркву на крупній тертці і обсмажте її з цибулею на сковороді до напівготовності;

По закінченні відведеного часу додайте до м'яса піджарку і перемішайте. Зверху висипте крупу, перемішувати не потрібно;

Закрийте каструлю і виставте програму «Варка на пару», включивши таймер на 5-10 хвилин;

По закінченні часу страва готова. Можете насолоджуватися його смаком.

Гарніри з кус-куса

В якості гарніру кус-кус воістину універсальна крупа. Вся справа в тому, що сам по собі смак кус-куса не дуже виразний, тому дозволяє поєднувати його з практично будь-якими поєднаннями продуктів.

Найпопулярнішими гарнірами з кус-кусом є поєднання крупи з різними овочами. Крім вже згаданих моркви і цибулі, можна використовувати і інші добавки.

Швидкий рецепт гарніру

Дане блюдо просто ідеально підходить для того, щоб за дуже короткий час приготувати вечерю після насиченого трудового дня.

  • 1 склянку кус-куса;
  • 1 пакет замороженої суміші (краще всього тієї, в якій є зелена квасоля, морква і кукурудза);
  • Сіль і спеції смаком;
  • Соняшникова олія.

Як готувати:

  1. Наливаємо на сковорідку невеликий шар масла;
  2. Висипаємо пакет суміші, накриваємо кришкою і тушкуємо хвилин п'ять, періодично помішуючи;
  3. Потім виливаємо необхідну кількість води (вказується на упаковці з крупою) в сковорідку до овочів, доводимо воду до кипіння;
  4. Потім висипаємо крупу і закриваємо кришкою сковороду. Вимикаємо вогонь, даючи крупі настоятися. Якщо бажаєте мати розсипчастий гарнір, то кус-кус необхідно періодично помішувати виделкою.

Швидке блюдо готове!

Кус-кус з сиром і помідорами

Ще один варіант швидкого приготування гарніру.

  • 250 г кус-куса;
  • Пара великих помідорів;
  • Сир (пармезан) – 100 р.

Кулінарна обробка:

  1. Приготувати основу з кус-куса методом запарювання, як зазначено на упаковці;
  2. Додати дрібно нарізані помідори, перемішати;
  3. Зверху гарячий кус-кус посипати тертим сиром.

Цей гарнір підійде до будь-яких видів м'яса.

На замітку

В цілому, кус-кус поєднується з будь-якими овочами, особливо він гарний з кабачками і цибулею, але і інші складуть йому гідну компанію, порадуя вас цікавим смаком.

Кус-кус дуже добре поєднується з сухофруктами і горіхами. Сухофрукти потрібно буде попередньо обдати окропом.

М'ята, чебрець, базилік, майоран, орегано і чебрець – дані трави дуже добре доповнять собою крупу і додадуть їй незабутній аромат і смак.

Як гарнір кус-кус підходить до будь-якого м'яса і риби.

Ось ви і дізналися, що таке кус-кус, як і з чим його готувати. Тому наступного разу не бійтеся купити цю крупу, а сміливо беріть і радуйте новими і смачними стравами себе і своїх близьких.

Сміливо експериментуйте, адже ця крупа здатна поєднуватися з безліччю продуктів, та що в будь-якому випадку у вас вийде смачне блюдо. А те, що кус-кус можна дуже швидко приготувати, дає йому величезний плюс , адже дуже часто виходить так, що стояти біля плити немає часу або просто не хочеться.

А це швидке блюдо не тільки надовго наситить вас, але ще й збагатить організм необхідними вітамінами і мінералами.

Що ще почитати: