10 май 2019 19 040

З якого злака виготовляють перлову крупу

З якого злака роблять перлову крупу – напевно, ви багато раз замислювалися над цим питанням. Так ось прийшла пора це з'ясувати. Нижче ви знайдете всі відповіді.

Перлову крупу виробляють із зерен ячменю. Щоб її отримати, зерно піддають шліфуванню і очищення від оболонки, але в ній все одно зберігаються всі корисні речовини. Перлова крупа приносить організму не меншу користь, ніж інші крупи. І коштує вона недорого. Наприклад, за кілограм перловки доведеться віддати близько 20 рублів.

Крупа кремового кольору, акуратна за формою, добре відполірована, вважається найкориснішою на світі. Люди навчилися вирощувати зерно ячменю і цінувати харчові достоїнства його очищених зерен, з яких проводиться перлова крупа вже протягом не одного століття. Крупа має дивовижний горіховий смак і підходить для приготування багатьох страв, гарніри, супи і салати. Перед готуванням перлову крупу попередньо замочують, іноді на всю ніч.

Вона відмінно поєднується з соусами і обсмаженою цибулею. З неї можна приготувати різотто, начинку для голубців, запіканку з будь-якими грибами або просто приправити підсмаженими помідорами з цибулею. У будь-якому випадку це буде смачно і поживно.

Готується крупа близько 1 години і збільшується у п'ять разів в об'ємі. З неї варять розсипчасту і смачну кашу, фарширують свіжі овочі, додають в різні супи. До речі, є її краще гарячої, охолоджена крупа менш смачна і засвоюється набагато гірше.

Зберігання перлової крупи залежить не від способу обробки зерна і сорту, а тільки лише від упаковки. Краще вибирати перловку в упаковці з картону. Якщо ви придбали крупу в пакет з поліетилену, відразу звертайте увагу на термін придатності. В такій упаковці вона зберігається близько 6 місяців. В іншому випадку вона буде гірчити, з'явиться запах затхлості і пластику. Тому обов'язково пересипайте перловку в скляну ємність.

Технологія виробництва

Сучасні технології дозволяють зробити крупинки перловки округлої або овальної форми. Вони виходять жовтуватого або білого кольору, які нагадують насправді перлину, що цілком зрозуміло. Адже з французької мови «перловий» (реrlе) перекладається як перлина.

На сучасних виробництвах застосовують новітні технології обробки зерна, при цьому ефективно прибирають з зерна оболонку і навіть видаляють шар ендосперму.

Не дивлячись на те, що зерно, очищають від оболонки ретельно, в ньому зберігається багато поживних речовин і до того ж крупа вариться швидше, іноді досить півгодини.

Як приготувати соус «Тисяча островів» — один з найпростіших варіантів додати смаку в прісне блюдо.

Засолювання скумбрії в домашніх умовах шматочками за нашими рецептами.

Читайте як приготувати ароматний шашлик з сьомги в нашій статті.

Калорійність, користь і шкоду перлової крупи

У перловке міститься вся група вітамінів В і фосфор. До речі, його перловке в два рази більше, ніж в іншому зерні. Є в крупі магній, залізо, йод, кальцій і калій. І найголовніше – рослинні білки, відмінно збалансовані за складом.

Перловка корисна практично всім, її калорійність на 100 грам складає всього 300 ккал. Під забороною перлова крупа, якщо ви або ваші рідні страждають непереносимістю рослинного білка, який удосталь міститься в зерні ячменю, а значить, і в перловке.

Поради по приготуванню

Щоб перловка вийшла розсипчастою і смачною, треба знати деякі правила готування цієї крупи:

  1. Спочатку промийте, викладіть на холодну сковорідку. Потім прогрійте крупу, при постійному помішуванні. Коли з'явиться смачний запах хліба, перловка готова і пора її висипати в каструлю, заливають холодною водою, приправляти сіллю і варити на повільному вогні. При такому способі каша вийде розсипчастою;
  2. Хороший спосіб готування крупи – протомитися її в керамічному горщику або в чашу мультиварки;
  3. Краще всього для готування перловки підійде каструля з потовщеним дном з щільною кришкою. Наприклад, казанок або гусятниця;
  4. Воду краще взяти очищену через фільтр;
  5. Під час готування кашу перемішувати не треба, а кришку краще не піднімати;
  6. Після засипання крупи у воду, треба дочекатися закипання, і тільки після цього зменшити вогонь до мінімуму. Перловка не повинна кипіти, інакше вода випарується, а каша не звариться;
  7. Коли перловка вбере в себе воду і звариться, вогонь треба вимкнути, не прибираючи кришки, витримати кашу протягом 10 хв., щоб вона як слід, упрела розкрила свій незвичайний смак.

До каші чудово підходять свіжі овочі, смажені або варені гриби, цибулю.

Що ще почитати: