19 март 2019 65

Як приготувати тонкий хрусткий хмиз

Хмиз багатьом знайомий ще з дитинства. Тонке хрустке тісто, яке після приготування просто тане у роті. А якщо ще готовий хмиз присипати цукром або цукровою пудрою, так це стане просто чудовим десертом, який найбільше сподобається дітям.

Так, як же приготувати домашній хмиз? Спеціально для тих, хто не знає або призабув рецепти, ми пропонуємо ознайомитися з декількома способами приготування цього смачного хрусткого частування.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
яєць - 2 штуки
солі - щіпка
горілки - 30 мл
борошна - 500 грам
рослинного масла для смаження - півтора склянки
цукрової пудри для посипання - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 310 Ккал

Як потрібно готувати хмиз тонкий хрусткий на горілці:

  1. У ємність викладаємо яйця, підсипаємо трохи солі і інтенсивно розмішуємо до стану піни;
  2. Далі додаємо горілку. Спиртний напій надає хворосту крихкість і хрусткий смак;
  3. Знову яєчну суміш розмішуємо;
  4. Потім починаємо повільно всипати борошно, буде потрібно близько 380 грам. Інша частина борошна потрібно для підсипання;
  5. Приступаємо до замішування тіста. Воно повинно вийти майже таким же, як і на домашню локшину, тільки трохи прилипати до рук;
  6. Прибираємо в пакет і покласти в прохолодне місце на 30 хвилин;
  7. Далі охолоджену основу потрібно поділити на 4 порції;
  8. Одну частину залишаємо, інші знову поміщаємо в пакет, тому що на відкритому повітрі тісто починає швидко підсихати;
  9. З однієї частини слід прокатати пласт, він повинен бути максимально тонким. Саме від тонкощі залежить смак і вигляд майбутнього хмизу;
  10. Після цього пласт розрізаємо на невеликі шматочки. Його можна нарізати на смужки або на невеликі шматочки, зробити в центрі отвір і вивернути через розріз один край;
  11. Таким же чином розкачуємо інші частини і нарізаємо на шматочки;
  12. Далі поміщаємо на вогонь глибоку ємність для смаження, наливаємо в неї багато масла і залишаємо прогріватися;
  13. У гаряче масло викладаємо шматочки тіста і залишаємо смажитися;
  14. Готовий хмиз повинен підрум'янитися;
  15. Найкраще викласти на паперову основу, щоб вбралося зайве масло;
  16. Розкладаємо на тарілці, зверху сиплемо трохи цукрової пудри і подаємо на стіл.

Хмиз тонкий хрусткий: рецепт без горілки

Готувати будемо з наступних компонентів:

  • борошно – 800 грам;
  • яйця – 3 штуки;
  • вода – стакан;
  • щіпка солі;
  • трохи цукрової пудри для обсипання;
  • рослинна олія для засмажки.

Готувати будемо протягом 1-1,5 години, калорійність – 295 ккал.

Процес приготування:

  1. У чашку кладемо яйця, підсипаємо сіль і все збиваємо до розчинення солі;
  2. Потім вливаємо воду і розмішуємо до однорідності;
  3. Борошно слід просіяти пару разів;
  4. Вводимо борошно в рідку суміш і починаємо замішувати тісто;
  5. Готове тісто має бути крутим, воно повинно трохи прилипати до рук;
  6. Після цього формуємо з нього кулю, накриваємо рушником і ставимо в прохолодне місце на 20 хвилин;
  7. Потім розділяємо його на кілька частин;
  8. Розкачуємо з кожної частини тонкий пласт і розрізаємо на невеликі шматочки;
  9. У кожному шматочку робимо розріз в центрі і вивертаємо один край через центр;
  10. На вогонь ставимо ємність, наливаємо масло і розігріваємо;
  11. Викладаємо хмиз в гаряче масло і готуємо до золотистого кольору. Всі шматочки повинні повністю плавати в маслі;
  12. Далі викладаємо на паперові серветки, щоб масло вбралося;
  13. Готовий хмиз викладаємо на тарілку і обсипаємо цукровою пудрою.

Як приготувати гарячий борщ за класичним рецептом.

Спробуйте приготувати обладнаний банановий кекс в мультиварці на нашу рецептом. У статті ви також знайдете рецепти апельсинового, шоколадного інших визначних десертів.

Візьміть на замітку рецепт неймовірно смачною маринованої скумбрії, яка вийде дуже ніжною і пряної. Спробуйте!

Хмиз тонкий хрусткий на молоці

Готувати будемо з наступних продуктів:

  • півкілограма борошна;
  • 3 яйця;
  • 3 великі ложки молока;
  • цукрова пудра;
  • сіль – ½ маленької ложки;
  • рослинне масло.

Робиться все приблизно півтори години, калорійність – 312 ккал.

Рецепт покроково:

  1. У чашку кладемо яйця, вливаємо молоко і гарненько збиваємо;
  2. Далі додаємо сіль, все протираємо поки не розчинитися сіль;
  3. Борошно слід гарненько просіяти кілька разів, щоб вона стала пишною;
  4. Висипаємо борошно в яєчну суміш;
  5. Місимо тісто. Основа повинна бути пружною, але при цьому трохи прилипати до рук;
  6. Формуємо з основи кулька, ставимо в прохолодне місце на 60 хвилин;
  7. Потім витягуємо її, нарізаємо на кілька порцій;
  8. Кожну частину розкочуємо тонким шаром, він повинен бути дуже тонкий до напівпрозорості;
  9. Кожен пласт нарізаємо на ромбики;
  10. В центрі кожного ромба робимо розріз, один край просовуємо в отвір в центрі і трохи вивертаємо;
  11. Глибоку ємність для смаження ставимо на вогонь, підливаємо рослинне масло і розігріваємо;
  12. У гаряче масло опускаємо хмиз і обсмажуємо до рум'яного кольору;
  13. Поміщаємо хмиз на паперову основу, щоб з них скло все зайве масло після смаження;
  14. Після цього розкладаємо на плоскому блюді, присипаємо цукровою пудрою.

Рецепт солодкого частування на кефірі

Інгредієнти для готування:

  • півкіло борошна;
  • яйця – 3 штуки;
  • 100 мл кефіру;
  • щіпка солі;
  • трохи цукрової пудри;
  • рослинна олія;
  • 1 велика ложка сметани.

Приготування займе близько 1 години, калорійність – 310 ккал.

Докладний приготування тонкого хрусткого хмизу на кефірі:

  1. Курячі яйця розбиваємо і кладемо в чашку;
  2. Підсипаємо до яєць сіль і інтенсивно розмішуємо до повного розчинення крупинок солі;
  3. Далі наливаємо кефір і знову розмішуємо до рівномірності;
  4. Викладаємо сметану і снів все змішуємо енергійно віночком до однорідної змішування всіх інгредієнтів;
  5. Слід просіяти борошно в миску і засипати з рідкою основою;
  6. Після цього тісто можна потримати в холоді хвилин 20;
  7. Далі розділяємо тісто на кілька частин;
  8. З усіх частин треба розкачати тонкий пласт, катати потрібно якомога тонше від цього залежить майбутній смак і зовнішній вигляд хмизу;
  9. Оскільки в процес розкочування тісто буде прилипати до столу і рук, краще стіл заздалегідь присипати борошном;
  10. Потім пласт потрібно нарізати на невеликі прямокутники, смужки або ромбики;
  11. В центрі кожного шматочка робимо надріз, вивертаємо край шматочка через надріз, в результаті повинні вийти завитки;
  12. У ємність для смаження наливаємо олію і прогріваємо;
  13. Викладаємо майбутній хмиз в розпечене масло і засмажуємо з усіх боків до рум'яного кольору;
  14. Викладаємо хмиз на паперові серветки, щоб скло зайве масло;
  15. Викладаємо на тарілку, посипаємо цукровою пудрою.

Корисні поради

  • для смаження слід використовувати багато масла, хмиз повинен в ньому плавати;
  • не обов'язково в тісто додати горілку, вона потрібна для надання хрускоту. Після додавання горілки в основу, смак алкоголю не буде відчуватися;
  • для прикраси можна використовувати цукрову пудру, цукор, корицю, ванілін, какао-порошок.

Хрусткий хмиз – це частування, яке дуже люблять діти. Тому якщо ви не знаєте, чим нагодувати смачною своїх дітей, то хмиз буде відмінним варіантом для різноманітності дитячого мене. Але крім дітей його з задоволенням будуть їсти і дорослі!

Що ще почитати: