16 июнь 2019 1 597

Як готувати пиріжкове тісто на сухих дріжджах

Які думки відвідують вашу думку, коли ви чуєте про пиріжках? Напевно думаєте про тих самих, які вам пекла бабуся ще в далекому дитинстві. Все вірно?

Давайте разом згадаємо той смак, аромат і ті незабутні відчуття, які ми відчували під час поїдання пиріжків в дитинстві? Ми впевнені, що ви вже знаєте, про що ми говоримо і ледве чекаєте, щоб почати.

Сьогодні ми розповімо вам три варіанти приготування, а з начинкою ви вже пограйте самі. Це може бути солодко: варення, яблука з цукром і корицею, родзинки з сиром або будь-які фрукти/ягоди по вашому смаку.

З несолодких варіантів можемо рекомендувати будь-який вид сиру з зеленню, яйця з рисом, м'ясо, фарш, картоплю, капусту, печінку, рибу і так далі.

Ми поділимося з вами класичним рецептом, потім замісимо без яєць і завершимо всі здобним варіантом. Ми впевнені, що вам сподобається! Адже всі рецепти перевірені нами і ми можемо переконувати вас у тому, що вони вийдуть!

Класичне тісто
Інгредієнти Кількість
борошна - 480 г
теплого молока - 310 мл
солі - 8 г
рослинної олії - 70 мл
цукрового піску - 55 г
сухих дріжджів - 15 г
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 241 Ккал

Як замісити:

  1. Борошно пустити через сито хоча б два рази;
  2. Потім 45 грам змішати з цукром, молоком і дріжджами;
  3. Довести компоненти до однорідної текстури і залишити на п'ятнадцять хвилин, щоб маса почала підніматися;
  4. По закінченню часу в масу додати сіль, масло і борошно в кілька етапів;
  5. Замісити масу і знову прибрати його на чверть години в тепле місце;
  6. За цей час тісто підніметься два рази, і з ним уже можна буде працювати.

Рецепт пирожкового тіста без яєць для смаження

  • 820 г борошна;
  • 210 мл окропу;
  • 210 мл молока або води;
  • 45 мл рослинного масла;
  • 11 г сухих дріжджів;
  • 5 г солі;
  • 15 г цукру.

По часу – 20 хвилин.

По калорійності – 238 калорій.

Як замісити:

  1. Відразу ж поставити кип'ятитися воду, так як нам потрібен крутий окріп;
  2. Молоко або воду підігріти і розвести в рідині дріжджі;
  3. Додати до них масло, цукор і сіль, добре перемішати;
  4. Борошно пропустити через сито в глибоку ємність, зробити в центрі поглиблення і вилити туди рідку масу;
  5. Перемішати рідкі та сухі компоненти, відразу ж влити окріп і вимішувати до десяти хвилин, щоб воно стало еластичним;
  6. З готової маси відразу ж можна формувати пиріжки, а смажити їх до рум'яності з усіх сторін в киплячому маслі.

Спробуйте приготувати пожарські котлети рецепти з фото на сторінках нашого порталу — це дивно соковите і смачне блюдо до будь-якого гарніру.

Читайте як приготувати дієтичні страви для схуднення в мультиварці.

Що таке збитень і як його правильно приготувати читайте наші рецепти з фото і відео.

Здобне тісто на молоці і сухих дріжджах

  • 510 мл теплого молока;
  • 3 г солі;
  • 30 г цукру;
  • 7 склянок борошна + 60 м;
  • 160 г масла вершкового;
  • 11 г сухих дріжджів;
  • 45 г цукрового піску;
  • 3 яйця.

По часу – 15 хвилин.

По калорійності – 327 калорій.

Як замісити:

  1. Молоко підігріти і розчинити в ньому 30 грам цукру;
  2. Борошно (60 грам) з'єднати з дріжджами і додати масу в тепле молоко;
  3. Перемішати і перекласти в тепле місце;
  4. Яйця збити з залишками цукру і додати в підняту опару;
  5. Масло розтопити і влити до інших компонентів;
  6. Туди ж відправити сіль і залишки борошна, замісити тісто;
  7. Миску або іншу ємність трохи змастити олією і помістити в неї готову масу;
  8. Накрити плівкою, поставити в тепле місце і дочекатися, поки підніметься в два рази;
  9. З пишної маси формувати і наповнювати пиріжки, запікати їх до рум'яності.

Корисні поради

Раз вже ми готуємо пиріжкове тісто, то потрібно пам'ятати про декілька радах в його приготуванні:

  1. При випіканні пиріжків краще не відкривати дверцята духової шафи щоб уникнути різкого перепаду температур (пиріжки можуть впасти або просто не піднятися);
  2. Воду завжди можна замінити молоком і навпаки. Але кулінари і кондитери високого рівня настійно рекомендують давати і молоко, і воду в рівній пропорції. Вони запевняють, що так смачніше всього;
  3. Молоко (або вода) обов'язково повинні бути теплими, адже це ідеальна температура для активності дріжджів. Пам'ятайте про те, що в дуже теплої або гарячої рідини вони гинуть.

Ми приготували три різних варіанти тіста для пиріжків. Вибирайте для себе той рецепт, який вам більше до душі і готуйте із задоволенням, насолоджуючись помпезним аромат випічки по всьому будинку. Ваші вироби сподобаються не тільки вам і вашій родині. Всі гості будуть в захваті, так що будьте готові до щирих компліментів!

Що ще почитати: