29 май 2019 4 105

Як приготувати пишні вергуни на кефірі

Вергунами називають блюдо, яке відомо багатьом людям ще з дитинства під дещо іншою назвою – хмиз. Готуються вони швидко і легко, не вимагають великих грошових витрат. Витративши не більше півгодини, можна подати до чаю свіженькі гарячі завитки.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
кефіру - 0,5 л
яєць - 2 шт.
цукру - 1 ст.
борошна хорошої якості - 3 ст.
солі і пекарського порошку - по 0, 5 ч. л.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 450 Ккал

Процес приготування полягає в наступному:

  1. Змішати цукор і яйця і трохи збити за допомогою виделки;
  2. Не перестаючи помішувати, додати кефір;
  3. Погасити соду оцтом і разом з сіллю і 2 ст. л. борошна додати до суміші;
  4. Туди ж додати решту кількість пшеничного борошна і замісити. Гарні вироби можна отримати тільки з пружного тіста, це потрібно враховувати в процесі приготування.
  5. Розкачати тісто у великий пласт і розрізати на смуги;
  6. Кожну смужку необхідно розрізати на ромбоподібні шматочки;
  7. Зробити посередині дірочку і затягнути в неї один край шматочки і вивернути;
  8. Розігріти в сковороді олію і помістити в нього вергуни. Тримати на вогні слід, поки вироби не стануть світло-коричневого кольору.

Прикрасити можна цукровою пудрою.

Пишні вергуни на кефірі і дріжджах

Отримати смачні вироби з борошна можна швидко. Тісто готується з:

  • борошна – 300 г;
  • кефіру – 0,5 ст.;
  • вершкового масла – 40 г;
  • солі – 0,3 ч. л.;
  • дріжджів – 7 г;
  • пудри з цукру – 3 ст. л.;
  • 1 яйця.

Час – 2 години.

У 100 г міститься 420 калорій.

Готувати страву потрібно так:

  1. Вершкове масло потрібно покласти в каструлю і поставити на вогонь. Коли воно повністю розтане, відставити до охолодження;
  2. Кефір нагріти і розвести в ньому дріжджі;
  3. В опару висипати цукор і залишити на кілька хвилин;
  4. Покласти необхідну кількість вершкового масла і посолити;
  5. Розбити в суміш яйце і ретельно перемішати всі інгредієнти віночком;
  6. Помішуючи, додати пшеничне борошно до отримання середньої консистенції;
  7. Після цього, тісто слід укутати. Підходити воно має протягом двох годин;
  8. Після закінчення цього часу, вимісити його і розкачати пласт;
  9. Пласт розрізати на смужки, смужки – на шматочки;
  10. У кожному шматочку зробити отвір і протягнути через нього один край виробу і вивернути;
  11. Покласти вергуни в киплячу олію і смажити до отримання золотистого кольору.

Як приготувати вергуни на кисляку з горілкою

Тісто для випікання хмизу готується з:

  • борошна – 2 ст.;
  • кефіру – 1 ст.;
  • яєць – 3 шт.;
  • вершків натуральних – 4 ст. л.;
  • сода – 0,5 ч. л.;
  • цукру – 4 ст. л.;
  • горілки – 2 ст. л.

Страва буде набагато смачніше зі сметанною заливкою. Вона готується з:

  • сметани – 1 ст.;
  • пудри з цукру – 2 ч. л.;
  • кориці або ваніліну – 0,5 ч. л.

Готується страва протягом години.

З 100 г продукту можна отримати 283 калорії.

Приготування хмизу складається з таких кроків:

  1. Змішати всі інгредієнти, зазначені в рецепті;
  2. Замісити тісто руками або за допомогою міксера з насадкою у формі спіралі;
  3. Розкачати тісто у формі кола невеликої товщини і вирізати довгасті ромбоподібні вироби;
  4. Кожен шматочок потрібно брати за кут, проводити в отвір посередині і вивертати;
  5. У фритюрі або сковороді довести до кипіння масло і викласти в нього готові вироби;
  6. Обсмажувати потрібно поки вироби не знайдуть золотаве забарвлення;
  7. Змішати в окремому посуді всі зазначені компоненти для сметанною заливкою. За бажанням можна додати розтоплений шоколад;
  8. Можна облити заливкою вергуни або вмочати в неї хмиз перед вживанням.

Вергуни добре йдуть з какао або компотом із сухофруктів.

Макарони з сосисками — одне з найбільш простих і популярних повсякденних страв. Ми підкажемо вам як його урізноманітнити.

Рулет зі скумбрії — цікаве і незвичайне рішення для закуски. Рецепт тут.

Як приготувати смачну, соковиту курочку в сметанному соусі на сковороді читайте в нашій статті.

Як зробити вергуни на кислому молоці без яєць

З допомогою кефіру і без застосування курячих яєць теж можна приготувати хмиз. Від цього їх смак не погіршиться. Вироби будуть м'якими і повітряними. На їх приготування піде не більше півгодини, а продукти цілком доступні і є в домі у кожного.

Підготуйте продукти:

  • кефір в кількості однієї склянки;
  • 3 ст. л. цукрового піску;
  • сода — 0,5 ч. л.;
  • чверть склянки олії;
  • 3 ст. борошна з пшениці.

Отримати готові вироби можна вже через півгодини.

З допомогою 100 г продукту можна збагатити організм 423 калоріями.

Готуються вироби так:

  1. В одну посуд необхідно помістити кількість кефіру, цукру, солі і масла насіння соняшнику;
  2. У пшеничне борошно додати харчову соду у зазначеному дозуванні;
  3. Змішати всі продукти і зробити з них тістоподібну масу, яка не повинна чіплятися. Залишити на столі на деякий час;
  4. Отримане кількість тіста розрізати навпіл. Розрізати пласти на смуги, а смуги – на ромби;
  5. У кожному ромбі посередині зробити невеликий отвір;
  6. Взяти вергун за гострий кут, протягнути в отвір і вивернути;
  7. У глибокій сковороді або казані розігріти рослинне масло і покласти в нього хмиз;
  8. Коли він буде готовий, вийняти з олії і покласти на серветку. Це позбавить від зайвого жиру.

Для поліпшення смаку і зовнішнього вигляду можна додати пудру з цукру.

Покроковий рецепт сирних вергунів

Готувати тісто з сиру треба швидко, так як воно дуже ніжне. Але страва вийде дуже смачним.

Тісто для цих виробів готується з:

  • сиру – 200 г;
  • 1 яйця;
  • цукру – 3 ст. л.;
  • пекарського порошку – 0,5 ч. л.;
  • борошна з пшениці – 0,5 ст.

Вироби будуть готові через 40 хвилин.

З 100 г можна отримати 324 калорії.

Готувати потрібно так:

  1. У миску змішати сир з цукром і яйцями і ретельно перемішати, щоб раздавились всі грудочки;
  2. Просіяти борошно і з'єднати її з содою або розпушувачем і ваніліном;
  3. З'єднати всі компоненти і сформувати тісто;
  4. Щоб воно не приклала до поверхні, стіл слід трохи притрусити борошном. На ньому і розкачати пласт;
  5. Порізати пласт на смуги, а смуги на квадрати або трикутники;
  6. Посередині кожного шматочка зробити надріз і вивернути через нього один край вергуна;
  7. Добре нагріти сковороду з маслом і помістити в неї вироби до утворення рум'яної скоринки.

Корисні поради

  1. Готуються вергуни з повітряного і пишного тесту. Інші варіанти не підходять;
  2. Як тільки з'явилася рум'яна скоринка, вергуни потрібно діставати з масла. Передержанные вироби мають гіркуватий смак;
  3. Щоб позбутися від надлишків жиру, всі вироби потрібно поміщати після приготування на серветку.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: