Оригінальні способи прикраси тортів в домашніх умовах
У світі немає, напевно, такої людини, яка б не погодився з тим, що домашня випічка набагато смачніше і ароматні магазинних кондитерських виробів.
І при самостійному виготовленні святкових тортів важливим моментом є їх оформлення.
Для відтворення шедевру можна використовувати різні способи, але от тільки як їх правильно застосовувати, щоб не зіпсувати торт своїми творіннями, знає не кожен.
Способи прикраси тортів
Щоб красиво оформити святковий торт зовсім не обов'язково бути кондитером і мати навички роботи в цій сфері.
Головне – це терпіння і уважність.
Прикраса тортів в домашніх умовах можна провести самостійно, використовуючи наступні продукти:
- крем;
- безе;
- мастика;
- айсинг;
- желе.
Розглянемо кожен із цих способів детальніше.
Крем
Щоб ваш торт у результаті вийшов привабливим і апетитним, при його оформленні потрібно використовувати саме масляний крем.
Він стійкий, чудово тримає форму, не осідає і не розпливається.
Готується він всього з двох продуктів – вершкового масла кімнатної температури і згущеного молока.
Масло необхідно гарненько збити міксером до утворення пишної маси, потім поступово вводити в нього згущене молоко, не перестаючи збивати.
Крем готується з розрахунку 5 столових ложок згущеного молока (можна брати варену) на 100 грам вершкового масла.
Після приготування можна відразу ж приступати до оформлення торта.
Для цього вам буде потрібно кондитерський мішок зі знімними насадками або спеціальний шприц.
Якщо ні того, ні іншого у вас під рукою не виявилося, не турбуйтеся.
Візьміть звичайний аркуш А4 і поверніть його в кульочок, а отримане вістрі зріжте під рівним кутом.
Таке пристосування називається корнетик.
Його треба міцно тримати в руках і не давати розгортатися.
Покладіть крем всередину корнетика і починайте злегка тиснути на нього.
Ви побачите, як її вміст починає виходити тонкою смужкою.
Ну а тепер все залежить від вашої фантазії.
З крему ви можете зробити різноманітні квіточки, смуги, зигзаги, кола і багато іншого.
Майстер-клас з прикрашання тортів кремом в домашніх умовах з використанням різних насадок у відео-ролику нижче:
Безе
Прикрасити торт безе дуже просто.
Виходить він урочистим і може легко бути використаний як для дитячого свята, так і для дорослого.
Отже, щоб приступити до оформлення кондитерського виробу, необхідно приготувати саме безе.
А для цього потрібні п'ять яєчних білків і 250 грам цукрового піску.
Спочатку потрібно збити білки до утворення стійкої піни, а потім, не перестаючи збивати, потрібно додавати цукор по 1 – 2 столових ложки.
Після того, як весь цукор буде введений в білки, суміш потрібно збивати ще 10 – 15 хвилин.
У результаті повинна вийти густа маса.
На деко потрібно застелити пергаментний папір, на яку за допомогою кондитерського шприца або корнетика необхідно викласти всю масу.
Випікати при температурі 100 градусів.
Час приготування 1 – 1,5 годин.
Як тільки буде готове безе, йому потрібно охолонути, а після можна приступати до оформлення десерту.
Ви можете просто зібрати з маленьких безе «галявину» (гострі піки будуть виглядати дуже добре) або просто викласти їх по колу.
Тут вже все залежить від вашого задуму.
Мастика
Мастика – самий популярний і часто використовуваний харчовий продукт, який використовується для оформлення кондитерських виробів.
Вона має дуже щільну консистенцію і чимось нагадує пластилін.
Приготувати мастику можна самостійно.
Для цього потрібно сухе молоко, згущене молоко і цукрова пудра.
З цих інгредієнтів необхідно змішати тягуче і міцне тісто, яке можна використовувати за призначенням.
Технологія прикраси кондитерського виробу мастикою описана у відео-сюжеті:
Айсинг
Когось слово «айсинг» може лякати, але в ньому немає нічого страшного.
Айсингом називається щільна глазур, за допомогою якої прикрашають кондитерські вироби.
Їй дуже легко вимальовувати різні фігурки на тортах або робити чудові мережива.
Для приготування цього продукту потрібно багато терпіння, так як весь процес виготовлення відбувається тільки в ручну без використання міксера та іншої техніки.
Потрібно за допомогою вилки збити яєчні білки до тих пір, поки на поверхні не з'явиться пінка, а потім поступово підмішувати в них цукрову пудру, поки суміш не стане досить щільною.
Завершальним етапом є додавання лимонного соку і ретельне перемішування всіх інгредієнтів.
Запам'ятайте, айсинг не повинен бути рідким, інакше він не буде тримати форму, але і не повинен бути дуже густим.
В іншому випадку ви отримаєте мастику, якою також можна прикрасити святковий торт.
Як застосовувати айсинг?
Все просто!
Візьміть орнамент, накрийте його харчовою плівкою або помістіть в файл.
Потім змастіть плівку рослинним маслом (без запаху!) і за допомогою кондитерського шприца обведіть контури малюнка.
Далі айсинг повинен повністю висохнути.
На це йому може знадобитися 10 – 12 годин.
Шоколадні бортики будуть виглядати неймовірно красиво:
Желе
З желе також можна вирізати різні фігури або ж повністю покрити їм поверхню торта.
Тільки його треба вміти правильно приготувати, інакше він не буде тримати форму і при контакті з поверхнею торта просто почне танути.
А правильно желе готується наступним чином.
Потрібно промити желатин під проточною холодною водою, а потім залити його охолодженою кип'яченою водою і дати настоятися 1-2 години.
За цей час він збільшиться в кілька разів.
Далі необхідно желатин довести до кипіння за допомогою водяної бані і варити 4-5 хвилин.
Желе практично готове.
Залишилося лише його трохи охолодити, додати до нього ароматизатори і барвники, а після розлити по формах.
Як тільки желатин застигне, з нього можна вирізати різні фігурки.
А щоб повністю покрити поверхню торта, желатин потрібно виливати в форму, в якій пекли коржі, тільки її попередньо потрібно застелити харчовою плівкою і змастити рослинним маслом.
Варіанти прикраси торта: дитячого, з боків, з написами
Дуже багато ми говорили про те, як прикрасити святковий торт зверху, але про те, як оформити його боки, немає.
А адже вони також сильно впливають на зовнішній вигляд виробу.
Прикраса тортів з боків в домашніх умовах робиться набагато простіше.
Можна взяти залишки коржів, подрібнити їх і обсипати ними краю.
За таким же принципом можна використовувати пісочне печиво, кокосову стружку або горіхи.
Щоб торт виглядав більш оригінально, по його краях можна розмістити плоскі фігурки з мастики або заздалегідь заготовити мережива з айсинга або шоколаду.
Також можна скористатися кондитерської присипкою, яку використовують для прикрашання великодніх пасок.
Що стосується дитячих тортів, то тут все набагато складніше.
Адже він дитячий, а тому повинен бути не тільки смачним, але ще яскравим і викликає інтерес.
Тому часто у цих випадках використовують різні фігурки.
Їх можна купити вже готові (наприклад, з шоколаду), а можна приготувати їх вдома, використовуючи молочну або желатинову мастику.
З неї можна відтворити справжній шедевр.
Наприклад, побудувати замок з лицарями або галявину, де збираються різні мультиплікаційні герої.
Написи на тортах сьогодні застосовуються практично завжди, в незалежності від того, для кого це виріб призначений. Багато бояться самостійно писати на тортах, а даремно.
Якщо в якості прикрас ви вирішили використовувати мастику, то в цій статті ви знайдете безліч рецептів з покроковими інструкціями і слушними порадами досвідчених кондитерів.
Ну а якщо ваш вибір впав на крем, то тут вам відкриються цікаві та смачні рецепти приготування. Креативних вам тортиків!
У цієї технології немає нічого складного.
Головне – щоб поверхня була гладкою, інакше букви будуть спотворюватися і будуть схожі на велику пляму, а не на добрі побажання.
Перед нанесенням напису, торт потрібно злегка підморозити.
Після чого на ньому за допомогою зубочистки потрібно зробити ескіз (напис, яка повинна в підсумку вийти).
А далі вже за допомогою кондитерського шприца зі спеціальною насадкою або корнетика нанесіть «чорнило» на торт.
У ролі чорнила може виступати шоколад або крем.
Але так як ці продукти мають властивість танути і розтікатися, краще використовувати айсинг.
Повернемося до дитячого торта і подивимося сюжет про створенні та оздобленні кондитерського шедевра — Вінні-Пуха:
Рекомендації та поради
Якщо ви хочете, щоб ваш торт вийшов яскравим і красивим, обов'язково додавайте в глазур, крем, желе або мастику харчові барвники.
Їх легко можна придбати в магазинах або ж отримати зі звичайних продуктів (використовується тільки сік).
Отже, щоб домогтися червоного кольору, можна додавати в вихідний продукт сік буряка, помаранчевий – моркви або апельсина.
Коричневого кольору можна домогтися, додавши порошок какао або кави, а зеленого — за допомогою соку шпинату.
Не робіть напис на весь торт, виділіть для цього ¼ частина.
В іншому випадку вона буде виглядати привабливо, а численні букви будуть «різати» погляд.
Також не використовуйте занадто довгих слів і не допускайте граматичних помилок.
Якщо ви сумніваєтеся в написанні якого-небудь слова, краще скористайтеся словником, ніж довіряйте інтуїції.
І найголовніше – ретельно продумайте дизайн торта і не поспішайте при його оформленні.
Кожний невірний дія може призвести до того, що зовнішній вигляд виробу буде зіпсований і виправити це буде дуже складно.
Ідеї та поради з оформлення і декорування кондитерських виробів в домашніх умовах дивіться у відео: