Як приготувати тірамісу в домашніх умовах покроково
Тірамісу — рецепт, овитый загадками і розбіжності: в сучасному світі продовжують гаряче сперечатися і влаштовувати дебати щодо «роду» цього ласощі: торт, суфле, тістечко — ніхто не знає кондитерську приналежність винаходу.
Так само як нікому не відома справжня мала батьківщина ласощі: тірамісу приписано італійське походження, однак точну точку на карті, звідки поширився улюблений у всьому світі десерт, ніхто назвати не в силах.
З італійської мови слово «тірамісу» дослівно перекладається як «вознеси мене». Повітряна текстура десерту, здається, підносить вкушаючого на небеса, на частки секунд він відчуває райську насолоду, а пізніше, протягом декількох годин — справжнє задоволення від з'їденого страви і піднесений настрій.
Датована XV століттям ласощі донині є фаворитом кулінарів з світовим ім'ям: дорогі ресторани подають фірмовий тірамісу від майстер-шефів. Однак слава вишуканої страви не заважає звичайним господиням з посереднім рівнем і досвідом готування створити тірамісу в домашніх умовах.
Тірамісу — класика у всьому
Відшукати їх у найближчому супермаркеті не складе особливих труднощів, інше питання — у скільки обійдеться приготування кондитерського дива?
Представляємо вашій увазі класичний покроковий рецепт тірамісу в домашніх умовах, включає в себе секрети приготування домашнього маскарпоне і печива-бісквіта савоярді.
Інгредієнти десерту тірамісу включають в себе:
- Сир маскарпоне — 500 г;
- Печиво савоярді — 20-25 шт.;
- Яйця курячі — 3 шт.;
- Свіжозаварений кави — 150 мл;
- Шоколад темний — 50 г;
- Цукрова пудра.
Для приготування печива-бісквіта савоярді вам знадобляться:
- Яєчні білки — 3 шт.;
- Яєчні жовтки — 2 шт.;
- Цукровий пісок — 70 г;
- Пшеничне борошно — 50 р;
- Цукрова пудра — 30 р.
Приготувати маскарпоне в домашніх умовах можна з наступних продуктів:
- Вершки — 2 л;
- Лимонна кислота — ½ ч. ложки;
- Каструля об'ємом близько 3 літрів;
- Бавовняна тканина (не марля).
Порада: використовуйте вершки, зняті з сільського молока жирністю близько 5-6%. У вершках магазинного походження повинні бути відсутні сторонні добавки: тільки в такому випадку експеримент зі створенням маскарпоне в домашніх умовах буде успішним.
У приготуванні полноценнгоо домашнього тірамісу велика частина часу йде на підготовчий процес: випікання печива та створення маскарпоне. Однак результат, безумовно, коштує витрачених зусиль!
Готуємо сир маскарпоне своїми руками
У каструлі доводимо вершки до 70-градусної температури (вона видасть себе появою пухирців) і додаємо попередньо розведену у двох чайних ложках води лимонну кислоту.
Перемикаємо вогонь на мінімум і протягом найближчих 10-15 хвилин нагріваємо суміш, постійно помішуючи. Слідкуйте, щоб температура вершків не перевищувала 80 градусів за Цельсієм (пальцю гаряче, але молочно-лимонна суміш не кипить).
Коли вершки згорнулися і придбали необхідну хлопьеобразную форму, остуджуємо наповнену ємність в холодильнику. Охолоджену суміш переміщаємо в щільну бавовняну тканину, зав'язуємо мішечок і підвішуємо його на гачок. Протягом найближчих 5 годин зайва рідина стече і ви отримаєте напівготовий домашній маскарпоне. Залишилося ретельно вимішати «напівфабрикат» до однорідної маси і відправити його на 3-4 години в холодильник, де він відстоїться і загусне.
Відрізнити домашній маскарпоне від магазинного виходячи з смаку і текстури сиру — складно. Приблизний відтінок готового продукту — жовтуватий, а вихід з 1 літра — близько 300 грамів.
Приготування печива-бісквіта савоярді
Тісто бісквітне печиво савоярді готується з дотриманням головного принципу — ретельного збивання інгредієнтів. Отже, візьміть білки і з допомогою міксера доведіть їх до стану м'яких піків, всипте половину зазначеного в інгредієнтах кількості цукор і ретельно збийте до розчинення цукру.
В окремій ємності збийте залишився цукор-пісок і жовтки. Використовуйте міксер до отримання світлого відтінку і пухкої структури яєчно-цукрової маси.
Акуратно з'єднайте першу, гладку і блискучу, масу з цукрово-желточной сумішшю. Додайте попередньо просіяне борошно. Рухаючись знизу вгору, змішуйте інгредієнти.
Для формування печива використовуйте кондитерський мішок або щільний пакет, наповнений тестом: на выстеленном папером деко розмістіть палички з тіста довжиною від 8 до 12 див. Два рази посипте їх цукровою пудрою, після чого залиште в спокої. Вже через 15-20 хвилин, савоярді будуть готові вирушати в духову шафу, де при температурі близько 200 градусів вони будуть випікатися не більше 15 хвилин.
Традиційні савоярді відрізняються легкістю і об'ємом, що ховаються за золотисто-бежевою скоринкою.
Готуємо тірамісу
Початковий етап полягає в приготуванні крему для тірамісу. Відокремивши білки від жовтків, необхідно збити перші до густої піни. В окремій ємності збиваються жовтки з цукровою пудрою, додається сир і ретельно перемішується до однорідності. В кремову масу вводиться білок.
Попередньо зварений і охолоджений кава, розведений з лікером, відправляють в тарілку зручною для змочування печива форми.
Найвідповідальніша частина створення кулінарного шедевру — формування шарів:
- Кожне печиво, змочений в кавово-лікерної рідини протягом не більш 1 секунди, є основою;
- Поверх нього маємо шар крему;
- Потім знову бісквітну прошарок;
- Покриваємо вершковим кремом;
- Посипаємо натертим шоколадом;
- Відправляємо в холодильник
На замітку: класичний тірамісу подається порційно, тому орієнтуватися з кількістю крему і просоченого печива можете самостійно, в залежності від особистих смакових уподобань.
Адаптований варіант тірамісу: просто і смачно
Для спрощеної інтерпретації десерту тірамісу нам знадобляться:
- Курячі яйця — 3 шт.;
- Знежирений сир — ¼ кг;
- Міцна кава — 300 мл;
- Цукрова пудра — 160 г;
- Чорний шоколад — 100 г;
- Бісквітне печиво — 20 шт.;
- Коньяк — 40 мл;
- Мелена кориця і сіль (кілька щіпок).
Для початку заварити каву, розбавити його частиною коньяку і приправити корицею.
У відокремлені від жовтків білки додаємо сіль на кінчику ножа і близько 100 грамів цукрової пудри.
В білково-цукрову масу акуратно вмішати м'який сир.
Цукор, що залишився і збиті жовтки поставити на водяну баню. Після того, як крем дасть перші ознаки загусання, ввести залишки алкоголю, зняти крем з плити і продовжити збивати до остаточного загусання. Після чого з'єднати сирну і жовткову маси.
Дно ємності покрити шаром сирно-кремової маси, поверх якої викласти промоченное кавово-алкогольний соусом печиво.
Розподілити частину крему поверх бісквітів, посипати натертим шоколадом, знову створити прошарку з печива-бісквіта, кремової начинки і, насамкінець, шоколаду.
Відправити в холодильник до повного «взаимопропитки» прошарків.
Ягідний тірамісу без яєць
Дана варіація тірамісу відрізняється тим, що в інгредієнтах страви відсутні сирі яйця: ласощами сміливо можуть насолодитися діти.
Переконайтеся про наявність будинку:
- 33% вершків -140 мл;
- Сиру маскарпоне — 125 г;
- Цукрової пудри — 45 г;
- Кавового лікеру — 30 мл;
- Розчинної кави — 1,5 ч. ложки;
- Замороженої вишні — 180 г;
- Темного шоколаду — 30 г;
- Печива савоярді — 120 г;
- Щіпки ваніліну.
Процес приготування безяичного тірамісу полягає в змішуванні вершків з маскарпоне, ваніліном і цукровою пудрою. Після чого ретельно вимішаний крем додається столова ложка лікеру. Решту лікеру змішують з розчиненим у теплій воді кави. За бажанням кави додається підсолоджувач.
В якості посуду для тірамісу оптимально віддати перевагу порційним креманках. На їх дно викладаємо вершковий крем, а зверху печиво, злегка змочений кави. Завершує половину композиції шар з замороженої вишні. Далі, зберігаючи послідовність «крем-печиво-вишня», повторюємо дії.
Як зробити збиті вершки в домашніх умовах, прочитайте секрети приготування.
Смачний рецепт конвертиків з листкового тіста, з будь-якою начинкою.
Подача тірамісу
Незважаючи на строгу послідовність дій, тірамісу є полем для кулінарної творчості. У всякому разі в питанні прикраси і додання ласощів незвичайного смаку. Найголовніше — залишатися вірним незмінною трійці інгредієнти: кави, савоярді і маскарпоне.
В просочуванні печива сміливо проявляйте фантазію: використовуйте різні сиропи смаків, лікери, улюблені алкогольні напої. Не бійтеся порушити «рецептурні закони» і використовувати не темний, а білий або молочний шоколад. Додайте ягоди або інші м'які по текстурі інгредієнти.
Як доповнення до десерту небажано використання алкогольних напоїв. Скажіть немає провину або шампанського, подавайте стандартний напій — кава!
Корисні поради
Безумовно, в приготуванні тірамісу, як у створенні будь-якого іншого кулінарного шедевра присутні нюанси і секрети:
- З причини того, що курячі яйця не піддаються термічній обробці, для вершкового крему слід використовувати виключно свіжі продукти з перевіреного джерела;
- Перед початком готування обов'язково охолодіть сир маскарпоне і яйця: так десерт буде зберігати свою форму довше (актуально для торта тірамісу);
- Не нехтуйте кухонним міксером, адже з його допомогою крем придбає необхідну структуру, зберігши ніжний смак;
- Щоб уникнути розшарування крему, додайте сир у частині курячого яйця поступово, обережно, але постійно помішуючи масу;
- При наявності часу, після приготування крему розумним рішенням стане дати йому можливість охолонути;
- Не перетримуйте савоярді в кавово-лікерної суміші: їх пориста структура, що володіє властивістю миттєвої просочення, від надлишку рідини перетворюється в кашу;
- Обов'язково дайте тірамісу настоятися в холодильнику протягом 5-6 годин.
Бажаємо вам приємного апетиту і нових кулінарних звершень!