24 июнь 2019 1 919

Як швидко і смачно замаринувати курку для шашлику: покрокові рецепти

Не кожне національне блюдо може так увійти в кухню інших народів, як шашлик на російську. Його люблять вживати на природі в теплій дружній компанії, радіючи і зустрічі, і смачної страви.

Вже давно вірменське блюдо прижилася в нашій кухні, зазнало деякі зміни і стало доступно практично всім. Жоден виїзд на дачу, на природу або до моря не обходиться без мангалу.

Крім баранини, для виготовлення юлюда використовують практично будь-яке м'ясо, рибу, а вегетаріанці з задоволенням ласують шашлычками з овочів. Одним з бюджетних та дієтичних варіантів можна виділити шашлик з курки.

Як правильно вибрати м'ясо для курячого шашлику

Для ніжного шашлику потрібна тушка молодий курочки вагою не більше 1,2-1,5 кг. І купувати краще її в охолодженому стані.

Якщо ж у вашому розпорядженні заморожене м'ясо і є час, то розморожувати йому краще в холодильнику. Не потрібно поміщати курку в тепло або мікрохвильовку, так як швидко розмороженого продукту можна отримати жорсткий і недостатньо соковитий шашлик.

Для того, щоб шашлик на шампурах в міру просмажився, але не став сухим, курку необхідно ділити на невеликі шматочки. Найкапризніша в готуванні — філе курки, його потрібно правильно маринувати, інакше м'ясо може просто висохнути.

Найпростіше смаженні піддаються стегна, рідко що може зіпсувати їх ніжність та соковитість. Для приготування шашлику з курки чудово підходять і субпродукти — сердечка і печінку.

Підходить для маринування посуд

Для правильного маринування необхідна і відповідна посуд. Краще всього підійдуть ємності зі скла, кераміки або емальованої сталі.

А от дерев'яні миски або алюмінієві використовувати не варто. Дерево має властивість вбирати рідини, а алюміній в певному середовищі може дати хімічну реакцію окислення.

Від пластику теж краще відмовитися, так як він нерідко є токсичним матеріалом.

Маринади

Від вибору маринаду залежить багато чого, наприклад, який смак буде у шашлику, аромат, яке по м'якості і соковитості виявиться м'ясо.

Та й деколи час піджимає і хочеться замаринувати курочку, що називається, по-швидкому.

Так, а як замаринувати курку для шашлику?

Варіантів маса і по ситуації і особистим уподобанням можна вибрати щось підходяще для себе і своєї компанії.

Пивний
Інгредієнти Кількість
крильця - 1 кг
цибулини - 2-3 шт.
пиво (краще світлого) - 0,5 л
солі і перцю - за смаком
сушеної материнки - 1 чайна ложка
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 46 Ккал

Пиво нерідко бере участь в різних рецептах страв і випічки, ось і для шашликового маринаду воно дуже навіть підходить. Якщо говорити про курку, для цього рецепта краще всього підійдуть крильця.

Крильця слід промити в теплій воді і викласти в миску. А потім додати спеції, сіль, кільця цибулі і залити пивом.

І все, через 2,5-3 години ароматні крильця для шашлику будуть готові.

Кефірний

Звичний кисломолочний продукт тут виступає в ролі оригінальної основи для маринаду. Для такого рецепта підійдуть будь-які частини курки, в тому числі і філе.

На 2,5 кг м'яса йде:

  • Півлітра кефіру (від знежиреного краще відмовитися — чим жирней, тим краще);
  • 2-3 цибулини;
  • Часник — 2-3 зубчики;
  • Будь-які звичні вам спеції;
  • Сіль і перець.

Курка ділиться на невеликі порційні шматочки, укладається в підготовлену ємність. Туди ж відправляється і кефір, потім великі кільця цибулі і часник, пропущений через прес.

Все посолити, поперчити і перемішати. Залишити на 2 години під гнітом в холодильнику і ароматну курочку можна нанизувати на шампури!

На мінеральній воді

У сучасній кухні мінералку часто використовують для приготування різноманітних страв, замінюючи нею звичайну воду. Ось і в якості маринаду вона себе непогано зарекомендувала.

Цей рецепт чудово підійде, якщо в якості шашлику береться куряча грудка.

На один літр мінеральної води достатньо:

  • 2-х кілограмів грудки;
  • 3-х цибулин;
  • По одному лимону і помідору;
  • 0,5 склянки рослинного масла;
  • Спеції, зелень, сіль за смаком.

Курка ріжеться на шматочки і вкладається в посуд, в якій їй і належить маринуватися. Ріпчасту цибулю треба порізати кільцями, але не дуже тонко.

Всі інгредієнти додаються в м'ясо, ретельно перемішуються. І заключний акорд — все заливається мінералкою.

Цей спосіб підготовки не швидкий, мяско має полежати в маринаді не менше 5 годин, ідеально залишити його на ніч.

Курочка буде добре поєднуватися з кільцями лимона і томатів.

Сметанний

Маринад з використанням сметани підійде тим, хто не любить занадто гостре або пряна страва. Сметана балансує всі інгредієнти, не перебиваючи аромат і смак натурального м'яса, гармонійно доповнюючи його.

Для шашличка в сметані знадобляться:

  • 1 кг курки (підійдуть як шматочки з кісточками, так і філе грудки);
  • 250 гр. сметани;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • Свіжа зелень (можна замінити сушеної);
  • Сіль.

Часник і зелень подрібнюються. Курочка ретельно натирається цією сумішшю з додаванням солі, потім в хід йде сметана і все перемішується.

Цей варіант для тих, хто не поспішає, так як курочка повинна знаходиться в маринаді від 12 до 24 годин.

На основі майонезу

Соус майонез можна знайти в холодильнику практично у кожного і його успішно використовують для маринування м'яса і риби.

Курочка в майонезі на мангалі заслуговує уваги, так як її соковитість не висловити словами.

Для цього рецепта брати краще гомілку і для смаження використовувати сітку. На 1 кг курятини знадобиться:

  • 75 мл майонезу;
  • 3-4 цибулини;
  • Сіль і перець.

Приготування дуже легке, курку слід промити в прохолодній воді, ретельно посолити, додати перчик.

Все перемішати і залишити м'ясо «відпочивати» хвилин на 20.

Після цього до курочці йде майонез (треба подбати, щоб кожен шматочок був обмазан) і цибулю, нарізану кільцями.

Щоб курочка просочилася майонезом, її слід на годинку залишити при кімнатній температурі, а потім на ніч відправити в холодильник.

Якщо часу немає, то не прибирати в холод, а на 3 години залишити в теплі.

Головне в такому випадку — не забути про м'ясо, інакше воно може пропасти.

При смаженні таке мяско краще збризкувати не водою, а вином.

Вашій увазі пропонується відео з приготування шашлику в майонезі:

Оцтовий

Щоб курка для шашлику отримала особливий маринований смак і ніжність, можна використовувати рецепт з додаванням винного оцту. У цьому випадку відмінно підійдуть цілі стегенця або окремо стегенця.

На 1 кг. продукту потрібно:

  • Ріпчаста цибуля — 2-3 штуки;
  • Столова ложка оцту;
  • Сіль і перець.

Стегенця слід розділити на шматки, скласти в миску, додати сіль і перець. Цибулю нарізати півкільцями і додати до м'яса, туди ж заливається і оцет.

Все перемішується, а потім м'ясо потрібно закрити кришкою і відправити на три години в холодильник.

В продовження теми про шашлики...Найкраща підбірка рецептів шашлику в мультиварці. Маринад, посуд, приготування — важливо все!

Любите гостреньке? Якщо так, то аджика пекуча з хріном і помідорами буде вам до смаку. Рецептики шукайте тут. До речі, до шашлику вона буде відмінним доповненням.

Дізнайтеся про бальзамічний оцет все, що ви ще не знаєте про нього. Де? А ось у цій пізнавальної статті. Застосовуйте бальзаміко з користю!

Швидкий горіховий

Цей рецепт як не можна краще підійде для випадків, коли чекати часу немає і при цьому оригінальний смак курочки оцінять всі. Використовувати для приготування краще шматочки курячого філе.

Для шашлику з горіхами знадобляться:

  • 1 кг. філе курки;
  • 1 цибулина;
  • Півсклянки волоських горіхів (можна замінити на необхідності арахісом);
  • 2-3 зубчики часнику;
  • По 0,5 ч. л. куркуми, меленого кмину, червоного і чорного перцю, 1 ложка імбиру (це стандартний рецепт, тому можна самостійно підібрати набір улюблених спецій);
  • 2 ст. ложки соєвого соусу;
  • Стакан рослинного масла;
  • Сіль.
Щоб м'ясо було готове вже через 30 хвилин, курку слід розрізати на невеликі частини.

Цибулю дрібно порізати, часник пропустити через прес, горіхи подрібнити в ступці. Якщо берете сирий арахіс, то його попередньо необхідно обсмажити.

З'єднати всі інгредієнти з м'ясом, перемішати і залишити на півгодини. І все, пряна курочка для ароматного шашлику готова!

Пропонуємо ознайомитися з рецептом маринаду з-ирански:

Соєво-лимонний

Цей незвичайний спосіб маринування дещо відрізняється від попередніх. В цьому випадку не тільки курочка поміщається в маринад, але і навпаки.

Нам знадобляться два види маринаду. Для 1 кг м'яса:

  • 0,5 літра води;
  • 100 гр. свіжовичавленого лимонного соку;
  • Столова ложка чорного перцю;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • 1 ст. ложка солі.

Маринад готується в трохи теплій воді, щоб сіль розчинилася і за допомогою шприца вводиться в курячі шматочки.

Другий маринад:

  • 100 мл білого вина (краще брати сухе);
  • 1 ст. ложка меду;
  • 10 гр. червоного меленого перцю;
  • 15 гр. меленого мускатного горіха.

У вино додається мед, попередньо розтоплений до рідкого стану на водяній бані і спеції. Цим маринадом просочується м'ясо зверху.

Курочці вистачить трьох годин в холодильнику, щоб перетворитися в прекрасне і ніжне м'ясо для шашлику.

Шашлик з курки по-східному

Такий спосіб маринування надає шашлику хрустку скоринку і дає де розгулятися фантазії кухаря, так як спеції можна використовувати будь-які на свій смак. Для східного шашлику підійде ціла курка, розділена на порційні шматки.

Для приготування знадобиться:

  • Одна велика курка;
  • 2 цибулини;
  • 5-6 зубчиків часнику;
  • 100 грамів майонезу (знежирений краще не використовувати);
  • 100 грамів будь-якого кетчупу;
  • Сіль, спеції за смаком.

Курка рубається на невеликі шматки. Цибулю і часник необхідно очистити і подрібнити на блендері. Курочку потрібно обмазати цибульно-часниковою кашкою.

В окремому посуді готується суміш з солі і спецій, поєднання яких вибирається самостійно. Потім її, майонез і кетчуп додають до м'яса і все перемішується. І все, м'ясо можна практично відразу нанизувати на шампури. Смачно, просто, а головне швидко!

Ще кілька способів маринування курячого шашлику ви можете вивчити відеозапису:

Секрети маринування курки

Шашлик, як і будь-яке інше блюдо, має свої маленькі секрети й тонкощі приготування. Що варто враховувати, а від чого краще відмовитися, щоб отримати ароматний, соковитий шашлик з курки?

  1. Якою б маринад не був обраний, він обов'язково повинен повністю покривати шматочки м'яса;
  2. При виборі посуду перевагу краще віддавати глибоким ємкостей з кришкою;
  3. Більшість маринадів швидше подіють і дадуть більше смаку, якщо м'ясо поміщати під гніт;
  4. Щоб густий маринад не залишався на руках, можна використовувати пакет, в який поміщається курочка з усіма інгредієнтами;
  5. Хорошою струсу цілком достатньо, щоб м'ясо добре покрилося маринадом;
  6. Не варто використовувати оцтовий маринад для приготування стегенець і крил, а то велика ймовірність отримати сухий і жорсткий шашлик;
  7. При виборі маринаду обов'язково потрібно враховувати те, яке м'ясо збирається маринуватися, не кожен рецепт підходить для всіх частин курячої тушки;
  8. Заморожене м'ясо не можна маринувати. І бажано уникати розморожування в мікрохвильовій печі.

Сподіваємося, що тепер ви точно знаєте, як правильно замаринувати шашлик з курки і вже в найближчому майбутньому приготуєте м'ясо таким чином. Курка — дієтичне недороге м'ясо. Його легко готувати і приємно їсти, а в поєднанні з овочами страва стає ще й корисним.

Порадуйте себе і близьких смачним і ароматним шашличком з курки! В якості післямови ми хочемо залишити вам відео з етапами приготування дуже смачного курячого шашлику з незвичайним маринадом:

Що ще почитати: