06 апрель 2019 28

Дитяче фруктове пюре: правила введення прикорму і рецепти

Введення прикорму – завжди невеликий стрес для батьків. Які продукти вибирати? Коли годувати? Скільки? З якого місяця? Можна взагалі дітям фрукти?.. Але годі панікувати! Зараз ми поступово розберемося. Фруктові пюре – це не тільки корисно і смачно, але і дуже легко!

Плюси і мінуси фруктового пюре, приготованого будинку

Фруктове пюре в більшості випадків робиться в теплу пору року, коли на полицях магазинів та на ринках є багато свіжих та натуральних продуктів. Взимку ж доводиться переходити в основному на банан, так як цитрусові маляті ще не можна. Однак таке одноманітне харчування швидко набридає дитині.

Домашнє фруктове пюре містить величезну кількість поживних речовин, адже дитині воно подається відразу ж. Зберігати його довго не можна, максимум годину-дві. І додатково гріти його не потрібно, адже всі продукти обов'язково проходять термічну обробку. Можна приготувати на пару, щоб не розводити водою і не зменшувати калорійність страви.

З-за свого короткого періоду зберігання, домашнє дитяче харчування не можна брати з собою в дорогу або навіть на прогулянку. Готувати його доводиться кожен день, адже малюкові потрібно все тільки найсвіжіше, а це забирає час і сили.

Деякі батьки готують відразу багато пюре, а потім його заморожують або закривають в банках. Корисні речовини при цьому втрачаються набагато більше, але такий варіант прийнятний, якщо дитина продовжує харчуватися материнським молоком. Транспортування в консервах можлива, зберігати ж баночки бажано в холодильнику.

Заморожування пюре можливо в невеликих формочках для льоду. Зберігати в такому вигляді можна не більше шести тижнів, а розморожувати потрібно тільки при кімнатній температурі. Потім слід підігріти в сотейнику, але ні в якому разі не перегріти або закип'ятити, щоб не втратити залишилися вітаміни.

Коли можна починати прикорм і як вводити пюре з фруктів в дитяче харчування

Прикорм в цілому дається дитині тоді, коли його кишечник вже має потрібні бактерії для переробки продуктів. До цього часу дитині вже більше шести місяців, проте багато батьків починають давати овочі пізніше, приблизно з восьми місяців життя.

Тільки після того, як в раціоні дитини вже з'явилися перші овочі, можна починати вводити фрукти. Спочатку вводяться тільки монокомпонентні пюре, тобто тільки з одного виду фруктів. Воно обов'язково повинно бути досить рідким.

В якості першого продукту береться той фрукт, що росте на нашій місцевості або до якого малюк генетично схильний. Для слов'ян це – яблуко, зазвичай зелене. Навіть якщо мама живе в Іспанії або Австралії, але за своєю національністю вона українка, російська або білоруска, то їй теж варто почати з яблука. Організм дитини повинен легко його сприйняти.

Потім поступово можна давати і інші продукти: персики, груші, сливи. Лише через два місяці знайомства з фруктами можна переходити на полікомпонентні пюре, тобто складаються з декількох фруктів відразу. Шлунок дитини до того часу вже буде готовий.

Фруктові пюре менш калорійні і поживні, хоча вітамінів в них багато. Тільки ними годувати дитину не можна, але вони можуть стати чудовим доповненням до каш, овочів і кисломолочних продуктів. Це скоріше добавка, ніж основний вид харчування.

Деякі батьки починають годувати дитину фруктовими пюре в першу чергу. Такий підхід підтримують деякі педіатричні школи. Найбільша проблема полягає в тому, що в фруктів смак більш виражений, вони відразу подобаються дітям. Після такої страви малюк може відмовитися від непоказного кабачка або брокколі, і тоді з початком введення потрібних продуктів будуть складності.

Для першого разу достатньо половини чайної ложки. Далі слід простежити реакцію організму на новий продукт, а заодно з'ясувати, чи подобається він малюкові чи ні. Максимальна кількість фруктового пюре в день – 80 мл

Можна годуючій мамі дитяче фруктове пюре

Відповідь проста: можна! Якщо дуже хочеться, то чому б і ні? Фруктові пюре дуже апетитні, вони можуть стати додатковим джерелом вітамінів для виснаженої мами. До того ж, в такому вигляді вони засвоюються набагато швидше і легше.

Для фруктових пюре використовуються гіпоалергенні продукти, тому вони не повинні ніяк позначитися на складі молока. У них немає ніяких хімікатів, одні вітаміни. До того ж, зробити половину чайної ложечки пюре для дитини дуже складно, а викидати іншу масу шкода. Якщо мама доїсть, від цього тільки одні плюси!

Правила гігієни при приготуванні в домашніх умовах

Правила гігієни дуже прості, але вони мають велику цінність для малюка. Його організм дуже схильний до різних бактерій і просто бруд, а тому варто бути дуже уважним при готуванні.

Частіше мийте руки і обов'язково ретельно вымывайте всі продукти. На яблуках з магазину часто буває парафіновий наліт. Його легко можна зняти, обшпаривши плід окропом. Так краще поступати з усіма фруктами в твердою шкіркою, щоб вбити бактерії.

Обробну дошку перед використанням варто не просто вимити, а протерти спиртом або хлоргексидином, потім знову сполоснути. Ніж теж повинен бути чистим, без нальоту іржі. Інша посуд: сотейники, ложки, блендер, тарілки і т. д. теж повинні бути вимитими і витертими насухо паперовими рушниками.

Рецепти фруктового пюре для малюків

Грушеве
Інгредієнти Кількість
груша - 3 шт.
Час приготування: 12 хвилин Калорійність на 100 грам: 42 Ккал

Ніжна груша з її приголомшливим ароматом швидко стане улюбленим фруктом малюка!

Як приготувати:

  1. Вимийте плоди, зріжте з них шкірку.
  2. Виріжте серцевину.
  3. Розріжте на кілька часточок груші і покладіть їх на решітку пароварки. Можна взяти звичайне дрібне сито і встановити його над слабо киплячій водою.
  4. Накрийте кришкою і готуйте не більше восьми хвилин.
  5. Зніміть з вогню або витягніть з пароварки і протріть часточки в однорідне пюре.
  6. Остудіть до прийнятної температури і відразу годуєте малюка.

Порада: якщо взяти сорт з тонкою і м'якою шкіркою, її зрізати не потрібно.

Гарбузове

Яскрава гарбуз вводиться прикорм однією з перших. Різноманітність сортів допоможе знайти підходящий індивідуально смак.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
гарбуз 1 шт.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 28 Ккал

Як приготувати:

  1. Гарбуз розрізати навпіл або на чотири частини, приберіть все насіння. Не знімайте шкірку.
  2. Покладіть частини плоду зрізом вгору на деко з бортиками.
  3. Влийте в деко приблизно половину склянки води.
  4. Накрийте фольгою, але не притискайте її і надішліть лист мінімум на сорок п'ять хвилин у духовку. Температура – 190 градусів.
  5. Коли гарбуз стане м'якою, дістаньте її з дека і дайте трохи охолонути.
  6. Вийміть м'якоть ложкою і розімніть її в пюре виделкою або толкучка.
  7. Якщо вийшло дуже густе пюре, долийте трохи кип'яченої води. Подавайте теплим.

Порада: з гарбуза сорту баттернат вийде близько 600 мл чистого пюре.

Мангове

В екзотичному манго величезна маса поживних речовин. Давайте його дуже обережно!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
манго 1 шт.
вода 30 мл
Час приготування: 8 хвилин Калорійність на 100 грам: 61 Ккал

Як приготувати:

  1. Очистити манго від шкірки і від кісточки, м'якоть перекладіть в чашу блендера.
  2. Перебити в блендері шматочки до пастоподібного стану, додавши сюди дві ложки кип'яченої води. Для ідеально гладкого пюре скористайтесь не тільки блендером, але і ситом.
  3. Отриману масу перекладіть в сотейник і поставте на маленький вогонь. Прогрійте протягом декількох хвилин.
  4. Остудіть в невеликій мисочці і дайте малюкові спробувати. Якщо реагує нормально, то через кілька днів дайте ще.

Порада: коли дитині вже рік, можна більше не прогрівати манго в сотейнику, а давати його в сирому подрібненому вигляді. Але зовсім по чуть-чуть!

Читайте також, як правильно приготувати картопляне пюре для грудничка.

Особливості харчування годуючої мами в перший місяць життя малюка описані тут.

Як приготувати і прикрасити торт на день народження дитині? На цю тему наступна наша стаття. Рекомендуємо!

Абрикосове

У сезон абрикосів варто побалувати малюка цим надзвичайно смачним блюдом.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
абрикос 5 шт.
Час приготування: 7 хвилин Калорійність на 100 грам: 44 Ккал

Як приготувати:

  1. Вимийте абрикоси розріжте або розділіть руками навпіл. Вийміть кісточку.
  2. Перекладіть їх на дрібне сито зрізом вниз.
  3. Встановіть сито над водяною банею, вода повинна слабо кипіти.
  4. Зніміть сито і відразу ж перетріть через нього плоди. Шкірку викиньте.
  5. Отримане пюре остудіть, потім можете годувати дитину.

Порада: замість абрикосів можна взяти один персик, процес готування не змінюється.

Сливове

Світле пюре сливи готується максимально просто і швидко, зберігаючи велику частину вітамінів.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
сливи 4 шт.
Час приготування: 5 хвилин Калорійність на 100 грам: 43 Ккал

Як приготувати:

  1. Помийте сливи.
  2. У сковороду влийте трохи води і дайте їй закипіти.
  3. Опустіть в окріп плоди на хвилину, потім вийміть ложкою.
  4. Відразу ж перекладіть їх у миску з крижаною водою або з льодом.
  5. Дайте охолонути, потім зніміть шкірку, видаліть кісточку.
  6. Розімніть м'якоть столовими приладами або блендером, подавайте відразу ж.

Порада: слива обов'язково повинна бути солодких сортів, інакше пюре вийде кислим для дитини.

Мультифруктовое

Неординарний смак цього пюре і його користь не залишать байдужими навіть самих маленьких!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
курага 4 шт.
дитяче молоко 15 мл
яблуко зелене 0,5 шт.
вода 30 мл
груша 0,5 шт.
банан 0,5 шт.
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 г: 68 Ккал

Як приготувати:

  1. Вимийте фрукти. З банана, груші і яблука зніміть шкірки.
  2. У груші і яблука виріжте серцевини, а у банана приберіть всі темні частини.
  3. Курагу промийте і запарте її в теплій воді на кілька хвилин, потім воду злийте.
  4. Яблуко і курагу порізати невеликими кубиками і помістіть в окріп. Накрийте кришкою і проваріть протягом п'яти хвилин.
  5. Потім поріжте грушу і додайте її в воду, варіть ще дві хвилини.
  6. Банан розімніть виделкою в кашку.
  7. Злийте воду з сотейника, замість неї влийте дитяче молоко (обов'язково тепле) і додайте банан.
  8. Перебити всі продукти заглибним блендером. Якщо потрібно, додайте води.
  9. Подавайте пюре теплим.
Порада: спеціальне дитяче молоко можна замінити на грудне або зовсім його не додавати.

Що можна приготувати з дитячого фруктового пюре

Якщо після прикорму залишилися невикористані баночки, пора пустити їх у дуже смачне справу для всієї родини!

Кекс на швидку руку

Дуже ніжний кекс, який швидко готується і швидко з'їдається!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
фруктоза 65 г
фруктове пюре 0,2 л
борошно 350 г
сода 4 р
олія соняшникова 80 мл
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 312 Ккал

Як приготувати:

  1. Борошно просійте двічі.
  2. Змішайте будь-яке фруктове пюре з фруктозою або такою ж кількістю цукру.
  3. Влийте в отриманій масі масло, ще раз перемішайте.
  4. Борошно змішайте з содою і потім додайте суміш до рідкої частини.
  5. Замісити досить густе тісто, а потім перекладіть його у вогнетривку форму для кексу.
  6. Духовку розігрійте на середній температурі і помістіть сюди форму.
  7. Запікайте до рум'яності.

Порада: необов'язково брати однокомпонентне пюре. Можна поєднувати різні види і доповнювати їх нейтральними овочевими сумішами, наприклад, кабачком.

Печиво для діток

Ще один швидкий рецепт. Повітряна консистенція цього печива ідеально підходить для слабких зубів дітей.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
яйце 1 шт.
сода 3 р
масло вершкове 50 г
олія соняшникова 15 мл
борошно 380 г
сіль 4 р
цукор 30 г
бананове пюре 90 г
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 335 Ккал

Як приготувати:

  1. У великій мисці змішайте всі бананове пюре з яйцем за допомогою виделки.
  2. Холодне масло наріжте смужками і покладіть в ту ж миску.
  3. Сюди ж додайте половину всієї борошна і всю соду, перемішайте.
  4. Далі додайте сіль з цукром і решту борошна, знову гарненько вимісіть.
  5. З отриманого кулі тесту отщипывайте однакові шматочки і скатуємо їх у кульки. Кожен кулька повинен бути не крупніше волоського горіха в шкаралупі. Трохи прbплюсніть їх.
  6. Змастіть соняшниковою олією деко і перекладіть сюди кульки.
  7. Випікайте при середній температурі близько п'ятнадцяти хвилин. Важливо не пересушити!
  8. Подавайте до столу остигле печиво.

Порада: у цього печива немає яскравої рум'яної скоринки. Колір йому може додати какао.

Як приготувати пастилу

М'яка і абсолютно здорова пастила – справжній порятунок для маленьких ласунів.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цукор 15 г
пюре фруктове 0,4 л
пудра цукрова для посипання
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 72 Ккал

Як приготувати:

  1. У невеликому сотейнику змішати цукор з пюре. Якщо воно рідке, то уварите його трохи на повільному вогні. Якщо ж густе, трьох хвилин прогрівання буде цілком достатньо.
  2. Підготуйте лист: застеліть його папером і змажте дуже тонким шаром олії соняшникової. Це зручно робити ватним диском.
  3. Розподіліть фруктову масу рівним тонким шаром на папері.
  4. Помістіть деко в духовку при 85 градусах години на три-чотири. Дверцята духовки тримати прочиненими.
  5. Готова пастила не має липнути до рук, вона еластична. Поверніть її в трубочку і наріжте.
  6. Присипте цукровою пудрою і подавайте.

Порада: сушити можна і без духовки, а на підвіконні чи балконі. На це піде до п'яти днів.

Корисні поради

При використанні дитячого баночного харчування, потрібно уважно читати склад. В якості консервантів можна використовувати камедь і вітамін С, це буде зазначено в складі. Всю іншу масу, а це 99,9%, повинна займати чистий м'якоть фрукта.

У перші місяці прикорму беруться рідкі пюре, потім можна збільшувати помел. Не можна сказати точно, в який період це відбувається. Необхідно дивитися по дитині: якщо він вже може (і хоче) пережовувати м'які частинки фруктів, значить, прийшов час залишити дрібне сито і користуватися тільки блендером.

Хто ж не любить ці яскраві, соковиті і такі солодкі фрукти! Малюки в більшості випадків їдять їх із задоволенням. Найголовніше в такому прикорму: дозування і реакція організму дитини. Фруктові пюре – це доза вітамінів і гарного настрою!

Що ще почитати: