06 март 2019 4 438

Кілька варіантів заварного крему для бісквітного торта

Змастивши бісквітні коржі кремом, виходить чудовий торт. Заварний крем отримав свою назву із-за варіння, в результаті якої він загусає, але залишається досить рідким.

Його перевага в тому, що він просочує навіть самий сухий бісквіт, роблячи торт або тістечко соковитим. Є кілька базових рецептів заварних кремів для бісквітного торта і безліч їх варіацій.

Англійська (класичний) крем
Інгредієнти Кількість
молоко - 500 мл
яйце - 3 шт.
цукор - 1 склянка
масло - 100 г
борошно - 3 ст. л.
ваніль - 1 щіпка/ 1 стручок
сіль - 1 щіпка
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 225 Ккал

По консистенції досить рідкий, підійде не тільки для тортів, але і тістечок. В замороженому вигляді він нагадує морозиво, а при запіканні виходить із карамельним смаком або крем-брюле.

  1. У каструлі змішати цукор з молоком. Поставити на маленьку конфорку і помішувати до розчинення цукру. Як тільки молоко нагрілося, але не закипіло, знімаємо з плити;
  2. Розбиваємо яйця, відокремлюючи жовтки від білків. Для готування потрібні тільки жовтки збиваємо до білого кольору. До жовтків додаємо ваніль, щіпку солі і борошно – перешиваємо, щоб не було грудочок;
  3. Збиваючи яєчну суміш, поступово вливаємо половину обсягу гарячого молока;
  4. У каструлю до решти молока додаємо яєчну суміш. Кип'ятимо на повільному вогні, помішуючи. Стежимо, щоб жовтки не згорнулися і не пригоріли;
  5. Вимикаємо плиту, як тільки молоко стало густим, як сметана. Його не можна доводити до кипіння;
  6. Олію заздалегідь викладаємо з холодильника. Для збивання воно повинно бути талим, м'яким. Збиваємо до пишної маси кремоподібного типу;
  7. В масло по ложці додаємо і збиваємо остигле загусло молоко. Вийшов ніжний крем з яскравим і вишуканим смаком.

Заварний крем сметанний

Процес приготування займе досить багато часу, але результат того вартий. Густий і солодкий крем для бісквітного торта оцінять усі ласуни.

Склад:

  • сметана – 250 г;
  • масло – 130 г;
  • борошно – 2 ст. л.;
  • яйце – 1 шт.;
  • цукор – 150 р.

Потрібно 1-2 години.

367,8 ккал на 100 р.

Покроковий рецепт:

  1. Поставити грітися водяну баню;
  2. В металеву, а краще емальовану миску розбиваємо яйце і викладаємо сметану. Якісно збиваємо міксером;
  3. Додаємо цукор і збиваємо, поки не розчиняться всі крупинки. Додаємо просіяне борошно і знову збиваємо, поки не вийде однорідна рідка маса;
  4. Миску ставимо на водяну баню і залишаємо на 15 хвилин. Весь час заважаємо крем, чекаємо, поки він завариться;
  5. Залишаємо миску до повного охолодження;
  6. Олію заздалегідь викладаємо на разморозку. Коли крем охолов, збиваємо масло міксером до формування пишної маси;
  7. Перекладаємо масло в охолоджену суміш і перемішуємо міксером крем до однорідного стану.

Заварний шоколадний крем з яйцем та маслом

Цей крем підійде як для просочення коржів бісквітного торта, так і для створення окремих десертів. Кількість борошна можна міняти, щоб регулювати ступінь «рідини».

Склад:

  • цукор — 120 г;
  • молоко – 0,5 л;
  • яйце – 1 шт.;
  • какао-порошок – 60 г;
  • борошно — 90 г;
  • кава розчинна — 15 г;
  • гіркий шоколад – 1 плитка;
  • масло – 1 пачка.

Потрібно 1-2 години на приготування.

306.7 ккал на 100 р.

  1. Міксером збиваємо яйце;
  2. Добре перешиваємо просіяне борошно, кава і какао;
  3. Вводимо суху суміш по ложці в яєчну масу, перемішуємо;
  4. До масі потроху вливаємо прохолодне молоко до консистенції тесту на млинці;
  5. Молоко, що залишилося, кип'ятимо, розчиняємо в ньому цукор. Помішуючи, поступово додаємо шоколадну суміш. Заварюємо до стану густого киселю. Залишаємо остигати;
  6. У холодну суміш додаємо м'яке масло невеликими шматочками, розтоплену шоколадку. Збиваємо міксером до формування пишною і однорідної консистенції. В залежності від потужності міксера і якості масла на це піде 5-6 хвилин.

Французький заварний, ніжний крем

Другий варіант класичного крему. Ідеальний для промазки бісквітних коржів для торта, так як відрізняється легкістю і ніжністю.

Склад:

  • молоко 2,5% – 0,5 л;
  • яйце — 6 шт.;
  • цукор — 4 ст. л.;
  • масло — 50 г;
  • кукурудзяний крохмаль — 60 г;
  • ваніль – щіпка або стручок.

Необхідний 1 годину.

201 ккал на 100 р.

  1. Виливаємо молоко в каструльку і додаємо ваніль. Прогріваємо молоко, але не кип'ятимо;
  2. Залишаємо молоко постояти. Приблизно за годину в ньому повністю розкриє свій смак і аромат ванілі. Якщо для крему використовувалася стручкова ваніль, через годину молоко проціджують, позбавляючись від гіркоти стручка;
  3. Крохмаль просіваємо, розбиваючи грудочки і насичує повітрям;
  4. Розбиваємо яйця, відокремлюючи жовтки. Білки не потрібні для крему;
  5. До жовтків додаємо цукор і крохмаль. Все перемішуємо;
  6. До суміші поступово додаємо молоко. Перемішуємо масу;
  7. Розігріваємо в каструлі на повільному вогні, поки не з'являться ознаки загусання;
  8. Гарячий крем протираємо через сито, розбиваючи всі грудочки;
  9. Додаємо в нього розм'якшене при кімнатній температурі масло, і збиваємо міксером;
  10. Залишаємо крем до повного охолодження. Продукт готовий для промазування бісквітних коржів.

Як приготувати ніжне суфле з курки в духовці — прекрасний рецепт для дієтичного харчування.

Читайте як приготувати ароматну картоплю зі свинячими реберцями в мультиварці.

Спробуйте приготувати салат з кульбаб — це незвичайне і корисне блюдо.

Бісквітний торт

Основа будь-якого торта – корж. Ніжний і пористий бісквіт легко просочується кремом або спеціальним просоченням, що поєднується з різними кремами і фруктами. Це чудова солодкість для будь-якого свята, яку не складно приготувати вдома.

Крем для торта можна готувати одночасно з бісквітами або заздалегідь, щоб він встиг охолонути і настоятися. Для цього використовуйте один з представлених вище рецептів.

На тісто:

  • яйце – 5 шт.;
  • сіль – щіпка;
  • маргарин – 100 г;
  • розпушувач – 10 г;
  • сметана – 100 г;
  • борошно – 300 г;
  • цукор – 0,5 склянки.

Просочення:

  • коньяк або бальзам – 50 мл;
  • згущене молоко – ¾ банки;
  • вода – 1 стакан.

Прикраса:

  • шоколад – 1 плитка.

2-3 години – час приготування.

Калорійність торта на 100 г: 250-350 ккал.

Покроковий рецепт приготування бісквітного торта з заварним кремом

  1. Жовтки відділяємо від білків і перетираємо їх з цукром. Додаємо до них маргарин, подрібнений ножем і сметану. Білки збиваємо до формування міцної піни і з'єднуємо з жовтковою масою. Збиваємо кілька хвилин;
  2. До просіяного борошна додаємо розпушувач і сіль, заважаємо;
  3. На мінімальній швидкості міксера починаємо з'єднувати борошно і рідку суміш;
  4. Форму для випікання при необхідності вистилаємо пергаментом для випічки. Переливаємо в неї тісто і ставимо випікатися на 25 хвилин при температурі 1800С. В процесі пробуємо бісквіт на готовність дерев'яною паличкою;
  5. Чекаємо, поки корж повністю не охолоне. Потім зрізаємо шкірки і ріжемо його на 3 частини;
  6. Готуємо просочення. У теплу воду додаємо коньяк і згущене молоко, добре перемішуємо;
  7. Збираємо торт з нижнього коржа. Викладаємо на тарілку і поливаємо сиропом, приділяючи увагу краях. Зверху наносимо товстий шар крему і укладаємо наступний корж. При бажанні можна додати консервовані фрукти. Для другого корду повторюємо процедуру і укладаємо верхній, заздалегідь просочений. Змащуємо Кремом торці і верхній корж. Обрізки коржа кришимо, тремо на тертці шоколадку. Для прикраси використовуємо крихту.

Корисні поради

Класичний заварний крем достатньо рідкий, і торт може вийти «мокрим». Для бісквітного торта його збивають з маслом, роблячи його більш сухим. А «вологість» створюють за допомогою просочення коржів.

Поліпшити смак крему можна різними добавками:

  • лимонний сік, цедра лимона або апельсина;
  • цукати;
  • мелені горіхи;
  • фрукти консервовані або з варення.

Особливість заварного крему – вбивання в нього вершкового масла. Це можна зробити тільки після повного охолодження рідкої половинки. Якщо вливати олію гарячу суміш, воно розтопиться і готовий продукт стане занадто рідким. Охолодження заварний частини подовжує час приготування. Готовий продукт може зберігатися в холодильнику близько 36 годин.

Що ще почитати: