Кілька варіантів заварного крему для бісквітного торта
Змастивши бісквітні коржі кремом, виходить чудовий торт. Заварний крем отримав свою назву із-за варіння, в результаті якої він загусає, але залишається досить рідким.
Його перевага в тому, що він просочує навіть самий сухий бісквіт, роблячи торт або тістечко соковитим. Є кілька базових рецептів заварних кремів для бісквітного торта і безліч їх варіацій.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молоко - | 500 мл |
яйце - | 3 шт. |
цукор - | 1 склянка |
масло - | 100 г |
борошно - | 3 ст. л. |
ваніль - | 1 щіпка/ 1 стручок |
сіль - | 1 щіпка |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 225 Ккал |
По консистенції досить рідкий, підійде не тільки для тортів, але і тістечок. В замороженому вигляді він нагадує морозиво, а при запіканні виходить із карамельним смаком або крем-брюле.
- У каструлі змішати цукор з молоком. Поставити на маленьку конфорку і помішувати до розчинення цукру. Як тільки молоко нагрілося, але не закипіло, знімаємо з плити;
- Розбиваємо яйця, відокремлюючи жовтки від білків. Для готування потрібні тільки жовтки збиваємо до білого кольору. До жовтків додаємо ваніль, щіпку солі і борошно – перешиваємо, щоб не було грудочок;
- Збиваючи яєчну суміш, поступово вливаємо половину обсягу гарячого молока;
- У каструлю до решти молока додаємо яєчну суміш. Кип'ятимо на повільному вогні, помішуючи. Стежимо, щоб жовтки не згорнулися і не пригоріли;
- Вимикаємо плиту, як тільки молоко стало густим, як сметана. Його не можна доводити до кипіння;
- Олію заздалегідь викладаємо з холодильника. Для збивання воно повинно бути талим, м'яким. Збиваємо до пишної маси кремоподібного типу;
- В масло по ложці додаємо і збиваємо остигле загусло молоко. Вийшов ніжний крем з яскравим і вишуканим смаком.
Заварний крем сметанний
Процес приготування займе досить багато часу, але результат того вартий. Густий і солодкий крем для бісквітного торта оцінять усі ласуни.
Склад:
- сметана – 250 г;
- масло – 130 г;
- борошно – 2 ст. л.;
- яйце – 1 шт.;
- цукор – 150 р.
Потрібно 1-2 години.
367,8 ккал на 100 р.
Покроковий рецепт:
- Поставити грітися водяну баню;
- В металеву, а краще емальовану миску розбиваємо яйце і викладаємо сметану. Якісно збиваємо міксером;
- Додаємо цукор і збиваємо, поки не розчиняться всі крупинки. Додаємо просіяне борошно і знову збиваємо, поки не вийде однорідна рідка маса;
- Миску ставимо на водяну баню і залишаємо на 15 хвилин. Весь час заважаємо крем, чекаємо, поки він завариться;
- Залишаємо миску до повного охолодження;
- Олію заздалегідь викладаємо на разморозку. Коли крем охолов, збиваємо масло міксером до формування пишної маси;
- Перекладаємо масло в охолоджену суміш і перемішуємо міксером крем до однорідного стану.
Заварний шоколадний крем з яйцем та маслом
Цей крем підійде як для просочення коржів бісквітного торта, так і для створення окремих десертів. Кількість борошна можна міняти, щоб регулювати ступінь «рідини».
Склад:
- цукор — 120 г;
- молоко – 0,5 л;
- яйце – 1 шт.;
- какао-порошок – 60 г;
- борошно — 90 г;
- кава розчинна — 15 г;
- гіркий шоколад – 1 плитка;
- масло – 1 пачка.
Потрібно 1-2 години на приготування.
306.7 ккал на 100 р.
- Міксером збиваємо яйце;
- Добре перешиваємо просіяне борошно, кава і какао;
- Вводимо суху суміш по ложці в яєчну масу, перемішуємо;
- До масі потроху вливаємо прохолодне молоко до консистенції тесту на млинці;
- Молоко, що залишилося, кип'ятимо, розчиняємо в ньому цукор. Помішуючи, поступово додаємо шоколадну суміш. Заварюємо до стану густого киселю. Залишаємо остигати;
- У холодну суміш додаємо м'яке масло невеликими шматочками, розтоплену шоколадку. Збиваємо міксером до формування пишною і однорідної консистенції. В залежності від потужності міксера і якості масла на це піде 5-6 хвилин.
Французький заварний, ніжний крем
Другий варіант класичного крему. Ідеальний для промазки бісквітних коржів для торта, так як відрізняється легкістю і ніжністю.
Склад:
- молоко 2,5% – 0,5 л;
- яйце — 6 шт.;
- цукор — 4 ст. л.;
- масло — 50 г;
- кукурудзяний крохмаль — 60 г;
- ваніль – щіпка або стручок.
Необхідний 1 годину.
201 ккал на 100 р.
- Виливаємо молоко в каструльку і додаємо ваніль. Прогріваємо молоко, але не кип'ятимо;
- Залишаємо молоко постояти. Приблизно за годину в ньому повністю розкриє свій смак і аромат ванілі. Якщо для крему використовувалася стручкова ваніль, через годину молоко проціджують, позбавляючись від гіркоти стручка;
- Крохмаль просіваємо, розбиваючи грудочки і насичує повітрям;
- Розбиваємо яйця, відокремлюючи жовтки. Білки не потрібні для крему;
- До жовтків додаємо цукор і крохмаль. Все перемішуємо;
- До суміші поступово додаємо молоко. Перемішуємо масу;
- Розігріваємо в каструлі на повільному вогні, поки не з'являться ознаки загусання;
- Гарячий крем протираємо через сито, розбиваючи всі грудочки;
- Додаємо в нього розм'якшене при кімнатній температурі масло, і збиваємо міксером;
- Залишаємо крем до повного охолодження. Продукт готовий для промазування бісквітних коржів.
Як приготувати ніжне суфле з курки в духовці — прекрасний рецепт для дієтичного харчування.
Читайте як приготувати ароматну картоплю зі свинячими реберцями в мультиварці.
Спробуйте приготувати салат з кульбаб — це незвичайне і корисне блюдо.
Бісквітний торт
Основа будь-якого торта – корж. Ніжний і пористий бісквіт легко просочується кремом або спеціальним просоченням, що поєднується з різними кремами і фруктами. Це чудова солодкість для будь-якого свята, яку не складно приготувати вдома.
Крем для торта можна готувати одночасно з бісквітами або заздалегідь, щоб він встиг охолонути і настоятися. Для цього використовуйте один з представлених вище рецептів.
На тісто:
- яйце – 5 шт.;
- сіль – щіпка;
- маргарин – 100 г;
- розпушувач – 10 г;
- сметана – 100 г;
- борошно – 300 г;
- цукор – 0,5 склянки.
Просочення:
- коньяк або бальзам – 50 мл;
- згущене молоко – ¾ банки;
- вода – 1 стакан.
Прикраса:
- шоколад – 1 плитка.
2-3 години – час приготування.
Калорійність торта на 100 г: 250-350 ккал.
Покроковий рецепт приготування бісквітного торта з заварним кремом
- Жовтки відділяємо від білків і перетираємо їх з цукром. Додаємо до них маргарин, подрібнений ножем і сметану. Білки збиваємо до формування міцної піни і з'єднуємо з жовтковою масою. Збиваємо кілька хвилин;
- До просіяного борошна додаємо розпушувач і сіль, заважаємо;
- На мінімальній швидкості міксера починаємо з'єднувати борошно і рідку суміш;
- Форму для випікання при необхідності вистилаємо пергаментом для випічки. Переливаємо в неї тісто і ставимо випікатися на 25 хвилин при температурі 1800С. В процесі пробуємо бісквіт на готовність дерев'яною паличкою;
- Чекаємо, поки корж повністю не охолоне. Потім зрізаємо шкірки і ріжемо його на 3 частини;
- Готуємо просочення. У теплу воду додаємо коньяк і згущене молоко, добре перемішуємо;
- Збираємо торт з нижнього коржа. Викладаємо на тарілку і поливаємо сиропом, приділяючи увагу краях. Зверху наносимо товстий шар крему і укладаємо наступний корж. При бажанні можна додати консервовані фрукти. Для другого корду повторюємо процедуру і укладаємо верхній, заздалегідь просочений. Змащуємо Кремом торці і верхній корж. Обрізки коржа кришимо, тремо на тертці шоколадку. Для прикраси використовуємо крихту.
Корисні поради
Класичний заварний крем достатньо рідкий, і торт може вийти «мокрим». Для бісквітного торта його збивають з маслом, роблячи його більш сухим. А «вологість» створюють за допомогою просочення коржів.
Поліпшити смак крему можна різними добавками:
- лимонний сік, цедра лимона або апельсина;
- цукати;
- мелені горіхи;
- фрукти консервовані або з варення.
Особливість заварного крему – вбивання в нього вершкового масла. Це можна зробити тільки після повного охолодження рідкої половинки. Якщо вливати олію гарячу суміш, воно розтопиться і готовий продукт стане занадто рідким. Охолодження заварний частини подовжує час приготування. Готовий продукт може зберігатися в холодильнику близько 36 годин.