Як приготувати сьомгу у вершковому соусі
Сьомга, або атлантичний лосось, вважається одним з найбільш цінних видів промислової риби, активна видобуток якої заради ікри та м'яса ведеться досить давно. В останні роки з-за скорочення популяції в місцях природного проживання на прилавки магазинів потрапляє риба, вирощена в умовах штучного розведення.
Беручись за приготування сьомги, потрібно мати хоча б невеликий досвід у кулінарії, так як її дуже легко зіпсувати. Але якщо ви – майстер своєї справи, то вийде по-справжньому шикарне ресторанну страву, від якого всі отримають величезне задоволення.
Крім відмінних смакових якостей, атлантичний лосось є джерелом корисних речовин, що омолоджують організм. Для приготування будь-якої страви з нього можна використовувати як цілу рибину, так і шматочок – філе або стейк. Все залежить від необхідної кількості порцій.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
стейки сьомги - | 4 шт. |
вершки - | 200 мл |
сіль, трави - | за смаком |
масло - | 20 мл |
вода - | 110 мл |
лимон - | 1 шт. |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 89 Ккал |
Будь-яку морську рибу перед приготуванням рекомендується замаринувати, тоді вона вийде ніжною, соковитою і буде танути в роті.
Свіжі стейки сьомги миємо, обсушуємо серветкою і перевіряємо на відсутність кісток. Якщо є необхідність – видаляємо їх пінцетом.
Натираємо рибу щедро сіллю, підготовленими травами і спеціями на ваш розсуд. Розрізаємо лимон навпіл, шаткуємо часточками і викладаємо їх на сьомгу. Залишаємо промаринуватися на п'ятнадцять хвилин.
У сотейник наливаємо олію, добре прогріваємо і даємо стейкам підсмажитися за дві хвилини з кожної сторони, не довше, інакше риба пересушити.
Включаємо електродуховку на 200 °С. В маленькій піалі змішуємо вершки з водою. Рибу кладемо в скляний жаровню, заливаємо зверху вершковою рідиною і відправляємо запікатися на десять хвилин.
Готову страву можна посипати тертим сиром або зеленню.
Сьомга в сирно-вершковому соусі в духовці
Практично будь-який соус підходить до червоного м'яса лосося, але особливою ніжністю і соковитістю воно буде виділятися в поєднанні з вершково-сирним. На приготування піде не більше півгодини, тому краще зробити це блюдо відразу перед приходом гостей, щоб не остигало.
Склад:
- риба – 500 г;
- сир – 150 г;
- вершки – 210 мл;
- олія – 4 ст. л.;
- часник – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль, спеції;
- лимон – 0.5 шт.
Приготування: 30 хвилин.
Калорії: 110 Ккал/100 р.
Купіть декілька стейків сьомги. Краще це робити у спеціалізованих перевірених магазинах, щоб була впевненість у якості продукту. Помиті шматочки риби натріть спеціями, сіллю і збризніть свіжовичавленим лимонним соком. Залиште на п'ятнадцять хвилин.
Почистіть цибулю і зубчики часнику, налийте масло в сковороду, прогрійте. Закиньте часник і підсмажте дві хвилини, поки він не змінить свій колір. Стежте, щоб не почав горіти. Слідом покладіть пассироваться нарізану півкільцями білий цибулю.
Коли він стане прозорим, влийте вершки, перемішайте і протушкувати шість хвилин. В кінці додайте тертий сир і варіть соус до повного розщеплення продукту, щоб вийшла гомогенна маса.
Рибу викладіть на деко, залийте отриманим вершково-сирним соусом і запікайте п'ятнадцять хвилин в заздалегідь розігрітій духовці.
Рецепт приготування стейків у вершковому соусі з овочами
Одне з популярних страв у компанії – сьомга, запечена з овочами на мангалі. Але що робити, якщо на вулиці зима, а смачної страви хочеться? Відмінною альтернативою будуть ті ж інгредієнти, приготовані в електродуховці.
Склад:
- риба – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- картопля – 5 шт.;
- помідори – 2 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- сіль, приправи;
- вершки – 300 мл
Приготування: 50 хвилин.
Калорії: 123 Ккал/100 р.
Цілу свіжу тушку риби очищаємо гострим ножем від луски. Нарізаємо на шматки потрібних розмірів, витягаємо дрібні кістки спеціальними щипцями. Посипаємо приправами для лосося, підсолюємо, видавлюємо сік лимона і складаємо в миску. Поверхня затягуємо харчовою плівкою.
Картоплю з цибулею і морквою чистимо і нарізаємо на великі скибочки. Помідори миємо й розрізаємо на чотири частини. Відрізаємо великий шматок фольги, змащуємо маслом і починаємо викладати шарами підготовлені продукти: картоплю, промаринованную рибу, моркву, цибулю, і на завершення помідори.
Заливаємо вершками і закріплюємо щільно краю імпровізованої човни, акуратно встановлюємо її на деко і запікаємо тридцять хвилин.
Перець з фаршированими овочами — прекрасне блюдо, яке можна подавати в пост. Але, щоб страва не було прісним потрібно додавати цікавий соус.
Читайте як приготувати пишні оладки на сироватці.
Нагрянули гості? Пропонуємо вам рецепт шикарного бісквіта, який з легкістю готується за 5 хвилин в мікрохвильовці.
Філе сьомги з грибами в мультиварці
М'ясо атлантичного лосося чудово поєднується з будь-якими грибами, а якщо протушкувати їх разом у вершковому соусі, та ще й в мультиварці, вийде дуже ніжне, соковите і смачне блюдо.
Склад:
- риба – 200 г;
- гриби – 150 г;
- цибуля - 1 шт.;
- вершки – 100 мл;
- молоко – 150 мл;
- сіль, кріп;
- масло – 2 ст. л.;
- лимон – 0.5 шт.
Приготування: 25 хвилин.
Калорії: 153 Ккал/100 р.
Якщо ви купили готові стейки з червоної риби, посоліть їх, натріть сіллю і полийте соком лимона, обмотайте харчовою плівкою і залиште на десять хвилин. Якщо у вас ціла рибина, відріжте бажану порцію. Акуратно підчепивши з краю, зніміть шкірку, видаліть всі кістки. Потім виконайте все те, що вказано вище.
У чашу приладу налийте оливкова олія, увімкніть агрегат на режим смаження. Почистіть цибулю, наріжте товстими кільцями. Гриби помийте і наріжте слайсами або кубиками. Надішліть підготовлені продукти підсмажитися до напівготовності. Викладіть на тарілку.
На дно мультиварки завантажте сьомгу, зверху – половину грибів з цибулею, залийте молоком, потім – залишилися гриби і завершіть всі жирними вершками. Герметично закрийте кришку приладу, переключення в режим гасіння і залиште на п'ятнадцять хвилин.
Сьомга в вершково-часниковому соусі з макаронами
Це блюдо відноситься до італійської кухні, яка славиться великою кількістю різних макаронних виробів і морепродуктів. Але готують його не тільки в Італії. На прилавках наших магазинів також знайдуться всі компоненти, щоб приготувати цей шедевр на домашній кухні.
Склад:
- ріжки – 450 г;
- вершки – 200 мл;
- часник – 2 шт.;
- вино – 30 мл;
- сир – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- олія – 50 мл;
- сіль, спеції.
Приготування: 40 хвилин.
Калорії: 231 Ккал/100 р.
У сковороду наливаємо частина оливкової олії, ще можна додати шматочок вершкового, але це необов'язково. Цибулю подрібнюємо кубиками і відправляємо пассироваться до коричневого кольору. В кінці підсолюємо і посипаємо чорним перцем.
Свіжі шматочки риби миємо й обсушуємо, видаляємо шкуру, кістки і нарізаємо на середніх розмірів кубики. Кладемо в сковороду до цибулі і ретельно перемішуємо. Коли риба злегка підсмажиться, вливаємо біле вино і тушкуємо десять хвилин.
В підігріті вершки додаємо тертий плавлений сир і швидко все перемішуємо, щоб маса вийшла в'язкою, як домашня сметана. Якщо упустити момент, вершки охолонуть і сир не розплавиться, залишившись цільними шматками. Отриманий соус вливаємо в сковороду до сьомзі і цибулі, перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо п'ять хвилин.
Макарони закидаємо в закипілу підсолену воду і варимо до напівготовності, відштовхуючись по часу від інструкції на упаковці. Зціджуємо на друшляк, промиваємо водою і викладаємо до підготовлюваних в сковороді продуктів. Вимішуємо і тримаємо на плиті не більше трьох хвилин. Розкладаємо по тарілках і посипаємо зверху тертим сиром.
Як приготувати пасту з морепродуктами
Для приготування цієї страви знадобиться справжня італійська паста, яку можна купити в гастрономі. Якісні морепродукти також є запорукою успішного результату.
Склад:
- креветки – 200 г;
- паста – 300 г;
- риба – 300 г;
- вершки – 250 г;
- масло – 50 г;
- сіль, прованські трави;
- сир – 200 г;
- вино – 30 мл;
- часник – 2 шт.
Приготування: 55 хвилин.
Калорії: 259 Ккал/100 р.
У сотейнику розтоплюємо вершкове масло, закидаємо почищені зубчики часнику і, коли вони почнуть темніти, виймаємо і викидаємо. Слідом додаємо нарізаний на скибочки сьомгу і підсмажуємо близько двох хвилин, постійно перевертаємо.
Дуже важливо при обробленні риби вийняти всі кісточки. Вони не повинні потрапляти у готовому блюді.
Вливаємо до сьомзі біле сухе вино, посипаємо прованськими травами, сіллю, тушкуємо пару хвилин і заливаємо охолодженими вершками.
Пасту відварюємо в підсоленій воді з декількома крапельками оливкової олії до стану «аль денте». Креветки звільняємо від панцира і закидаємо разом з макаронами в сотейник. Перемішуємо, посипаємо щільним шаром сиру, в ідеалі – пармезану, і готуємо страву ще три хвилини. В подачу можна включити салат зі свіжих овочів або кабачкову ікру.
Корисні поради
- Для приготування соусу краще брати вершки самої високої жирності, так сьомга у вершковому соусі вийде ще ніжніше і м'якше;
- Щоб отримати якомога більше соку з лимона, необхідно помістити його на дві секунди в окріп, розрізати навпіл, наколоти м'якоть виделкою і тільки після цих маніпуляцій приступати до видавлювання.
- Стежте за часом приготування і не перетримуйте сьомгу на плиті, інакше вона вийде сухою.
- Пасту дуже важливо не переварити, щоб після з'єднання з рибою і соусом вона не перетворилася на кашу.
Приємного апетиту!