21 март 2019 7 660

Як швидко і смачно приготувати стейк з сьомги

Часто недобросовісні продавці готові за сьомгу видати будь-яку іншу рибу лососевих порід, але, відповідно, вона буде коштувати в рази дорожче. Тому при такій відповідальній купівлі потрібно озброїтися хоча б кілька знаннями.

При виборі філе сьомги необхідно віддати перевагу не надто яскраво забарвленого м'яса. Перенасичений колір – воно напхане барвниками. Справжній стейк сьомги має світло-оранжевий відтінок.

Обов'язково подивіться термін придатності, так як філе цього морепродукта може безпечно зберігається не довше двох тижнів. При натисканні пальцями м'ясо повинно бути щільним, досить пружним.

Після промацування повинні залишатися западини. Вигляд у риби має бути вологим, але блиск повинен бути відсутнім. Блискуча поверхня свідчить про обробку спеціальним хімічним розчином для підвищення терміну зберігання.

Стейк повинен мати м'який запах моря, а не риби. Також зверніть увагу на герметичність упаковки, відсутність на ній розривів і потертостей.

Якщо на лусці стейка ви помітили жовто-оранжеві плями, такий продукт не варто купувати – він вже зіпсувався. Велика кількість замерзлої води в упаковці – стейк неодноразово размораживался. Не повинно бути ніякої слизу або огидного запаху.

Зверніть увагу на місце виробництва даного морепродукта, сама корисна і смачна сьомга привозиться з Норвегії. Купувати рибу необхідно виключно в спеціалізованих магазинах, обладнаних для її правильного зберігання.

Взагалі м'ясо сьомги дуже цінується не стільки за виняткові смакові якості, скільки через багатий вітамінний склад, рідкісні білки, жирні кислоти і мікроелементи.

При регулярному вживанні цієї риби прискорюється метаболізм, значно поліпшується стан волосся і нігтьової пластини, відбувається омолодження всього організму.

Давайте розглянемо рецепти приготування стейків з сьомги.

Смажимо стейк із сьомги на сковороді
Інгредієнти Кількість
Сьомга - 1 шт.
Лимон - 1 шт.
Оливкова олія - 3 ст. л.
Шафран - щіпка
Паприка - щіпка
Сіль - за смаком
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 168 Ккал

З цього чудового морепродукта можна виготовити безліч гастрономічних шедеврів: вершкові супи, солоні, копчені філе, замариновані і підрум'янені на грилі. Але самим популярним і простим способом термічної обробки є обсмажування на сковороді.

Промиваємо рибу і вмочаємо серветками, розбираємо на невеликі шматки — п'ять сантиметрів завтовшки. Складаємо в миску поливаємо свіжовичавленим соком лимона, притрушиваем спеціями і сіллю.

Промазуємо зверху оливковою олією і залишаємо промаринуватися на двадцять хвилин. Розігріваємо олію в сковороді, не поспішаючи опускаємо стейки, щоб не бризнуло. Тримаємо дві хвилини з одного боку, спеціальними щипцями перевертаємо на дві хвилини на другу.

Зменшуємо полум'я і герметично накриваємо кришкою. Готуємо ще п'ять – сім хвилин. Використовуючи саме цей метод приготування, у вас вийде хрустка скоринка зовні і м'яке соковите м'ясо всередині.

Майте на увазі, що приправ потрібно застосовувати зовсім трохи, ніжний запах легко забити іншими ароматами.

Рецепт приготування риби в духовці

Отримуючи термообробку в духовці, стейки з сьомги зберігають всі свої корисні речовини. Запікаючи цю воістину божественну рибу, отримуєш задоволення від приготування, а згодом – смачне блюдо.

Компоненти:

  • Сьомга – 6 шматочків;
  • Картопля – 5 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Помідори – 3 шт.;
  • Перець, сіль – на смак;
  • Вершкове масло – 100 г;
  • Лимон – 0.5 шт;
  • Кріп – пучок.

Приготування: 70 хвилин.

Калорійність: 178 Ккал/ 100 р.

Шматочки риби розморозьте, злийте вологу і побризкайте соком лимона. Овочі помийте, очистіть і наріжте великими кільцями. Деко промажте маслом вершковим. Чисту зелень подрібніть филейным ножем.

М'ясо риби рясно намажте сіллю і перцем. Викладіть довільно овочі, зверху – стейки риби, зелень і масло, що залишилося, порзане на шматки. Воно не дасть рибі пересохнути.

Запустіть пристрій на 175 °С. Запікайте підготовлені продукти тридцять п'ять хвилин. Логічним доповненням до цієї страви буде келих сухого білого вина.

Стейк з сьомги в духовці у фользі

Завдяки фользі запечена риба збереже в собі всю соковитість і користь.

Юшка, що виділилася в процесі приготування, буде чудовим соусом до відвареної картоплі або просто шматочку свіжого білого хліба.

Компоненти:

  • Сьомга – 3 шматка;
  • Прованські трави – 1 упаковка;
  • Сіль, білий перець – за смаком;
  • Лимонний сік – 5 ст. л.;
  • Нерафінована олія – 2 ст. л.;
  • Помідори – 2 шт.;
  • Сир – 60 р.

Приготування: 55 хвилин.

Калорійність: 171 Ккал/ 100 р.

Вимиваємо рибу і потім зайву вологу паперовими кухонними рушниками. Натираємо сіллю, прованськими травами і поливаємо лимонним соком. Даємо постояти хвилин десять. Помідори вимиваємо, видаляємо хвостик і нарізаємо півкільцями.

З декількох шарів фольги формуємо подобу човники. У центр наливаємо нерафіновану олію, кладемо рибу, на неї – кілька часточок помідора, рясний шар тертого сиру і щільно загортаємо фольгу, щоб не було просвітів і не витікав сік.

За цією схемою формуємо ще два човники. Кладемо на лист і запікаємо двадцять п'ять хвилин на спеціальному пристрої.

Страву можна подавати прямо в цих човнах, а можна акуратно витягти звідти готову рибу полити зверху соком гарнір.

Як приготувати страву на пару

Кулінари вважають сьомгу досить жирною рибою, тому вважають за краще готувати на пару або проварити просто. Подають як гарнір розсипчастий рис або картоплю шматочками, щоб збалансувати калорійність страви.

Компоненти:

  • Сьомга – 4 шматка;
  • Лимон – 1 шт.;
  • Сметана нежирна – 5 ст. л.;
  • Сіль, приправи – за смаком;
  • Рис – 0.5 ст. 4
  • Часник – 2 зубки;
  • Кріп – пучок.

Приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 141 Ккал/ 100 р.

Натираємо рибу сіллю, приправами і поливаємо свіжовичавленим лимонним соком. Залишаємо на п'ять хвилин. Наливаємо в електроприлад воду.

На спеціальну решітку кладемо рибу, промазуємо сметаною, на неї – часточки залишився лимона і закриваємо кришку. Включаємо агрегат на п'ятнадцять хвилин. В піалі змішуємо часник, видавлений через прес, подрібнений кріп і залишилася сметану.

Рис промиваємо, закладаємо в закипающую воду, підсолюємо і відварюємо до повної готовності. Готовий гарнір розподіляємо по тарілках, зверху кладемо шматочки паровий рибки і вершково-часниковий соус із зеленню.

До столу знадобилася закуска? Дізнайтеся, як швидко приготувати фаршировані крабові палички. Гостям сподобається!

Різні рецепти супів з індички ми розмістили тут. Приготуйте смачний обід!

Пишні оладки на кислому молоці ви зможете швиденько посмажити на сніданок. Записуйте рецепт. Не забудьте попередньо до них припасти мед або варення.

Рибка запечена в соєвому соусі в мультиварці

Страва з ресторанного рецептом можна дозволити собі приготувати на домашній кухні з використанням відповідного електроприладу.

Компоненти:

  • Стейк сьомги – 3 шт.;
  • Соєвий соус – 100 мл;
  • Цукор – 1 ст. л.;
  • Вода очищена – до 100 мл;
  • Сік лимона – 2 ст. л.;
  • Часник – 2 зубки.

Приготування: 2 години.

Калорійність: 165 Ккал/ 100 р.

Змішуємо разом всі складові для маринаду: воду, соєвий соус, подрібнений часник, цукор і сік лимонний. Все старанно вимішуємо до гомогенного стану і занурюємо попередньо підготовлені шматочки рибного м'яса.

Даємо просочитися мінімум півтори години, максимум – залишаємо на ніч.

Пристрій запускаємо на функцію смаження. Викладаємо рибу на дно чаші, поливаємо половиною маринаду і герметично прикривши кришку готуємо двадцять хвилин.

Стейки з сьомги по цьому рецепту подають з кускусом, притрушують зеленою цибулею і заливають маринадом.

Кулінарні поради

  1. Кількість стейків необхідно готувати виходячи з числа запрошених гостей. Сьомга – не та риба, яка буде смачною на другий день;
  2. Для маринаду підійдуть практично всі пряні трави: меліса, любисток, шавлія, будь-які сорти перцю, чебрець;
  3. Якщо в якості гарніру з рибою ви запікаєте овочі, збільшити термін приготування на десять – дванадцять хвилин;
  4. Якщо в ролі маринаду виступає соєвий соус, не потрібно солити стейки додатково;
  5. Рибу обов'язково смажити з початку на максимальному вогні до появи скоринки, вона не дасть соку витекти, і страва не вийде сухим;
  6. Краще віддавати перевагу рибі, вирощеної в природних водоймах, ніж у штучно створених, тому що в ній міститься більше корисних речовин;
  7. Краще купувати цілі тушки свіжі, тоді вийти відразу кілька страв: вуха, запечені стейки і впевненість у якості;
  8. Дієтологи рекомендують вживати м'ясо цієї риби для зниження ваги, адже в ньому є підвищена кількість жирів і амінокислот. Але це стосується виключно риби, що виросла в натуральному середовищі – в море.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: