Як смачно приготувати хачапурі з сиром
Існує безліч видів цього відмінного і всіма улюбленого грузинської страви – хачапурі. Самі по собі вони можуть бути як у вигляді коржа, так і «відкриті» – у формі човника, «підсолоджені» зверху сиром або без сирної скоринки.
Крім того, їх можна готувати в духовці, так і на сковороді. Та навіть єдиного рецепту тесту для хачапурі просто немає. Що вже говорити про начинках: різні сири, сир, зелень, квасоля, яйця.
Більш того, наші господині примудряються готувати це блюдо навіть з м'ясом, ковбасою і рибою. Хоча саме слово «хачапурі» твердить, що все-таки це повинен бути хліб (тобто тісто, коржик) і сир (ну або його похідні – сири). З іншого ж боку – яка різниця, коли це дуже смачно!
Підсадивши своїх домашніх на таку вскуснотень, можна балувати їх, продовжуючи дивувати новими смаками хоч кожен день. Може, варто спробувати?
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
просеянная борошно - | близько 2-х склянок + для підмішування |
кефір(краще жирний) - | 180 г |
масло рослинне - | 60 г |
сіль, сода, цукор - | по 0,5 ч. л |
яйце куряче 1С - | 1 шт. |
домашній сир (не рідкий) - | 350 г |
спеції та сіль - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 288 Ккал |
Для початку пропонуємо універсальний рецепт, від якого можна «почати танцювати».
Замішуємо тісто правильно: просіваємо борошно, потім окремо змішуємо кефір, яйце, масло, сіль, цукор, соду – все ретельно збиваємо. Вливаємо рідкі інгредієнти в борошно і вимішуємо еластичне «слухняне» тісто. При необхідності додаємо борошно. Даємо тісту відпочити.
Тим часом готуємо начинку. Перетирати сир не треба – буде ще смачніше, якщо у коржику попадуться його грудочки. Хоча, хто як любить. Перемішуємо з сіллю і спеціями. Тут доречно використовувати чорний перець, паприку, можна коріандр. При бажанні додають подрібнений часник.
Відпочиле тісто ділимо на шість частин. З кожної ліпимо корж, кладемо шосту частину начинки. Загортаємо. Акуратно розкочуємо качалкою отриманий «пиріг» в тонкий коло так, щоб тісто не розірвалося, і начинка не просочилася.
Смажимо на повільному вогні сухий (без масла!) сковороді з обох боків до золотистого кольору. Ще гарячі, готові хачапурі з сиром «подслащиваем» шматочками вершкового масла.
Хачапурі з сиром і зеленню
Для тіста потрібно:
- борошно – приблизно 400 г;
- вода кип'ячена, трохи тепла – 150 мл;
- масло кімнатної температури вершкове – 190 г;
- сіль – щіпка.
В начинку піде:
- сир середньої консистенції – 250 г;
- кріп свіжий – 10 г;
- зелена петрушка – 10 г;
- кінза – 15 г;
- яйце куряче 1С – 2 шт. (на любителя);
- сіль, чорний перець мелений – за смаком;
- часник – за бажанням.
Готується страва 70 хвилин.
Калорійність ста грамів: 205 Ккал.
Вливаємо склянку борошна трохи теплу підсолену воду. Вимішуємо, потім відправляємо в холодильник. Поки ця частина тесту охолоджується хвилин 15, рубаємо м'яке масло з залишилася борошном. Вимішуємо. Дістаємо першу частину з холодильника, з'єднуємо з другою. Регулюємо при цьому кількість борошна.
Далі розгортаємо тонкий пласт, складаємо вдвоє, вчетверо і т. д. Потім знову розгортаємо. Так проробляємо кілька разів. Знову даємо тісту відпочити в холодильнику.
Тим часом відварюємо яйця для начинки. Моєму і просушуємо зелень. Подрібнюємо. Перемішуємо терті на крупній тертці варені яйця (хто не любить, можна не додавати), сир, спеції, зелень, сіль.
Тісто розкачуємо товщиною приблизно 4 мм. Розрізаємо на 10 квадратиків. У кожен квадрат кладемо десяту частину начинки. Звертаємо квадрат навпіл по діагоналі, защипуємо краю трикутника. Смажимо на сковороді без олії з двох сторін на маленькому вогні. Подаємо хачапурі з маслом.
Хачапурі з сиром в духовці
А тепер приготуйтеся: найсмачніше, що тільки можна придумати – в сирне тісто загортаємо сирні делікатеси.
Для тіста готуємо:
- вершкове масло – 170 г;
- яйце 1С – 1 шт.;
- сир напіврідкий – 250 г;
- сода (можна не гасити!) – 3 щіпки;
- борошно – 350 г;
- сіль – пробуємо на смак.
В начинку підуть:
- твердий сир (будь-який) – 350 г;
- часник – зубчик-два;
- майонез столовий – 40-50 г;
- сметана – 50 г;
- сіль, перець – пробуємо на смак;
- черемша – при бажанні.
Готується страва 50 хвилин.
Калорійність ста грамів: 288 Ккал.
Рецепт хачапурі з сиром і сиром в духовці зовсім трохи відрізняється від двох попередніх. Отже, змішуємо сир з м'яким маслом. Вбиваємо туди яйце, сіль, соду. Додаємо борошно. Вимішуємо м'яке тісто.
Даємо йому віддихатися в холодильнику. Далі тремо сир на крупній тертці, а на дрібній – часник. Додаємо до них майонез, сметану, сіль, перець, можна потрусити подрібненою зеленню, наприклад, черемшею. Вимішуємо начинку.
На деко стелимо папір, притрушиваем борошном. Поверх розкачуємо половину тіста у формі кола. Викладаємо всю начинку, залишаючи вільні краї приблизно один сантиметр. Потім прикладаємо другим колом з решти половини тіста. Краї защипуємо.
Ставимо в духову шафу (попередньо розігріти до 180 градусів) до появи характерного аромату – це близько 35 хвилин. Але будьте пильні! Виймати, коли підрум'яниться, а не згорить. Подавати хачапурі, порізавши на шматки. Можна відійти від традицій і їсти зі сметаною. Дуже смачно!
Що таке кава латте? У чому особливість цього напою, як приготувати його в домашніх умовах і в чому його користь читайте в нашій статті.
Курячі рулетики з грибами і сиром — читайте як приготувати це смачне блюдо.
Читайте як приготувати смачні тюфтельки в мультиварці за нашими рецептами.
Щоб було смачніше
І наостанок хотілося б поділитися маленькими секретами:
- Щоб класичні хачапурі вийшли правильні, важливо, щоб тісто не порвалося. Тоді на сковороді млинці надуются і добре пропарити з середини. Потім стіночки коржі встануть на свої місця. Не буде клеящегося до зубів тесту.
- Прийнятно готові хачапурі з сиром складати стопкою, перекладаючи шматочками вершкового масла. Тоді вони просочаться маслом, стають соковитіше і ароматні.
- Саме слухняну тісто для цієї грузинської страви – сирне. Правильно приготоване, воно буде піддаватися рук господині немов м'який пластилін. Для цього необхідно взяти сир оптимальної консистенції: не занадто рідкий, але без крупинок.
Приємного апетиту!