15 март 2019 3 794

Як приготувати хачапурі з листкового тіста

Хачапурі – це гордість грузинської національної кухні. Воно являє собою великий пиріжок або коржик з сирною начинкою всередині. Блюдо роблять з будь-якого тесту: пісочного, дріжджового або листкового.

Головний інгредієнт – мацоні. З-за того, що продукт не завжди доступний у продажу, кулінари призвичаїлися замінювати його звичайним кефіром або ряжанкою.

Існує декілька технологій згортання основи при формуванні хачапурі: у вигляді конверта, човники або з міцно зліпленими краями. Начинка теж має варіації: з сиром сулугуні, з бринзою, сиром, з додаванням свіжої зелені. Готують його як в електродуховці, так і на сухій сковороді на плиті.
Рецепт хачапурі з сиром з листкового тіста
Інгредієнти Кількість
Борошно - 600 г
Масло вершкове - 250 г
Яйце - 3 шт.
Сіль, цукор - за смаком
Кефір - 200 мл
Сир м'який - 300 г
Свіжа зелень - пучок
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 330 Ккал

Хачапурі з начинкою з сиру вважається однією з класичних варіацій цієї страви.

Змішуємо разом одне яйце і свіжий кефір, сіль і додаємо цукор. Все добре промешиваем і підсипаємо невеликими порціями півкіло протрушенной борошна. Вимішуємо основу, накриваємо мискою і залишаємо відпочивати. Висипаємо борошно на рівну суху поверхню, зверху ріжемо мерзле масло і всю масу рубаємо широким ножем до утворення гомогенної маси. Утворимо з борошняної крихти ком і охолоджуємо його.

Розкачуємо прісне тісто, по центру кладемо вершкове, звертаємо у вигляді простирадла і розкочуємо качалкою, поки не утвориться єдине ціле. Знову звертаємо і розкочуємо. Відправляємо охолодитися на годину.

Відварюємо яйця, що залишилися. Сир шаткуємо скибочками. Виймаємо тісто, ділимо навпіл і розкочуємо. На одну частину викладаємо суміш яєць, сиру і зелені. Накриваємо зверху другою частиною, добре защепляем краю і смажимо на сухій сковороді до готовності. Зазвичай це займає хвилин 8 для кожної сторони.

Хачапурі з сиром на основі листкової

Для смачного хачапурі з сиром рекомендується в начинку додати невеликий шматочок бринзи (бажано з меншим вмістом сироватки).

Компоненти:

  • Борошно – 450 г;
  • Масло вершкове – 200 г;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Ряжанка – 250 мл;
  • Сіль, цукор – по чуть-чуть;
  • Бринза – 250 г;
  • Сир жирний – 300 г;
  • Базилік – кілька гілочок;
  • Розпушувач – 1 упаковка.

Занурюємо вершкове масло в морозилку. Змішуємо теплу ряжанку, яйце і цукор. Всі промешиваем. Додаємо по трохи протрушенные розпушувач, сіль і 300 грамів борошна. Замішуємо тісто. Накриваємо посудом і даємо полежати.

Борошно витрушуємо на поверхню і зверху ріжемо мерзле масло вершкове. Всі з'єднуємо в кому і охолоджуємо. Розкачуємо основу в довгий прямокутник, з краю кладемо вершково-борошняну масу і загортаємо, як простирадло.

Розкочуємо качалкою від центру до країв, поки тісто не стане однорідним. Складаємо і розгортаємо знову. Процес повторюємо шість разів. Обмотуємо готову суміш кульком і відправляємо охолодитися.

З'єднуємо в одній мисці порізану бринзу, сир і базилік. Мнемо все виделкою, щоб добитися однорідності.

Активуємо електродуховку. Розкачуємо тісто, по центру викладаємо начинку і скріплюємо краю. По центру залишаємо отвір, щоб форма нагадувала човен. Занурюємо запікатися на півгодини. Після того, як витягнули блюдо, можна змастити зверху вершковим маслом. Так хачапурі буде ще м'якше.

Хачапурі з сиром сулугуні

Простіше простого купити готове тісто і приготувати вдома на кухні хачапурі з сулугуні.

Компоненти:

  • Листкове тісто – 550 г;
  • Сир сулугуні – 350 г;
  • Зелень свіжа – пучок;
  • Вершкове масло – 150 г;
  • Яйце – 2 шт.

Розморожуємо готове листкове тісто. Сир і масло вершкове натираємо на тертці, додаємо яйце і додаємо зелень.

Все добре промешиваем. Розігріваємо електродуховку до 180 °С.

Розкачуємо тісто і нарізаємо довільно на ромбики.

По центру кладемо сирну начинку, защепляем краю у вигляді конверта і викладаємо на деко.

Запікаємо півгодини. Можна промазати збитим яйцем і притрусити кунжутом.

Хачапурі з найніжнішим з м'ясом

Хачапурі можна начиняти не тільки дієтичним фаршем, але і м'ясних теж.

Компоненти:

  • Готове листкове тісто – 1 упаковка;
  • Свинина (м'якоть) – 500 г;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Яйце для змащування;
  • Спеції – за смаком;
  • Вершкове масло – 100 г;
  • Аджика – 2 ст. л.;
  • Вода – 0,5 склянки;
  • Сіль – за смаком.

Пропускаємо через електром'ясорубку попередньо помытое і розділене м'ясо. Разом з ним – очищений цибулю. Додаємо аджику, сіль і терте вершкове масло.

Усе ретельно промешиваем. Дивимося на консистенцію. Якщо вийшло дуже круто, вливаємо теплу кип'ячену воду. Притрушиваем спеціями і даємо промаринуватися.

Розморожуємо тісто, ділимо на смужки і розкочуємо. Нарізаємо квадратики 5 × 5 сантиметрів. По центру накладаємо начинку. За цим принципом формуємо всю випічку.

Перекладаємо на промазанный маслом деко, промазуємо зверху яйцем і занурюємо запікати в попередньо прогрітий електродуховку на півгодини.

Салат з вареного буряка з часником, з чорносливом, з морквою та іншими овочами і фруктами.

Ви думаєте, що знаєте, як зробити грінки з білого хліба? Прочитайте нашу статтю і ви зрозумієте, що це не так просто.

За нашим покроковим фото приготувати по-кавказьки гострий, пряний суп харчо приготувати не так складно. Рецепти тут.

Хачапурі по-домашньому

Компоненти:

  • Тісто листкове готове – 600 г;
  • Сметана – 200 мл;
  • Часник – 3 зубки;
  • Свіжа зелень – пучок;
  • Яйце – 7 шт;
  • Сіль, спеції – за смаком;
  • Вершкове масло – для змазування.

Відварюємо два яйця, шаткуємо кубиками. Змішуємо з подрібненим часником, сметаною і зеленню. Готове тісто розморожуємо. Нарізаємо на смужки.

По центру викладаємо підготовлену начинку. Скріплюємо у вигляді човника, залишивши отвір. Краще всього це зробити методом скочування. Викладаємо на деко, промазанный вершковим маслом.

У центр кожного напівфабрикату вбиваємо яйце, підсолюємо і присмачую спеціями. Занурюємо запікати в попередньо прогрітий електродуховку на півгодини.

Корисні поради

  1. Якщо у вас обмежений час на приготування листкового тіста, можна замінити його магазинним. Але обов'язково вибирайте дріжджове. З нього легше сформувати човник, і начинка не буде витікати назовні;
  2. Замість сулугуні можна використовувати звичайну моцарелу, але тоді не кладіть зелень, щоб начинка не була надто вологою;
  3. Стежте, щоб кисломолочні продукти, вживані в основу, були кімнатної температури, це сприятиме легкому замішування;
  4. Перед додаванням сирих яєць в начинку обдайте їх окропом і протріть сухим рушником;
  5. Щоб начинка була соковитіше, натріть в неї вершкове масло;
  6. Їдять хачапурі гарячими, щойно знятим з плити. Але якщо вони охололи, можна підігріти в мікрохвильовій печі і смак буде не гірше;
  7. Обов'язково дайте тісту відпочити після замішування, щоб клейковина розбухла, і воно не прилипало до рук і стало більш податливим;
  8. Якщо попалася дуже солона бринза, її потрібно попередньо вимочити близько трьох годин;
  9. Якщо немає мацоні, його замінюють будь-яким кисломолочним продуктом. Але можна приготувати мацоні власноруч. Для цього потрібно банку молока (три літри). Злегка підігріваємо, додаємо три ложки сметани, все добре розмішуємо. Закутуємо теплим рушником на ніч. Вранці охолоджуємо.

Дякуємо за проявлений інтерес до рецептами нашого сайту. Готуйте із задоволенням, з кожним разом все краще і краще відточуючи свою кулінарну майстерність!

Що ще почитати: