11 июнь 2019 2 319

Як приготувати хачапурі по-мегрельські

На вулицях міста розташовані лавки з дивною назвою «хачапурі». Не дивно, що вони так швидко розбираються, адже хачапурі готуються дуже швидко, при цьому надовго залишаючись свіжими і соковитими. Мало хто знає, що існує кілька видів їх приготування.

Хачапурі по-мегрельські і по-імеретинськи: в чому різниця? Наприклад, хачапурі по-мегрельські – це плоскі коржі з сулугуні, який замішується прямо в тісто, а також поверх нього в самому кінці приготування.

А хачапурі по-імеретинськи являє собою ті ж самі коржі, але з імеретинським сортом сиру. Крім того, до складу начинки можна включити зелень і бринзу.

Рецепт хачапурі по-мегрельські
Інгредієнти Кількість
Пшеничне борошно вищого сорту - 0.5 кг
Молоко (бажано жирну) - 450 мл
Маргарин - 120 грам
Дріжджі - 6-7 грам
Яйце - 2 штуки
Цукор - 2 щіпки
Оливкова чи будь-яке інше рослинне масло - 20 мг
Сіль - 2 щіпки
Сулугуні - від 450 до 550 грам
Вода - до 35 мл
Сметана 15% - 15 грам
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 156 Ккал

Цей рецепт можна запросто повторити на своїй кухні. Він відмінно підходить в якості хліба до борщу і супів, а також його можна використовувати як перекус в дорозі або на роботі разом з чаєм.

З-за великого вмісту в тісті смачного сиру сулугуні, одним таким хачапурі (діаметром приблизно вісімнадцять сантиметрів) можна досхочу наїстися.

На початку, всі сипучі інгредієнти змішати разом. Це будуть борошно, дріжджі, сіль, а також цукор. Важливо, щоб мука була заздалегідь просіяна, інакше в тесті будуть потрапляти не тільки неприємні грудочки, але і воно не буде таким пишним і густим. Молоко нагріти, додати разом з рослинним маслом.

Тісто може виявитися нееластичним і грубим. У такому разі дозволяється додати трохи холодної води. Вимісити здобу, розділити умовно на п'ять частин, кожну з яких загорнути в харчову пергамент або плівку, після чого залишити «відпочити» до години.

Для приготування начинки використовується натертий на крупній тертці сир сулугуні (відрізняється приємними смаковими якостями), змішаний з двома яйцями і маслом.

Дістати тісто, частини хачапурі присипати борошном для зручності, розкачати пласти. Вони повинні бути більш-менш круглими, товщиною приблизно півсантиметра. Не забути проткнути зубочисткою чи вістрям тонкого ножа дірочки по всьому радіусу. Це робить для того, щоб повітря зміг вийти назовні.

У середину кожного розкатаного хачапурі кладеться сир (теж ділиться на п'ять рівних частин), збирається «гармошкою» по краях. Виходить мішечок з сиром всередині. Для його рівномірного розподілу знову розкачати пласт такої ж товщини. Змастити пласт маслом і сметаною для отримання бурштинової скоринки.

Існують спеціальні печі, в які кладуть тісто для піци або хачапурі. Якщо їх немає в наявності на деко з пергаментом кладеться хачапурі і випікається до утворення скоринки. Зазвичай це займає сім-десять хвилин в залежності від духовий печі.

Подається з невеликим додаванням вершкового масла.

Просте тертий пиріг з варенням фото і покрокові рекомендації настільки прості, що приготувати його зможе навіть починаюча господиня.

Читайте як приготувати класичний рецепт салату з крабового м'яса з огірком. Рецепт тут.

Візьміть на замітку рецепт тріска запечена в сметані в духовці зі спеціями. Найкращі рецепти у нашій статті.

Мегрельские хачапурі з тесту на кефірі

Хачапурі вийде особливо смачною, якщо зробити з нього тісто на основі кефіру. Він буде менш калорійним (не використовуються дріжджі і маргарин), але таким же смачним і хрустким, буквально тане в роті.

Що потрібно для приготування рецепту:

  • Кефір – 300 мл;
  • Сметана 15% — 1 упаковка;
  • Вершкове масло – 65 грам;
  • Борошно вищого сорту – 400 грам;
  • Сіль, цукор – дві щіпки;
  • Сулугуні – 500 грам;
  • Яйце – 2 штуки.

Час приготування займає не більше години, при цьому калорійність продукту становить приблизно 350 ккал на порцію.

В кефірі розлучається сметана, сіль і цукор до повного розчинення.

 

Додати вершкове масло. Рекомендується топити його в невеликих кількостях для зручного користування. Порційно додати борошно, щоб тісто вийшло без грудок і стало більш еластичною.

Вимішувати тісто до утворення пухленького «колобка», якого потрібно залишити під рушником на десять хвилин.

Дуже зручно в такому випадку включати духовку і ставити тісто зверху в мисці на піч. Розкачати тісто.

Сулугуні треться на крупній тертці, після чого розтирається з двома яйцями.

Викласти начинку на тісто.

Знову робиться мішечок тесту з сулугуні всередині.

Розкочується заново.

Рясно змастити вершковим маслом, виставити на деко з пергаментом і поставити в піч на 15 хвилин з температурою 190 градусів.

Поради кулінарів

Для додання хачапурі соковитості бажано просочувати тісто вершковим маслом не тільки до духовки, але і після неї.

Начинку можна урізноманітнити кількома сортами сиру з додаванням кінзи, кропу або петрушки.

Ключовий момент – не переборщити з кількістю борошна. Її не повинно бути занадто багато, інакше хачапурі виявиться твердим і не тягнеться.

Часникова замазка, яка робиться з дрібно порізаного часнику, води і оливкової олії, відмінно підійде до хачапурі.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: