Як приготувати хачапурі по-мегрельські
На вулицях міста розташовані лавки з дивною назвою «хачапурі». Не дивно, що вони так швидко розбираються, адже хачапурі готуються дуже швидко, при цьому надовго залишаючись свіжими і соковитими. Мало хто знає, що існує кілька видів їх приготування.
Хачапурі по-мегрельські і по-імеретинськи: в чому різниця? Наприклад, хачапурі по-мегрельські – це плоскі коржі з сулугуні, який замішується прямо в тісто, а також поверх нього в самому кінці приготування.
А хачапурі по-імеретинськи являє собою ті ж самі коржі, але з імеретинським сортом сиру. Крім того, до складу начинки можна включити зелень і бринзу.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Пшеничне борошно вищого сорту - | 0.5 кг |
Молоко (бажано жирну) - | 450 мл |
Маргарин - | 120 грам |
Дріжджі - | 6-7 грам |
Яйце - | 2 штуки |
Цукор - | 2 щіпки |
Оливкова чи будь-яке інше рослинне масло - | 20 мг |
Сіль - | 2 щіпки |
Сулугуні - | від 450 до 550 грам |
Вода - | до 35 мл |
Сметана 15% - | 15 грам |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 156 Ккал |
Цей рецепт можна запросто повторити на своїй кухні. Він відмінно підходить в якості хліба до борщу і супів, а також його можна використовувати як перекус в дорозі або на роботі разом з чаєм.
З-за великого вмісту в тісті смачного сиру сулугуні, одним таким хачапурі (діаметром приблизно вісімнадцять сантиметрів) можна досхочу наїстися.
На початку, всі сипучі інгредієнти змішати разом. Це будуть борошно, дріжджі, сіль, а також цукор. Важливо, щоб мука була заздалегідь просіяна, інакше в тесті будуть потрапляти не тільки неприємні грудочки, але і воно не буде таким пишним і густим. Молоко нагріти, додати разом з рослинним маслом.
Тісто може виявитися нееластичним і грубим. У такому разі дозволяється додати трохи холодної води. Вимісити здобу, розділити умовно на п'ять частин, кожну з яких загорнути в харчову пергамент або плівку, після чого залишити «відпочити» до години.
Для приготування начинки використовується натертий на крупній тертці сир сулугуні (відрізняється приємними смаковими якостями), змішаний з двома яйцями і маслом.
Дістати тісто, частини хачапурі присипати борошном для зручності, розкачати пласти. Вони повинні бути більш-менш круглими, товщиною приблизно півсантиметра. Не забути проткнути зубочисткою чи вістрям тонкого ножа дірочки по всьому радіусу. Це робить для того, щоб повітря зміг вийти назовні.
У середину кожного розкатаного хачапурі кладеться сир (теж ділиться на п'ять рівних частин), збирається «гармошкою» по краях. Виходить мішечок з сиром всередині. Для його рівномірного розподілу знову розкачати пласт такої ж товщини. Змастити пласт маслом і сметаною для отримання бурштинової скоринки.
Існують спеціальні печі, в які кладуть тісто для піци або хачапурі. Якщо їх немає в наявності на деко з пергаментом кладеться хачапурі і випікається до утворення скоринки. Зазвичай це займає сім-десять хвилин в залежності від духовий печі.
Подається з невеликим додаванням вершкового масла.
Просте тертий пиріг з варенням фото і покрокові рекомендації настільки прості, що приготувати його зможе навіть починаюча господиня.
Читайте як приготувати класичний рецепт салату з крабового м'яса з огірком. Рецепт тут.
Візьміть на замітку рецепт тріска запечена в сметані в духовці зі спеціями. Найкращі рецепти у нашій статті.
Мегрельские хачапурі з тесту на кефірі
Хачапурі вийде особливо смачною, якщо зробити з нього тісто на основі кефіру. Він буде менш калорійним (не використовуються дріжджі і маргарин), але таким же смачним і хрустким, буквально тане в роті.
Що потрібно для приготування рецепту:
- Кефір – 300 мл;
- Сметана 15% — 1 упаковка;
- Вершкове масло – 65 грам;
- Борошно вищого сорту – 400 грам;
- Сіль, цукор – дві щіпки;
- Сулугуні – 500 грам;
- Яйце – 2 штуки.
Час приготування займає не більше години, при цьому калорійність продукту становить приблизно 350 ккал на порцію.
В кефірі розлучається сметана, сіль і цукор до повного розчинення.
Додати вершкове масло. Рекомендується топити його в невеликих кількостях для зручного користування. Порційно додати борошно, щоб тісто вийшло без грудок і стало більш еластичною.
Вимішувати тісто до утворення пухленького «колобка», якого потрібно залишити під рушником на десять хвилин.
Дуже зручно в такому випадку включати духовку і ставити тісто зверху в мисці на піч. Розкачати тісто.
Сулугуні треться на крупній тертці, після чого розтирається з двома яйцями.
Викласти начинку на тісто.
Знову робиться мішечок тесту з сулугуні всередині.
Розкочується заново.
Рясно змастити вершковим маслом, виставити на деко з пергаментом і поставити в піч на 15 хвилин з температурою 190 градусів.
Поради кулінарів
Для додання хачапурі соковитості бажано просочувати тісто вершковим маслом не тільки до духовки, але і після неї.
Начинку можна урізноманітнити кількома сортами сиру з додаванням кінзи, кропу або петрушки.
Ключовий момент – не переборщити з кількістю борошна. Її не повинно бути занадто багато, інакше хачапурі виявиться твердим і не тягнеться.
Часникова замазка, яка робиться з дрібно порізаного часнику, води і оливкової олії, відмінно підійде до хачапурі.
Приємного апетиту!