19 апрель 2019 27

Як смачно замаринувати шашлик з свинини: правила, рецепти, поради

Смак приготованого шашлику залежить від декількох факторів.

Для початку вибирається м'ясо, а потім воно маринується, дотримуючи всі правила.

Саме від маринаду залежить те, наскільки шашлик буде соковитим і ніжним.

Що стосується м'яса, то свинина вважається найкращим варіантом для цієї страви.

Так як вона в міру жирна, а її м'якоть при правильному приготуванні виходить ніжною і ароматною.

Правила вибору м'яса для шашлику

Від вибору м'яса залежить, буде шашлик пісним або жирним, його смак і спосіб приготування.

Вибираючи свинину необхідно дотримуватися деяких правил:

  1. Краще всього вибирати охолоджену свинину, а не парну або заморожену. Так як остання виходить занадто жорсткою. Охолоджена свинина пружна, а та, що була заморожена, — пухка, виділяє червоний м'ясний сік.
  2. Щоб одержати ніжний, що тане в роті шашлик необхідно вибирати молоду свинину. Визначити це можна за її кольором, ніж він темніша, тим тварина була старше.
  3. Головне, при виборі продукту – його свіжість. Тому м'ясо повинно бути глянсовим, рівномірним по кольору, з приємним запахом, щільним, сухим, без крові, з прозорим соком. Перевірити свіжість можна, злегка натиснувши на нього пальцем, якщо вм'ятина швидко вирівнялася, значить продукт можна купувати.
  4. Свинина для шашлику обов'язково повинна мати прожилки жиру. Це зробить його більш соковитим і ніжним. Темно-жовтий колір жиру вказує на те, що тварина було старе. В хорошому м'ясі жир розподілений рівномірно і має світло-жовтий колір. Він не повинен звисати окремими шматками.
  5. Зараз в супермаркетах у продажу можна побачити вже нерезаные порційні шматки м'яса. Від такого продукту краще відмовитися, а вибирати великий і цільний шматок свинячої туші.
  6. М'якоть не повинна містити сторонніх включень таких , як слиз, кров.
  7. Продукт, який був повторно заморожене, не підходить для шашлику. Перевірити це можна тим же способом, що і при перевірці свіжості, натиснувши пальцем на нього. Заморожений продукт не поміняє колір.
Купуючи свиняче м'ясо для шашлику, варто віддати перевагу корейке, лопатці, ошейку, окосту.

Кожна з цих частин має свої плюси і мінуси:

  1. Шия – найпопулярніша частина свинини, використовувана для шашлику. В міру жирний ошийок виходить м'яким і ніжним.
  2. Окіст вийде більш сухим, ніж шийка. Тому маринується він не так, як інші частини.
  3. Лопатка жорстка і шашлик з неї може вийти несмачним, якщо ж іншого вибору немає, то лопатку необхідно добре замаринувати.
  4. Корейка – сама жирна частина свині, тому не підійде для любителів пісних страв.

Вибір підходящої посуду

У приготуванні цієї страви немає дрібниць, тому вибір посуду така ж важлива частина, як і підбір м'яса.

Як правильно вибрати посуд для маринування шашлику?

  1. Ємність, де маринується шашлик, повинна бути скляна, глиняний або емальований.
  2. Не можна використовувати алюмінієву та залізну посуд, так як це може стати причиною окислення м'яса, що зіпсує його смак або призведе до отруєння.
  3. Дерево також не підходить, адже воно виділяє дубильні речовини, які можуть змінити смак страви.
  4. Ємність повинна бути досить глибоким і об'ємним.

Особливості маринування свинини

Незалежно від обраного маринаду існують певні правила того, як замаринувати шашлик з свинини:

  1. Нарізати на великі шматки. Тоді свинина вийде соковитою і тане в роті. Але занадто величезними шматки робити не рекомендується, так як вони можуть не просмажиться всередині.
  2. Головне – правильно нарізати. Робити це потрібно впоперек волокон. Це необхідно для того, щоб шашлик швидше промариновался і просмажився, був м'яким, а його смак зберігся в повній мірі. До того ж, нарізаючи м'ясо, необхідно стежити, щоб жировий прошарок була в кожному шматочку.
  3. Немає жирним маринадів. Свинина сама по собі досить жирна, тому не можна використовувати для приготування шашлику з неї майонез і рослинне масло. Це стосується навіть сухих її частин.
  4. Так — оцту. Незважаючи на поширену думку, що оцет — невідповідний продукт для маринування, саме для свинини він підходить як ніщо краще.
  5. Використання алкоголю. У класичних рецептах приготування шашлику часто використовується алкоголь. Краще всього для цього підійде біле вино.
  6. Багато цибулі. Якщо в рецепті маринаду присутній цибулю, то його необхідно додавати якомога більше.
  7. Без солі. Сіль в маринад краще не додавати, так як вона може зробити м'ясо сухим. Зробити це необхідно за кілька годин до початку готування.
  8. Кислий і гострий маринад. Незалежно від того, які продукти використовуються для маринування свинини, маринад в результаті повинен вийти гострим і мати невелику кислинку.
  9. Мінімум – 10 годин. Саме стільки часу необхідно м'яса, щоб добре промаринуватися, тому швидко замаринувати шашлик з свинини не можна. Весь цей час вона повинна знаходитися в холодильнику або будь-якому іншому прохолодному місці.

Представляємо вашій увазі найпростейший варіант маринування — в луці:

Кращі рецепти маринування шашлику з свинини

Томатний маринад
Інгредієнти Кількість
цибулю - 2 штуки
свіжа петрушка і кріп - 1 пучок
паста томатна - 50 грам
паприка - 1 їдальня ложка
м'ясо - 2 кг
червоний перець, коріандр, чорний перець, сіль - за смаком
Час приготування: 600 хвилин Калорійність на 100 г: 45 Ккал

Процес приготування:

  1. Цибулю порізати кільцями, зелень дрібно нарубати.
  2. М'ясо нарізати, скласти в об'ємну ємність.
  3. Додати зелень, цибулю, томатну пасту, приправи.
  4. Залити шматочки чистою водою повністю.
  5. Залишити маринуватися мінімум на 10 годин.
  6. За 2-3 години до приготування можна посолити.

Маринад з шампанським

Інгредієнти на 2,5 кг:

  • шампанське сухе – 1 пляшка;
  • цибуля – 5 штук;
  • спеції за смаком.

Процес приготування:

  1. Свинину і цибулю нарізати великими шматками.
  2. Викласти все в ємність.
  3. Залити майбутній шашлик шампанським так, щоб воно його повністю покрило.
  4. Приправити спеціями.
  5. Маринувати мінімум 8 годин.
  6. Перед приготуванням посолити.

Маринад з мінеральною водою

Інгредієнти на 2 кілограми:

  • мінеральна вода з газом – 0,5 літра;
  • цибуля ріпчаста – 3 штуки;
  • зерна кінзи — 1 чайна ложка;
  • паприка – 1 чайна ложка;
  • сушені помідори – 50 грам;
  • приправи за смаком;
  • сіль.

Процес приготування:

  1. Щоб замаринувати смачно шашлик зі свинини, м'якоть потрібно нарізати і покласти в об'ємну миску.
  2. Цибулю крупно нашаткувати, покласти до м'яса, почекати поки він пустить сік.
  3. Коли буде достатньо соку, додати паприку, кінзу і помідори, все добре перемішати.
  4. Додати спеції.
  5. Залити продукти мінеральною водою так, щоб вона повністю покрила.
  6. Маринувати протягом 10-12 годин, за півгодини до приготування посолити.

Молочний маринад з овочами

Інгредієнти на 1 кілограм:

  • часник – 5 зубчиків;
  • молоко – 0,5 літра;
  • перець солодкий – 1 штука;
  • помідор середній – 1 штука;
  • цибуля – 1 штука;
  • морква – 1 штука;
  • цукор – 60 грам;
  • спеції і сіль за смаком.

Процес приготування:

  1. Молоко влити в глибоку каструлю, додати до нього чорний перець, цукор.
  2. Поставити ємність на вогонь і трохи проварити.
  3. Зняти молоко з вогню і дати охолонути.
  4. Свинину нарізати, натерти часником.
  5. М'ясо покласти в молоко і витримати протягом 9 годин.
  6. За 2-3 години до приготування посолити шашлик.
  7. Перець солодкий, помідори і цибулю нарізати невеликими шматками.
  8. Нанизувати шашлик, необхідно чергуючи його з солодким перцем, помідорами та цибулею.

Кефірний маринад

Інгредієнти на 1,5 кілограма:

  • кефір жирністю не менше 3% – 500 мл;
  • цукровий пісок – 1 чайна ложка;
  • цибуля ріпчаста – 4 великі головки;
  • перець, сіль.

Процес приготування:

  1. Дві головки цибулі натерти на середній тертці, інші дві нарізати великими кільцями.
  2. Свинину нарізати, покласти в миску.
  3. До м'яса додати натерту цибулю і кефір.
  4. Додати цукор і перемішати.
  5. Зверху на вміст покласти цибулю кільцями.
  6. Маринувати всю ніч.
  7. За 2-3 години до приготування посолити.

Класичний оцтовий маринад

Інгредієнти на 1,5 кілограма:

  • оцет столовий 9% — 4 столових ложки;
  • цукор – 1 чайна ложка;
  • цибуля ріпчаста – 3 штуки;
  • вода — 150 грам;
  • спеції за смаком.

Процес приготування:

  1. Свинину нарізати, натерти чорним і червоним перцем.
  2. Цибулю нашаткувати великими кільцями і покласти до м'яса.
  3. Оцет розвести холодною водою, додати цукор, влити до шашлику.
  4. Все перемішати, залишити на 12 годин.
  5. За 2 години до приготування посолити.

Пропонуємо подивитися класичний процес маринування відео нижче:

Маринад з білого вина

Інгредієнти на 2 кілограми:

  • біле вино – 1 склянка;
  • коріандр – 1 чайна ложка;
  • чорний перець мелений, горошком;
  • лавровий лист;
  • сіль за смаком.

Процес приготування:

  1. М'ясо нарізати, викласти в миску.
  2. Посипати приправами і залити вином, все перемішати.
  3. Залишити в холодильнику на 12 годин, періодично помішуючи.
  4. Перед приготуванням посолити.

Маринад з кислого гранатового соку

Інгредієнти на 2 кілограми:

  • свіжовичавлений сік граната – 1 склянка;
  • цибуля – 1 штука;
  • гвоздика, сіль перець за смаком;
  • петрушка – 1 пучок;
  • базилік за смаком.

Процес приготування:

  1. Свинину порізати і розділити на 3-4 частини.
  2. Першу частину викласти на дно посуду, приправити спеціями.
  3. Цибулю нарізати великими кільцями, викласти на вміст миски.
  4. Зверху викласти другу частину м'яса.
  5. Зелень порубати і посипати.
  6. Таким чином продовжувати викладати свинину, поки вона не закінчиться.
  7. Маринувати 8-12 годин.
  8. Перед приготуванням посолити.

Від такого розмаїття рецептів ви розгубилися і остаточно заплуталися?

Визначитися все одно необхідно!

А давайте прислухаємося до рекомендацій Сталика Ханкишиева, може вони наштовхнуть вас на правильний вибір:

Корисні поради з приготування шашлику

Навіщо у багатьох рецептах маринаду використовується газована рідина?

Завдяки бульбашок повітря, свинина маринується швидше і рівномірніше.

Газовану воду можна замінити пивом, якщо подобається його смак.

Якщо ви вирішили для цієї страви використовувати куряче м'ясо і не знаєте, як замаринувати курку для шашлику, то вище описані рецепти вам теж згодяться.

Можете сміливо їх використовувати.

А як визначити готовність шашлику?

Для цього необхідно зробити невеликий надріз, якщо м'ясо випустило прозорий сік, значить, воно готове.

Потрібні легкі рецепти салатів, так як всі старі варіанти вже набридли? Тоді ось: Прості, але дивовижно смачні салати з сухариками і ковбасою.

Для застілля відмінно згодиться маринована капуста. Якщо у вас її немає в наявності, то тут ви знайдете різноманітні рецепти швидкого приготування.

А тут ви дізнаєтеся, що є дуже цікавий рецепт соусу Ранч, який ви з легкістю приготуєте. Він підійде до багатьох страв, в тому числі і до шашлику.

Поради про те, як правильно смажити м'ясо:

  1. Кращими дровами для цієї страви стане виноградна лоза, біла акація, кизил, бук, дуб і більшість фруктових дерев. Не використовувати хвойні сорти.
  2. Не можна часто перевертати шампура, інакше м'ясо буде занадто сухим.
  3. Не можна допускати появу мов полум'я.
  4. Якщо під час приготування сік, що виділяється з м'якоті, капає на вугілля, то шампура необхідно збризкувати маринадом.

Шашлик в сучасній інтерпретації зазнав багато змін.

Якщо традиційним продуктом для нього вважається баранина, то зараз багато кулінари все частіше використовую свинину.

Незважаючи на це, все ж необхідно дотримуватися традиційних правил приготування цієї страви і тоді шашлик вийде смачним, ніжним і соковитим.

Ще трохи прикінцевих рад від професіонала у відео-ролику:

Що ще почитати: