10 июнь 2019 1 712

Домашні рецепти мочених яблук

Замочування фруктів і овочів використовувалося з давніх-давен, коли ще не була доступна стерилізація. Для цього брали різні ємності – діжки, бочки. Зберігалися овочі і фрукти, заготовлені таким способом, всю зиму. Вони набували незвичайний смак, щось середнє між консервацією і свіжими плодами.

Головною умовою тривалого зберігання є додавання до яблук, про заготівлю яких і піде мова, солі і цукру.

Утворюється молочна кислота, яка виступає консервантом.

Зберігаються заготовки мочених яблук за рецептом в прохолодному місці, ідеально – в погребі.

Найпростіший рецепт
Інгредієнти Кількість
яблук осінніх або осінньо-зимових сортів - 1 відро
цукру - 300-400 грам
солі - 3 столових ложки
гілки з листям вишні, смородини, малини, меліса - за бажанням
Час приготування: 43800 хвилин Калорійність на 100 грам: 26 Ккал

Спочатку підготуйте плоди:

  1. Промийте їх проточною водою, видаліть плодоніжки, листя. Бажано використовувати цілі без вм'ятин плоди.
  2. На дно ємності викладаємо половину гілок з листям.
  3. На них складіть фрукти, не приминаючи і не утрамбовувавши їх.
  4. Накрийте залишилися гілками так, щоб вони повністю закривали плоди. Використовуйте зовсім трохи м'яти – 2-3 гілочки, оскільки це дуже ароматна пряність. Гілок також беріть трохи.

Готуємо маринад для цього простого рецепту мочених яблук:

  1. Близько 1 літра води закип'ятіть, додайте цукор і сіль, розмішайте до повного розчинення.
  2. Остудіть і розведіть холодною, кип'яченою водою до потрібного об'єму. На відро плодів знадобиться приблизно 5 літрів рідини.
  3. Залийте вміст так, щоб маринад покривав їх.
  4. Укладіть зверху пласку круглу дощечку — гніт. Встановіть вантаж. Протягом наступних 7 днів потроху додавайте маринад. Через тиждень винесіть ємність в прохолодне місце і залиште на 40-45 днів.

Мочені яблука в банках

Укладати плоди краще всього в банки об'ємом 3 літри.

Вибираємо невеликі фрукти, які щільно ляжуть в ємність і пройдуть в шийку.

Використовуємо пізні сорти, тверді, можна брати навіть трохи недозрілі.

Ретельно підготуйте плоди: вимийте, приберіть сміття і листочки.

Ємність для мочіння промиваємо содою (не миючим засобом!) і обдаємо окропом.

Всі гілочки також промиваємо і очищаємо від сміття.

На дно банки інгредієнти викладаємо в такій послідовності:

  • шар листя з гілками чорної смородини, вишні, м'яти, меліси, малини або їх аптечні аналоги, якщо не вдалося знайти свіжих листків;
  • можна додавати кислі ягоди (800 грам на 7-8 кілограм яблук) – журавлину, калину;
  • викладаємо яблука в один шар;
  • знову кладемо листя і ягоди;
  • друга половина плодів;
  • накриваємо листям так, щоб решту інгредієнтів не було видно.

Заливаємо маринадом.

На одну трилітрову банку треба приготувати півтора літра маринаду.

На 10 літрів такий заливки візьміть 150 грам солі, 300 грам меду і 200 грамів житнього борошна.

Борошно попередньо заварюється в теплій воді і розмішати до консистенції сметани.

Воду закип'ятіть, додайте заварену борошно, мед і сіль.

Остудіть і залийте рідиною укладені в ємність плоди.

Надіньте поліетиленові кришки і чекайте 5-7 днів.

Протягом цього часу розсіл забродить.

Потім опустіть посуд в підвал або льох.

Є одна невелика хитрість в рецепті: щоб не з'явилася цвіль, додайте в банку з моченими яблуками перед заливкою маринаду 1 столову ложку сухого гірчичного порошку.

Через 4-6 тижнів все буде готово.

Демонстрація баночного мочіння з цукром показана нижче:

Цікавий рецепт з горобиною

Знадобляться такі компоненти для цього рецепта мочених яблук:

  • 20 кілограм яблук;
  • півкілограма цукрового піску;
  • 3 кілограма ягід горобини;
  • 50 грам солі;
  • 10 літрів води.

Воду закип'ятити, трохи остудити.

Розчинити в ній цукор і сіль.

У велику ємність викласти головні фрукти, пересипані горобиною.

Залити зверху маринадом, щоб вони були повністю покриті їм.

Покласти гніт і встановити вантаж – банку або каструлю з водою, цеглу.

Гніт повинен бути вкрита розсолом.

Через 5-7 днів посуд можна виносити на холод.

Протягом тижня при необхідності доливайте маринад, якщо гніт вже не буде покрито рідиною.

Через місяць можна ласувати цими заготовками з горобиною.

Представляємо вашій увазі цей рецепт у відео, щоб ви побачили весь процес готування «з перших рук»:

Яблука в гарбузовому соку з обліпихою

Приготовлені за таким рецептом плоди бувають солодкими, красивого золотистого кольору і надзвичайно корисними.

Дотримуйтесь інструкції:

  1. Яблука і ягоди обліпихи промити під проточною водою, обсушити. Беремо 100 грам ягід на 4 кілограми яблук.
  2. Викладаємо плоди в посуд, пересипаємо обліпихою.
  3. Заливаємо гарбузовим соком. Для його приготування беремо стиглу гарбуз очищаємо, нарізаємо на шматки і варимо з додаванням невеликої кількості води. Коли звариться м'якоть, треба розім'яти її у відварі, остудити і залити цією сумішшю яблука.
  4. Дотримуючись рецептом приготування, надавіть вантажем на тиждень, потім опустіть мочені яблука в льох.

Оригінальні рецепти печінкового торта з курячої печінки. Це блюдо не тільки ситні, але і корисне. Відмінно підходить і для повсякденного трапези, і для святкового частування.

Запекти кабачки з фаршем — це краще рішення для літнього застілля. Інгредієнти прекрасно доповнюють один одного, даруючи вам винятковий смак.

Бажаєте здивувати сім'ю? Тоді приготуйте шурпу з яловичини. Пориньте в кулінарні традиції сходу тут!

Поради та рекомендації

Для мочіння потрібно брати тільки цілі, без тріщин, вм'ятин і гнилі плоди.

Краще всього використовувати солодкі, цукристі сорту.

Чим кислей фрукт, тим гірше він буде зберігатися.

Хоча якщо ви замачиваете яблука для того, щоб використати їх протягом 2-4 тижнів, можна брати будь-який сорт.

Важливо дотримуватися температуру, при якій буде відбуватися мочіння фруктів.

Оптимальними вважаються показники температури від 15 ° С до 22 ° C.

При більш низькій температурі процес буде сповільнюватися, а при високій почнуть розвиватися не тільки молочнокислі бактерії, необхідні для консервації, але й шкідливі олійно-кислі.

Вони надають овочам і фруктам прогірклий смак.

Посуд для рецепта домашніх мочених яблук краще взяти емальований – велику каструлю, відро.

Можна також використовувати скляну або пластикову тару, яка призначена для зберігання харчових продуктів.

Ємність ретельно вимийте содою, обдайте окропом.

Так ви обеззаразите поверхню від бактерій.

Багате вітамінами ласощі можна з легкістю зробити в умовах міської квартири.

Використовуйте різні інгредієнти.

В одну банку покладіть м'яту, в іншу – чебрець.

Експериментуйте і насолоджуйтеся всю зиму корисними фруктами.

А на десерт сьогодні подача цікавого рецепта яблучок по-селянськи:

Що ще почитати: