24 апрель 2019 5 876

Як смачно приготувати картоплю з печерицями

Ароматна, зажаристая картопля з апетитними печерицями – це мрія будь-якого гурмана. Приготувати блюдо зовсім нескладно, якщо знати деякі правила і правильно вибрати всі інгредієнти.

Без картоплі з грибами не обходиться, мабуть, жодне застілля. Це блюдо готують різними способами: в горщиках, тушкують, запікають в духовці, готують в мультиварці. Можна також варіювати інгредієнти страви – додавати свої улюблені, експериментувати, і смак від цього тільки поліпшиться.

Смажена картопля з шампіньйонами на сковороді
Інгредієнти Кількість
картоплі - 900-1000 г
свіжих печериць - 300 грамів
цибулин - 1 велика
спеції, сіль, рослинна олія - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 200 Ккал

Калорійне, ситне блюдо, яке за поживністю може зрівнятися з картоплею з м'ясом. Картоплю, смажену з печерицями, складно назвати дієтичної, але який неповторний смак і аромат у цього блюда!

Можна, звичайно, приготувати картоплю з печерицями з будь-якого сорту картоплі, але, якщо стоїть мета створити по-справжньому смачне блюдо, то варто звернути увагу на сорт картоплі. Вибираючи цей овоч, потрібно зупинити вибір на крохмальних сортах, тобто тих, які містять велику кількість крохмалистих речовин.

Вони дозволяють готового картоплі активно вбирати грибні аромати і апетитно розсипатися в готовому блюді. Щоб переконатися в якості картоплі, потрібно розрізати її навпіл: хороший картоплю відразу не покриється на зрізі соком і кристаликами крохмалю.

Приступаємо до приготування ситного страви:

  1. Очищаємо картоплю й нарізаємо його спочатку слайсами, а потім соломкою (товщина шматочка повинна бути не менше півсантиметра). Картоплю бажано викласти на паперовий рушник, щоб видалити зайву рідину;
  2. На сковороду наливаємо олію. В даному випадку можна використовувати суміш масел (вершкового і рослинного) – це зробить блюдо ще більш ароматним і смачним;
  3. Як тільки сковорода добре розігріється, кладемо на неї картоплю і даємо їй можливість підрум'янитися. Не потрібно постійно помішувати картопля – від цього він тільки розвалиться і втратить смак і форму;
  4. На іншій сковороді потрібно обсмажити лук, але перед цим його потрібно очистити і нарізати кубиками;
  5. Печериці протираємо від бруду і нарізаємо соломкою. Додаємо гриби до смаженій цибулі і тушкуємо ще 20 хвилин;
  6. Настав час об'єднувати всі компоненти страви. У сковороду з картоплею кладемо цибулю і гриби, приправляємо блюдо спеціями і сіллю;
  7. Подаємо картоплю до столу. На додаток до страви можна подати овочевий або сирний салат.

Бульби з грибами в духовці

Блюдо цілком можна назвати вегетаріанським, пригощатися їм в пост. По ситності картопля, приготована таким чином, нічим не поступається традиційному печені з м'ясом.

Необхідні інгредієнти:

  • 300 грамів печериць (тільки свіжих);
  • 800 грамів картоплі;
  • 5-6 помідорів чері;
  • 1 невелика цибулина;
  • 80 мілілітрів нежирної сметани;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 50 грамів вершкового масла;
  • 60 грамів твердого сиру;
  • 30 грамів зеленої цибулі.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 270 Ккал/100 г.

Картопля з шампіньйонами, запечена в духовці на смак нагадує м'ясо по-французьки, так і принципи приготування цих страв схожі.

  1. Печериці протираємо від бруду паперовим рушником і нарізаємо поперечними пластинками;
  2. Готуємо спеціальну форму для запікання. Це повинна бути керамічний або скляний посуд з високими бортами. Вистилаємо дно ємності фольгою по всьому периметру і змащуємо поверхню розм'якшеним вершковим маслом;
  3. Викладаємо перший шар майбутнього страви – нарізані гриби і злегка їх підсолюємо;
  4. Картопля очищаємо від шкірки і нарізаємо великими пластинами. Викладаємо їх поверх грибів. Приправляємо всі спеціями і сіллю за смаком;
  5. Цибулину очищаємо і нарізаємо гострим ножем на тонкі кільця. Кладемо цибулю наступним шаром;
  6. Помідори черрі викладаємо в довільному порядку на всі інгредієнти;
  7. У невеликій мисці змішуємо сметану і пропущений через прес часник. Розмішуємо і заливаємо цим соусом овочі;
  8. Відправляємо каструлю в духовку на 30-40 хвилин;
  9. В кінці приготування, за 10 хвилин, посипаємо блюдо тертим сиром і залишаємо у вимкненій духовці ще на 5-10 хвилин.

Посипаємо картоплю з печерицями рубаним зеленим луком і подаємо до столу.

Картопля з грибочками в мультиварці

Дуже простий рецепт улюбленої страви, який легко і швидко можна приготувати за допомогою мультиварки. Всі страви в мультиварці не тільки зберігають свою харчову цінність, але і економлять наш час.

Необхідні інгредієнти:

  • 500 грамів печериць (тільки свіжих);
  • 800 грамів картоплі;
  • 50 грамів сметани;
  • 200 мл гарячої води;
  • сіль, зелень, спеції – на смак.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 218 Ккал/100 г.

Родзинкою цієї страви є відсутність у ньому ріпчастої цибулі. Справа в тому, що на його приготування йде досить часу, а ми намагаємося максимально скоротити. У підсумку виходить ніжне кремове спекотне, яке не смажиться, а повільно гаситься.

  1. Якщо ви використовуєте молода картопля, але потрібно помити його з використанням щітки, видалити бруд. А якщо ж у нас звичайна картопля, то достатньо його просто помити і очистити;
  2. Велику картоплю нарізаємо на 4 частини, а дрібний – половинками;
  3. Печериці очищаємо і нарізаємо довільно – хто як любить: пластинками або соломкою;
  4. Поміщаємо гриби і картоплю в чашу мультиварки і перемішуємо;
  5. У невеликій мисці змішуємо сметану з гарячою водою до однорідності. Підсолюємо сметанний соус і додаємо будь-які спеції;
  6. Заливаємо овочі соусом так, щоб сметана покрила з рівного до половини, інакше майбутнє жарке буде занадто рідким;
  7. Включаємо режим «Випічка» і готуємо 40 хвилин.

Готову страву досить просипати дрібно рубаним зеленим цибулею і подати до столу з чорним житнім хлібом.

Свинина по-китайськи — ви просто зобов'язані це спробувати!

Смажені шампіньйони з цибулею та сметаною — смачне і просте блюдо, яке можна готувати кожен день.

Візьміть на замітку пісний рецепт салату з кальмарів, наші покрокові фото та підказки допоможуть створити справжній кулінарний шедевр.

Висновок

Картоплю з печерицями, на перший погляд, легко і просто приготувати, але, якщо знати деякі кулінарні підказки, то можна зробити страву по-справжньому смачним і неповторним.

  1. Вибираючи картоплю для печені, краще зупинити вибір на крохмальних сортах або взяти молоду картоплю;
  2. Печериці не потрібно мити і чистити – досить легко зняти бруд і порубати;
  3. При обсмажуванні грибів, слід спочатку дати волозі випаруватися, а тільки потім додавати жир і смажити до готовності.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: