30 март 2019 3 190

Скільки часу і як варити смачну картоплю в мундирі

Картопля в лушпинні — надзвичайно просте блюдо, знайоме нам з дитинства. Вона стане відмінним гарніром для м'яса, птиці, риби, так і смачним самостійною стравою.

Вважається, що шкірка перешкоджає «вимивання» корисних речовин з бульби під час варіння, тому така картопля зберігає більше нутрієнтів і корисна для здоров'я.

Яку картоплю вибрати?

Ідеальний варіант — молода картопля округлої форми. Тому найкраща картопля в мундирі виходить після збору врожаю.

Але якщо побалувати себе смачною картопелькою хочеться, а для молодого картоплі не сезон, слід керуватися наступними правилами:

  • Намагайтеся вибирати картоплю зі зниженим вмістом крохмалю — його шкірка червона або фіолетова, м'якоть нагадує віск, бульби невеликого розміру і округлої форми;
  • Підходять також сорти, вміст крохмалю в яких на середньому рівні. Вони округлої або овальної форми, м'якоть бульби жовтуватого кольору;
  • Зовсім небажані для варіння в мундирі насичені крохмалем сорту (бульби витягнутої форми з білою м'якоттю і грубою шкіркою): така картопля, швидше за все, розвариться, а шкірка потріскається;
  • Бажано, щоб коренеплоди були приблизно однакового розміру, час готовності настане одночасно;
  • Намагайтеся вибирати гарні, здорові коренеплоди без пошкодження, в'ялою шкірки, прорізані вічок і ділянок зеленого кольору. Такі плями свідчать про вплив на картоплю прямих сонячних променів і утворення в ньому соланіну, здатного викликати у людини явища інтоксикації.

Підготовка картоплі до варінні

Все дуже просто: бульби варто ретельно помити під проточною водою, при сильних ушкодженнях використовуйте щітку.

Молоду картоплю можна пошкребти тупою стороною ножа.

Приготування на плиті: покрокова інструкція

Отже, давайте розберемося, як правильно і скільки часу варити картоплю в мундирі в каструлі:

  1. Підготовлений картопля викласти в підходящу каструлю;
  2. Залити водою кімнатної температури так, щоб рівень води на 2-3 сантиметри був вище бульб;
  3. При варінні воду можна не солити, однак, якщо важливо, щоб бульби були міцні і пружні, краще додати сіль із розрахунку 0,5 ч. л. на літр води, яка запобігає розтріскування шкірки;
  4. Поставити каструлю на максимальний вогонь, герметично закрити кришкою;
  5. Коли вода почне кипіти, зменшити потужність плити і картоплю залишити варитися під кришкою приблизно двадцять хвилин;
  6. Готовність картоплі в мундирі визначається ножем або виделкою: якщо прилад протикає м'якоть і з легкістю доходить до середини бульби, значить, блюдо готове;
  7. Злити воду, в якій варилися коренеплоди;
  8. Якщо приготовану картоплю передбачається використовувати в салатах, опустити її ненадовго в холодну воду. Це дозволить їй швидше охолонути, а шкірка легше зніметься. Якщо картопля піде на гарнір, трохи остудити її в каструлі під кришкою, змастити вершковим маслом;
  9. Подавати, посипавши чорним перцем, рубаною зеленню і прикрасивши кільцями ріпчастої цибулі. Чудово поєднується картоплю в мундирі з малосольною оселедцем і квашеною капустою.

Картопля в мундирі в скороварці і в мікрохвильовій печі

Скороварка — корисне пристосування на кухні, у робочої чаші якої нагнітається підвищений тиск. За рахунок цього їжа готується при більш високій температурі і, як наслідок, швидше.

Процедура приготування картоплі в скороварці аналогічна такий при варінні в каструлі, а час скорочується до 10-15 хвилин.

Можна приготувати пружний картопля і в мікрохвильовій печі. У цьому випадку підготовлені коренеплоди потрібно скласти в пластиковий посуд, попередньо нарубав виделкою шкірку в декількох місцях, і накрити кришкою, придатної для використання в мікрохвильовці.

Помістити посуд з картоплею в піч на 8-13 хвилин, виставивши у налаштуваннях максимальну потужність.

Печена картопля

Смачний, ароматний і дуже апетитний картоплю в мундирі виходить в духовці. Для його приготування бажано використовувати невеликі бульби, щоб вони добре пропеклися.

Якщо ж картопля велика, її можна порізати на дольки.

Підготовлену картоплю посолити, полити оливковою олією, змішаним зі спеціями і ароматними травами (куркума, чорний, червоний перець, коріандр, розмарин) і добре перемішати руками.

Розкласти на деко і помістити в нагріту до 240-280 градусів духовку.

Залишити дбати 35-50 хвилин (залежно від потужності плитки), не забуваючи кожні 12-15 хвилин діставати і перевертати картоплю для рівномірного запікання. Готову страву полити лимонним соком.

Картопля з шкіркою в мультиварці

Смачну картоплю в мундирі можна приготувати і з допомогою мультиварки, причому на різних режимах:

  1. Варка на пару. Спосіб 1: помістити підготовлений картоплю в робочу чашу, залити водою, герметично закрити і варити протягом 25-30 хвилин;
  2. Варка на пару. Спосіб 2: підходить для приготування дрібних бульб. Налити в чашу мультиварки 2-3 мульт. склянки води, помістити підготовлений картоплю в кошик-пароварку. У цьому випадку блюдо буде готове через 30-40 хвилин, готовність визначати вилкою;
  3. Випічка: бульби картоплі, змащені вершковим маслом, викласти в чашу, випікати 30-40 хвилин до золотистої скоринки;
  4. Плов: помістити коренеплоди в чашу, залити підсоленою водою із розрахунку 3 мульт. склянки на 1 кг картоплі, закрити кришку і не відкривати її до завершення програми. На приготування смачної, трохи підсмаженої знизу картоплі піде хвилин 40-45;
  5. Гасіння: підготовлений картоплю покласти в миску, залити водою кімнатної температури так, щоб вона покривала верхні бульби. Гасити близько 40-50 хвилин.

Секрети досвідчених господинь

Навіть у такій простій справі, як варіння картоплі в мундирі, існує декілька хитрощів:

  • Щоб заощадити пару зайвих хвилин при варінні, використовуйте двадцятиграмовий шматочок вершкового масла. Воно трохи підвищить температуру кипіння води, і картопля звариться швидше;
  • А час запікання в духовці, причому до 15-20 хвилин, економить чистий цвях, вставлений в бульбу по всій довжині;
  • Якщо потрібно приготувати картоплю в мундирі на салат, а під рукою тільки розсипчастий сорт, який при варінні розварюється і деформується, потрібно додати у воду зовсім трохи лимонного соку або оцту. Кислота зробить структуру бульб більш щільною, і їх можна буде без праці нарізати на дрібні скибочки;
  • Картопля в мундирі стане ще смачніше, якщо після того, як злити воду, проварити його і обсушити на мінімальному вогні.

Суп картопляний з галушками рецепт, який обов'язково варто спробувати.

Як смачно приготувати деруни з картоплі читайте наші рецепти цього чудового блюда.

Гарячі бутерброди з картоплею на сковороді — це просто, смачно і швидко. Читайте всі рецепти на сторінці за посиланням.

Це цікаво: картопля в цифрах і фактах

  • Картопля — це не тільки смачно, але і корисно. Крім повного набору незамінних амінокислот, він містить клітковину, фосфор, калій, практично всі водорозчинні вітаміни. В 200 грамах картоплі міститься добова норма вітаміну C, тому вона була на вагу золота в часи мореплавців і бурхливої серед них цинги;
  • Калорійність картоплі сама по собі невелика: всього 110 ккал в ста грамах. Небезпека для стройнеющих представляють такі добавки, як вершкове масло, сметана, майонез. Вони здатні подвоїти калорійність продукту;
  • Приготування картоплі з шкіркою зберігає більше поживних речовин. Однак після варіння шкірку краще видалити, тому що пестициди та інші хімічні речовини накопичуються саме в ній.

Всього один продукт, а скільки варіантів приготування! Всі вони дозволяють просто і швидко (15 хвилин) зварити, згасити або запекти смачний картоплю в мундирі.

Що ще почитати: