Як приготувати смажену картоплю з цибулею
Смажена картопля – це всіма улюблене блюдо, яке можна робити хоч кожен день. Здавалося б, що такого особливого в цьому столі, і багато господинь вважають, що їм не треба навіть читати рецепти смаженої картоплі — все і так ясно. Але все-таки немає!
Навіть у цього, на перший погляд, простого частування є свої нюанси, які варто враховувати при готуванні. Адже не завжди можна смажити картоплю тільки з цибулею, він також вийде смачним з грибами, з ковбасою або з часничком.
Тому не потрібно упускати це з уваги, спробуйте урізноманітнити блюдо додатковими компонентами. А наступні рецепти допоможуть вам у цьому.
Яка картопля найкраще підходить для смаження
Посмажити картоплю? Так, що може бути простіше! А ось і ні, перш ніж починати готувати цю страву потрібно підібрати відповідний картоплю.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картопляних бульб - | 5-6 великих |
лука - | одна головка |
зеленої цибулі - | 5-6 пір'я |
свіжого кропу - | за бажанням |
рослинної олії - | 6 великих ложок |
солі - | щіпка |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 122 Ккал |
Як правильно готувати:
- Картоплини очищаємо від шкірки, промиваємо прохолодною водою і протираємо серветками з паперового матеріалу;
- Потім бульби розрізаємо на середні скибочки, можна різати у вигляді соломки;
- З цибулини чистимо шкірку і нарізаємо спочатку півкільцями, а потім півкільця розрізаємо на 2 частини;
- На газ поміщаємо сковороду, підливаємо рослинне масло і прогріваємо;
- Засипаємо акуратно в сковороду картопляні шматочки, намагаємося не наносити олію;
- Обсмажуємо їх хвилин 7-10;
- Після цього засипаємо шматочки цибулі. Все гарненько перемішуємо дерев'яною лопаткою. Як тільки на шматочках утворюється жовта скоринка, знову перемішуємо. Смажимо на маленькому вогні, щоб нічого не підгоріло;
- Приблизно за 5 хвилин до готовності підсолюємо і добре перемішуємо;
- Споліскуємо зелений лук і кріп. Нарізаємо зелень на дрібні шматочки;
- Як тільки картопля стане м'яким і повністю просмажений, можна вимкнути вогонь. Всі прикрашаємо шматочками зелені.
Як посмажити картоплю з грибами та цибулею
Потрібно наступне:
- Картопля – 6-8 штук;
- Цибуля – 2-3 штуки;
- Білі гриби – 500 грам;
- Щіпка солі;
- Чорний мелений перець за смаком;
- Рослинна олія для обсмажування.
Скільки має готуватися – 50 хвилин.
Рівень калорійності на 100 грам – 135.
Як робити:
- Картоплю потрібно очистити від шкірки, сполоснути від бруду прохолодною водою і розрізати смужками;
- Цибулини звільняємо від шкірки і ріжемо середніми квадратиками;
- Гриби промиваємо, чистимо капелюшки і ріжемо невеликими пластинками;
- Ставимо на плиту жаровню, підливаємо масло і розігріваємо;
- На розігріте масло засипаємо картоплю і засмажуємо на маленькому вогні близько 10 хвилин. Не забуваємо перемішувати;
- Потім засипаємо до нього гриби. Всі смажимо близько 10-15 хвилин. Не забуваємо постійно перемішувати, інакше може підгоріти;
- В кінці додаємо кубики цибулі, підсолюємо, перчимо і добре перемішуємо;
- Готуємо до м'якості картоплі і цибулі;
- Готову картоплю з грибами подаємо до столу в гарячому вигляді.
Смажена картопля з копченою ковбасою і цибулею на сковороді
Що знадобиться для приготування:
- Картопля – 1 кілограм;
- 150 грам копченої ковбаси;
- Ріпчаста цибуля – 1 велика головка;
- Солодкий перець – 1 штука;
- Кріп – 5-6 гілок;
- Цибуля зелена – 6 пір'я;
- Чорний мелений перець – на смак;
- Овочева приправа – за смаком;
- Трохи солі.
Скільки готується – 40 хвилин.
Вміст калорій в 100 грамах – 195.
Як готувати:
- Бульби картоплі звільняємо від шкірки, споліскуємо прохолодною водою;
- Очищені бульби можна нарізати соломкою, кубиками або кружечками, як ви самі забажаєте;
- Копчену ковбасу ріжемо соломкою. Для готування можна використовувати або копчену ковбасу, або салямі;
- Потім у сковорідку підливаємо масло, ставимо на плиту і прогріваємо;
- На розігріте масло засипаємо ковбасу і обсмажуємо кілька хвилин до появи рум'яного кольору;
- Далі засипаємо шматочки картоплі, перемішуємо і залишаємо смажитися 15 хвилин, вогонь зменшуємо;
- Не забувайте періодично все перемішувати, інакше шматочки можуть підгоріти;
- Тим часом очищаємо цибулю від лушпиння і ріжемо у вигляді тонких півкілець;
- Солодкий перець споліскуємо, видаляємо плодоніжку разом з насінням і ріжемо смужками;
- Через 15 хвилин після початку обсмажування картоплі, засипаємо цибулю з перцем, все змішуємо;
- Обсмажуємо до готовності картоплі, приблизно ще 10-15 хвилин;
- В кінці всі підсолюємо, перчимо і приправляємо спеціями;
- Зелень кропу і зелений лук споліскуємо, струшуємо і дрібно шаткуємо;
- Як тільки все буде готово, вимикаємо вогонь і прикрашаємо зеленню. Ставимо на стіл відразу після приготування.
Смажимо картоплю на салі з цибулею і часником
Для готування підготуємо наступні компоненти:
- Картопля – 1 кілограм;
- 200 грам свинячого сала;
- Дві цибулини;
- 2-3 часникових зубчиків;
- Щіпка солі;
- Перець чорний у меленому вигляді – за власним бажанням;
- Рослинна олія для обсмажування.
Скільки готувати – 40 хвилин.
Скільки калорій в 100 грамах – 188.
Як робити:
- Першим ділом нарізаємо сало, бажано використовувати з прошарками м'яса. Ріжемо його невеликими соломками;
- З лука знімаємо піну і нарізаємо тонкими півкільцями;
- Картоплю чистимо від шкірки, споліскуємо змиваємо прохолодною водою і весь бруд;
- Розрізаємо бульби невеликими смужками;
- Зубчики часнику чистимо від шкірки. Один зубчик ріжемо крупно, інші подрібнюємо;
- Ставимо на вогонь жаровню, викладаємо шматочки сала і обсмажуємо на середньому вогні;
- Після того як почне вытапливаться жир і з'являться перші шкварки, перевертаємо їх на іншу сторону і зменшуємо вогонь;
- Далі закидаємо шматочки цибулі, перемішуємо і обсмажуємо 2-3 хвилини;
- Засипаємо картопляні шматочки і один крупно порізаний зубчик часнику. Все перемішуємо і залишаємо смажитися на 10-15 хвилин;
- Через зазначений час кладемо решту дрібно порізаний часник, все підсолюємо, перчимо, перемішуємо і залишаємо смажитися ще 5-7 хвилин;
- Готову страву подаємо в гарячому вигляді.
Як приготувати картоплю з цибулею і сметаною на сковороді
Складові компоненти:
- Картопля – 1 кілограм;
- 2 цибулини;
- 100 мл сметани;
- Вода – півсклянки;
- Трохи рослинного масла;
- Перчик чорний мелений – за власним бажанням;
- Сіль – на смак;
- 5-6 гілочок кропу;
- Зелень цибулі — пучок.
Скільки готувати – 40 хвилин.
Калорії в 100 грамах – 152.
Як готувати:
- Картопляні бульби зчищаємо, споліскують холодною водою і розрізаємо середніми брусками;
- Головки цибулі чистимо від шкірки, нарізаємо невеликими кубиками;
- Ставимо на плиту сковорідку, підливаємо масло і прогріваємо;
- На розігріте масло засипаємо картопляні скибочки і засмажуємо їх на сильному вогні протягом 5-7 хвилин, не забуваємо перемішувати;
- Потім засипаємо цибульні шматочки, перемішуємо і смажимо ще 7 хвилин;
- Тим часом в невелику чашку викладаємо сметану, підливаємо вводи, насипаємо сіль, чорний мелений перець і розмішуємо;
- Заливаємо сметаною сумішшю картоплю з цибулею, прикриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо 20-25 хвилин;
- Кріп і зелений лук споліскуємо, струшуємо і дрібно шаткуємо;
- Як тільки картопля буде готовий, вимикаємо вогонь і посипаємо зеленню;
- Подаємо відразу після приготування.
Спробуйте зварити манну кашу в мультиварці. Найцікавіші рецепти цієї страви з незвичайними добавками.
Грузинська кухня дуже часто використовують квасолю. Візьміть на замітку рецепт квасоляного салату «Тбілісі» з яловичиною.
А до чаю приготуйте пиріг — швидкий рецепт за 5 хвилин.
Рекомендації господаркам
- Для готування краще всього скористатися сковородою з чавунної основи і бажано з товстим дном;
- Смажити можна на рослинному маслі, вершковому маслі, жирі, свинячому салі;
- Найкраще, якомога менше перемішувати, інакше картопля весь поламається і перетвориться в пюре;
- Цибуля і спеції слід класти за 7 хвилин до готовності;
- Якщо потрібна хрустка скоринка, то сковороду під час смаження не потрібно накривати кришкою;
- Солити потрібно в кінці, якщо посолити спочатку, то картопля швидко розвалиться;
- Подавати смажену картоплю можна з маринованими овочами, грибами, квашеною капустою і солоною рибою.
Смажена картопля – це просте і дуже смачне частування. З приготуванням зможе впоратися будь-яка господиня. Тільки не забувайте про поради, вони допоможуть зробити це блюдо набагато краще і смачніше!
Приємного апетиту!