Як приготувати смачне пюре з селери
Цей овоч рідкісний гість у раціоні більшості людей, а даремно. Адже готувати його не складніше, ніж звичний для більшості картоплю, а користь, що міститься в ньому, колосальна.
Коротко про користь і нюанси вибору
Часто селера називають овочем з негативною калорійністю, оскільки на його засвоєння організм людини витрачає значно більше енергії, ніж кількість калорій, одержуваних з нього. Таким чином, він є більш доступним спалювачем жиру, ніж заморський ананас.
Існують наступні різновиди селери:
- листовий;
- черешкова;
- кореневий.
Для приготування пюре використовують останню різновид овоча. Вибираючи кореневої селера в магазині або на ринку, потрібно звернути увагу, щоб він був твердим з рівномірним кольором і текстурою, без узловатостей, гнильних або сухих ділянок. Після натискання пальцем на корінь не повинно утворюватися заглиблень.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
корінь селери - | 1000 м |
вершків жирністю понад 20% - | 200 мл |
сушеного часнику в гранулах - | 7 р |
солі - | 5 г |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 61 Ккал |
Корінь селери має дуже яскравий смак і аромат, який стає значно м'якше після термічної обробки. Також зробити смак готового блюда більш гармонійним і ніжним допомагають вершки і сушений часник. Таке пюре ідеально підійде як гарнір до м'яса або риби, замінивши звичну картоплю.
Спосіб приготування:
- Корінь очистити, нарізати невеликими шматочками (кубиками, брусочками) і скласти в каструлю. Туди ж влити трохи води, зовсім не обов'язково, щоб вона покривала овоч повністю;
- Потім поставити каструлю на вогонь і готувати під щільно прикритою кришкою. В середньому після закипання води на це піде до 25 хвилин;
- З готового подрібненого кореня злити воду, що залишилася, перекласти його в блендер. Додати сіль, часник і вливаючи невеликими порціями теплі вершки збити в однорідну масу. Пюре із селери готово.
Пюре з кореня селери з картоплею
Не всім до вподоби смак кореневого селери, але є прекрасний спосіб, що дозволяє замаскувати цей овоч у більш звичне і улюблене блюдо – картопляне пюре. Співвідношення цих двох овочів буде залежати від того, який з них більше любимо.
Любителям і цінителям користі селери слід скористатися такими пропорціями:
- 300 г бульб картоплі;
- 700 г кореня селери;
- 50 г вершкового масла;
- 100 мл молока;
- кухонна сіль за смаком.
Тривалість варіння овочів і приготування пюре складе приблизно 40 хвилин.
Енергетична цінність цього гарніру на 100 грамів готового продукту – 76,4 кілокалорії.
Приготування:
- Коренеплоди очистити від шкірки, помити і нарізати на шматочки однакового розміру. Це допоможе їм приготуватися одночасно;
- Подрібнені овочі скласти в каструлю відповідного розміру, залити водою, посолити і зварити до м'якості. У середньому на це піде від 15 до 20 хвилин після закипання води (в залежності від розмірів шматочків картоплі і селери);
- З відварених овочів злити воду і розім'яти їх картофелемялкой, потім влити розтоплене вершкове масло і продовжити розминати, поки масло повністю не розійдеться в загальній масі;
- Подальше приготування можна також здійснювати за допомогою картоплем'ялкою, а можна скористатися заглибним блендером. Це зробить страву більш повітряним. Розминати масу в пюре обраним способом і потроху доливати гаряче молоко, доводячи все до потрібної консистенції. Перед подачею можна посипати блюдо рубаною свіжої зеленню.
Пюре із селери з морквою, кабачками
Це дієтичне частування не тільки стане вітамінним криницею на обідньому столі, але і зарядить енергією і позитивом завдяки своєму яскравому кольору, який йому дарують моркву і паприка, що входять до складу. Кабачки в рецепті можна легко замінити молодими патиссонами.
Складники страви необхідно взяти в наступному співвідношенні:
- 400 г селери кореневого;
- 400 г молодих кабачків (або патисонів);
- 200 г моркви;
- 30 мл жирних коров'ячих вершків;
- 5 г паприки;
- сіль і зелень за смаком.
На приготування пюре в загальній складності буде витрачено не більше півгодини.
Калорійність (або енергетична цінність) – 40 ккал в 100 р.
Етапи роботи:
- Моркву очистити, помити і нарізати кружечками завтовшки близько 1 див Корінь селери підготувати так само, нарізавши на шматки приблизно рівних за розмірами кружочкам моркви;
- Скласти подрібнені овочі в каструлю, в якій потім зможе поміститися кабачок, і відварити в підсоленій воді до напівготовності;
- Поки овочі будуть отвариваться, слід зайнятися кабачками. У них слід обрізати плодоніжки і місце прикріплення суцвіття. Якщо шкірка занадто товста і великі насіння, то їх теж варто видалити. Після цього нарізати овочі кубиками невеликого розміру;
- Коли морква і селера наполовину будуть готові, до них відправити кубики кабачка і варити ще 10-15 хвилин;
- Після цього злити зайву воду, додати паприку, вершки і подрібнити все в пюре за допомогою картоплем'ялкою або блендера (міксера). Любителі більш кремовою суповий консистенції можуть збільшити кількість вершків для досягнення потрібного результату. Подавати блюдо, посипавши подрібненою зеленню.
Як приготувати м'ясо по-французьки з ананасами читайте в нашій статті.
Як запекти свинину в мультиварці «Редмонд» читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепти смачного і корисного смузі з ківі.
Рецепт Юлії Висоцької
Особливість цього рецепту в тому, що селера не відварюється, а запікається в кишені з фольги, що допомагає максимально зберегти всі соки і смак овоча. Пікантності страві додає соус з томатів, перцю чилі і креветок. Якщо на кухні не знайдеться вершків, то їх можна замінити рівною кількістю вершкового масла, але в цьому випадку слід бути готовим, що пюре вийде важче.
У приготуванні пюре з селери продукти використовуються в наступній кількості:
- 300 г кореня селери;
- 250 г середніх помідорів;
- 7 шт. великих свіжих креветок;
- 80 мл вершків;
- 80 мл оливкової олії;
- 40 мл соєвого соусу;
- 4 середніх зубчики часнику;
- 1 невеликий червоний перець чілі;
- 3 г морської солі;
- 3 г чорного меленого перцю;
- 2 гілочки розмарину.
Тривалість готування – 50 хвилин.
Калорійність готового страви – 138,7 ккал в 100 р.
Порядок дій:
- Коренеплід селери почистити і нарізати кубиками середнього розміру. На деку сформувати з фольги кишеню, в який перекласти кубики селери, два роздавлених зубчика часнику, 30 мл оливкової олії, 5 мл вершків і 50 мл води. Все посолити, поперчити;
- Краю кишені закрити і відправити його на 25-30 хвилин запікати в розігрітій духовці;
- Поки селера запікається, можна приготувати соус. Для цього на оливковій олії слід обсмажити два подрібнених зубчики часнику, нашатковану перець чилі, нарізані четвертинками помідори і очищені креветки. Вміст сковороди слід прогрівати на середньому вогні 2-3 хвилини, постійно помішуючи;
- Після цього влити в сковороду соєвий соус і тушкувати ще 1-2 хвилини. Соус готовий;
- По закінченні відведеного часу, вміст кишені з фольги перекласти в чашу блендера, вийняти часник, додати вершки і збити в ніжне пюре;
- Перекласти пюре в порційні тарілки, зверху полити соусом і посипати зеленню розмарину.
Овочеве пюре з Дюкану
Дієта по Дюкану дуже цінує всілякі овочі. Особливе місце серед них займає селера. Його додають у салати, на його основі готують супи.
В цих стравах цей овоч служить додатковим компонентом, а от в якості основного інгредієнта він використовується в приготуванні пюре. Додавання до селері гарбуза додасть м'якості і ледь вловиму солодкість готовому блюду.
Для приготування знадобиться:
- 500 г гарбуза;
- 500 г селери;
- 100 мл молока (жирністю не більше 1%);
- оливкова олія для змащування дека.
- сіль, естрагон, лавровий лист і чорний мелений перець за смаком.
На приготування страви доведеться витратити близько 60-70 хвилин.
Калорійність стограмової порції пюре дорівнює 31,8 кілокалорій.
Приготування:
- Гарбуз очистити від насіння і шкірки, нарізати середніми кубиками. Деко злегка змастити олією, викласти на нього гарбуз, зверху присипати все естрагоном і меленим перцем. Потім відправити на 40 хвилин запікатися в розігріту духовку;
- Поки гарбуз буде запікатися, у підсоленій воді з лавровим листом відварити очищену і нарізану невеликими шматочками селера;
- Коли обидва овоча будуть готові, з'єднати їх разом в чаші блендера і збити до стану пюре, потроху вливаючи гаряче молоко. Після досягнення потрібної консистенції дієтичне блюдо готове.
Солодкий десерт з селери і яблук
Це універсальне блюдо, яке можна подавати як гарнір до м'ясних страв, а можна додати в нього трохи соку лимона, цукру або меду, розкласти по креманкам і подавати як десерт.
Для солодкої варіації пюре з кореня селери необхідно підготувати:
- 200 г селери (один коренеплід середнього розміру);
- 200 г солодких яблук;
- 50 г вершкового масла;
- 150 мл води;
- 3 г солі.
Активні дії господині під час приготування страви складуть 10-15 хвилин, решту часу займе варіння складових, яка, в залежності від обраного способу, може тривати від 40 до 60 хвилин.
Калорійність солодкого пюре дорівнює 81,5 ккал на 100 р.
Хід приготування:
- З яблук тонко зрізати шкірку, видалити серцевину з насінням і нарізати середніми шматочками довільної форми;
- З кореня селери так само зняти шкірку і нарізати, але вже трохи меншими шматочками;
- У каструлі з товстим дном розтопити шматочок вершкового масла, потім перекласти туди яблука і подрібнений корінь, влити воду і тушкувати до м'якості під щільно закритою кришкою;
- Приготувати основу для пюре можна і в мультиварці, для цього потрібно перекласти всі складові в мультикастрюлю, закрити кришкою і включити опцію «Гасіння»;
- Якщо яблука виявляться дуже соковитими, то слід зменшити кількість води або в кінці приготування трохи привідкрити кришку, щоб випарувалася зайва волога;
- Розм'яклі яблука і корінь збити блендером в ніжне повітряне пюре, яке може стати ідеальним гарніром до м'яса і птиці, а може бути і самостійною стравою, що подається з несолодкими коржами і сиром (наприклад, фетою).
Приємного апетиту!