Користь селери в повсякденному житті
Матінка-природа піднесла в дар людству багатющий рослинний світ, мешканців якого воно швидко пристосувало для своїх насущних цілей.
Одні рятували людей від голоду, інші лікували від хвороб, треті допомагали стати красивіше.
Але є серед рослин і такі, які застосовуються скрізь: в кулінарії, в домашній косметології і в народній медицині.
Яскравий тому приклад – всім відомий селера з сімейства зонтичних.
Все в ньому чудово
Так можна сказати про цю рослину, адже його склад включає в себе компоненти, вкрай необхідні людському організму.
Ось деякі з них:
- букет вітамінів (A, група B, C, E);
- колекція з таблиці Менделєєва — мікро-, макроелементи (K, Na, Fe, Ca, Mn, Mg, P, Zn та інші);
- ефірна олія.
У його листі зосереджені основні запаси аскорбінової кислоти і каротину.
Ретинол (вітамін А) знаходиться в стеблах, а в коренеплодах – цукор і мінеральні речовини (фосфор, кальцій, калій і цинк).
Якщо ж розглядати селера з точки зору дієтології, то його кореневище містить:
- 82 % води;
- 1,3 % білків;
- 0,3 % жирів;
- 7,1 % вуглеводів;
- 1 % клітковини;
- 0,1 % органічних кислот.
Калорійність 100 г кореневищ становить приблизно 8 кКал, а у листя вона взагалі нульова.
Такий корисний овоч
А він і справді дуже корисний.
Потужна вітамінна угруповання у складі:
- А (ретинол) — допомагає відновленню шкірного покриву і зубної тканини і нормальному функціонуванню органів ШКТ;
- В2 (рибофлавін), В3 (нікотинова кислота) — бере активну участь в окисно-відновних процесах;
- В9 (фолієва кислота) – стимулює роботу кровоносної та імунної систем;
- С (аскорбінова кислота) — покращує згортання крові, зміцнює імунітет.
Мінеральні компоненти селери не менш важливі для того, щоб організм працював чітко і злагоджено:
- залізо входить до складу гемоглобіну, а також протоплазми клітин;
- кальцій і фосфор необхідні для опорно-рухового апарату;
- магній і калій – для серцево-судинної системи;
- цинк – учасник синтезу і розщеплення білків;
- марганець сприяє повноцінному засвоєнню вітамінів.
Всі ці корисні властивості чудового рослини широко використовуються в народній медицині.
Ось рецепт одного популярного «коктейлю»:
- 2 столові ложки свіжовичавленого соку кореневища селери;
- таку ж кількість соку з листя молодої кропиви;
- 1 десертна ложка меду;
- 0,5 склянки мінералки без газу.
Цей еліксир здоров'я потрібно приймати вранці, тижневого курсу буде достатньо для того, щоб відчути потужний прилив бадьорості, а також «розкочегарити» навіть самий ледачий імунітет.
Листя цієї рослини, теж можна знайти гідне застосування для лікувальних цілей.
Якщо їх подрібнити в блендері і перемішати в рівних частинах з топленим маслом, то вийде мазь, з допомогою якої будуть швидко гоїтися рани, виразки і гнійники.
Бажаний гість на обідньому столі
Кулінари всього світу вже давно гідно оцінили смакові якості селери.
- Французькі кухарі роблять запіканку з цього овоча, поливаючи її соусом «бешамель», готують з нього желе для свого знаменитого фуа-гра;
- Італійці застосовують його в рецептах овочевого різотто;
- Іспанці готують томатний суп з селерою;
- Ізраїльтяни додають його корінь у тушковане з квашеною капустою м'ясо;
- Корейські кухаря застосовують його, коли готують рис з овочами.
В нашій країні цей диво-рослина теж користується заслуженою популярністю і є не лише складовою частиною приправ різних страв, але і виступає в ролі повноцінного овоча.
Приклад тому – простенький салат, в якому дрібно порзане кореневище селери перемішується з порізаними яблуками і поливається французьким соусом.
Інший, більш вишуканий варіант:
- 200 грамів сиров'яленого м'яса;
- 150 г напівтвердого сиру;
- 1 середнє яблуко;
- 3 стебла селери;
- соус (3 ст. ложки меду, 1 ст. ложка оливкової олії холодного віджимання, 2 ч. ложки готової гірчиці).
Сир і м'ясо нарізають скибочками, стебла селери і яблуко шаткують тонкою соломкою.
Пробуйте запікати рибу хек в духовці, в цій статті, Ви дізнаєтеся, як це зробити правильно, швидко і смачно.
Настійно рекомендуємо прочитати тут:#deletetag#/retsepty-blyud/salaty-i-zakuski/receptu-prigotovleniya-forshmaka-iz-seledki.htmlпро такий забутої закусці як форшмак, як приготувати по єврейськи і не тільки.
Посередині страви укладають яблучно-сельдереевую стіс, обрамляють її м'ясними і сирними скибочками.
Потім всі поливається соусом і прикрашається зеленню.
Таку закуску можна поставити навіть і на святковий стіл.
Однак і у селери є як корисні властивості так і свої протипоказання.
Його не варто вживати в їжу при наступних захворюваннях:
- варикозне розширення вен;
- виразка шлунка;
- гастрит.
Вагітним жінкам і годуючим мамам теж не слід захоплюватися цим овочем.
«Гламурний» овоч
Так іноді називають селера.
Причина – багато знаменитостей вживають його у величезних кількостях, причому, навіть у сирому вигляді.
Поїдають стебла і листя, вранці п'ють свіжовичавлений сік з коренів.
Вважається, що він володіє потужним омолоджуючим ефектом.
Для догляду за шкірою обличчя кореневища цієї рослини застосовують у рецептурах масок, скрабів, пілінгів.
Ось популярний рецепт скрабу для очищення проблемної шкіри:
- з 1 невеликій сушеному кореню селери і імбиру;
- 5 гілочок кінзи;
- 1 мускатний горішок;
- 1 ст. ложка меду;
- 1 ч. ложка кориці.
Сухі компоненти спочатку треба подрібнити в кавомолці.
У 1 столову ложку цього порошку додати корицю, мед, все ретельно перемішати.
Отриману масу втерти в шкіру обличчя, потримати максимум 10 хвилин і змити теплою водою.
Процедуру повторювати протягом тижня, потім зробити перерву на місяць.
Після того, як настій охолоне, його потрібно процідити і щодня протирати отриманим шкіру тоніком для її глибокого очищення.
Сельдереевая дієта
Енергетична цінність цього овоча рекордно низька, тому дієтологи відносять його продуктів з мінімальною калорійністю.
Однак вони ж і застерігають від омани, що в поєднанні з селерою можна поглинати в будь-яких кількостях найкориснішу їжу, аж до чіпсів, солодощів, фаст-фудів.
Це далеко не так, і не буде диво-овоч «забирати» на себе калорійні надлишки.
А ось розвантажувальні дні з селерою влаштовувати вельми показано.
Для цього потрібно скласти приблизно таке меню:
- Сніданок: кефір з медом, 1 ст. ложка соку з кореня селери, 2 сухого печива;
- Обід: вівсяна каша, салат (селера в поєднанні з будь-якими овочами) з оливковою олією, шматочок цільнозернового хліба;
- Полудень: 1 яблуко;
- Вечеря: 200 грамів риби, запеченої з селерою, зеленню і лимоном, салат.
Розвантажуватися таким чином можна раз в тиждень, і ефект буде чудовим.
У всіх відносинах зачечательное це рослина.
Якщо вживати його помірно, з урахуванням особливостей свого організму, то користь цю овоч принесе просто неоціненну.
Один нюанс: зберігати його можна максимум 3 дні в паперовому пакеті в холодильнику.
Відео десерт
У цьому відео Вам надається можливість подивитися, чим так корисний селера для нас, як його застосовують і зберігають.