08 апрель 2019 25

Варення з айви: найсмачніші рецепти, користь і шкода

Хоча для багатьох айва – нічим не примітний жорсткий фрукт, плід не варто недооцінювати. У ньому багато вітамінів. Жорсткість айви не має значення, коли готується варення, а виходить воно чудесним: ароматне, янтарне, тягуче. Даний привабливе насолоду! До того ж існує багато цікавих доповнень, які роблять ласощі ще цікавіше.

Як зварити варення з айви
Інгредієнти Кількість
цукру - 1 кг
айви - 1 кг
Час приготування: 4320 хвилин Калорійність на 100 грам: 219 Ккал

Як приготувати:

  1. Вимити фрукти і прибрати воду серветками.
  2. Порізати їх навпіл або на чотири частини, видалити серцевину, потім подрібнити м'якоть невеликими шматочками.
  3. Перекласти у велику ємність і присипати половиною цукру (від зазначеної кількості). Перемішати і залишити на добу.
  4. Після цього додати другу частину цукру, знову перешкодити, залишити ще на добу.
  5. Після закінчення часу перемішати і залишити на третю добу, більше нічого додавати не потрібно. До цього часу сиропу буде багато.
  6. Поставити ємність на плиту і на середньому вогні дати закипіти, а потім встановити мінімальний вогонь.
  7. Варити мінімум сорок хвилин. Орієнтуватися по бажаної густоти сиропу.
  8. Розлити по стерильним банкам, можна зберігати при кімнатній температурі.

Найсмачніший рецепт варення з айви часточками

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
води 1 л
айви 1 кг
цукру 1,2 кг

Знадобиться на приготування – 10 годин.

Скільки калорій – 182.

Як приготувати:

  1. Розрахунок води і цукру дан для прикладу. Води може знадобитися більше або менше, це залежить від айви. А на кожен літр води потрібно розраховувати близько 1200-1500 г цукру.
  2. Ганчіркою прибрати з фруктів пушок, розрізати на дві частини і акуратно прибрати серцевини. Покласти в маленький сотейник і залити водою, вона повинна лише покривати їх. Проварити протягом десяти хвилин.
  3. Порізати м'якоть часточками, покласти в посудину, залити отриманим відваром. Він повинен трохи покрити часточки. При потребі слід долити гарячої води.
  4. Дати закипіти і варити шість хвилин, потім витягнути шумівкою з рідини і розкласти в один шар на підносі. Це вбереже часточки від розпаду.
  5. В ту ж воду всипати цукор. Його кількість потрібно вирахувати за обсягом води. Розмішати і варити кілька хвилин, щоб сироп загус і перестав розтікатися.
  6. Повернути часточки в сироп і проварити їх хвилин п'ять. Після цього вимкнути вогонь і дати масі настоятися дев'ять годин.
  7. Після цього знову закип'ятити і відразу ж помістити в стерилізовані банки, а потім дати повільно охолонути в ковдрі.

Як варити з волоськими горіхами

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
волоських горіхів 0,3 кг
води 0,3 л
цукру 2 кг
лімонов 1 шт.
айви 2,5 кг

Знадобиться на приготування – 3 дні.

Скільки калорій – 200.

Як приготувати:

  1. Невеликий щіткою зняти пушок з фруктів, вимити їх.
  2. Розрізати плоди на чотири частини, акуратно прибрати насінну коробочку.
  3. М'якоть порізати невеликими шматочками. Для краси можна скористатися фігурним ножем. Шматочки вийдуть тоді хвилястими.
  4. Перекласти в ємність, залити водою, проварити протягом двох хвилин. Витягнути і дати стекти, але відвар не виливати.
  5. Цей відвар потрібно перелити в каструлю побільше. Додати 700 г цукру і поставити на вогонь. Потрібно, щоб крупинки розчинилися.
  6. Після цього додати всю обсушену айву, перемішати.
  7. Прокип'ятити протягом 10 хвилин, вимкнути плиту. Зверху піну ложкою зняти. Залишити на ніч.
  8. Після закінчення часу додати ще 700 г цукру, перешкодити обережно, проварити ще хвилин десять і знову залишити на ніч.
  9. Лимон разом з цедрою нарізати на невеликі шматочки.
  10. Горіхи просушити.
  11. Додати до айві горіхи і лимон, перемішати, всипати решту цукру і знову перешкодити, на повільному вогні проварити ще десять хвилин.
  12. Дати постояти годин п'ять, знову закип'ятити і відразу розлити по банках, закатати.

Простий рецепт приготування з лимоном

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
води 260 мл
айви 1 кг
лімонов 1 шт.
цукру 1 кг

Знадобиться на приготування – 2 дні.

Скільки калорій – 184.

Як приготувати:

  1. Промити під гарячою водою плоди, витерти їх. У кожного вирізати насінну коробочку, а потім м'якоть нашаткувати на невеликі шматочки.
  2. Засипати їх цукром і залишити на пару годин. Повинен виділитися сік. Якщо його мало, варто додати воду.
  3. Варити на невеликому вогні протягом п'яти хвилин, а потім дати повністю охолонути.
  4. Проварити таку ж кількість часу, остудити, знову проварити.
  5. Нарізати часточками вимитий лимон або блендером подрібнити його в кашку. Додати до айві, проварити ще сім хвилин, а потім гарячу масу відразу розкласти по банках і закупорити.
  6. Остудити в теплому місці і зберігати в коморі.

Детальніше про сорти і правилах вибору у статті: Айва звичайна, китайська, японська — вибирай на смак.

Пропонуємо спробувати щось особливе — варення з огірків. Відкрийте для себе новий смак улюблених овочів!

А тут ви знайдете рецепти випічки з листкового тіста з варенням.

Айвово-гарбузове варення

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
гарбуза 0,5 кг
цукру 0,5 кг
айви 1 кг

Знадобиться на приготування – 3 години.

Скільки калорій – 126.

Як приготувати:

  1. Плоди добре вимити і прибрати всі ворсинки. Якщо хочеться, можна зняти шкірку.
  2. Далі обережно вирізати серцевини, а саму м'якоть нашаткувати тонкими часточками.
  3. Гарбуз вимити, все насіння прибрати, зрізати шкірку. М'якоть поперек волокон порубати на маленькі кубики.
  4. Перекласти продукти в одну велику миску, перешкодити. Присипати цукром і залишити години на два, щоб сік встиг виділитися. Якщо є більше часу, можна потримати і довше.
  5. Після цього всі знову вимісити і поставити на сильний вогонь. Дочекатися закипання.
  6. Відразу ж зменшити вогонь і проварити всю масу протягом півгодини. За цей час вона помітно загусне.
  7. Дати охолонути, потім розкласти по банках, щільно закрити і зберігати в прохолодному місці: на балконі взимку або в холодильнику.

Корисне ласощі з апельсином

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
апельсинів 1 шт.
айви 2 кг
цукру 1,5 кг
меленої кориці 10 г

Знадобиться на приготування – 3 години 30 хвилин.

Скільки калорій – 187.

Як приготувати:

  1. Всі фрукти гарненько вимити, з айви обов'язково зчистити ворсинки.
  2. Прибрати всю вологу серветками.
  3. Нарізати плоди невеликими шматочками, не використовуючи насіннєві коробочки.
  4. Апельсин потрібно розрізати на кілька частин і пропустити через м'ясорубку або блендер, щоб вийшла кашка. Очищати від цедри при цьому не треба.
  5. У великий таз пересипати обидва фрукта, додати сюди цукор і все перемішати.
  6. Залишити години на два, щоб айва встигла пустити сік.
  7. Помістити таз на невеликий вогонь і закип'ятити. Після цього варити, поки маса не стане густою. Час коливатиметься від бажаного результату.
  8. За десять хвилин до закінчення варіння потрібно додавати в суміш корицю. Її можна використовувати і в паличках, але тоді перед розливом у банки їх треба буде витягти.
  9. Дати охолонути банкам в теплому місці, а потім можна зберігати в коморі.

Айвове варення з імбиром

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
імбиру 10 г
цукру 0,8 кг
води 0,5 л
цедри лимона 20 г
лимонного соку 140 мл
айви 1 кг

Знадобиться на приготування – 3 години.

Скільки калорій – 146.

Як приготувати:

  1. Висипати весь цукор в сотейник і влити сюди вказану кількість води. Поставити на вогонь і дати закипіти, постійно заважаючи. Проварити ще хвилини три, щоб отримати тягучий сироп.
  2. Невеликими шматочками нарізати вимиті фрукти, не використовуючи серцевину. Шкірку можна залишити.
  3. Помістити шматочки в сироп і варити на невеликому вогні близько тридцяти хвилин. Заважати потрібно часто.
  4. Після цього вмішати сюди тертий свіжий імбир. Його кількість можна регулювати. Влити лимонний сік і додати цедру.
  5. Варити ще десять хвилин, врегулювати смак.
  6. Одночасно простерилізувати банки і розкласти в них гаряче варення. Коли вони охолонуть, можна зберігати в коморі.

Маленькі хитрощі

Приготувати таке ароматне варення можна і в мультиварці. Його не потрібно буде варити три дні, як у деяких рецептах, так як за рахунок пара айва швидко стане м'якою і пустить сік. Однак і зберігатися тоді ласощі буде менше, тому розумніше тримати його в холодильнику.

До айві можна додавати різні спеції, щоб отримувати оригінальні смаки. Наприклад, можна додати мускатний горіх. Деякі господині використовують мелений чилі. Також смачно поєднується солодкість з подрібненим фундуком або мигдалем. Для оригінального кольору і більш м'якого смаку варто використовувати коричневий цукор.

Щоб отримати максимально м'яке однорідне варення, варто не різати плоди шматочками, а натерти. Процес цей складний і трудомісткий, можна скористатися м'ясорубкою або блендером. Однак тоді час варіння істотно скорочується, і таке повидло можна буде використовувати для прошарку тортів, також його зручно мазати на хліб.

Користь і шкода варення з айви

Айва – це справжній скарб для нашого організму. У ній дуже багато фруктових кислот і вітамінів, які вона може довго зберігати всередині себе після збору врожаю. У варення частина з цих корисних компонентів зберігається, тому ласощі підтримує імунітет протягом усього року. Особливо воно корисне взимку.

Айва допомагає при боротьбі зі стресом, сприятливо впливає на роботу кишечника, сприяє утворенню кров'яних тілець, підтримує серцево-судинну систему і володіє сечогінними властивостями.

Чим довше уварюється варення, тим менше в ньому залишається користі. Тут важливо знайти золоту середину і не переварити масу, інакше вітаміни втрачаються. Якщо недоварити, то жорсткі шматочки складно буде прожувати.

У плодах досить багато цукру, а в варення його ще більше. Це протипоказано діабетикам і людям з ожирінням. Варто використовувати цю солодкість помірно, з розумом і задоволенням. Це неймовірно смачно! Одного разу спробувавши, ви більше ніколи не пройдете мимо цього фрукта.

Що ще почитати: